Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ελλάδα: Από κράτος έγινε μετοχή

 
Η Ελλάδα βουλιάζει για να ξεπουληθεί φθηνότερα-Funds και ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζουν το μεγάλο φαγοπότι τους στην Ελλάδα.
 
Κατερίνα Γκαράνη - Ξενοφώντας Ερμείδης
 
Ενώ οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ο επιστημονικός κλάδος είναι υπ' ατμόν για το ασφαλιστικό, τα ΜΜΕ ρίχνουν στην αρένα της κοινωνικής συζήτησης το πόλεμο νεοναζιστών και ακροαριστερών, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της προσηλωμένη στην έφοδο των funds στην Ελλάδα. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω funds ενώ το πλιάτσικο από την Ευρώπη το έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συγχρονισμένα μπαίνουν από πόρτες και παράθυρα ενώ ο ελληνικός λαός βρίσκεται στα κάγκελα για την επιβίωσή του.
 
Τα ξεπουλήσαμε για να τα νοικιάσουμε
Ο κ. Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συζήτηση με τους κατ' ευφημισμό "επενδυτές" στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους και διευθύνοντες συμβούλους των οικονομικών κορακιών για τα νέα deal που θα "αναπτύξουν" την χώρα. Πρώτος και καλύτερος ο σπιτονοικοκύρης των 14 πρώην ελληνικών ακινήτων που αγόρασε μέσω ΤΑΙΠΕΔ το 2014, Πρεμ Γουάτσα, διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Ltd, βασικός μέτοχος της Eurobank μετά την ανακεφαλαιοποίση και της θυγατρικής της, Grivalia που είναι η κτηματομεσιτική εταιρεία της Eurobank που μέχρι το 2014 είχε το όνομα "Eurobank Properies".  H Fairfax πρόσφατα έγινε ιδιοκτήτης και της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife που αγόρασε από την Eurobank για να έχει όλο πακέτο: Χρήμα, δάνεια, ακίνητα, δημόσια γη  και Υγεία στα χέρια της.
Ο κ. Τσίπρας ο οποίος μέχρι να γίνει πρωθυπουργός της χώρας ήταν αντίθετος με το ξεπούλημα των ελληνικών ακινήτων μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ήταν εγκάρδιος με τον εκπρόσωπο της εταιρείας που αγόρασε κοψοχρονιά 14 ακίνητα του δημοσίου τα οποία αμέσως τα νοίκιασε στο ελληνικό δημόσιο εισπράττοντας ετησίως 14 εκατ. ευρώ και έχοντας υπογράψει μισθωτήριο μέχρι το 2034.
Μπορεί τα συστημικά ΜΜΕ να παρουσιάζουν την Grivalia ως το μεγαλύτερο επενδυτική της νοτιανατολικής Ευρώπης στον χώρο των ακινήτων αλλά από τα στοιχεία της εταιρείας βλέπουμε ότι τις μεγάλες "επενδύσεις" τις έχει μόνο στην Ελλάδα με 80 ακίνητα εκ των οποίων τα 14 είναι πρώην δημόσια συνολικής αξίας 734 εκατ. ευρώ ενώ στην Ρουμανία έχει 3 με συνολική αξία 73,6 εκατ. ευρώ και στην Σερβία μόλις 2  αξίας 13 εκατ. ευρώ.
Η εν λόγω εταιρεία είναι ο ιδιοκτήτης από το 2014 των κτιρίων που στεγάζουν τις παρακάτω δημόσιες υπηρεσίες:

Το Υπουργείο Παιδείας -Μαρούσι.
Το Γενικό Χημείο του Κράτους -Αθήνα.
Το Υπουργείο Υγείας και Αλληλεγγύης-Μαρούσι.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης-Λεωφόρο Μεσογείων.
Το Αρχηγείο της Αστυνομίας Αθηνών-Λεωφόρο Αλεξάνδρας
Τη ΔΟΥ Χολαργού.
Τη ΙΘ ΔΟΥ Αθηνών.
Τη Β΄ΔΟΥ Χαλκίδας.
Τη Β' ΔΟΥ Κορίνθου.
Τη ΙΖ΄ ΔΟΥ Αθηνών.
Την Α' ΔΟΥ Αθηνών.
Την ΔΟΥ Ξάνθης και το Χημείο Ξάνθης.
Το Αρχηγείο της Αστυνομίας Σερρών.
Το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής-Ταύρο.

Όλα τα παραπάνω ακίνητα που πουλήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις το 2014 και νοικιάστηκαν στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες μέχρι το 2034 θα αποδώσουν την Grivalia-Eurobank-Fairfax  281,112,000 ευρώ, ενοίκια τα οποία θα πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τις δημόσιες υπηρεσίες τους. Ακίνητα που ήταν δημόσια περιουσία από τους φόρους δεκαετιών των Ελλήνων φορολογουμένων ξεπουλήθηκαν για να ενοικιαστούν από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.
Σε ακίνητο της εν λόγω εταιρείας στεγάζεται αντί ετησίου ενοικίου 100,440 ευρώ το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αιγινήτειο, Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων στα Ιλίσια.
Τα υπόλοιπα ακίνητα στην πλειοψηφία τους ως ενοικιαστής είναι η ίδια η Fairfax αφού τα μισθώνουν  η Eurobank της Fairfax και η Praktiker της Fairfax.  

 Κοράκια με βαρύ βιογραφικό
Οι εν λόγω επενδυτές δεν είναι τίποτε περισσότερο από πλιατσικολόγους οι οποίοι εν μέσω κρίσης αναπτύχθηκαν και στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χρεοκοπημένες χώρες. Η παρουσία τους στην Ελλάδα αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν είναι τίποτε άλλο από πίεση προς τα φιλοκυβερνητικά κόμματα να συντομεύσει η αξιολόγηση του Μνημονίου 3 για να μπορούν χωρίς εμπόδια να ξεκινήσουν το δεύτερο πλιάτσικο μέσω των "κόκκινων δανείων", την πλήρη αποδυνάμωση οποιασδήποτε ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας με την ψήφιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού.
Ανάμεσα στις σοβαρές επενδυτικές εταιρείες που συζήτησαν με τον κ. Τσίπρα είναι η Wilbur Ross&Co με έδρα της Αμερική εταιρεία που ανήκει στον Αμερικάνο Wilbur Ross Jr, που στην λίστα του Forbes φιγουράρει ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο κόσμο με περιουσία  603 δις δολαρίων το 2015. Για 25 χρόνια και μέχρι το 2000, που έφτιαξε την δική του "επενδυτική" εταιρεία, ήταν ένας από τους επικεφαλής του  Rothschild Ιnc.
Η Wilbur Ross&Co αποτελεί μία θυγατρική εταιρεία που ανήκει εξ ολοκλήρου στον μεγάλο τζογαδόρο Invesco Ltd. Πρόκειται για εταιρεία που έχει ήδη ανοίξει διαδικτυακό παραμάγαζο και στην Ελλάδα που αφού ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους "επενδυτές"  ότι οι επενδύσεις στην χώρα υπόκεινται στο δίκαιο του Λουξεμβούργου τους συμβουλεύει τι να αγοράσουν και τι να πουλήσουν στην Ελλάδα.
Brookfield Capital Partners Ltd: Επενδυτικό fund με βάση τα κτηματομεσιτικά αλλά και με θυγατρική που έχει ένα τεράστιο πορτοφόλιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η χώρα που είδε την ανάπτυξη της συγκεκριμένης εταιρείας που μπήκε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι η Βραζιλία.
Lissom Investements: Αόρατο fund σε σημείο υποψίας με επικεφαλής τον συνονόματο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fairfax, Μπεν Γουάτσα. Η συγκεκριμένη εταιρεία όποιος κι αν την ψάξει δεν θα βρει τίποτε άλλο εκτός από την έδρα της που είναι στον Τορόντο του Καναδά όπως έδρα το Τορόντο του Καναδά έχει και η Fairfax.
Mackenzie Cundill: Επενδυτικό fund με έδρα και αυτή τον Καναδά.
Schroder’s Investment Management: Δημιούργημα γερμανικής οικογένειας με έδρα την Βρετανία είναι επενδυτικό fund που στο διαδικτυακό του συμβουλευτικό για επενδυτές site ενημερώνει ότι το δίκαιο που διέπει το τζογάρισμα σε μετοχές και επενδύσεις στην Ελλάδα είναι υπό του δικαίου του Λουξεμβούργου. Από το 2014 είναι συνεργάτης και χορηγός του Imperial College London.
Wellington Management: Το συγκεκριμένο fund με αμερικανική έδρα τα λέει όλα στο διαφημιστικό της έντυπο:"Διαχειριζόμαστε  πάνω από 92 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, μετοχές και εναλλακτικές επενδυτικές στρατηγικές για μια διακεκριμένη ομάδα άνω των 50 κυρίαρχων πελατών σε όλο τον κόσμο. Κεντρικές τράπεζες, κρατικές επενδυτικές υπηρεσίες, καθώς και υπερεθνικές ή εταιρείες επιχορηγούμενες επενδυτικά από κυβερνήσεις έχουν επωφεληθεί από την παγκόσμια παρουσία και το εύρος της εμπειρίας μας".
Τέλος, ο κάτοχος του 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ τις οποίες αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι μόνο 86 εκατ. ευρώ, Τζον Πόλσον της Paulson & Co ο οποίος πλούτισε το 2007 από την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με τις μετοχές κτηματομεσιτικής φούσκας. Το 10% της ΕΥΔΑΠ η Τράπεζα Πειραιώς βεβαίως δεν το αγόρασε από πουθενά αλλά το απέκτησε όταν άρπαξε τον καθαρό πλούτο της Αγροτικής Τράπεζας. Ο Πόλσον δεν βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μόνο για τα "κόκκινα δάνεια" που θα ξεκινήσουν να ξεπουλιούνται στα fund αλλά και για το 61,33% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ το οποίο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι γνωστό ότι όσοι βγήκαν κερδισμένοι από την οικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ έστεψαν το βλέμμα τους στην αγορά μετοχών νερού σε όλο τον κόσμο.
 
Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δημοκρατικό κοράκι
Παράλληλα με την είσοδο Καναδοαμερικανικών κορακιών στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδέχθηκε ένα άλλο κοράκι, ευρωπαϊκής προέλευσης για να συζητήσουν για τα επενδυτικά έργα της χώρας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, ενημέρωσε για το τι θέλουν οι μέτοχοι της ΕτΕπ από την Ελλάδα. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε που είναι οι μέτοχοι που θα επενδύσουν και αυτοί στην Ελλάδα απαιτούν την στήριξη των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να έρθει γρήγορα η αξιολόγηση για να πάρει μπροστά δήθεν η ελληνική οικονομία. "Γιατί χωρίς αυτές τις επενδύσεις, το να μένουμε απλώς και μόνο σε κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής δεν οδηγεί στη λύση", είπε ο κ. Χόγιερ και πέταξε το δόλωμα ότι θα χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Μαζί του είχε και επικεφαλή της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα, Νίκολας Τζένετ.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να μην χαίρονται ιδιαίτερα στην Ελλάδα διότι σύμφωνα με το καταστατικό της ΕτΕπ χορηγούνται δάνεια άνω των 25 εκατ. ευρώ ανά επένδυση. Όταν πρόκειται για μικρότερα δάνεια, ανοίγει πιστωτικές γραμμές για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία στη συνέχεια χορηγούν δάνεια σε πιστωτές. Δηλαδή τους στέλνει στις ιδιωτικές τράπεζες να δανειστούν το μεγαλύτερο ποσό αντί ενεχύρου και ένα κομμάτι θα πάρουν ως δάνειο από την ΕτΕπ. Στα δόντια των επενδυτών τύπου Fairfax της Eurobank ή στην Alpha Bank του Τζον Πόλσον. Έχουν ήδη μοιράσει την πίτα: Επενδύσεις από την Ε.Ε αλλά και με μερίδιο σε τόκους και ενέχυρο στα funds που έχουν πάρει ελληνικές τράπεζες.
Πού τα βρίσκουν τα μέλη-κράτη της Ε.Ε τα κεφάλαια για τόσο μεγάλα δάνεια; Όχι πάντως από τα δημόσια ταμεία τους. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανείζεται χρήματα από τις κεφαλαιαγορές και στη συνέχεια τα διαθέτει με τη μορφή δανείων υπό ευνοϊκούς όρους στα κράτη-μέλη που χρεοκοπεί με κρίσεις. Δηλαδή εισπράττει από τα δανεικά μέσω Μνημονίων, εισπράττει και από τους τόκους μέσω αυτής της Τράπεζας-Κοράκι που δημιούργησαν τα ίδια μέλη-κράτη της Ε.Ε που από χώρες μετατράπηκαν σε μετόχους. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα "επενδυτικά fund" που κάνουν ντου στην Ελλάδα μόνο ένα έχει έδρα ευρωπαϊκή χώρα και αυτή την Αγγλία η οποία δεν είναι στην ευρωζώνη. Επενδύσεις-πλιάτσικο ευρωπαϊκών προδιαγραφών γίνονται αποκλειστικά από τις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου