Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Η προεκλογική εκστρατεία του κ. Πομπέο στα Χανιά

 
Της Κύρας Αδάμ

Αυτή η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο στην Αθήνα ήταν διαφορετική. Ήταν μια καλοστημένη άσκηση επίδειξης επικοινωνιακής πολιτικής, με στόχο να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές.
Η αμερικανική πλευρά ( Πομπέο) ήρθε στην Αθήνα εκτάκτως, με προσωπική εντολή Τραμπ, ύστερα από γρήγορη προετοιμασία μερικών ημερών, με έναν και μοναδικό στόχο: να εντυπωσιαστούν/ενθουσιαστούν   οι ελληνοαμερικανικές / ορθόδοξοι ψήφοι υπέρ του Τραμπ στην αμφίρροπη  προεκλογική πορεία στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και δεν υπήρχε λόγος να επισκεφθεί και την Τουρκία. Είχε όμως λόγο ο κ. Πομπέο να μεταβεί  από την Αθήνα στη Ρώμη για συνέδριο στο Βατικανό  ( καθολικοί ψήφοι εκεί).Το πόσο καλά τα πήγε ο κ. Πομπέο στην «ειδική αποστολή του» θα φανεί ενδεχομένως τις αμέσως επόμενες ημέρες στην δημοσκόπηση που γίνεται  τώρα στις ΗΠΑ.
Η ελληνική πλευρά ( κυβέρνηση Μητσοτάκη) είχε το ελεύθερο να  αξιοποιήσει επικοινωνιακά  υπέρ της, την «στήριξη», «αποδοχή», «βοήθεια» που υποστηρίζει ο ίδιος ότι προσφέρει η  Ουάσιγκτων στην πολιτική Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία.
Ήταν ιδιαιτέρως παράξενο και «χαριτωμένο» να βλέπει και να ακούει κανείς τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλάει για λογαριασμό της κυβέρνησης Τραμπ, με τον Μ. Πομπέο να αφήνει στωικά τον συνομιλητή του να « ρολάρει» όπως ο ίδιος ήθελε, μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο μιας win-win επικοινωνιακής επίσκεψης.
Παρά ταύτα, δεν  έχουν λείψει οι  υπερβολές ενθουσιασμού από ελληνικής πλευράς για τα αποτελέσματα της αμερικανικής επίσκεψης.
Ο ελλιμενισμός του Hershel Woody Williams δεν μπορεί να θεωρηθεί «πρωτόγνωρο γεγονός» διότι απλούστατα προβλέπεται  στην ελληνο/αμερικανική Αμυντική Συμφωνία που υπεγράφη προσφάτως.
Στη νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας/ΗΠΑ, ( η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης),  περιλαμβάνεται ήδη ο ελλιμενισμός αμερικανικών αεροπλανοφόρων, ελικοφόρων πλοίων, υποβρυχίων, πολεμικών πλοίων επιφανείας καθώς και αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου κλπ. Επομένως ο ελλιμενισμός του Hershel Woody Williams  περιλαμβάνεται ήδη στη Συμφωνία και δεν αποτελεί «καινούργιο στοιχείο» προς  ενθουσιασμό του πλήθους.
Η ελληνική πλευρά πήρε μόνη της φωτιά με έωλες υποθέσεις για «μεταφορά» της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ  στην Τουρκία, στην αμερικανική βάση της Σούδας. Η αλήθεια είναι ότι την αμερικανο/τουρκική Συμφωνία  για τη βάση του Ιντσιρλίκ, μπορεί να την «σπάσει» μόνον η Τουρκία και όχι οι ΗΠΑ. Ο εκπληκτικός αυτός όρος  περιλαμβάνεται στην αμερικανο/τουρκική Συμφωνία και πιστοποιεί ότι οι ΗΠΑ θέλουν τη βάση αυτή εφ’ όρου ζωής.
Επιπροσθέτως , δεν υπάρχει περίπτωση μεταφοράς των αμερικανικών πυρηνικών όπλων του Ιντσιρλίκ στη Σούδα, για τον απλούστατο λόγο ότι από το ελληνικό έδαφος , λόγω απόστασης, καθίστανται αναποτελεσματικά  εναντίον του Ιράν δεδομένου ότι μεταφέρονται με αεροσκάφη.
Ομοίως έωλες είναι οι ελληνικές υποθέσεις ότι σχεδιάζεται επιμήκυνση» του αεροδιαδρόμου της Σούδας για να μπορούν να σταθμεύουν τα αμερικανικά Β-52. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί  διότι τα Β-52, που εδρεύουν στην Mother Air force Base κοντά στο Σακραμέντο στην Καλιφόρνια, είναι στρατηγικά οπλικά συστήματα  και βάση της αμερικανικής νομοθεσίας δεν μπορούν να μετασταθμεύουν (deployment).  Αλλά και πέραν αυτού , ακόμα και αν επιμηκυνθεί ο αεροδιάδρομος  της Σούδας τα Β-52 …δεν χωράνε στο πλάτος.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε τα πάντα να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι τώρα, επί των ημερών του, «η Αμερική είναι στο πλευρό της Ελλάδας» και την στηρίζει. Κάτι τέτοιο όμως  δεν συνέβη ούτε κατά διάνοια. Μια έμπρακτη απόδειξη αμερικανικής στήριξης και διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας  θα ήταν   κίνηση αναθεώρησης / τροποποίησης της Τεχνικής Συμφωνίας ΗΠΑ/Ελλάδας για τη Σούδα, έτσι ώστε, σε περίπτωση προσβολής της περιοχής της Σούδας από αέρα και θάλασσα, να σήμαινε εχθρική ενέργεια και εναντίον των ΗΠΑ, που θα  ήταν υποχρεωμένες να εμπλακούν στο πλευρό της Ελλάδας.
Κάτι τέτοιο όμως δεν εθίγει από καμμία πλευρά και έτσι ο κ. Μητσοτάκης θα περιοριστεί στην προσωπική προβολή του από την επίσκεψη Πομπέο στα Χανιά. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη προβολή είχε επιδιώξει  και ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης από την παραμονή στα Χανιά του τότε προέδρου Τζώρτζ Μπους το 1991. Και τότε, η «ταύτιση» των συμφερόντων ΗΠΑ- Ελλάδας δεν απέτρεψαν τα Ιμια, μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα..
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Εκκωφαντική η απουσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ από το σπίτι της στα Χανιά κατά την παραμονή Πομπέο.
Δεν χώραγε άραγε;
Πηγή: militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου