Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία περνούν στη δεύτερη και ουσιαστική τους φάση με το τέλος του χειμώνα και οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν μπροστά τους τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί:
● «Απελευθέρωση» των δύο αυτόνομων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς με την προοπτική της ενσωμάτωσής τους στη Ρωσία.Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ένα ολόκληρο εξάμηνο για να πετύχουν τους στόχους τους πριν από την έλευση του χειμώνα, που η συνηθισμένη δριμύτητά του θα υποχρεώσει τους επιτιθέμενους Ρώσους να ανακόψουν τους ρυθμούς και το εύρος των επιχειρήσεών τους.
● Αποφασιστικό συντριπτικό πλήγμα στην ακροδεξιά (νεοναζιστική) πολιτική/στρατιωτική επιρροή εντός της Ουκρανίας.
● Επίδειξη ισχύος έναντι του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ), το οποίο με τη βοήθεια του ακροδεξιού ουκρανικού συρφετού ρυμούλκησε ολόκληρη τη χώρα σε μια ακραία αντιρωσική τροχιά.
Μέσα σ’ αυτό το εξάμηνο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η διαμόρφωση της μελλοντικής κατάστασης σ’ αυτήν την περιοχή.
Στην περίπτωση που ο ρωσικός στρατός κατορθώσει μέσα σ’ αυτό το καλοκαιρινό εξάμηνο να ελέγξει την περιοχή – στόχο (Ντονμπάς) και να κηρύξει την «απελευθέρωση» των δύο αυτοανακηρυγμένων αυτόνομων λαϊκών δημοκρατιών, η πολιτική νίκη της Μόσχας είναι δεδομένη, καθώς τα εδάφη που κατοχυρώνονται στρατιωτικά είναι αδύνατο να χαθούν στο διπλωματικό τραπέζι.
Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και γι’ αυτό «βοηθούν» την Ουκρανία. Πράγματι, η Ουκρανία δεν είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία με συμβούλους, συστήματα επικοινωνιών, πληροφορίες και κυρίως με την παροχή εξελιγμένου πολεμικού υλικού, το οποίο φτάνει σε μεγάλες ποσότητες εντός της χώρας.
Είναι προφανές ότι χωρίς τη ΝΑΤΟϊκή υποστήριξη η ουκρανική πολιτική ηγεσία και οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα είχαν καταρρεύσει κάτω από το βάρος της ρωσικής εισβολής.
Για το ΝΑΤΟ (ΗΠΑ), λοιπόν, είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα η εξασφάλιση των δυνατοτήτων που θα επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να «κρατήσει» το τρέχον θερινό εξάμηνο τη ρωσική προέλαση.
Στην περίπτωση που ΝΑΤΟ και ουκρανικός στρατός τα καταφέρουν, η ουκρανική «μαύρη τρύπα» στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας θα αρχίσει να απορροφά ασύλληπτους ρωσικούς πόρους, παγιώνοντας ταυτόχρονα μια πολεμική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη.
Είναι ακριβώς αυτό που απεύχονται οι Ευρωπαίοι και επιθυμούν διακαώς οι Αμερικανοί για να επιβεβαιώσουν τον ρόλο του προστάτη (με το αζημίωτο) που έχουν αναλάβει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ένα εξάμηνο – φωτιά, λοιπόν, μόλις ξεκίνησε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου