Την περίοδο που είχε ξεσπάσει το περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά, το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσ. Μητσοτάκη. Ακραία πόλωση επικρατούσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και οι σχέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρισκόταν στο κόκκινο. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν ρωτήθηκε σχετικά για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το 1989, αποδοκιμάζοντας το διχαστικό κλίμα της εποχής απάντησε: «Τα πρωτοφανή γεγονότα, που σημειώνονται το τελευταίο καιρό, δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο».
Την σημερινή εποχή φαίνεται να κυριαρχεί πάλι η παραφροσύνη και να δημιουργήθηκαν δυο αντίπαλα στρατόπεδα στην ελληνική κοινωνία, σε εμβολιασμένους και μη. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, που οδηγεί στον διχασμό και σε επικίνδυνες και αντιδημοκρατικές ατραπούς. Υπάρχει ένας κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός για διαχωρισμό των Ελλήνων πολίτων σε «υπεύθυνους» και «ανεύθυνους» και εφαρμογή της τακτικής του «διαίρει και βασίλευε».
Σε δέκα χιλιάδες υπολογίζονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που θα βγουν σε αναστολή εργασίας από τις αρχές του μήνα, μετά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης. Ένα μέτρο τιμωρητικό και εκδικητικό, που οδηγεί στην αποδιοργάνωση της δημόσιας υγείας και στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων.
Σε αυτό το σημείο, γεννάται το εύλογο ερώτημα, τι αποσκοπεί αυτή η κίνηση; Με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και τα χιλιάδες κρούσματα που αναμένονται καθημερινά, τα νοσοκομεία μένουν «χωρίς όπλα» για να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα της πανδημίας. Επίσης, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν στον δρόμο και δεν θα μπορούν να συντηρήσουν την οικογένεια τους.
Αυτές τις ημέρες, εξάλλου συζητείται έντονα για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες, μεταξύ αυτών οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Σε περίπτωση που αρνηθούν στρατιωτικοί και αστυνομικοί να εμβολιασθούν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας; Σε αυτό το ενδεχόμενο, ποιοι θα αναλάβουν την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας; Η λογική έχει χαθεί στην Ελλάδα.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει αποτύχει παταγωδώς, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που δόθηκαν στα Μ.Μ.Ε και την κατασπατάληση χρημάτων των
φορολογουμένων για την προώθηση σχετικής καμπάνιας. Ο εξαναγκασμός έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και φυσικά είναι κόντρα στο DNA των Ελλήνων.
Είναι επιτακτική ανάγκη να παραδεχθούμε την αναποτελεσματικότητα της υποχρεωτικότητας, για την οποία άλλωστε μπορούν να εγερθούν συνταγματικές επιφυλάξεις και παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα με την επιβολή υπερβολικών μέτρων, δυσανάλογων με τον επιδιωκόμενο σκοπό, όπως είναι π.χ. η αναστολή εργασίας, αλλά να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας που προβλέπεται και στο άρθρο 25 του ελληνικού συντάγματος.
Σε καμία των περιπτώσεων, δεν είμαι αντίθετος κατά του εμβολιασμού, καθώς η πανδημία είναι πραγματική. Όμως, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και μια γόνιμη αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων. Με τη νηφαλιότητα και τη δύναμη της πειθούς, μπορούν να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Όχι με τις απειλές, τον αυταρχισμό και τον φόβο. Δυστυχώς, οι «ειδικοί» και τηλεμαϊντανοί που παρελαύνουν καθημερινά στην τηλεόραση, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα σύγχυσης και παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινωνία να χάνει την ψυχραιμία της.
* Ο Θάνος Καλλής είναι Δικηγόρος-Ιστορικός
Πηγή: militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου