Like… Φαρμάκη
Φταίνε οι πολίτες που δεν έπιασε το lockdown ή μήπως τα λανθασμένα μέτρα που πριν γίνουν έξυπνα ήταν μάλλον χαζά; Απάντηση δεν υπάρχει όσο η κυβέρνηση επιμένει να ανακοινώνει περιορισμούς χωρίς να παραθέτει δεδομένα. Το Μαξίμου από την αρχή της πανδημίας επιμένει σε ένα μοντέλο που δεν μπαίνει στη βάσανο της λογοδοσίας, ούτε στον κόπο να εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους που οδηγούν σε αποφάσεις οι οποίες στερούν βασικά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, όπως η μετακίνηση. Εάν το επιτελικό κράτος είχε την ευαισθησία για παράδειγμα να πει πως το τάδε ποσοστό μάς οδηγεί στο δείνα μέτρο, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να πείσει ακόμα και τους γεμάτους κόπωση πολίτες, κάνοντάς τους κοινωνούς μιας πληροφορίας που τώρα διαχειρίζεται μόνο μία κλειστή ομάδα. «Εχω τα στοιχεία», λένε συχνά πυκνά αρμόδιοι, αλλά τα κρατάνε για τον εαυτό τους, λες και πρόκειται για προσωπικό δεδομένο. Τα παραπάνω εξήγησε πολύ ωραία σε ανάρτησή του στο facebook ο Γρηγόρης Φαρμάκης, επιχειρηματίας στον χώρο της τεχνολογίας των πληροφοριών και της ανάλυσης δεδομένων. Εγραψε: «Οταν λαμβάνονται μέτρα που περιορίζουν συνταγματικές ελευθερίες, κάθε κυβέρνηση οφείλει από το Σύνταγμα αλλά και τις δημοκρατικές αρχές να αποδεικνύει εκ των προτέρων ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι πρόσφοροι και αναλογικοί». Για την ιστορία, την ανάρτηση επικρότησε με το like του και ο Ηλίας Μόσιαλος
Πολιτικολογούν
Στο κακό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί έχουν βοηθήσει δύο ακόμα κρίσιμοι παράγοντες. Ο πρώτος είναι πως το αποκούμπι που υπήρχε στην πρώτη φάση και άκουγε στον τίτλο «ειδικοί» έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη της κοινωνίας, καθώς είναι πλέον φανερό πως η πολιτικοποίηση της επιτροπής οδηγεί τους ειδικούς να κρίνουν τα μέτρα ανάλογα με τις πολιτικές τους φιλίες ή την πολιτική τους προτίμηση.
Παζλ
Το άλλο κομμάτι του παζλ έχει να κάνει με τη συμπεριφορά «γαλάζιων» στελεχών του τελευταίου τριμήνου. Μετά τον πρόσφατο εκτός σειράς εμβολιασμό «γαλάζιων» στελεχών στη Θεσσαλονίκη, χθες προστέθηκε ένα ακόμα «κρούσμα», από τον βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη, που δεν τήρησε τους περιορισμούς σε κάποια συνάντησή του, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο. Με τούτα και με εκείνα οι πολίτες έχουν γίνει ιδιαίτερα αρνητικοί και καχύποπτοι.
Κοινό αίσθημα
Δεν μπορώ να μη σχολιάσω στον αντίποδα τη θετική εικόνα που εξέπεμψε ο 85χρονος Κώστας Σημίτης, που εμβολιάστηκε στον «Ευαγγελισμό» περιμένοντας τη σειρά του σε μία καρέκλα. Η εικόνα που έκανε τον γύρο των social media ήταν τόσο δυνατή, η οποία λειτούργησε ως παράδειγμα σε μία κοινωνία του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ». Ο κ. Σημίτης παρότι ξέρει ποιος είναι, εναρμονίστηκε με τη διαδικασία, την ηλιακή του ομάδα, τη σειρά προτεραιότητας. Κυρίως όμως εναρμονίστηκε με το κοινό αίσθημα. Και αυτό είναι το σημαντικότερο για έναν πρώην πρωθυπουργό.
από τη στήλη “Θεωρείο” της “Καθημερινής”
ΥΓ του blog: .....τους κράζει ακόμη και η καθημερινή για τα μέτρα της πανδημίας τι να περιμένεις άλλο...ίσως να μπει και εκεί ο Χρυσοχοΐδης με τους πραιτοριανούς του να τους τσακίσει....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου