Σκηνοθεσία ευρηματική, περιεχόμενο φτωχό...
Στη προπασχαλινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου περίσσεψε η αισιοδοξία. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασαν τη φωτεινή εικόνα της πραγματικότητας, παραμερίζοντας τη σκοτεινή. Ούτε κάν το μισοσκόταδο δεν έδειξε να τους φοβίζει.
Αν διαβάσει κανείς την... εισαγωγική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα δει ότι βασίζει την αισιοδοξία του σχεδόν αποκλειστικά στην πρόβλεψη ότι η πανδημία όπου να ΄ναι τελειώνει, αφού ο εμβολιασμός του πληθυσμού καλπάζει. «Φτάνουμε τα τρία(3) εκατομμύρια εμβολιασμούς. Και αν τηρηθεί το σχέδιό μας, στα τέλη Μάιου μπορούμε να πλησιάσουμε τα πέντε(5) εκατομμύρια», είπε.
Χαράς ευαγγέλια. Μόνο που ο πρωθυπουργός κάνει ένα κόλπο. Αναφέρεται σε «εμβολιασμούς» και όχι σε «εμβολιασμένους», για να βγάλει τους αριθμούς που θέλει. Όμως, ποια είναι η αλήθεια; Αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr. Και τι λένε; Πρώτον, ότι μέχρι χτες οι πλήρως εμβολιασμένοι Ελληνες (και με τις δύο δόσεις) ήταν 885.095, ποσοστό μόλις 8%.
Πέρασαν τέσσερις μήνες εμβολιασμών για να φτάσουμε στο(κολοσσιαίο…) ποσοστό του 8%. Αν πάμε έτσι, πότε θα φτάσουμε στο επίπεδο της ανοσίας, που χρειάζεται περίπου 60% εμβολιασμένους; Αλλά και τους εμβολιασμένους με μια δόση να πάρουμε, μέχρι χτες ήταν 2.059.678, ποσοστό 18%. Ούτε αυτό πλησιάζει κάν σε κάποιο επίπεδο ανοσίας. Προς τι, λοιπόν, οι συνεχείς πανηγυρισμοί;
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε το «άνοιγμα» της αγοράς, όπως την επιχειρεί η κυβέρνησή του, για να πει ότι «κάθε νέο βήμα πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, ώστε ό,τι ανοίγει να μη χρειαστεί να ξανακλείσει». Σε ποιους τα λέει αυτά; Στον εαυτό του και στους υπουργούς του, προφανώς. Διότι αυτοί οι ίδιοι επιδόθηκαν μέχρι τώρα στη μέθοδο «κλείσε-άνοιξε-ξανακλείσε».
Ανοιγόκλειναν τα μαγαζιά και τα σχολεία, προανήγγειλαν «Πάσχα στο χωριό», για να διαψευστούν αμέσως και τα παρόμοια. Αν όσα είπε χτες το κ. Μητσοτάκης, είναι ένα είδος αυτοκριτικής για τις συνεχείς διαψεύσεις και τα μπρος πίσω, καλοδεχούμενη. Αλλά ας συγκρατήσει τους υπουργούς τους, δεν είναι ανάγκη να μιλάνε τόσο εύκολα για πράγματα που δεν γνωρίζουν.
Ο πρωθυπουργός πέρασε και σε δεύτερο πεδίο αισιοδοξίας, το οικονομικό, παρουσιάζοντας μια εικόνα αρκετά φωτεινή για φέτος. Ο υπουργός Οκονομικών την έκανε πιο φωτεινή και για του χρόνου (2022), προβλέποντας «εκρηκτική» ανάπτυξη 6,3%.
Θυμίζουμε, πάντως, ότι η πρόβλεψη στον φετινό Προϋπολογισμό ήταν για ανάπτυξη 4,8%, η οποία στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στο 4,2%, για να καταλήξουμε ακόμα παρακάτω, στο 3,6%. Ελπίζουμε να μην έχουμε τα ίδια και του χρόνου.
Πού καταλήγουμε; Ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να παρουσιάζει άλλη εικόνα από την πραγματική, βοηθούσης και της μιντιακής υπεροπλίας που διαθέτει. Σκηνοθετεί καλά το έργο, αλλά το περιεχόμενο είναι φτωχό. Έτσι, οι συνεχείς ενέσεις αισιοδοξίας αρχίζουν να μην έχουν αποτέλεσμα, διότι οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η πραγματική κατάσταση δεν είναι αυτή που τους παρουσιάζουν.
Στο τέλος η μέθοδος που έχει υποδείξει ο Μπίλ Γκέιτς ("αν δεν μπορείς να το κάνεις καλό, τουλάχιστον κάνε το να φαίνεται καλό"), δεν θα έχει πέραση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου