Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Ούτε λατέρνα, ούτε φιλότιμο. Μόνο φτώχεια...

 
Έρχονται, αλλά άργησαν πάρα πολύ...

Xρήστος Ξανθάκης

Έλα φίλε, έλα φιλενάδα να σε ξεκινήσω με ένα κουίζ. Ποιος είπε τα παρακάτω:
«Ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκή απάντηση. Μην ξεχνάμε και την... επιστολή μου  προς την Πρόεδρο  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εν όψει του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής, με την οποία πρότεινα μία πολιτική παρέμβαση έξι σημείων στη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Κι αυτό γιατί, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία".
ΟΚ, λοιπόν, ποιος τα είπε τα ανωτέρω;
Ο Τσίπρας μήπως;
Ο Κουτσούμπας άραγε;
Αυτός ο ρέμπελος ο Γιάνης;
Όχι αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, ο πρωθυπουργός τα είπε. Και πολύ σωστά ήταν τα λόγια του, όπως και η προαναγγελία σειράς μέτρων, σε κάνα δεκαήμερο, η προαναγγελία ενός «πλήρους  πρόσθετου προγράμματος στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους».
Εγώ, πάλι, θα πω δύο πράγματα:
Το πρώτο είναι «μπράβο» για το πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα, γιατί ο κόσμος υποφέρει και το σκατό όσο παξιμάδι και να το κάνεις, σκατό παραμένει.
Το δεύτερο είναι «αργήσατε», διότι ένα σκασμό χώρες της Ευρώπης, έχουν λάβει μέτρα για την ενέργεια εδώ και ένάμιση μήνα τουλάχιστον. Το έγραψε ο καλός μου φίλος Βασίλης Γαλούπης στην εφημερίδα «δημοκρατία» προ εβδομάδων, συγκεντρώνοντας όλες τις κατά τόπους κυβερνητικές παρεμβάσεις. Κι εδώ μας λέγανε ότι άμα μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα πέσει το κράτος έξω και όταν τους λέγανε αμάν ζαμάν κράτος ζωντανό με νεκρούς πολίτες δεν υφίσταται, απαντούσαν ότι και να μειώσουν τον φόρο υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα περάσει στους καταναλωτές. Λόγω κερδοσκοπίας η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί, μιας και δεν έχουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου. Και δεν έχουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου, γιατί ο καταραμένος ο Χατζηπετρής έβαλε πάλι την ουρά του. Ο τρικατάρατος…
Οπότε πέρασε ο χειμώνας, μπήκαμε στην ‘Ανοιξη, αν δεν το έχετε καταλάβει σας το λέω εγώ, έχουν κονομήσει οι πάντες στην καμπούρα του Έλληνα και της Ελληνίδας και βγαίνει η κυβέρνηση να μας πει ότι δεν θα ανεχθεί άλλο την αισχροκέρδεια. Με την κακοκαιρία Φίλιππος, πως διάολο τη λένε, να σκάει μυτούλα στη μισή Ελλάδα, να απειλεί να τη θάψει στο χιόνι και να ρίχνει τις θερμοκρασίες στο μείον δεκαπέντε, μου το είπε η μανούλα μου από Τρίκαλα. Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης, λεφτά τσεβά, ζέστα τσεβά, ρεύμα τσεβά που λέμε και στα βλάχικα. Αλλά σε κάνα δεκαήμερο θα ληφθούν μέτρα…
Να το κλείσω όμως το σημερινό με δύο ειδησούλες από το διεθνή χώρο, που δεν τους δώσαμε καμία σημασία εδώ στην Ελλαδάρα μιας και η προσοχή μας είναι αποκλειστικά στραμμένη στο Ουκρανικό. Από τους Times του Λονδίνου αμφότερες, εφημερίδα που δεν την λες και όργανο της Ποσαδικής διεθνούς. Η πρώτη αφορά στο επίπεδο ζωής των Βρετανών και των Βρετανίδων, που εκτιμάται ότι θα κουτρουβαλήσει στο χειρότερο επίπεδό της από τη δεκαετία του εβδομήντα. Από τον περιβόητο «Χειμώνα της Δυσφορίας» του 1978, υποθέτω, όταν η Γηραιά Αλβιών τα είχε δει όλα. Τότε έπεσαν οι Εργατικοί και ανέβηκε στην εξουσία η Θάτσερ, τώρα να δούμε τι θα σκαρφιστεί η άρχουσα τάξις στο νησί. Και αλλού…
Η δεύτερη είδηση έρχεται από την Κίνα και έχει να κάνει με μια δήλωση του προέδρου της χώρας Σι Τζινπίνγκ. Ο οποίος πρόεδρος βγήκε και είπε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να διασφαλισθεί στο διηνεκές η επάρκεια της χώρα του σε τρόφιμα. Γιατί βλέπει λίγο πιο μπροστά και καταλαβαίνει ότι αυτή η περιβόητη η κερδοσκοπία (διπλάσιες οι τιμές στα σιτηρά σε σχέση με πέρυσι!), θα τον βαρέσει όλο τον πλανήτη. Οπότε ο θάνατός σου η ζωή μου και όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε. Στην Κίνα θα τρώνε στιρ φράι και στην Ψωροκώσταινα, θα πάει σύννεφο το ξυλοκέρατο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου