Εκτός μάχης τέθηκαν από 1η Σεπτεμβρίου χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιες μονάδες υγείας, που δεν εμβολιάστηκαν έναντι της Covid-19 εντός της διορίας που τους έθεσε το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Περίπου 6.500-7.000 Υγειονομικοί βγήκαν σε αναστολή εργασίας και πλέον απουσιάζουν αναγκαστικά από τις θέσεις τους, γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας σε μια στιγμή που το πέμπτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση και η μετάλλαξη Όμικρον «θερίζει» την Πατρίδα μας.
γράφει ο Θάνος Κάλλης
Οι Υγειονομικοί σε αναστολή, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα η ελληνική κοινωνία αποκαλούσε ήρωες και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, έβγαινε στα μπαλκόνια και τους χειροκροτούσε. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επί ενάμιση χρόνο έδωσαν χωρίς φόβο, αλλά με απαράμιλλη αυταπάρνηση τη μάχη για την προάσπιση και προαγωγή της υγείας των συνανθρώπων μας κατά της Covid-19,σώζοντας χιλιάδες Έλληνες από τον θάνατο, πολλές φορές υπερβάλλοντας εαυτόν και έχοντας στη διάθεση τους πενιχρά μέσα.
Από 1η Σεπτεμβρίου, οι άλλοτε ήρωες θεωρούνται τώρα επικίνδυνοι για την δημόσια Υγεία και βρέθηκαν αδικαιολόγητα σε αναστολή εργασίας, ως μη εμβολιασμένοι, γεγονός που οδήγησε τους ίδιους και τις οικογένειες τους να αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα και να καταδικάζονται σε οικονομική ανέχεια και εξαθλίωση.
Ταυτοχρόνως, η βίαιη έξοδος των Υγειονομικών επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση στο ήδη πολύπαθο Ε.Σ.Υ., αφήνοντας χιλιάδες κενά, τα οποία είναι αδύνατον να καλυφθούν αποτελεσματικά από τον ιδιωτικό τομέα ή με άλλους τρόπους και μάλιστα εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων και εξουθένωσης του προσωπικού τους, που πολλές φορές λιποθυμούν από την σωματική και την ψυχολογική κατάρρευση.
Οι εναπομείναντες Υγειονομικοί επί 2 ολόκληρα σχεδόν χρόνια δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή με ελάχιστα ρεπό, με περικοπή των κανονικών αδειών, με συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα από το ένα νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα υλικοτεχνικά ή φαρμακευτικά εφόδια (φάρμακα, κλίνες ΜΕΘ, επαρκή μέσα προστασίας κ.α.) και έχουν ξεπεράσει το όριο της εργασιακής εξουθένωσης για να καλύπτουν κενά. Στην ουσία, περισσότερο στοχοποιήθηκαν παρά αναγνωρίστηκε η προσφορά τους από την ελληνική Πολιτεία.
Είναι επιτακτική ανάγκη, η απόφαση για αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων Υγειονομικών να αναιρεθεί και να επανέλθουν άμεσα στα νοσοκομεία, με τους ίδιους όρους που ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΕΣΥ που έχουν απαλλαγεί για λόγους υγείας από τον εμβολιασμό, δηλαδή με την τακτική διενέργεια rapid τεστ την εβδομάδα και να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Εξάλλου, όπως τονίζουν και οι ειδικοί, τα εμβόλια προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό από την σοβαρή νόσο της Covid-19 και τον θάνατο, αλλά παραμένει υπαρκτή η πιθανότητα νόσησης, ενώ και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδίδουν τον ιό. Εν ολίγοις, ο υπερβολικός τονισμός ότι οι μη εμβολιασμένοι μεταδίδουν περισσότερο και ο ισχυρισμός περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων», δεν ανταποκρίνονται στα επιστημονικά δεδομένα.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, πάνω από 2000 εμβολιασμένοι Υγειονομικοί βρίσκονται σπίτι τους και ο αριθμός κάθε ημέρα μεγαλώνει, επειδή νοσούν από κορονοϊό και τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Με πρόσφατη απόφαση του και λόγω της λειψανδρίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ο ΕΟΔΥ υποχρεώνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει προσβληθεί από κόβιντ να παραμένει σε καραντίνα για 5 ημέρες και μετά να επιστρέφουν στην εργασία τους, ακόμη και εάν νοσούν και εμφανίζουν συμπτώματα. Την ίδια ώρα, έδιωξαν τους ανεμβολίαστους Υγειονομικούς για αποφυγή της διασποράς και τώρα επιβάλλουν των εργασία των νοσούντων εμβολιασμένων που μεταδίδουν τον ιό. Παράνοια!!
Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης για τη δημόσια Υγεία που διανύουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, πρέπει να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εκτός, από την άρση της αναστολής εργασίας των χιλιάδων Yγειονομικών, είναι αναγκαίο να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση επικουρικών-συμβασιούχων και φυσικά ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τεθεί ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της και να πάψει να αντιμετωπίζει την πανδημία, με καθαρά επικοινωνιακούς όρους.H Eλλάδα έχει τους περισσότερους θανάτους από την Govid-19 στην Δύση αναλογικά με τον πληθυσμό της και μέσα σε 21 μήνες έχει χαθεί μια oλόκληρη πόλη. Απαιτούνται άμεσες λύσεις, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς η εποχή της «ατομικής ευθύνης» και της «πανδημίας των ανεμβολίαστων» έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου