Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Τέλος χωρίς αρχή για το Λαϊκό Μέτωπο


Παρά το έντονο παρασκήνιο αλλά και εν μέσω διαφωνικών στα κομματικά όργανα, τελικά δεν «περπάτησε» η πρόταση μέρους της Νέας Αριστεράς

από Ευτύχιος Παλλήκαρης

Παρά το έντονο παρασκήνιο αλλά και εν μέσω διαφωνικών στα κομματικά όργανα, τελικά δεν «περπάτησε» η πρόταση μέρους της Νέας Αριστεράς για το περιλάλητο Λαϊκό Μέτωπο. Δεν ικανοποιήθηκε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, που είχε προτείνει μέχρι και κοινό ψηφοδέλτιο από το ΠΑΣΟΚ μέχρι όπου πάει αριστερά για να φύγει η Δεξιά.
Δεν γνωρίζουμε αν η έμπνευση για τη χρήση του όρου «Λαϊκό Μέτωπο» είναι η γαλλική έκδοσή του. Αν είναι έτσι-και πράγματι ορισμένα στελέχη της Αριστεράς επικαλούνται τη γαλλική εμπειρία- τότε θα πρέπει να μην γνωρίζουν -ή να το αποκρύπτουν εντέχνως-ότι Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία δεν υφίσταται από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση δυσπιστίας που είχε κατατεθεί κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού δεν πέρασε, γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποχώρησε από το Μέτωπο.  Μετά από αυτό, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Μελανσόν δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν υφίσταται πλέον ως εταίρος, ενώ η απάντηση των Σοσιαλιστών ήταν πως  δεν έχει δικαίωμα να μοιράζει πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ανακοινώνοντας ότι δεν θα τον στηρίξει στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Είχε προηγηθεί η αδιανόητη για τα γαλλικά πολιτικά ήθη κοινή πρόταση δυσπιστίας  Λαϊκού Μετώπου με Εθνικό Συναγερμό (Μαρί Λεπέν), τον περασμένο Δεκέμβριο, που έριξε την κυβέρνηση Μπαρνιέ. Μια συμπόρευση που θα έκανε να τρίζουν τα κόκαλα των ηγετών του αυθεντικού Λαϊκού Μετώπου το 1936, Μοριζ Τορέζ και Λεόν Μπλουμ, οι οποίοι ποτέ δεν διανοήθηκαν να συμπράξουν με την τότε γαλλική ακροδεξιά.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία δεν υπήρξε προϊόν κάποιων συζητήσεων για να βρεθούν προγραμματικές συγκλίσεις. Έγινε βιαστικά μια σύμπραξη της στιγμής, με στόχο την κατάρτιση κοινού ψηφοδελτίου- και αυτό ήταν. Το πείραμα κράτησε λίγους μόλις μήνες και απέτυχε. Ας μην το επικαλούνται συνεπώς οι εγχώριοι θιασώτες του. Άλλωστε στο φάσμα που «Λαϊκού Μετώπου» ποιοι πολιτικοί σχηματισμοί μπορούν να χωρέσουν; Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι ακολουθεί αυτόνομη πορεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα πρόθυρα νέας διάσπασης. Η Νέα Αριστερά ήδη είναι βαθιά διχασμένη. Το ΜΕΡΑ 25 είναι σε άλλον πλανήτη. Ο Στέφανος Κασσελάκης σταδιακά σβήνει από το δημοσκοπικό χάρτη. Όσο για την Ζωή Κωνταντοπούλου, καλύτερα να μην την ρωτήσουν αν θα ήθελε να πάρει μέρος σε μια τέτοια συγκόλληση δυνάμεων, τώρα που συζητά με τον εαυτό της να γίνει Πρωθυπουργός. Άρα, Λαϊκό Μέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ και μισή Νέα Αριστερά δεν γίνεται.
-------------------------------------------------
Ο Ευτύχης Παλλήκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954.  Είναι δημοσιογράφος,  διευθυντής σήμερα του οικονομικού portal Powergame.gr.  Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αρχικά στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και στη συνέχεια στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Flash 961» και «Αθήνα 984». Από τις αρχές του 1990 ήταν αρχισυντάκτης ειδήσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega, Star και ΝΕΤ. Για έντεκα χρόνια, στη συνέχεια, ήταν διευθυντικό στέλεχος στην εφημερίδα «Ημερησία» και αμέσως μετά διευθυντής της εβδομαδιαίας οικονομικής εφημερίδας «Επένδυση». Διευθυντικό στέλεχος στο site της Athens Voice  και, αμέσως μετά, Πρόεδρος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Από το 2010  συνεργάζεται  με εταιρείες, ειδικευμένες στο crisis management και media training με ενεργή συμμετοχή σε σεμινάρια για επιχειρήσεις, οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και δημόσια πρόσωπα. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου