Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Κι όμως, τα μηνύματα ήταν καταιγιστικά...

 
Τάσος Παππάς

Εντάξει, ο Κάμερον έκανε την «ανοησία» και υποσχέθηκε δημοψήφισμα για να κερδίσει τις εκλογές στη Βρετανία και να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό των Συντηρητικών. Πήρε το ρίσκο κι έχασε.
Ωστόσο, η... μοιραία γι’ αυτόν (για τη χώρα του και για την Ευρώπη δεν ξέρουμε ακόμη) κίνηση βοήθησε στο να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν στέκεται καλά στα πόδια του.
Το Brexit ήταν το κερασάκι. Η τούρτα όμως ήταν έτοιμη από καιρό.
Ο θόρυβος από τους τριγμούς ακουγόταν καθαρά και μόνον οι δογματικοί και οι ηλίθιοι γραφειοκράτες νόμιζαν ότι επρόκειτο για κάτι άλλο.
Η οικονομική κρίση ήταν η αιτία για να αποκαλυφθεί η σαθρότητα του ευρωπαϊκού μοντέλου.
Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ λειτούργησαν σαν συμμορίες.
Προστάτευσαν τα συμφέροντά τους, στήριξαν τους υπάκουους και «σκότωσαν» όποιον διανοήθηκε να εκφράσει αντιρρήσεις.
Ομως υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους. Πίστεψαν ότι η αγανάκτηση και η δυσφορία των πολιτών που εκδηλώνονταν με διάφορες αφορμές δεν συνιστούσαν σοβαρό κίνδυνο και συνέχισαν να προκαλούν με τις επιλογές τους.
Αισθάνονταν ασφαλείς κλεισμένοι στο οχυρό της αλαζονείας τους και με απύθμενο θράσος διατυμπάνιζαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Επέβαλαν έναν στενό δημοσιονομικό κορσέ, έσωσαν με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες και αποζημίωσαν πλουσιοπάροχα τα στελέχη τους (προφανώς για να τα επιβραβεύσουν), υπονόμευσαν τα δικαιώματα της εργασίας, αφυδάτωσαν το κοινωνικό κράτος, ανέτρεψαν εκλεγμένους πρωθυπουργούς γιατί τόλμησαν να έχουν διαφορετική γνώμη (Μπερλουσκόνι, Παπανδρέου), έφτιαξαν κόμματα, διέλυσαν παρατάξεις, πειραματίστηκαν με τις οικονομίες προωθώντας συνταγές λιτότητας που εκτόξευσαν την ανεργία, αύξησαν τις ανισότητες και τη φτώχεια και κατέστρεψαν μια γενιά, τσαλάκωσαν την αξιοπρέπεια χωρών, δίχασαν την Ευρώπη καλλιεργώντας την ιδέα ότι υπάρχουν ενάρετοι και διεφθαρμένοι λαοί, οργάνωσαν χυδαία πραξικοπήματα για να συνετίσουν ατίθασες κυβερνήσεις (Ελλάδα).
Αδιαφόρησαν για τη μεγάλη αποχή στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, δεν ταρακουνήθηκαν με τις επιδόσεις των ακροδεξιών και των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, δεν ενοχλήθηκαν με τις φυγόκεντρες τάσεις στο θέμα του προσφυγικού.
Τώρα, ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί της γραμμής ότι οι συμφωνίες είναι ιερές και πρέπει να τηρούνται πάση θυσία μας λένε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η ίδια μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι λαοί της Ελλάδας, της Βρετανίας, της Δανίας, της Γερμανίας δεν κατανοούν ακριβώς τι κάνουμε» (Σόιμπλε).
Πολύ καλά καταλαβαίνουν οι λαοί τι κάνετε, κύριε Σόιμπλε, και γι’ αυτό όποτε βρίσκουν την ευκαιρία σάς αποδοκιμάζουν.
Να ελπίσουμε ότι η αλλαγή που υπόσχεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα είναι προς το συμφέρον των λαών;
Θα το θέλαμε, αλλά κρατάμε σοβαρότατες επιφυλάξεις γιατί ξέρουμε ποιες είναι οι απόψεις του...

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Τους απολύουν και γίνονται εκατομμυριούχοι!...


Την ώρα που σε πολλές περιοχές του πλανήτη, σημαντικό μέρος του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας, την ώρα που αρκετές χώρες της Γης βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, την ώρα που κάθε τριάντα λεπτά ένα παιδί κάτω των πέντε ετών χάνει την ζωή του, επειδή δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ο χορός των εκατομμυρίων στο παγκόσμιο αθλητικό -και δη στο ποδοσφαιρικό- στερέωμα, κρατεί καλά...
Λίγες...ώρες από την στιγμή, που ο Λιονέλ Μέσι ανακοίνωσε την απόφαση του να αποχωρήσει από την εθνική Αργεντινής, επειδή δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο σημαντικό τρόπαιο με την «αλμπισελέστε», άπαντες έπεσαν στα ...πόδια του, ζητώντας να ανακαλέσει. Από την Adidas και τον Ντιέγκο Μαραντόνα, μέχρι τους συμπατριώτες του που το 1986 κατέκτησαν το Μουντιάλ, μέχρι τον Πρόεδρο της Αργεντινής. Αραγε αυτές τις λίγες ώρες, αναρωτήθηκε κανείς πόσα παιδάκια δεν θα ξαναπαίξουν, έστω και στα λασπόνερα;
 Μόλις εχθές, ανακοινώθηκε το «κοινή συναινέσει» διαζύγιο του Λοράν Μπλαν, με την διοίκηση της Παρί Σεν Ζερμέν. Αφού χαρακτήρισε αποτυχημένη την χρονιά, ο δισεκατομυριούχος ιδιοκτήτης των Παριζιάνων, Νασερ Αλ Κελαϊφ, ευχαρίστησε τον Γάλλο τεχνικό για την προσφορά του και του έδωσε 22 (!) εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για να αφήσει κενή την θέση του στον πάγκο της Παρί, στην οποία κάθεται πλέον, ο Ισπανός, Ουνάϊ Εμερι.
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, είτε προκαλεί οργή και αγανάκτηση, είτε όχι, τα 22 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε για να ...φύγει ο Γάλλος προπονητής με τους 11 τίτλους στο «τιμόνι» της Παρί, δεν είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχε δοθεί από διοίκηση σε προπονητή ως αποζημίωση.
Στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα, βρίσκεται ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος το 2007 εισέπραξε 27 εκατομμύρια ευρώ από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς για να αφήσει την θέση του στην Τσέλσι, ενώ τον Μπλαν -που βρίσκεται στην δεύτερη θέση- ακολουθεί ο Φάμπιο Καπέλο που πήρε μετά από έντονη «μάχη» με την ρωσική ομοσπονδία 15 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης τα πιό ξεκούραστα εκατομμύρια της ζωής τους, πήραν ο Κένι Νταλγκλίς (10 εκ. το 2012 από την Λίβερπουλ), ο Γιούργκεν Κλίνσμαν (9 εκ. από την Μπάγερν Μονάχου), εκ νέου ο Φάμπιο Καπέλο (!) που πήρε εννέα εκατομμύρια ευρώ από την Ρεάλ Μαδρίτης το 2007, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι (8,5 εκ. το 2013 από την Μάντσεστερ Σίτι, ο Λουϊς Φελίπε Σκολάρι (8,2 εκ. το 2009 από την Τσέλσι), ο Σβεν Γκόραν Ερικσον (8,15 εκ. το 2006 από την αγγλική ομοσπονδία) και ξανά (!) ο Ρομπέρτο Μαντσίνι (8 εκ. το 2009 από την Ιντερ)...
 Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελληνικό: Ενα εναλλακτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικολογικής-πολιτισμικής αναβάθμισης της Αττικής

 
Οι κατά συρροήν παραβιάσεις ακόμα και της ελάχιστης νομιμότητας, που ισχύει στο πλαίσιο του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν ευτυχώς τινάξει στον αέρα τη δυνατότητα υπογραφής σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Development, μετά από έγκριση της Βουλής. Για το θέμα έχει ενημερώσει αναλυτικά τους βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Τούτων δεδομένων το δημόσιο πρέπει να ανακτήσει την έκταση του Ελληνικού (τ. αεροδρόμιο και παραλιακή ζώνη Αγ. Κοσμά) εμβαδού 6.200 στρ.  και να προχωρήσει στην εφαρμογή σταδιακά ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα λειτουργήσει πολλαπλά επωφελώς τόσο για τους παρακείμενους δήμους και την παράκτια ζώνη του Σαρωνικού όσο και για το σύνολο της Αττικής.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ 
Η πρόταση βασίζεται στη μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ που εκπονήθηκε για την Περιφέρεια και τους 3 Δήμους (Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας). Αντιμετωπίζει το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού ως ένα σημαντικό Πόλο Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού διεθνούς εμβέλειας  και ανοιχτό στους κατοίκους της Αττικής, ένα πόλο έλξης εναλλακτικού φυσιολατρικού/πολιτισμικού τουρισμού, που λειτουργεί όλο τον χρόνο και ενεργοποιεί φθίνουσες υπηρεσίες και αδιάθετα ακίνητα στους παρακείμενους δήμους και το παράκτιο μέτωπο από το ΣΕΦ έως το Λαύριο. Σκοπός είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και ταυτόχρονα στην οικολογική και πολιτισμική αναβάθμιση της Αττικής.
Στο παράκτιο μέτωπο και στους γειτονικούς δήμους, όπως η Γλυφάδα, υπάρχει ένα σημαντικό αδιάθετο οικιστικό απόθεμα. Στην περίπτωση οικοδόμησης του Ελληνικού σύμφωνα με τα φαραωνικά σχέδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η σημερινή φούσκα ακινήτων θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και η αγορά θα καταρρεύσει οριστικά. Αντίθετα, στο εναλλακτικό σχέδιο για το Ελληνικό τα ακίνητα αυτά μπορούν να ενεργοποιηθούν μαζί με τα υπάρχοντα μικρής/μεσαίας κλίμακας ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, τα περισσότερα ανακαινισμένα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, που σήμερα φυτοζωούν. Η εκποίηση του Ελληνικού αποτελεί υφαρπαγή δημόσιας περιουσίας χωρίς κανένα οικονομικό όφελος που οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες. Το εναλλακτικό σχέδιο αναζωογονεί τις οικονομικές δραστηριότητες επ’ ωφελεία ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων και αποτελεί απάντηση στην αντιμετώπιση της κρίσης για τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.   Το δημόσιο ακίνητο του Ελληνικού έχει τεράστια ιστορική, περιβαλλοντική και επενδεδυμένη οικονομική αξία σε 480 κτίρια, ολυμπιακές εγκαταστάσεις και αθλητικές υποδομές, αξία που μπορεί να αποδώσει στο πλαίσιο δημιουργίας ενός εναλλακτικού Πόλου Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Μητροπολιτικό Πάρκο.

Β.  Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Β1.    Κέντρο Πολιτισμού

Β1.1.  Αρχαιολογικό Πάρκο 
Το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι ταυτόχρονα ένας αρχαιολογικός χώρος. Αρχαιολογικά ευρήματα από ήδη πραγματοποιηθείσες ανασκαφές, ορισμένα εκ των οποίων είναι ήδη ορατά και προσβάσιμα, δίνουν τη δυνατότητα ανασύστασης της διαχρονικής ιστορίας του δυτικού παραλιακού μετώπου της Αττικής και ιδιαίτερα των 3 παρακείμενων δήμων : Αλιμούντος (Αλίμου), Ευωνύμου (Ελληνικού- Αργυρούπολης), Αιξωνής (Γλυφάδας), στους οποίους ανήκε στο παρελθόν η έκταση των 6.200 στρ.
Στο χώρο ήδη σήμερα, πολύ περισσότερο μετά από νέες ανασκαφές, μπορεί να συσταθεί, με σημεία αναφοράς τις ορατές αρχαιότητες και αυτές που δεν είναι προσβάσιμες λόγω επίχωσης, ένας Αρχαιολογικός Περίπατος. Δεδομένου μάλιστα ότι οι τρείς όμοροι αρχαίοι δήμοι συνδέονταν μεταξύ τους με κοινό οδικό δίκτυο – του οποίου οι βασικές αρτηρίες συμπίπτουν με τους σύγχρονους οδικούς άξονες Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ποσειδώνος – και επικοινωνούσαν επίσης με την Αθήνα, τον Πειραιά και το Λαύριο, η νέα ένταξη του Ελληνικού τόσο στην περιοχή των 3 σημερινών δήμων όσο και στον ευρύτερο παράκτιο χώρο από ΣΕΦ έως Λαύριο, βρίσκει το ιστορικό της ανάλογο  στην αρχαιότητα. Τις ανασκαφικές έρευνες έχει πραγματοποιήσει η αρχαιολόγος κα Κωνσταντίνα Καζά η οποία διαθέτει όλα τα στοιχεία για την υλοποίηση της πρότασης του Αρχαιολογικού Περίπατου που, άλλωστε, έχει ήδη διατυπωθεί.
Στο χώρο του Ελληνικού λειτουργούν σήμερα αποθήκες και εργαστήρια ανασκαφικών ευρημάτων, ενώ άλλες αρχαιότητες έχουν μεταφερθεί σε μουσεία εκτός του χώρου. Το Αρχαιολογικό Πάρκο ως ανασύσταση του αρχαίου κόσμου επί του εδάφους του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού συμπληρώνεται με  ένα Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο περιλαμβάνει τις ήδη υπάρχουσες αρχαιότητες και νέες που θα προκύψουν από μελλοντικές ανασκαφές.

Β1.2.   Κέντρο Σύγχρονων Τεχνών
Κατ’ αναλογίαν με το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, όπου ο αρχαίος πολιτισμός συμβιώνει με σύγχρονες εγκαταστάσεις τεχνών (μουσεία/εκθεσιακοί χώροι, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές κ.λπ.) στο Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να δημιουργηθεί ένα ισχυρός πόλος για τις σύγχρονες τέχνες, ενεργοποιώντας μέρος των υπαρχόντων κτιρίων και των υπαίθριων χώρων. Μεγαλουπόλεις όπως οι πρωτεύουσες Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη, αλλά και μικρότερες όπως το Μπιλμπάο, η Αβινιόν, το Σεράγεβο, το Βελιγράδι, επενδύουν στον πολιτισμό. Στην περίπτωση της Ελλάδας και στο πλαίσιο μιας αριστερής πολιτιστικής πολιτικής, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού θα μπορούσαν να εγκατασταθούν όλοι οι τομείς των σύγχρονων τεχνών και πρωτίστως νέοι καλλιτέχνες οι οποίοι, παρά το σημαντικό έργο που δημιουργούν μέσα από ανυπέρβλητες δυσκολίες, δεν έχουν καμιά στήριξη από τους αρμόδιους δημόσιους θεσμούς και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο της νέας αντίληψης για τα πολιτιστικά πράγματα που εξήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού, στο Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να παραχωρηθούν άμεσα χώροι ιδιοκτησίας του δημοσίου για τη στέγαση και ανάδειξη του έργου ελλήνων καλλιτεχνών και ταυτόχρονα να προχωρήσουν εκδηλώσεις διεθνικής συνεργασίας και υπερτοπικής εμβέλειας, από κοινού με πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα «διαρκές φεστιβάλ» γραμμάτων και τεχνών που θα στηρίξει τον πολιτισμικό τουρισμό σ’ ένα χώρο ο οποίος συνδυάζει ταυτόχρονα θαλάσσια κολύμβηση/αναψυχή και αθλητικές εγκαταστάσεις και μπορεί ν’ αποτελέσει αφετηρία για εξορμήσεις πολιτισμικού /φυσιολατρικού περιεχομένου σε όλο το παράκτιο μέτωπο. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να λειτουργήσουν χώροι εικαστικών εκθέσεων, προβολής και παραγωγής ταινιών, θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, προβολής βιβλίου, στις ήδη υπάρχουσες υποδομές σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, και, ταυτόχρονα, να δημιουργηθούν νέα εστιακά σημεία τέχνης, όπως για παράδειγμα μια υπαίθρια γλυπτοθήκη με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου και σηματοδοτεί τον ευρύτερο χώρο του πάρκου σε αντίστιξη με την αρχαιότητα.
Στην προσέγγιση αυτή για τις νέες λειτουργίες του Ελληνικού εντάσσεται και το προτεινόμενο Συνεδριακό Κέντρο στον πρώην Ανατολικό Αεροσταθμό, στο διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, έργο του Eero Saarinen. Επίσης, το Μουσείο Πολιτικής και Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα συγκροτηθεί από ιστορικά κτίρια του π. Αεροδρομίου, τα αεροπλάνα και τον εξοπλισμό, τις ιστορικές εγκαταστάσεις ραντάρ και το σημερινό Μουσείο  της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Β2. Θαλάσσιο Μέτωπο, Δενδρώνες υψηλής βλάστησης και Κήποι ανάδειξης της βλάστησης της Αττικής
Το Θαλάσσιο και Παράκτιο Πάρκο συγκροτείται με την αναβίωση της ακτής και των εκβολών των ρεμάτων και από το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) που λειτουργεί σήμερα στην περιοχή.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο αποτελεί εξ ορισμού ένα πόλο περιβαλλοντικής αναβάθμισης με μεγάλη οικολογική αξία. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΑΠ ΕΜΠ ένα τμήμα 56% της έκτασης (2600 στρ.) μπορεί να είναι άμεσα προσβάσιμο στο κοινό και διαθέτει ήδη υψηλή και πλούσια βλάστηση. Οι χώροι πρασίνου θα ολοκληρωθούν με νέες φυτεύσεις για τη δημιουργία δενδρώνων και κήπων  που προβάλλουν την πλούσια βλάστηση της Αττικής και αποτελούν ανοιχτά έργα τέχνης, διαμορφωμένα εξ ολοκλήρου από φυσικά στοιχεία. Στην προσέγγιση αυτή εντάσσεται και η δημιουργία Βοτανικού Κήπου και Θερμοκηπίου και, οπωσδήποτε, οι Αστικές Καλλιέργειες σε σημεία  που πιστοποιείται η καταλληλότητα του εδάφους.

Β3. Αθλητικό Κέντρο
Συγκροτείται από τις υπάρχουσες σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις λαϊκού αθλητισμού και ναυταθλητισμού Αγίου Κοσμά και τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις (ανοιχτά γήπεδα μπέιζμπολ, χόκεϋ και σόφτμπολ, κλειστές εγκαταστάσεις ξιφασκίας και καλαθοσφαίρισης).

Β4.  Κοινωνικές Χρήσεις
Κοινωνικές Χρήσεις που ήταν μέχρι πρόσφατα εγκατεστημένες στην περιοχή και λόγω της εκποίησης είναι σε διαδικασία μετεγκατάστασης, επιβαρύνοντας με μεταφορές και ενοίκια το δημόσιο, παραμένουν στο χώρο. Στις διατηρούμενες χρήσεις συγκαταλέγονται οι εγκαταστάσεις του FIR Αθηνών, της Πολιτικής Αεροπορίας, της ΕΜΥ, οι εγκαταστάσεις μεταφορών (Τραμ, ΚΤΕΛ, ΕΘΕΛ).

Γ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ
 Ο χώρος του σχεδιαζόμενου πάρκου, μέρος της επικράτειας των αρχαίων δήμων Αλιμούντος, Εωνύμου, Αιξωνής, είχε ιστορικά επικοινωνία με την Αθήνα (άστυ) και το σύνολο του παράκτιου μετώπου από τον Πειραιά μέχρι το Λαύριο. Στη διαδρομή αυτή εντάσσονται σήμερα τόσο υποδομές πολιτισμού, όπως η νέα Λυρική Σκηνή και η Βιβλιοθήκη, όσο και σημαντικά αρχαία και νεώτερα μνημεία. Αναφέρω ενδεικτικά τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τα αρχαία λατομεία, μεταλλοπλύσια και λοιπές εγκαταστάσεις εξόρυξης στο Λαύριο, καθώς και τη  νεώτερη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, ένα μνημειώδες κτιριακό σύνολο βιομηχανικής αρχαιολογίας που αποκαταστάθηκε από την Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ. Στο Λαύριο βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο Θορικού. Στα μνημεία της φύσης του παράκτιου μετώπου ανήκουν η Λίμνη της Βουλιαγμένης, ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου με το φυσικό μνημείο «Χάος».
Εν τω μεταξύ όλο το παράκτιο μέτωπο διαθέτει υψηλής αισθητικής αξίας τοπία και ακτές με καθαρά νερά για κολύμβηση. Είναι σε μεγάλη σχετικά έκταση προσβάσιμο και πάντως πρέπει σε βάθος χρόνου να αναπλαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνέχειά του. Σήμερα το τραμ εξυπηρετεί κατά τους θερινούς μήνες χιλιάδες ντόπιων και ξένων κολυμβητών από Φάληρο έως Γλυφάδα. Θα μπορούσε μελλοντικά να επεκταθεί μέχρι τη Βουλιαγμένη και να συνδυαστεί με ένα καλύτερο συγκοινωνιακό δίκτυο που θα αποφορτίσει την παραλιακή ζώνη από την εκτεταμένη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου. Είναι σημαντικό οι επισκέπτες της Αθήνας να μπορούν να διαμένουν σε κάθε σημείο του παράκτιου μετώπου ή/και στο κέντρο της πόλης και να επισκέπτονται, όταν δεν έρχονται με οργανωμένα γκρουπ που χρησιμοποιούν πούλμαν, εύκολα και γρήγορα όλο το μήκος της ακτογραμμής και φυσικά το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια με θετικά αποτελέσματα για την αύξηση του τουρισμού στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Η Αττική διαθέτει, επίσης, το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού το οποίο μπορεί, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες σε όλη την έκταση υποδομές και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, ν’ αποτελέσει ένα νέο ελκυστικό αποδέκτη πολιτισμικού και φυσιολατρικού τουρισμού σχεδόν για όλο το έτος. Είναι λάθος να θεωρείται ότι οι ξένοι επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα αποκλειστικά για τα νησιά και την Ακρόπολη. Η Αττική διαθέτει εξίσου σημαντικά τοπία, θαυμάσιες ακτές και μπορεί να συνδυάσει τη θαλάσσια αναψυχή με προβολή του αρχαίου και νεώτερου πολιτισμού καθώς και με σύγχρονες καλλιτεχνικές διοργανώσεις.
Το παράκτιο μέτωπο της Αττικής συνδέεται εύκολα με τα κοντινά νησιά (Αίγινα, Σαλαμίνα, κ.λπ.) που σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται οι ενδιαφέροντες τόποι/προορισμοί για τους επισκέπτες.  Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού μπορεί ν’ αποτελεί αφετηρία για θαλάσσιες περιηγήσεις σε όλο το παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού, η δε οδική επικοινωνία να συμπληρωθεί με τη θαλάσσια (στάσεις στο παράκτιο μέτωπο).

Δ. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
 Από τη μελέτη του ΕΑΠ ΕΜΠ για την πρώτη φάση κατασκευής του Μητροπολιτικού Πάρκου έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται περίπου 50 εκ. €. Ορισμένα από τα υπάρχοντα κτίρια, κυρίως αυτά που στεγάζουν κοινωνικές χρήσεις, θα επαναλειτουργήσουν χωρίς κόστος. Οι αποκαταστάσεις άλλων κτιρίων θα γίνονται σταδιακά όπως και οι αναπλάσεις : φυτεύσεις/διαμορφώσεις του υπαίθριου χώρου. Αν το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού περάσει στη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και των τριών παρακείμενων δήμων, θα εξευρεθούν, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις σε βάθος χρόνου. Επίσης, ορισμένα ακίνητα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες που θ’ αναλάβουν την αποκατάστασή τους έναντι παραχώρησης κατά χρήση για ανάλογο διάστημα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο δεν πρέπει να στεγαστούν, πλην εξαιρέσεων, χρήσεις ανταγωνιστικές με τα υπάρχοντα καταστήματα στην περιοχή γενικά και ειδικότερα τα καταστήματα εστίασης, αφού στόχος είναι ν’ αναζωογονηθεί η οικονομία της ευρύτερης περιοχής του παράκτιου μετώπου.
Με όλα τα παραπάνω δεδομένα χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο (urban design) υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της περιοχής και τα στάδια υλοποιήσης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Σ’ αυτό πρέπει ν’ αποτυπωθεί με ενιαίο συνθετικά τρόπο το σύνολο των διαμορφώσεων κατά στάδια, καθώς και η ταυτότητα κάθε κτιρίου και οι δυνατότητες επανάχρησης/αποκατάστασης. Πρέπει, επίσης, ν’ αποτιμηθεί σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο το σταδιακά απαιτούμενο κόστος της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου.
Η λειτουργία του μπορεί να χρηματοδοτηθεί πλήρως από την ανανεωμένη διαχείριση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας (μαρίνα) Αγίου Κοσμά. Τα έσοδα μόνο από τα σκάφη μπορούν, σύμφωνα με σχετική έρευνα,  να ανέλθουν σε 5 – 7 εκ. € ετησίως ενώ τα έσοδα από τη χρήση άλλων υπαρκτών εγκαταστάσεων σε 2-3 εκ €. Υπενθυμίζεται ότι το ΟΚΙ ανήκει στην Ελληνικό ΑΕ, επομένως η πρόταση είναι εφικτή. Για τη λειτουργία μουσειακών ή άλλων χρήσεων που θα επιλεγούν μπορεί να υπάρξει, επίσης, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή ενοικίαση χώρων πάντα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το γενικό σχέδιο χρήσεις.
Σημαντικά έσοδα θα υπάρξουν από τα Ολυμπιακά Ακίνητα ενώ τα όποια έσοδα από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά θα αποδίδονται για τη λειτουργία του.

Ε.  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η σημασία του Μητροπολιτικού Πάρκου δεν έχει γίνει κατανοητή στους κατοίκους των γειτονικών δήμων, πολύ περισσότερο του παράκτιου μετώπου. Κυρίως δεν έχει καθόλου συζητηθεί ο οικονομικός πλούτος που μπορεί να προκύψει αν το πάρκο λειτουργήσει ως πόλος φυσιολατρικού/πολιτισμικού/αθλητικού τουρισμού, ως ένα Κέντρο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Αττικής αλλά ταυτόχρονα και σε χιλιάδες ξένους επισκέπτες. Η λιμνάζουσα οικονομία της ευρύτερης περιοχής μπορεί ν’ αναζωογονηθεί σημαντικά, οι υπάρχουσες υποδομές ν’ αποκτήσουν πληρότητα και τα αδιάθετα ακίνητα  (κατοικίες, καταστήματα) να ενοικιαστούν ή /και να πωληθούν.
Το εναλλακτικό σχέδιο πρέπει, λοιπόν, να συζητηθεί με τους παραγωγικούς φορείς, την Περιφέρεια, τους δήμους, τα αρμόδια υπουργεία, τα κινήματα πολιτών και κάθε ενδιαφερόμενο. Πρόκειται για ένα σχέδιο που μπορεί να παρακινήσει πρωτοβουλίες φορέων και ατόμων, αφήνοντας ανοιχτά θέματα συγκεκριμενοποίησης των χρήσεων σύμφωνα με ιδέες και προτάσεις αυτών που θα συμμετάσχουν.
*Μέλους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ο Αγγούρης...

γραμμές

Δημήτρης Νανούρης
 
Γιουνάν ικί μπεκιάρ! Τουτέστιν ο κολλητός μου ο Τάκης κι εγώ απλώναμε τα ανοικονόμητα σαρκία μας στη μικρασιατική ακτή, από τον Τσεσμέ ίσαμε τη Σελεύκεια της Πιερίας, στα συροτουρκικά σύνορα. Πάνε πάνω από είκοσι χρόνια. Επιστρέψαμε από την... ενδοχώρα με μια αλησμόνητη στάση αρκετών εβδομάδων στη συγκλονιστική Καππαδοκία. Σε λιμάνια, πόλεις, μαχαλάδες και χωριά, σε παραλίες, κάμπους και οροπέδια, όπου κι αν πηγαίναμε, μια γνώριμη μελωδία χαλούσε κόσμο. Την ακούγαμε ξανά και ξανά από ράδια, κασετόφωνα κι από χιλιάδες χείλη, με τούρκικα λόγια ασφαλώς. Σουξέ μεγατόνων.
Επρόκειτο για τη «Φωνή του αργιλέ», το «Πέντε χρόνια δικασμένος μέσα στο Γεντί Κουλέ» πά' να πει. Στη Φετιγέ, την ελληνική Μάκρη, μπήκα σ' ένα δισκάδικο. Καλημέρισα και σφύριξα το πρώτο κουπλέ. «Ναργιλέ» αναφώνησε έκπληκτος ο υπάλληλος και μου ’φερε αμέσως την κασέτα. Περισσότερο κατάπληκτος από ’κείνον, διάβασα στο credit του σχετικού τραγουδιού: muzik Vangelis Papazoglu. Επονομαζόμενος και Αγγούρης, ο μεγάλος Σμυρνιός συνθέτης φωνογράφησε προκατοχικά καμιά σαρανταριά αριστουργηματικά άσματα, που τα ’λεγε κι ο Αττίκ στη «Μάντρα» του, ο Γούναρης κι άλλοι μεγάλοι του ελαφρού.
Ντόμπρος και μπεσαλής, με αδιαπραγμάτευτες ηθικές αρχές, ήρθε σε ρήξη με τη λογοκρισία του Μεταξά και «αυτοεξορίστηκε» απ' τη δισκογραφία το 1937. Συνέχισε ωστόσο να εμφανίζεται σε κέντρα, γάμους και πανηγύρια και να γράφει τραγούδια που χάριζε σε άλλους μουσικούς. Παρότι δεν έλειπαν οι προτάσεις, σταμάτησε να παίζει στην Κατοχή, αρνούμενος να διασκεδάζει τους «φχαριστημένους και τους μαυραγορίτες», φορτώθηκε ένα σακί στην πλάτη κι έγινε παλιατζής. Πέθανε σαράντα έξι χρονών από την πείνα και τη φθίση, σαν σήμερα στα 1943.
Τη δεκαετία του ’50 και του ’60 διάφοροι συνθέτες, ανάμεσά τους πασίγνωστοι, έπεσαν σαν αρπακτικά πάνω στο έργο του Παπάζογλου. Εγραφαν στ' όνομά τους τα κομμάτια του, ατόφια ή ελαφρώς διασκευασμένα, με τους ίδιους ή άλλους στίχους, τα ερμήνευαν φίρμες της εποχής κι έβγαζαν μια πολυκατοικία απ' το καθένα. Ας αφήσουμε όμως τον Στελλάκη Περπινιάδη, στενό φίλο και συνεργάτη του, να μας μιλήσει σχετικά από τη «Ρεμπέτικη Ιστορία 1» του Κώστα Χατζηδουλή, εκδόσεις Νεφέλη: «Ακόμα δεν πήγαν και στον τάφο του, να του κλέψουν και τα οστά. Χωρίς φιλότιμο και ίχνος πέτσας, πήραν φόρα κι άρχισαν να λεηλατούν τα τραγούδια του Βαγγέλη. Η χήρα του Αγγέλα (τυφλή απ' το 1929) δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Ο Μακρής, στην ΑΕΠΙ, δεν είναι για συζήτηση. Κι οι κλέφτες αλωνίζουνε, χωρίς να δίνουνε λογαριασμό σε κανένα».
Ιδιοσυγκρασίας αλλιώτικης, κατά πώς φαίνεται, οι Τούρκοι μαέστροι σέβονται τους δημιουργούς ακόμα κι αν είναι ξένοι και πενήντα χρόνια νεκροί. Εκεί ακριβώς οφειλόταν το ξάφνιασμά μου. Αλλά ας δώσουμε και πάλι τον λόγο στον Στελλάκη: «Κάθε τραγούδι του Αγγουριού ήταν και μια επιτυχία με πωλήσεις που δεν τις έβλεπαν στον ύπνο τους όλοι οι άλλοι μαζί τότε. (...) Ηταν σαράντα χρόνια μπροστά. (...) Εκεί που έγραφε για ένα θέμα μια επαναστατική μουσική κι άρχιζαν οι άλλοι τους αγώνες να τον αντιγράψουν, εκεί τους πέταγε κάτι άλλο, ξεχωριστό απ' το προηγούμενο και τους τρέλαινε τους ανθρώπους»... 
Πηγή: efsyn.gr

Το πρωτείο της πολιτικής…


Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου 

Καιρό είχαμε πάντως να δούμε τις αγορές να τρομοκρατούνται από το λαό
Τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου, ήταν εφιαλτικά για τη χρηματοπιστωτική συμμορία που κρατά τον κόσμο στην ομηρία του χρέους και του δανεισμού με την εμμονική προτεσταντική μισανθρωπία της λιτότητας και της εξαθλίωσης
Τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν σε δευτερόλεπτα, οι τράπεζες ζουν στον αστερισμό του Αρμαγεδδώνα και οι απανταχού υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες δούλοι παχιοί, προσεύχονται  απελπισμένα στο θεό του χρήματος…
Οι αγορές καταρρέουν από την Παρασκευή γιατί βρέθηκαν λέει απροετοίμαστες…
Ναι γιατί  -έστω και για μια νύχτα- είχε το πρωτείο η πολιτική και μάλιστα από τα κάτω … Οι βρετανοί ξεπέρασαν τις ηγεσίες τους με τρόπο εμβληματικό και η ετυμηγορία της Άμεσης Δημοκρατίας, ξύπνησε απότομα τον κοιμισμένο από τη βεβαιότητα της υπεροχής , εσμό των τεχνικών του χρήματος…
Οι αγορές και οι αγοραίοι εκφραστές της μισούν την πολιτική επειδή μισούν τον άνθρωπο και τα μέσα έκφρασής του. Γι αυτό και ο νεοφιλελευθερισμός την κατήργησε στην Ευρώπη, όπου και η μήτρα των πολιτικών διεργασιών …
Ο αμήχανος τρόπος που αντιμετωπίζεται το brexit από τους αναλυτές όλου του κόσμου -είτε με λοιδορία, απότοκη του πανικού, είτε με άκριτους πανηγυρισμούς- στην πραγματικότητα αποκαλύπτει την ολοκληρωτική ανεπάρκεια της πολιτικής να ερμηνεύσει  δεδομένα και εξελίξεις που δεν υπόκεινται σε κανέναν από τους γνωστούς αλγόριθμους με τους οποίους εξουσιάζουν τον κόσμο από το 2008 και μετά…
Τους βλέπεις στις παρέες ή στα τηλεοπτικά πάνελ… Εξέχοντες καθηγητές, με βαρύγδουπους τίτλους και βαριά βιογραφικά, αλαζόνες και αλαλάζοντες σαν άλλοι μουτζαχεντίν του νεοφιλελευθερισμού, αναμασούν τα κλισέ που τους έμαθαν να λένε, επιβεβαιώνοντας άθελά τους, τους αιρετικούς που ισχυρίζονται ότι η οικονομική επιστήμη είναι μια ψευδοεπιστήμη για τη χειραγώγηση λαών και χωρών…
Άλλωστε ο ίδιος ο δικτάτορας Σόϊμπλε δεν είναι καν οικονομολόγος…
Θύμα αυτής της ανεπάρκειας και η Αριστερά που αφήνεται αμήχανα και φοβικά στον διάχυτο σκεπτικισμό και καλά για το Brexit!
Τι σημασία έχει εάν είναι ομοιογενές ή όχι το σώμα των ψηφοφόρων που διάλεξε την έξοδο; Μα ποτέ  δεν είναι  ομοιογενές κανένα εκλογικό σώμα, σε οποιαδήποτε αναμέτρηση και ευτυχώς δηλαδή… Αλλιώς θα επρόκειτο για άβουλο στράτευμα και όχι για τη συνισταμένη της βούλησης ελεύθερων πολιτών …
Τι αξία έχει να υιοθετείς τον εύκολο και εκ του πονηρού καλλιεργημένο αφορισμό, ότι ψήφος είναι ακροδεξιά; Ούτε τον Πόλ Μεϊσον δεν διάβασαν  που αντικρούει με επιχειρήματα αυτή την «κατηγορία»;
Ποιος χαρίζει τι και σε ποιόν; Μήπως να δούμε λίγο και τις διαχρονικές αδυναμίες της Αριστεράς, που διευκολύνουν την Ακροδεξιά- δεκανίκι του γερμανισμού στην πραγματικότητα, να καρπώνεται  ή να χειραγωγεί τη διάθεση αντίστασης των λαών και να υπονομεύει τη δυναμική της;
Με παρωχημένα στερεότυπα και άγονους φορμαλισμούς από άλλες εποχές, που διαμορφώθηκαν υπό άλλες συνθήκες και με συγκεκριμένες σκοπιμότητες, σοβαρές επεξεργασίες δεν γίνονται, μόνο σοβαρά λάθη ανάλυσης και στρατηγικής γίνονται …
To brexit βρέχει πολιτική και η Αριστερά έχει την υποχρέωση και την ιστορική ευθύνη να ανατοκίσει εδώ και τώρα αυτό το πολύτιμο για την πραγματική Ευρώπη και όλη την ανθρωπότητα, Κεφάλαιο…

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Λόλα, να ένας Λαϊκισμός, Λόλα…

 
Ο Στάθης στον eniko
 
@ Όταν ο λαός ξινίζει το παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέτας, είναι λαϊκιστής.
@ Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, από την εποχή του πρώτου διδάξαντος κ. Σημίτη, μια λέξη πλανάται σαν φάντασμα πάνω απ’ το κεφάλι μας (κι ενίοτε μέσα), η λέξη λαϊκισμός.
@ Γενικώς το σμήνος των λέξεων που χρησιμοποιούν τα όρνια είναι μεγάλο (διακύβευμα, αφήγημα, πρόσημο κ.τ.λ.), αλλά η λέξη λαϊκισμός ξεχωρίζει πρώτη μακράν, και κατά τη διάρκεια, και κατά τη συχνότητα, και κατά το εύρος της χρήσης.
@ Με τη σημερινή διαστροφή των εννοιών, ο λαϊκισμός δεν προσάπτεται τόσον εναντίον των πολιτικών, όσον εναντίον των πολιτών. Δεν είναι δηλαδή δημαγωγός ο εκάστοτε Κλέων ο Βυρσοδέψης, αλλά το θύμα του, ο Μήτσος ο φουκαράς.
@ Η αποστροφή που νιώθει για τον λαό η κυρία Μπακογιάννη, φερ’ ειπείν, εκφράζεται με τη λέξη λαϊκισμός, την οποίαν η εν λόγω πολιτικός έχει εκστομίσει περισσότερον πάσης άλλης λέξης και υπεράγαν κάθε άλλου πολιτικού. Για την κυρία Μπακογιάννη ασφαλώς ο λαϊκισμός υπήρξε από την εποχή του Κάιν και θα υπάρχει και μετά τη Δευτέρα Παρουσία. Λογικόν. Αλλωστε ως τώρα λαϊκιστές έχουν διατελέσει ο Σόλων, ο Αγης και ο Κλεομένης, οι αδελφοί Γράκχοι, ο Ιησούς Χριστός, ο Ρομπέν των Δασών, ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, ο Τολστόι και ο Λένιν. Η ιστορία της
@ ανθρωπότητος θα ήταν μια ιστορία λαϊκισμού, αν δεν έβαζε τον λαϊκισμό στη θέση του ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης ή ο κ. Κουβέλης ή ο κ. Λεβέντης. Διότι μπορεί η κυρία Μπακογιάννη να είναι η βασίλισσα στη χρήση της λέξης λαϊκισμός, αλλά ουδέν μέλος της ορδής και του εσμού που συναπαρτίζουν την ελίτ του πολιτικού μας συστήματος, δεν παραλείπει να επιδεικνύει τις επιδόσεις του στη χρήση αυτής της λέξης. 
@ Κυρίες και κύριοι, η λέξη λαϊκισμός είναι από μόνη της ένα τσίρκο
@ Είναι ματζούνι για κάθε ασθένεια, είναι γλειφιτζούρι, πιπίλα και καραμέλα (στις βαριές περιπτώσεις είναι και υπόθετο). Λαϊκιστής μπορεί να ‘ναι ο κομμουνιστής, μπορεί να ‘ναι και ο φασίστας – πράγμα πολύ βολικό
@ για τους πονηρούς που, πάνω στην αποδόμηση και τη σύγχυση χτίζουν το δικό τους σύστημα εξουσίας, υποσύστημα εκείνου του απολυταρχισμού προς την εγκαθίδρυση του οποίου κινείται η παγκόσμια ολιγαρχία. Ετσι, το 52% των Βρετανών είναι λαϊκιστές, κατά τη διάγνωση Κουμουτσάκου, το 62% των Ελλήνων είναι λαϊκιστές κατά τη διάγνωση Καρανίκα, οι Αγανακτισμένοι στη Μαδρίτη ήταν λαϊκιστές, το ίδιο και οι Αγανακτισμένοι στην Αθήνα, ο Παπαφλέσσας ήταν λαϊκιστής και η Μπουμπουλίνα το ίδιο. 
@ Γενικώς, όταν δεν μπορείς να αλλάξεις λαό, αυτός ο λαός είναι λαϊκιστής. Όταν μάλιστα του έχεις αλλάξει τα φώτα στη λιτότητα, την ανεργία και τη λεηλασία, τότε μπορείς να τον λες και διεφθαρμένο ή τεμπέλη, ώστε σε ένα ωραίο μείγμα με όσους ο ίδιος έχεις σπρώξει στην ακροδεξιά, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, να συναπαρτίζουν ως λαός τον υπ’ αριθμόν Ένα Εχθρό του Λαού! Διότι αν ο λαός δεν είναι εχθρός του λαού, ποιός άλλος θα μπορούσε να είναι; 
@ Οσον πιο ξεκομμένη απ’ τον λαό είναι αυτή η χυδαία ελίτ (των σμπίρων που υπηρετούν τους Δυνατούς), τόσον πιο αυτάρεσκες μπαρούφες λέει. Όπως ο κ. Ρέντσι, όστις απεφάνθη ότι «η Βρετανία φεύγει, η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινη» - δηλαδή αν η Βρετανία έμενε, η Ευρώπη θα μπορούσε να συνεχίσει μισάνθρωπη. 
@ Το ίδιο και ο κ. Φλαμπουράρης. Βγήκε από τη σιωπή με την οποία συμμετείχε στην κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού, στην εκποίηση της χώρας για τα επόμενα 99 έτη, στους Κόφτες και τα συναφή βδελύγματα, για να μας πει ότι αν δεν αλλάξουν αυτοί που μας τα έκαναν όλα αυτά (πάντα με την υποστήριξη και του ιδίου) η Ευρώπη δεν θα αποκτήσει ποτέ ανθρώπινο πρόσωπο (σαν του κ. Κατρούγκαλου λόγου χάριν). Με δύο λόγια
@ ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορήθηκε σφόδρα για λαϊκισμό, αντιμετωπίζει σήμερα ως λαϊκιστές εκείνους που εξαπάτησε. Για τον κ. Πολάκη, για παράδειγμα, όποιος δεν θεραπεύεται με το φάρμακο Βελουχιώτης απ’ τον καρκίνο, είναι λαϊκιστής. Κάνει φασαρία και διαταράσσει την κοινή ησυχία αντί να εκδημήσει ήσυχα, ευγνώμων και πολιτισμένα. 
@ Είναι προφανές ότι το θεώρημα του λαϊκισμού δεν εξηγεί τίποτα, είναι όμως η λυδία λίθος της προπαγάνδας ότι δεν πρέπει να αλλάζει τίποτα. Λένε, ήδη την επαύριον του Βρετανικού δημοψηφίσματος, πολλοί ότι η Ευρώπη (η Ενωση) ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί – και οι περισσότεροι καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα σωστά – στη βάση της λογικής και της ηθικής
@ Πότε όμως η Ενωση λειτούργησε στη βάση της λογικής ή της ηθικής; Η Ενωση δεν υπήρξε ποτέ κάτι που απέτυχε και τώρα διαλύεται ή που θα μπορούσε να αλλάξει. Η Ενωση ήταν και είναι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο τα κράτη – μέλη κάνουν πόλεμο με τους λαούς – μέλη. Ταξικό πόλεμο (κι ενίοτε διακρατικό). Αυτός
@ ο πόλεμος των κρατών εναντίον των λαών χάριν των Δυνατών, υπήρχε και πριν από την Ενωση σε επίπεδο εθνών, όμως στο πλαίσιο της Ενωσης διεξάγεται πιο αποτελεσματικά. Πάντα εναντίον των λαών. Ο…λαϊκισμός των οποίων 
@ είναι αφόρητος για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, τους Λυκανθρώπους των τραπεζών και τους ορνιθοκέφαλους του ματωμένου κέρδους. Ένα έθνος έφυγε (αν αφεθεί να φύγει) από την Ενωση, δεν έφυγε για να φτιάξει έναν κόσμο καλύτερο, έφυγε ίσως για να σωθεί από το γενικό ναυάγιο ή για να ναυαγήσει μόνο του. Ή εν τέλει έφυγε με την ελπίδα ότι πιθανόν να «ξανακυβερνήσει τα κύματα». Όμως, παρά ταύτα 
@ η Ενωση έφαγε ένα βαρύ χτύπημα. Και σε εθνικό επίπεδο (κατά τον εκγερμανισμό), και σε ταξικό επίπεδο (κατά την αποθηρίωση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης), και σε κοινωνικό επίπεδο (κατά τον εκφασισμό των αστικών δημοκρατιών). Δημιουργούνται νέες συνθήκες και διαμορφώνονται νέες αντιθέσεις. Απέναντι στις οποίες, και για όσο η Αριστερά δεν μπορεί να οργανώσει εφικτές λύσεις, ο λαός θα παραμένει
@ εκτεθειμένος στις ορέξεις εκείνων που τον κανιβαλίζουν για λαϊκιστή, διεφθαρμένο, τεμπέλη, μαζί τα φάγαμε και άλλα συναφή δυσώδη. 
@ Το Brexit μπορεί να αποδειχθεί μια ρηγμάτωση της Ενωσης, διαχειρίσιμη με νέους όρους και συσχετισμούς, ή μια ιστορικών διαστάσεων αλλαγή στην πορεία των πραγμάτων. Το ερώτημα και στις δύο εκδοχές αφορά σε μια Αριστερά που και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να εκμεταλλευθεί (κι όχι μόνον να ερμηνεύει) τις εξελίξεις
@ υπέρ των λαών που χειμάζονταιΤα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, από την εποχή του πρώτου διδάξαντος κ. Σημίτη, μια λέξη πλανάται σαν φάντασμα πάνω απ’ το κεφάλι μας (κι ενίοτε μέσα), η λέξη λαϊκισμός.
@ Γενικώς το σμήνος των λέξεων που χρησιμοποιούν τα όρνια είναι μεγάλο (διακύβευμα, αφήγημα, πρόσημο κ.τ.λ.), αλλά η λέξη λαϊκισμός ξεχωρίζει πρώτη μακράν, και κατά τη διάρκεια, και κατά τη συχνότητα, και κατά το εύρος της χρήσης.
@ Με τη σημερινή διαστροφή των εννοιών, ο λαϊκισμός δεν προσάπτεται τόσον εναντίον των πολιτικών, όσον εναντίον των πολιτών. Δεν είναι δηλαδή δημαγωγός ο εκάστοτε Κλέων ο Βυρσοδέψης, αλλά το θύμα του, ο Μήτσος ο φουκαράς.
@ Η αποστροφή που νιώθει για τον λαό η κυρία Μπακογιάννη, φερ’ ειπείν, εκφράζεται με τη λέξη λαϊκισμός, την οποίαν η εν λόγω πολιτικός έχει εκστομίσει περισσότερον πάσης άλλης λέξης και υπεράγαν κάθε άλλου πολιτικού. Για την κυρία Μπακογιάννη ασφαλώς ο λαϊκισμός υπήρξε από την εποχή του Κάιν και θα υπάρχει και μετά τη Δευτέρα Παρουσία. Λογικόν. Αλλωστε ως τώρα λαϊκιστές έχουν διατελέσει ο Σόλων, ο Αγης και ο Κλεομένης, οι αδελφοί Γράκχοι, ο Ιησούς Χριστός, ο Ρομπέν των Δασών, ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, ο Τολστόι και ο Λένιν. Η ιστορία της
@ ανθρωπότητος θα ήταν μια ιστορία λαϊκισμού, αν δεν έβαζε τον λαϊκισμό στη θέση του ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης ή ο κ. Κουβέλης ή ο κ. Λεβέντης. Διότι μπορεί η κυρία Μπακογιάννη να είναι η βασίλισσα στη χρήση της λέξης λαϊκισμός, αλλά ουδέν μέλος της ορδής και του εσμού που συναπαρτίζουν την ελίτ του πολιτικού μας συστήματος, δεν παραλείπει να επιδεικνύει τις επιδόσεις του στη χρήση αυτής της λέξης. 
@ Κυρίες και κύριοι, η λέξη λαϊκισμός είναι από μόνη της ένα τσίρκο
@ Είναι ματζούνι για κάθε ασθένεια, είναι γλειφιτζούρι, πιπίλα και καραμέλα (στις βαριές περιπτώσεις είναι και υπόθετο). Λαϊκιστής μπορεί να ‘ναι ο κομμουνιστής, μπορεί να ‘ναι και ο φασίστας – πράγμα πολύ βολικό
@ για τους πονηρούς που, πάνω στην αποδόμηση και τη σύγχυση χτίζουν το δικό τους σύστημα εξουσίας, υποσύστημα εκείνου του απολυταρχισμού προς την εγκαθίδρυση του οποίου κινείται η παγκόσμια ολιγαρχία. Ετσι, το 52% των Βρετανών είναι λαϊκιστές, κατά τη διάγνωση Κουμουτσάκου, το 62% των Ελλήνων είναι λαϊκιστές κατά τη διάγνωση Καρανίκα, οι Αγανακτισμένοι στη Μαδρίτη ήταν λαϊκιστές, το ίδιο και οι Αγανακτισμένοι στην Αθήνα, ο Παπαφλέσσας ήταν λαϊκιστής και η Μπουμπουλίνα το ίδιο. 
@ Γενικώς, όταν δεν μπορείς να αλλάξεις λαό, αυτός ο λαός είναι λαϊκιστής. Όταν μάλιστα του έχεις αλλάξει τα φώτα στη λιτότητα, την ανεργία και τη λεηλασία, τότε μπορείς να τον λες και διεφθαρμένο ή τεμπέλη, ώστε σε ένα ωραίο μείγμα με όσους ο ίδιος έχεις σπρώξει στην ακροδεξιά, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, να συναπαρτίζουν ως λαός τον υπ’ αριθμόν Ένα Εχθρό του Λαού! Διότι αν ο λαός δεν είναι εχθρός του λαού, ποιός άλλος θα μπορούσε να είναι; 
@ Οσον πιο ξεκομμένη απ’ τον λαό είναι αυτή η χυδαία ελίτ (των σμπίρων που υπηρετούν τους Δυνατούς), τόσον πιο αυτάρεσκες μπαρούφες λέει. Όπως ο κ. Ρέντσι, όστις απεφάνθη ότι «η Βρετανία φεύγει, η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινη» - δηλαδή αν η Βρετανία έμενε, η Ευρώπη θα μπορούσε να συνεχίσει μισάνθρωπη. 
@ Το ίδιο και ο κ. Φλαμπουράρης. Βγήκε από τη σιωπή με την οποία συμμετείχε στην κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού, στην εκποίηση της χώρας για τα επόμενα 99 έτη, στους Κόφτες και τα συναφή βδελύγματα, για να μας πει ότι αν δεν αλλάξουν αυτοί που μας τα έκαναν όλα αυτά (πάντα με την υποστήριξη και του ιδίου) η Ευρώπη δεν θα αποκτήσει ποτέ ανθρώπινο πρόσωπο (σαν του κ. Κατρούγκαλου λόγου χάριν). Με δύο λόγια
@ ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορήθηκε σφόδρα για λαϊκισμό, αντιμετωπίζει σήμερα ως λαϊκιστές εκείνους που εξαπάτησε. Για τον κ. Πολάκη, για παράδειγμα, όποιος δεν θεραπεύεται με το φάρμακο Βελουχιώτης απ’ τον καρκίνο, είναι λαϊκιστής. Κάνει φασαρία και διαταράσσει την κοινή ησυχία αντί να εκδημήσει ήσυχα, ευγνώμων και πολιτισμένα. 
@ Είναι προφανές ότι το θεώρημα του λαϊκισμού δεν εξηγεί τίποτα, είναι όμως η λυδία λίθος της προπαγάνδας ότι δεν πρέπει να αλλάζει τίποτα. Λένε, ήδη την επαύριον του Βρετανικού δημοψηφίσματος, πολλοί ότι η Ευρώπη (η Ενωση) ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί – και οι περισσότεροι καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα σωστά – στη βάση της λογικής και της ηθικής
@ Πότε όμως η Ενωση λειτούργησε στη βάση της λογικής ή της ηθικής; Η Ενωση δεν υπήρξε ποτέ κάτι που απέτυχε και τώρα διαλύεται ή που θα μπορούσε να αλλάξει. Η Ενωση ήταν και είναι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο τα κράτη – μέλη κάνουν πόλεμο με τους λαούς – μέλη. Ταξικό πόλεμο (κι ενίοτε διακρατικό). Αυτός
@ ο πόλεμος των κρατών εναντίον των λαών χάριν των Δυνατών, υπήρχε και πριν από την Ενωση σε επίπεδο εθνών, όμως στο πλαίσιο της Ενωσης διεξάγεται πιο αποτελεσματικά. Πάντα εναντίον των λαών. Ο…λαϊκισμός των οποίων 
@ είναι αφόρητος για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, τους Λυκανθρώπους των τραπεζών και τους ορνιθοκέφαλους του ματωμένου κέρδους. Ένα έθνος έφυγε (αν αφεθεί να φύγει) από την Ενωση, δεν έφυγε για να φτιάξει έναν κόσμο καλύτερο, έφυγε ίσως για να σωθεί από το γενικό ναυάγιο ή για να ναυαγήσει μόνο του. Ή εν τέλει έφυγε με την ελπίδα ότι πιθανόν να «ξανακυβερνήσει τα κύματα». Όμως, παρά ταύτα 
@ η Ενωση έφαγε ένα βαρύ χτύπημα. Και σε εθνικό επίπεδο (κατά τον εκγερμανισμό), και σε ταξικό επίπεδο (κατά την αποθηρίωση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης), και σε κοινωνικό επίπεδο (κατά τον εκφασισμό των αστικών δημοκρατιών). Δημιουργούνται νέες συνθήκες και διαμορφώνονται νέες αντιθέσεις. Απέναντι στις οποίες, και για όσο η Αριστερά δεν μπορεί να οργανώσει εφικτές λύσεις, ο λαός θα παραμένει
@ εκτεθειμένος στις ορέξεις εκείνων που τον κανιβαλίζουν για λαϊκιστή, διεφθαρμένο, τεμπέλη, μαζί τα φάγαμε και άλλα συναφή δυσώδη. 
@ Το Brexit μπορεί να αποδειχθεί μια ρηγμάτωση της Ενωσης, διαχειρίσιμη με νέους όρους και συσχετισμούς, ή μια ιστορικών διαστάσεων αλλαγή στην πορεία των πραγμάτων. Το ερώτημα και στις δύο εκδοχές αφορά σε μια Αριστερά που και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να εκμεταλλευθεί (κι όχι μόνον να ερμηνεύει) τις εξελίξεις
 @ υπέρ των λαών που χειμάζονται

Δεν Podemos

 
Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ήρθε πρώτο στις νέες ισπανικές εκλογές χωρίς πάλι να πάρει την αυτοδυναμία, ενώ το Podemos ήταν τρίτο, με δεύτερους τους Σοσιαλιστές. Νικητής των ισπανικών εκλογών ήταν πάλι η αποχή που είχε μεγαλύτερο ποσοστό από το πρώτο κόμμα.  
Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, οι ισπανικές εκλογές περνούν κάπως απαρατήρητες.
Οι Βρετανοί πολίτες έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους από τους Ισπανούς· λογικό γιατί αφενός η Ισπανία είναι το θέρετρο των Βρετανών και αφετέρου ήταν οι Ισπανοί που έκατσαν κι έφαγαν σαράντα χρόνια τον Φράνκο στο κεφάλι και όχι οι Βρετανοί.
Υπήρχε μια ελπίδα πως τα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα θα νικήσουν σε κάποιες χώρες και θα αλλάξει η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανοησίες.
Τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα είναι, ουσιαστικά, νεοφιλελεύθερα.
Δεν αμφισβητούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αμφισβητούν την οικονομία της αγοράς, απλά λένε πως είναι εναλλακτικά, χαριτωμένα, λίγο πιο γκέι, λίγο πιο Manu Chao, λίγο πιο Τσε Γκεβάρα -σε αφίσα, τατουάζ, μπλουζάκια και τσιτάτα μόνο- και δεν έχουν τις αμαρτίες Δεξιών και Σοσιαλιστικών κομμάτων.
Δεν έχουν τις αμαρτίες Δεξιών και Σοσιαλιστών γιατί δεν ήταν κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα που έγινε κυβέρνηση η Αριστερά, είδαμε την απάτη της αμέσως.
Από την άλλη, είναι βέβαιο πως τα αριστερά κόμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία -τουλάχιστον εκεί- θα τα είχαν πάει πολύ καλύτερα στις εκλογές, αν δεν είχαν προηγηθεί το φιάσκο και η απάτη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Οι πολίτες των άλλων χωρών είδαν και έμαθαν τα επιτεύγματα της Αριστεράς στην Ελλάδα. Είδαν και πόσο εννοεί αυτά που λέει.
Δεν μπορώ να το αποδείξω αλλά το στομάχι μου μου λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στημένος από την αρχή, για να μη σηκώσει κεφάλι η Αριστερά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η Αριστερά θα ήταν μια εναλλακτική δύναμη -με δυνατότητες σε βάθος χρόνου-, οπότε έπρεπε να εξαρθρωθεί και να ακυρωθεί πριν συμβεί αυτό.
Ο πολιτικός απατεώνας Αλέξης Τσίπρας το πέτυχε. Αν αυτή ήταν η αποστολή που του είχαν αναθέσει, τα κατάφερε και του αξίζουν συγχαρητήρια.
Αντί για την Αριστερά, σηκώνουν κεφάλι τα εθνικιστικά κόμματα.
Αν ο πολίτης δεν βρει διέξοδο Αριστερά, θα πάει προς τα Δεξιά. Τα πολύ Δεξιά. Και οι αριστεροί απατεώνες θα τον πουν «φασίστα», αγνοώντας πως αυτοί τον οδήγησαν όλο και πιο δεξιά.
Οι μεγαλοαστοί δεν ανησυχούν.
Ξέρουν πως ο φασισμός είναι δικό τους παιχνίδι και ξέρουν να το χειρίζονται πολύ καλά. Το έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν.
Αριστερά χωρίς επαναστατική διάθεση δεν είναι Αριστερά.
Είναι μια μ@λακία και μισή.
 
(Σαν σήμερα, τον περασμένο Ιούνιο, η Ελλάδα ξυπνούσε με την αναγγελία του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα. Κι εγώ έγραφα -ενθουσιασμένος, σχεδόν συγκινημένος- ένα κείμενο που ήταν βασισμένο σε μια απάτη, την οποία δεν γνώριζα ακόμα: «H Πρώτη Φορά Αριστερά έγινε Πρώτη Φορά Δημοκρατία».)

Οι Επαγγελματίες Πολιτικοί ως Γελωτοποιοί ή οι Γελωτοποιοί ως Επαγγελματίες Πολιτικοί μπροστά σε μια κάλπικη κάλπη

Κλεάνθης Γρίβας
 
Και έτσι μας προέκυψαν ανεπάγγελτοι, ανεπαρκείς και ατάλαντοι Γελωτοποιοί, φορείς μιας τουρκο-μπαρόκ «κουλτούρας», με μοναδικό τους προσόν τη «θητεία» τους στον αστερισμό του Κενταύρων και των 15μελών, αποδεικνύοντας ότι ενώ στο AncientRegime κάθε «σοβαρός» άρχοντας είχε στην Αυλή του ένα Γελωτοποιό, στοσύγχρονη Regime του «δήθεν» κάθε «σοβαρός» Γελωτοποιός διαθέτει μια Αυλή…
«Αυτός που υποκύπτει σε κάθε ξένη επίδραση, ενώ της αντιστέκεται με τα λόγια... Καταφέρνει να συνδυάζει τη δημοκρατική φρασεολογία με τις ολιγαρχικές ιδέες... Έχει την ειδικότητα να φαίνεται πως επιτίθεται όταν υποχωρεί, και πως υπερασπίζεται αυτούς που προδίδει. Ξέρει να χειρίζεται δεξιοτεχνικά έναν επιφανειακό αντίπαλο και να σπρώχνει σε απελπισία έναν υποτιθέμενο σύμμαχο. Ξέρει να παίρνει στην αποφασιστική στιγμή το μέρος του δυνατού απέναντι στον πιo αδύνατο, και να το βάζει στα πόδια αλαλάζοντας όλο θάρρος και στόμφο... Και μέχρι σήμερα, η φιλία του υπήρξε πάντοτε το προμήνυμα σίγουρης καταστροφής...»

Πριν από 162 χρόνια, ο Καρλ Μαρξ σκιαγραφούσε με εκπληκτική ακρίβεια το πορτραίτο κάθε (ανεπάγγελτου) επαγγελματία πολιτικού που ισχύει στο διηνεκές. (Κ. Μαρξ, Για τον Πάλμερστον, 22/10/1853)
Βέβαια, «όταν το δάκτυλο δείχνει το φεγγάρι, ο βλάκας κοιτάζει το... δάκτυλο». Αλλά όταν το χέρι του ΑρτούροΟύι κάθε κομματικής συμμορίας δείχνει τη διαχείριση της εξουσίας και τα οφέλη της, ο βλάκας εξακολουθεί να ατενίζει το χέρι, ο καιροσκόπος επικεντρώνει τη σωληνοειδή όρασή του στα προνόμια από τη νομή της, και ο εθελότυφλος συνεχίζει να μη βλέπει τίποτε. Και τότε, σημαίνει η Ώρα του Γελωτοποιού
Οι επαγγελματίες πολιτικοί, αυτοί οι παράδοξοι Ειδικοί του Τίποτα που επιμένουν να επιβιώνουν παρασιτικά σε μια ταραγμένη εποχή («υψηλής ειδίκευσης», υποτίθεται), έχουν ως κύριο όπλο τους μια διανοητική εμβέλεια και ένα δείκτη νοημοσύνη που τους στερεί -μεταξύ άλλων και- από τη στοιχειώδη αυτοπροστασία που παρέχει στον καθένα η αίσθηση του γελοίου.
Και στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν την φοβία που τους διακατέχει από το ενδεχόμενο της απώλειας της διαχείρισης της (μικροκομματικής ή πολιτειακής) εξουσίας, ενεργοποιούν το εργαλείο της μαζικής εξαπάτησης, στηριγμένοι στην Αυλή τους που αποτελείται από πλείστα όσα προσωπικά ανύπαρκτα και ετερόφωτα σαπρόφυτα (από «γιές-μαν» και «γιές-γούμαν») που -από κοινωνικο-πολιτική και ψυχοσεξουαλική άποψη- είναι καθηλωμένα στη βρεφική φάση της «εξέλιξής» τους.
Θλιβερό το κατάντημα όλων των διαχειριστών της εξουσίας. Και τραγικές οι άμεσες, αλλά κυρίως οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της αρχανθρωπικής εισβολής και κυριαρχίας τους στο δημόσιο βίο.
Ο πολιτικός κανιβαλισμός και η ακόρεστη πείνα για προνόμια που επιβλήθηκε ως τρόπος διαχείρισης της εξουσίας επί 4 δεκαετίες, με στόχο τη μεθοδευμένη, μαζική και συστηματική υπεξαίρεση και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, καθιστούν όλο και περισσότερο σκοτεινό και δυσοίωνο το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.
Γιατί κάποτε τα οικονομικά «ελλείμματα» της κλεπτοκρατικής τους δραστηριότητας θα καλυφθούν (όχι φυσικά από εκείνους που τα δημιούργησαν, μετασχηματίζοντας τη λεηλασία των δημόσιων ταμείων σε απόρρητους ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς).
Εκείνο που δεν πρόκειται να ξεπεραστεί είναι η πλήρης ανατροπή των πολιτικών, ηθικών και ψυχοδιανοητικών δομών που συνεπάγεται η πολύχρονη συστηματική καταστρατήγηση και διαστροφή της σκέψης και της γλώσσας ενός λαού.
Η κάθε πληβεία «ελίτ» που διαχειρίζεται την εξουσία (ακολουθώντας τον ιστορικά δοκιμασμένο δρόμο όλων των διαχειριστών της εξουσίας), διέστρεψε το περιεχόμενο των εννοιών και βίασε ανενδοίαστα τις λέξεις, για να εκφράσει μια πραγματικότητα που υπάρχει μόνο στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, στην ανορθόλογη διάνοια και την ασταθή κοινωνική της υπόσταση.
Και μέσα από αυτή τη μεθοδική καταστροφή της γλώσσας, συμβάλλει στην επί δεκαετίες στη μεθοδική αλλοίωση των ψυχοδιανοητικών μας δομών που διευκολύνει την κυριαρχία του Γελωτοποιού και τη μετατροπή των πολιτών σε υπηκόους.
Αν η έννοια του πολίτη νοηματοδοτείται από την επιθυμία και τη δυνατότητά του να έχει αποφασιστικό λόγο στις αποφάσεις που τον αφορούν και να αντιδρά στην αυθαιρεσία της εξουσίας (σ' αντίθεση με τον υπήκοο που δεν διανοείται και δεν επιθυμεί να αντιδράσει σ' αυτή), τότε οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι σ' ολόκληρη την περίοδο της δικομματικής κλεπτοκρατίας της μεταπολίτευσης (η οποία δεν έπαψε να υφίσταται ούτε στις συνθήκες της κρίσης)
  • Είμαστε πολίτες μόνο όταν και όσο υπερασπιζόμαστε αυτή την ιδιότητα, αντισκεκόμενοι σε κάθε παραβίαση των ορίων και των κανόνων του κοινωνικο-πολιτικού παιχνιδιού από τους Γελωτοποιούς που διαχειρίζονται κάθε φορά την εξουσία. Και
  • Είμαστε δούλοι όσο ανεχόμαστε τους όποιους νεο-βάρβαρους διαχειριστές της εξουσίας να κακοποιούν τη γλώσσα μας, να εμπορεύονται τα οράματά μας, να εμπαίζουν τις ελπίδες και τις αγωνίες μας, να κάνουν πολιτικά πραξικοπήματα (από τα πολύχρωμα ψηφοδέλτια μέχρι τις οβιδιακές μεταμορφώσεις των δημοψηφισματικών «όχι» σε «ναι»), να μας εμπαίζουν διαρκώς («διώχνοντας» τις βάσεις κρατώντας τες και καταγγέλλοντας τα «μνημόνια», αποδεχόμενοι άλλα έπαχθέστερα), να κάνουν «μπίζνες» αδειάζοντας τα δημόσια ταμεία και διογκώνοντας τους ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Επί 4 δεκαετίες, υποτιμούσαμε το δικαίωμά μας σε μια πολιτική αρχών και, σταδιακά, μετασχηματιστήκαμε σε υπήκοους, παραδίνοντας αδιαμαρτύρητα τη διαχείριση της τύχης μας σε έναν εσμό πολιτικών χωρίς αρχές, σε μια (ημι)ντόπια διαχειριστική Κόζα Νόστρα που ενδιαφέρονταν μόνο για τη διαιώνιση της επικυριαρχίας της στην ελληνική κοινωνία.
Αρνούμενοι να αναλάβουμε την ευθύνη της ύπαρξής μας εμείς οι ίδιοι, θεοποιούσαμε τον κάθε τυχάρπαστο Γελωτοποιό-«σωτήρα», επιλήσμονες της προειδοποίησης του Samuel Johnnson ότι «πίσω από κάθε σωτήρα βαδίζει ένας δήμιος».
«Μετά τη θεοποίηση του Στάλιν, η βραδινή προσευχή κατέστη περιττή», σάρκαζε ο Μπέρτολτ Μπρέχτ. Μετά τη θεσμοποίηση της ξύλινης κομματικής γλώσσας των Γελωτοποιών, ο πολιτικός λόγος αποδείχθηκε περιττός. Όμως, τί μπορεί να είναι μια κοινωνία χωρίς πολιτικό λόγο, εάν όχι ένα άθυρμα ανιστορικών (και ανιστόρητων) ανθρωποειδών που στερούνται οποιασδήποτε προοπτικής;
Ο κοινωνικός και πολιτικός ορίζοντας μας είναι σκοτεινός, «το μέλλον (μας) έχει πολλή ξηρασία». Και δυστυχώς, δεν φροντίσαμε για αποθέματα νερού.
«Είναι πολύ αργά να σώσεις το κεφάλι σου, όμως υπάρχει ακόμα καιρός για να εξευτελιστείς, για να καταντήσεις να πιστεύεις στα μάγια και στο διάβολο, για να πιστεύεις τα πάντα και να συναινείς. Ακόμα και τούτη τη στερνή ώρα». (JanKott, Σαίξπηρ ο σύγχρονός μας)
Αφήνoντας πίσω του «παλιοσίδερα και το υπόκουφοκοροιδευτικό γέλιο των γενεών» (Τ. Μπορόφσκι), ο εσμός των ιδιόμορφων «θιάσων ποικιλιών» που διαγκωνίζονταν για τη συμμετοχή τους στη διαχείριση της εξουσίας σε όλη την –ολέθρια- μεταπολιτευτική περίοδο, ενισχύθηκε και «ανανεώθηκε» με ένα κομματικό σχηματισμό ο οποίος (ενώ επί δεκαετίες φυτοζωούσε στο όριο του 3% για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση), τώρα παίζει τη «Γκόλφω» διακηρύσσοντας ότι ερμηνεύει τον «Βασιλιά Ληρ».
Και τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί πανικόβλητος ότι ποτέ δεν υπαγόταν στην αρμοδιότητα της πολιτικής κριτικής. Γιατί ήταν και είναι ένας αξιολύπητος Γελωτοποιός.
«Αυτός που υποκύπτει σε κάθε ξένη επίδραση, ενώ της αντιστέκεται με τα λόγια... Καταφέρνει να συνδυάζει τη δημοκρατική φρασεολογία με τις ολιγαρχικές ιδέες... Έχει την ειδικότητα να φαίνεται πως επιτίθεται όταν υποχωρεί, και πως υπερασπίζεται αυτούς που προδίδει. Ξέρει να χειρίζεται δεξιοτεχνικά έναν επιφανειακό αντίπαλο και να σπρώχνει σε απελπισία έναν υποτιθέμενο σύμμαχο. Ξέρει να παίρνει στην αποφασιστική στιγμή το μέρος του δυνατού απέναντι στον πιo αδύνατο, και να το βάζει στα πόδια αλαλάζοντας όλο θάρρος και στόμφο... Και μέχρι σήμερα, η φιλία του υπήρξε πάντοτε το προμήνυμα σίγουρης καταστροφής...» (Κ. Μαρξ)

Για τον "κύριο"* Πρετεντέρη…


 
Ο κ. Πρετεντέρης ανήμερα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία συνέγραψε ένα εμβριθές άρθρο στα «Νέα» για να διαδηλώσει την πίστη του στην ανάγκη παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Στα θετικά των εν γένει ελληνοβρετανικών σχέσεων που τον έκαναν ως Έλληνα πατριώτη να επιζητά το Bremain, ο κ. Πρετεντέρης συμπεριέλαβε κι αυτά: «(…) στους Άγγλους – έγραψε – χρωστάμε και μερικές χάρες. Από τον Μπάιρον έως τον Λόιδ Τζορτζ και τον τεράστιο Ουίνστον. Από το Ναυαρίνο και το Ελ Αλαμέιν έως τον Δεκέμβρη του ’44».
Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβρη του ’44, αυτό που έκαναν οι Εγγλέζοι – και για το οποίο τόσο τους θαυμάζει ο Πρετεντέρης – ήταν (σε συνεργασία με τους δοσίλογους, τους ταγματασφαλίτες, τους χίτες και τους πρώην γερμανοτσολιάδες που μετατράπηκαν σε βρετανοτσολιάδες και κατόπιν σε αμερικανοτσολιάδες) να συμπεριφερθούν στην Αθήνα ως δύναμη κατοχής.
Η διαταγή του Τσόρτσιλ στις 5/12/1944 προς τον στρατηγό του, τον Σκόμπυ, ήταν σαφής: «Είσθε υπεύθυνος για την τήρηση της τάξεως στην Αθήνα και πρέπει να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις ομάδες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, που θα πλησιάσουν προς την πόλη. Μη διστάζετε, πάντως, να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη , όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση» (Γ. Ανδρικόπουλου: «1944 Κρίσιμη Χρονιά», εκδόσεις «Διογένης», τόμος Β`, σελ. 257 – Ριζοσπάστης, Γ.Πετρόπουλος, 1/12/2002).
Τις προηγούμενες μέρες, στις 3 και 4 Δεκέμβρη του ‘44, ήταν οι ντόπιοι φίλοι των Εγγλέζων, τα τσιράκια της εγχώριας πλουτοκρατίας που – με φόντο τα κανόνια του Σκόμπυ – έστρεψαν τα όπλα εναντίον δυο ειρηνικών και άοπλων διαδηλώσεων Ελλήνων πολιτών γεμίζοντας το Σύνταγμα με νεκρούς.
Από τους Εγγλέζους – που τόσο θαυμάζει τα πεπραγμένα τους ο Πρετεντέρης – τον Δεκέμβρη του ’44 «συνολικά στάλθηκαν στην Ελλάδα περίπου 100.000 Βρετανοί στρατιώτες – ακριβώς διπλάσιοι απ’ όσους είχαν έρθει στα 1941 για να βοηθήσουν τη μαχόμενη ενάντια στον Άξονα Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι Βρετανοί, εξόπλισαν και οργάνωσαν στρατιωτικά – ως Εθνοφυλακή – το σύνολο των προερχόμενων από τα Τάγματα Ασφαλείας και τους άλλους δωσιλογικούς σχηματισμούς ανδρών. Στη διάρκεια των μαχών, οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν αεροπλάνα (καταδιωκτικά «Σπιτφάιρ», μαχητικά «Μποφάιτερς», αλλά και βομβαρδιστικά «Ουέλιγκτον»!) με ρουκέτες, βόμβες και πολυβόλα ενάντια στις θέσεις του ΕΛΑΣ, αλλά και σε τυφλά χτυπήματα ενάντια στις λαϊκές συνοικίες. Το ίδιο έπραξαν και τα πυροβόλα των πολεμικών πλοίων στον Πειραιά ή στο Φάληρο , ενώ ισχυρό πυροβολικό εγκατεστημένο στην Ψυττάλεια, στο Φάληρο και στο Χαρβάτι πραγματοποιούσε ισχυρούς βομβαρδισμούς στην πόλη» (Γιώργος Μαργαρίτης, Ριζοσπάστης, 16/12/2009).
Ήταν τότε, το Δεκέμβρη του ’44, που οι Εγγλέζοι κατέλαβαν ακόμα και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, χτυπώντας με όλμους και πολυβόλα τον ΕΛΑΣ από τον Παρθενώνα…
Είναι πρόδηλο ότι ο αντικομμουνισμός του κυρίου Πρετεντέρη έχει προσαρμόσει τον πατριωτισμό του σε τέτοιο βαθμό, ώστε όχι μόνο να αντέχει και να αποδέχεται αλλά και να επικροτεί την παρουσία ξένου στρατού κατοχής το 1944 στην πατρίδα μας.
Άραγε, μετά τον πατριωτισμό του, θα μπορέσει να προσαρμόσει και τον φιλοευρωπαϊσμό του, στα αντίθετα με τις επιθυμίες του δεδομένα που προκάλεσε το βρετανικό δημοψήφισμα;
Το πιθανότερο είναι να το καταφέρει. Ιδίως αν ισχύει εκείνο που διαβάσαμε στον «Ριζοσπάστη» (
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3766995) πως έγραψε γι’ αυτόν κάποτε ο μακαρίτης Βασίλης Ραφαηλίδης. Ότι, δηλαδή, «ο Ι. Κ. Πρετεντέρης έχει μια απίθανη προσαρμοστικότητα. Προσαρμόζεται ακόμα και μέσα στα σκατά»…
* τα εισαγωγικά δικά μας

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

To Brexit είναι μόνο η αρχή

 
Ένας από τους  αρχιτέκτονες της νίκης του Brexit στο δημοψήφισμα, ο Boris Johnson, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του, που φυλάσσεται από την αστυνομία, ενώ ένα μικρό πλήθος θυμωμένων Λονδρέζων διαμαρτύρεται μπροστά από τη βεράντα του.
Από το 2008 έως το Μάιο του 2016 ο Johnson ήταν δήμαρχος του Λονδίνου. Τον διαδέχθηκε στις 8 Μαΐου ο Εργατικό Sadiq Khan, ο οποίος τον νίκησε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Το Λονδίνο, επίσης, ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (60%) υπέρ της παραμονής της ΕΕ. Αλλά ο «ξανθός» κ. Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχασε το Μάιο στο Λονδίνο, κατήγαγε όμως εθνικό θρίαμβο στο δημοψήφισμα, εκδικούμενος τους Λονδρέζους, όντας από τους βασικούς πρωτεργάτες της εκστρατείας υπέρ του «Brexit». Η νίκη του βασίστηκε στις ψήφους του βορείου τμήματος της χώρας, των μικρών πόλεων, των μακρινών προαστίων και της επαρχίας. Με άλλα λόγια, η αγγλική περιφέρεια και ο Μπόρις Τζόνσον επιβλήθηκαν του κέντρου, δηλαδή του Λονδίνου. Οι κάτοικοι του τελευταίου κατηγορούν τον πρώην δήμαρχο για λαϊκισμό και ατιμία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εκπεφρασμένη εκλογικά διαφορά καταδεικνύει την αντίθεση και δη τις ανισότητες κέντρου-περιφέρειας που αξιοποίησαν οι οπαδοί του Brexit αλλά και οι εφημερίδες, ειδικά οι ταμπλόιντ, του μεγιστάνα Μέρντοχ.
 Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Τζόνσον και Φάραζ εκμεταλλεύθηκαν τις οικονομικές ανισότητες και μια ορισμένη πολιτιστική και πολιτική καθυστέρηση των τοπικών κοινωνιών της περιφέρειας που συνέχονται από το αυτοκρατορικό –παλαιό- κλέος του βασιλείου και όχι από κάποια ευρωπαϊκή ιδέα. Η τελευταία, μάλιστα, έχει υπερκαλυφθεί από τον γερμανικό επεκτατισμό, προκαλώντας τη σχετική αντίδραση από τον παλαιάς κοπής αγγλικό εθνικισμό, που κατοικεί στα κεφάλια κυρίως των συνταξιούχων. Κατά μία ερμηνεία, οι τελευταίοι διατηρούν τη νοσταλγία της αυτοκρατορίας, όπως  ο πατέρας του Simon Schelvis, 41 ετών, ιδιοκτήτη μιας μικρής κατασκευαστικής εταιρείας. Ο συνταξιούχος πατέρας του Schelvis μένει στο Essex και είναι και ο ίδιος πρώην πρόσφυγας, που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Βέλγιο κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. «Αγαπά τη χώρα που τον φιλοξένησε και θέλει να την  προστατεύσει από τους νέους μετανάστες που δεν αξίζουν τη θέση τους σ’ αυτή» λέει ο γιος του. Γιατί, άραγε, ένας πρώην πρόσφυγας είναι ο πιο φανατικός ρατσιστής και εθνικιστής; Γιατί ο «ξένος» τον κατοικεί, όπως θα έλεγε η Τζούλια Κρίστεβα. Γιατί θέλει να φωνάξει πως ο ίδιος δεν είναι ξένος πια, αλλά ένας βρετανός. Ο ξένος ως «αγχογόνο αντικείμενο» του προκαλεί ένταση, καθώς φέρνει στην επιφάνεια την απωθημένη –ως ταγικό υπόλειμμα- δική του ξενότητα. Γι’ αυτό μισεί, γι’ αυτό δηλώνει και ψηφίζει κατά των «ξένων», κατά των μεταναστών, γιατί μισεί εκείνη την ταπεινωτική, απάνθρωπη και εξαθλιωμένη πλευρά του εαυτού του. Η στάση εξάλλου της ΕΕ στη μεταναστευτική κρίση δεν έδωσε μία άλλη διάσταση στην ξενότητα, αντίθετα όξυνε την επιθετική και κολασμένη εκδοχή της με το να σηκώνει διπλούς και τριπλούς αγκαθωτούς φράχτες. Τα σύρματα τροφοδοτούν τους εθνικισμούς. Γιατί λοιπόν διαπορούν και θυμώνουν οι ευρωπαϊκές ελίτ των Βρυξελλών και του Βερολίνου που οι Άγγλοι -οι πιο συντηρητικοί έστω- ψήφισαν εθνικιστικά; Τι θα ψηφίσουν αύριο στην Αυστρία; Τι ψηφίζουν στην Ουγγαρία και την Πολωνία; Ποιος ενισχύει με τη συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική –πέρα από τον γερμανικό επεκτατισμό- τους εθνικισμούς; Ακόμα ακόμα τι φουσκώνει τα πανιά της ακροδεξιάς στην ίδια τη Γερμανία;  
Και για να επιστρέψουμε στη Βρετανία, τώρα ο Τζόνσον βρίσκεται σε αδιέξοδο. Είναι εύκολο μετά τη νίκη του να διαδεχθεί τον Οκτώβριο τον Ντέιβιντ Κάμερον στην αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος και στην πρωθυπουργία (αν δεν υπάρξουν εκλογές). Αλλά πια πολιτική θα ακολουθήσει; Ήδη διαβλέπει τα δύσκολα και ζητάει να μη γίνει γρήγορα η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ! Αυτό που έγινε με την ομάδα ποδηλατών που ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό του βάζοντας πέτρες στο καπό, είναι μόνο η αρχή.  
Αλλά αν σκεφτούμε την επιφαινόμενη ιστορία, αυτοί οι άνθρωποι, οι Τζόνσον και Φάραζ,  με το φτηνό ακροδεξιό σόου τους και υπηρετώντας τις φιλοδοξίες τους, δουλεύουν για την πραγματική ιστορία, που θα είναι η διάλυση της ΕΕ με τη μορφή τουλάχιστον που έχει σήμερα.
 Ήδη ο Simon Schelvis, ο γιος του πρώην πρόσφυγα από το Βέλγιο και νυν ξενοφοβικού, μιλάει για «Καταστροφή». Το θέμα είναι τι είδους «καταστροφή» και για ποιον θα είναι αυτή; Θα είναι "δημιουργική" για τις επιχειρήσεις, όπως θα έλεγε ο Σουμπέτερ, ή θα είναι μία καταστροφή του orgy and cannibalism εναντίον των "κάτω" και των λαών του κόσμου που ισχύει σήμερα; Αν μιλάμε για την τελευταία περίπτωση, τότε η "καταστροφή" είναι καλοδεχούμενη.  

H Βρετανία, o Φουκουγιάμα και ο Τιτανικός

 

Αχ καημένε Φουκουγιάμα! Η ιστορία δεν σταμάτησε με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, όπως προέβλεπες. Αντίθετα, 27 χρόνια μετά, η πτώση του συνεχίζει να γεννά ιστορικά γεγονότα κι εξαμβλώματα. 
Γιατί... βεβαίως η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα δεν αποτελεί βαριά πολιτική ήττα μόνο για τον Κάμερον, που έσπειρε για ψηφοθηρικούς λόγους ανέμους δημοψηφίσματος για να θερίσει θύελλες. Αποτελεί παταγώδη αποτυχία ολόκληρου του βρετανικού πολιτικού συστήματος ― δυστυχώς προς όφελος της ξενοφοβικής ακροδεξιάς ― αλλά και του ευρωπαϊκού και διεθνούς πολιτικού κατεστημένου: από τον Ομπάμα μέχρι τη κυρία Μέρκελ, όλους αυτούς που νουθετούσαν ματαίως τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της Ευρώπης, όπως την κατάντησαν.
Είναι ακριβώς αυτό το διεθνές σύστημα, από τους τραπεζίτες της Γουώλ Στρητ και της Φρανκφούρτης μέχρι το Βερολίνο και την Κομισιόν των Βρυξελλών, που εκμεταλλεύτηκαν τη πτώση του τείχους του Βερολίνου και του αντίπαλου κομμουνιστικού δέους, για να επιβάλουν την πλήρη κυριαρχία της διεθνούς ολιγαρχίας και να περιορίσουν τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών στην Ευρώπη. 
Εγκαθιδρύοντας ένα αμείλικτο καθεστώς που δεν σηκώνει αντιρρήσεις, ακόμη και αν ο λαός μιας χώρας, σεβόμενος τους κανόνες, ζητάει αλλαγή της πολιτικής που έχει καταστροφικά αποτελέσματα: o εκδικητικός τρόπος που μεταχειρίστηκαν την Ελλάδα όταν προσπάθησε με εκλογές και δημοψηφίσματα να αλλάξει τη θανατηφόρο θεραπεία της λιτότητας, έκανε φανερό σε όλον το κόσμο ότι η δημοκρατία δεν αποτελούσε, πλέον, ένα από τα ατού που διέθετε η ΕΕ, σε σχέση με τις άλλες χώρες του κόσμου.
Ήταν αυτή η ξεδοντιασμένη Ευρώπη - όχι μόνο στο επίπεδο της δημοκρατίας αλλά και των κοινωνικών δικαιωμάτων που σταδιακά αλλά συστηματικά περιορίζονται, όπως συμβαίνει σήμερα στη Γαλλία ― που ήταν υποψήφια στο διαγωνισμό του φόβου που ονομάστηκε βρετανικό δημοψήφισμα. Οι μεν οπαδοί του Brexit διέβλεπαν κατάληψη της Γηραιάς Αλβιώνας από πρόσφυγες, οι δε της παραμονής φόβιζαν με τις οικονομικές συνέπειες από την έξοδο, γιατί δεν είχαν τίποτα θετικό να προτείνουν. Αλλά σε έναν συναγωνισμό φόβου κερδίζει πάντα η παράταξη που αυθεντικά τον εκπροσωπεί: η ακροδεξιά.
Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς τις συνέπειες από τον διεθνή πολιτικό σεισμό που προκαλεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξουν απλώς μετασεισμοί: τώρα που άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου, είναι πολύ δύσκολο κανείς να τους περιορίσει. Από την Τσεχία μέχρι τη Δανία θα πάρουν κι άλλες χώρες τον δρόμο του ευρωσκεπτικισμού, που έχει πλέον αέρα στα πανιά του.
Θα μπορούσε να υπάρξει αναστροφή της ιστορικής πορείας που ξεκίνησε από το 1989 και μετά, μόνο αν υπήρχε μια ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία που να μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δυστυχώς, πρώτα απ'όλα η κυρία Μέρκελ κι ύστερα ο κύριος Ολάντ δεν ανήκουν σε αυτήν τη κατηγορία. Ο τελευταίος είναι ένας εξαιρετικά αδύναμος ηγέτης, ενώ η Μαρί Λε Πεν, κερδισμένη του δημοψηφίσματος, θα βάλει και αυτή θέμα αποχώρησης της Γαλλίας και κλεισίματος στον εαυτό της.
Η πρώτη έχει τεράστιες ευθύνες για την πορεία του σκάφους, το οποίο κυβερνά εγωιστικά και κοντόφθαλμα, από τότε που ανέλαβε το τιμόνι, με το ξέσπασμα δηλαδή της οικονομικής κρίσης του 2008-9. Μάλλον θα κοιτάξει να εκμεταλλευθεί τη διεθνή οικονομική αναταραχή για να κερδίσει περισσότερα χρήματα ― τα γερμανικά ομόλογα έχουν αρνητικά επιτόκια τις τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή μετά από 10 χρόνια τέλος το Βερολίνο θα πληρώσει λιγότερα από όσα δανείστηκε ― για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Και στο μεταξύ ο Τιτανικός θα συνεχίζει το ταξίδι του...

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ξαφνικά θυμηθήκαν τον πόλεμο

 

Μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε οι δυνάμεις της Ε.Ε αλλάζουν το πρόσωπό τους και βγάζουν ένα-ένα τα μεγάλα όπλα. Πόλεμος ή ειρήνη, ευημερία ή φτώχεια, δημοκρατία ή φασισμός.
 
Στρατόπεδο Ε.Ε
Πρώτη απ' όλους η καγκελάριος Μέρκελ που ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε τον κίνδυνο πολέμου αν διαλυθεί η Ε.Ε: "Να θυμόμαστε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν αρχικά μία ιδέα ειρήνης. Οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου είναι πολύ μεγάλες για να μπορεί να τις αντιμετωπίσουν μεμονωμένα κράτη. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και χρόνια δεν είναι αυτονόητη".
Ξεκάθαρα η καγκελάριος της Γερμανίας μιλά για κίνδυνο πολέμου εντός της Ευρώπης χωρίς όμως να αναφέρει ποιος θα είναι ο αντίπαλος ποιου. Δικαιολόγησε επίσης ότι μπορεί να υπάρχει δυσανασχέτηση από πολίτες κρατών για την πολιτική που εφαρμόζει η Ε.Ε αλλά από την άλλη η Ε. Ε ως αντάλλαγμα δίνει στους πολίτες των κρατών-μελών ευημερία, ειρήνη και δημοκρατία. Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε βάζει θέμα πολέμου και μάλιστα την ώρα που ένα κράτος της αποφάσισε να αποχωρίσει από την ένωση.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ απαίτησε από την Μ. Βρετανία να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Ε.Ε που ορίζει τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την Ένωση. Μάλιστα έγινε απόλυτα σαφής ότι τραβάει "πολεμική" γραμμή ανάμεσα στα 27 μέλη της Ε.Ε και στην Μ. Βρετανία: "Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, αλλά είμαστε ενωμένοι στην αντίδρασή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα στηρίξουμε τις αρχές της Ε.Ε για προώθηση της ειρήνης και για ευημερία των πολιτών της. Η Ένωση των 27 κρατών μελών θα συνεχίσει. Περιμένουμε τώρα από την βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν, όσο επίπονη και αν είναι αυτή η διαδικασία".
Στο ίδιο μοτίβο με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο Γιούνκερ έβαλε την ειρήνη ως δόλωμα ενώ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσαν την κοινή τους γραμμή με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ολάντ, μπορεί να μην φόβισε με πόλεμο όπως η Μέρκελ αλλά τράβηξε κι αυτός γραμμή στην Μ. Βρετανία και πρότεινε μια αλλαγή στην σελίδα της Ε.Ε όπου η δύναμη της πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών. Αυτή η ασαφής πρόταση μπορεί να είναι ο προάγγελος της γρήγορης αλλαγής των Συνθηκών της Ε.Ε που μεταξύ αυτών πολύ πιθανό να μπει στο τραπέζι για πρώτη φορά η Κοινή Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση. Άλλωστε ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου και ένας από τους υποψήφιους για την πρωθυπουργία της Μ.Βρετανίας τον ερχόμενο Οκτώβριο, δήλωσε μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ότι η Μ. Βρετανία δεν θέλει να ελέγχεται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των Βρυξελλών.
 
Στρατόπεδο Μ. Βρετανίας
Στο στρατόπεδο της Μ. Βρετανίας άρχισαν ήδη τα προβλήματα τόσο από δηλώσεις των υπέρμαχων του Brexit όσο και των υποσχέσεων που έδωσαν πριν το δημοψήφισμα.
Ο Μπόρις Τζόνσον γιουχαρίστηκε από οπαδούς του Brexit διότι δήλωσε ότι ορθά ο Κάμερον δεν επικαλέστηκε το Άρθρο 50 για άμεση έξοδο της χώρας από την Ε.Ε, ότι η έξοδος της Μ. Βρετανίας θα πάρει πολύ χρόνο και ότι η χώρα θα είναι πάντα μια ευρωπαϊκή δύναμη.
Αυτός όμως που έμεινε ξεκρέμαστος από τις υποσχέσεις προ του δημοψηφίσματος είναι ο επικεφαλής του ακροσυντηρητικού κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ. Είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που κατά την εκτίμησή του το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ημέρα της νίκης του Brexit όμως  δύο δημοσιογράφοι του δικτύου ITV τον ρώτησαν εάν η δέσμευση αυτή ισχύει:
-Αυτά τα 350 εκατομμύρια μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πάνε στο ΕΣΥ;
-Οχι, δεν μπορώ. Δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος που διέπραξε το στρατόπεδο του «Out» και...
-Μισό λεπτό, ήταν ένα από τα επιχειρήματά σας.
-Οχι αυτό...
-Ηταν το κύριο επιχείρημα για το «Out»! Οτι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο ΕΣΥ!
-Ηταν λάθος.
-Λέτε, αφού 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του «Out», ότι ήταν λάθος;   
 
Στρατόπεδο των Ναζιστών
Είναι πολύ νωρίς ωστόσο να υποθέσει κάποιος τι στήνουν τόσο η Ε.Ε όσο και η Μ. Βρετανία. Η έξοδος της Μ. Βρετανίας θα πάρει πολύ χρόνο και στο μεσοδιάστημα δεν είναι καθόλου απίθανο λόγω μιας "νέας οικονομικής κρίσης" που μπορεί να χτυπήσει τον βρετανικό λαό, στο τέλος να τα βρουν αλλάζοντας τις Σύνθηκες της Ε.Ε. Το κύριο μέλημα και των δύο πλευρών είναι οι αλλαγές στο μεταναστευτικό, οι αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα πανευρωπαϊκά αλλά και οι συνθήκες όπως η Σένγκεν, η οποία μέχρι σήμερα δεν είναι σε ισχύ λόγω του προσφυγικού.  Επίσης μία από τις απαιτήσεις της Μ. Βρετανίας ήταν η πλήρης απελευθέρωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Επίσης να μην ξεχνάμε ότι οι ναζιστικές φωνές σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε άρχισαν να σηκώνουν κεφάλι. Ο Ολλανδός ακροδεξιός αρχηγός του αντί-ισλαμικού κόμματος για την Ελευθερία, Γκερτ Βίλντερς μέσω διαδικτύου πρότεινε δημοψήφισμα ανάλογο του Brexit και για την χώρα του.
Το ίδιο έκανε και η Μαρί Λεπέν που ζήτησε ένα Frexit ενώ στην αναμονή είναι και η σημαντικότερη ακροδεξιά δύναμη της Ευρώπης το Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας για το αν θα ζητήσει ένα δημοψήφισμα ενισχύοντας τις ναζιστικές φωνές της Ε.Ε απομονώνοντας δια παντός τις αριστερές που θα έπρεπε να είναι αυτές που θα απαιτούσαν και θα πάλευαν για  έξοδο των κρατών από το ναζιστικό μόρφωμα της Ε.Ε.