Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Η Ελλάδα του αιώνιου lockdown είχε τριπλάσιους επιπλέον του αναμενόμενου θανάτους από τη Σουηδία το 2020


Το γεγονός ότι η αποικιοκρατία και ο Μεσαίωνας δεν τελείωσαν ακόμα αποδεικνύεται, Πιτσιρίκο, από το ακόλουθο ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο αν η υπεραλίευση του κιτρινόπτερου τόνου συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς και την επόμενη πενταετία, το είδος θα κινδυνεύσει με εξαφάνιση.  
Για αυτό το λόγο, 30 κράτη που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό, μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία και η Κένυα, αλλά και η ΕΕ αναζητούν τρόπους για τη διάσωση του τόνου που απειλείται επίσης από την κλιματική αλλαγή και τη θαλάσσια ρύπανση.
Μεγάλα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία και το Βέλγιο σταμάτησαν, εξάλλου, να αγοράζουν κιτρινόπτερους τόνους, μέχρι να υιοθετηθεί ένα πλάνο για τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων.
Παρ’ όλα αυτά, αλιεύονται περίπου 450 χιλιάδες μετρικοί τόνοι του μεγάλου αυτού ψαριού κάθε χρόνο, με τους ισπανικούς και γαλλικούς στόλους να κάνουν και τη μεγαλύτερη ζημιά, ρίχνοντας δίχτυα τα οποία πιάνουν και τα νεαρά τονάκια, πριν αυτά φτάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής (να, η σύγχρονη αποικιοκρατία).
Η Κένυα και η Σρι Λάνκα ζητούν περιορισμούς όσον αφορά κάποιες ειδικές συσκευές που προσελκύουν τους τόνους στα δίχτυα, κατηγορώντας παράλληλα τους ευρωπαϊκούς αλιευτικούς στόλους σαν απρόσκλητους επισκέπτες, που ψαρεύουν περισσότερο από ό,τι οι χώρες της περιοχής (ξανά η σύγχρονη αποικιοκρατία).
Οι Mαλδίβες ζήτησαν να μειωθεί η αλιεία του κιτρινόπτερου τόνου κατά 15% σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, ενώ η Επιτροπή του Ινδικού Ωκεανού για τον Τόνο ανεβάζει αυτό το ποσοστό στο 20%.
Η ΕΕ προτείνει να μειωθεί η ετήσια ψαριά από τις 438 χιλιάδες μετρικούς τόνους σε 380 χιλιάδες περίπου.
Η ζήτηση για τον κιτρινόπτερο τόνο είναι μεγάλη, επειδή θεωρείται ελαφρύ ψάρι, το γνωστό σούσι, που τρώγεται στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία και η αγορά του το 2018 έφτασε τα 15,8 δισ. δολ., ούσα η δεύτερη μεγαλύτερη από τα εφτά συνολικά είδη τόνου.
Ένα άλλο γνωστό είδος είναι ο κυανόπτερος τόνος, ενώ στην ίδια οικογένεια -μικρή τους ξαδελφούλα θα μπορούσε να θεωρηθεί- ανήκει και η παλαμίδα, πολύ συνηθισμένο ψάρι στην Ελλάδα.
Μία φορά, εκεί που κολυμπούσα στα βαθιά, είχα δει ένα πτερύγιο -από τόνο μάλλον, αν δεν ήταν κάνα μεγάλο μαγιάτικο- να με πλησιάζει, αλλά έστριψε 4-5 μέτρα πριν πέσει πάνω μου, εγώ τα έχασα και μαζί και μία σπάνια φωτογραφία και επειδή είχε θολούρα με νοτιά, αλλά και διότι μέχρι να ανασυνταχθώ το μεγάλο ψάρι είχε φύγει μακριά.
Τουλάχιστον, τότε ήταν καλοκαίρι από τα παλιά, όχι όπως τώρα που έχει βροχές και καταιγίδες τόσο συχνά.
Από το 2017 έχει να κάνει πραγματικά ζεστό καλοκαίρι και ήταν και η τελευταία φορά που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στην Αττική, όπου πέρσι χιόνισε 7 Απρίλη και είχε παγερό ξεροβόρι 7 Μάη.
Και θα βγει αληθινό και κυριολεκτικά το τραγούδι “τα καλοκαίρια μας μικρά κι ατέλειωτοι οι χειμώνες”, όπως πάει.
Αλλά και ο Μάρτης περισσότερο με χειμώνα μοιάζει τώρα πια. 
Και σε κάνει να αναρωτιέσαι πού πήγε η άνοιξη τελικά;
Κι αυτό διότι μετά την Καθαρά Δευτέρα, δίνουν σερί χιονοπτώσεις σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα τα μοντέλα τα προγνωστικά.
Από την Τρίτη 16/3, δηλαδή, και μετά.
Μάλιστα, κάποιοι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο και για μεσογειακό κυκλώνα από στις 20-22/3 και αν επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για τον δεύτερο σε μια σεζόν, τον τρίτο τα τρία τελευταία χρόνια, και την απόδειξη ότι μετά από όλα τα άλλα και ο καιρός στη χώρα μας πάει από το κακό στο χειρότερο.
Πότε θα κάνει ξαστεριά. Και καμιά λιακάδα, όπως παλιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Πάντως, η Τρίτη 9/3 ήταν μία χαρά. Με ασθενή άνεμο ανατολικό, τον ιδανικό για τον Σαρωνικό.
Και με μία μουρμούρα να κλέβει την παράσταση στον βυθό.
Της έχουν δώσει αυτό το όνομα, επειδή έτσι όπως αναμασά την άμμο του πυθμένα, ψάχνοντας για κοχυλάκια και καβουράκια, μοιάζει σαν να μουρμουράει.
Πολλή μουρμούρα έχει, εξάλλου, να πέσει και για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό, που καθιερώνει πλέον και η Κίνα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το ίδιο έχει ήδη κάνει το Μπαχρέιν, ενώ και η ΕΕ συμφώνησε να εκδίδει διαβατήρια εμβολιασμού, μετά από πιέσεις χωρών στα νότια της ηπείρου, οι οποίες εξαρτώνται πολύ από τον τουρισμό.
Το πιστοποιητικό της Κίνας θα έχει λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό του κατόχου του και τα τεστ που θα έχει κάνει για τον κορωνοϊό.
Ο σκοπός του είναι να βοηθηθεί έτσι η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων, ωστόσο, η Κίνα δεν έχει χαλαρώσει ακόμα τους περιορισμούς για όσους την επισκέπτονται και έχουν εμβολιαστεί.  
Δηλαδή, θα μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα, διότι είναι πιθανό και οι εμβολιασμένοι να μολύνονται και να μεταδίδουν τον ιό.
Οπότε ποιος ο λόγος για το πιστοποιητικό;
Μα, για να βγει να κάνει κάνα διάγγελμα ακόμα (τόσα πολλά δεν κάνουν ούτε δικτάτορες) ο Μητσοτάκης στον λαό.
Ο αποτυχημένος στη διαχείριση της πανδημίας -αλλά και της οικονομίας- Έλληνας πρωθυπουργός και με τη βούλα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πλέον.
Τι λέει το κέντρο της τεκμηριωμένης Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης;
Ότι η Ελλάδα του αιώνιου lockdown είχε τριπλάσιους θανάτους επιπλέον του αναμενόμενου από τη Σουηδία που δεν έκλεισε ούτε για μια μέρα τους πολίτες στα σπίτια τους.
Υπερτριπλάσια αύξηση της θνησιμότητας είχε, δηλαδή, η Ελλάδα (+4,9%) από τη Σουηδία (+1,5%).
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε 45 θανάτους επιπλέον του αναμενόμενου ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, ενώ η Σουηδία 13.
Επίσης, η πραγματική ύφεση στην Ελλάδα – και όχι με τα μαγειρεμένα στοιχεία – είναι 11,7%, ενώ της Σουηδίας 2,8%.
Τέλος, το απάνθρωπο lockdown αυτής της αδίστακτης και για αυτό επικίνδυνης κυβέρνησης προς τους πολίτες είναι ο βασικός λόγος των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, καθώς είναι γνωστό ότι όποιος παίζει με τη φωτιά, καίγεται.
Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου