Πέρσι τέτοιες μέρες είχαν ήδη μπαζώσει τον τόπο του εγκλήματος στα Τέμπη και είχαν ήδη εξαφανίσει δόλια τα βαγόνια. Με σημαία τους τη σκοτεινή τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αλλοίωσαν σκόπιμα όλο το σκηνικό του μοιραίου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, αποκρύπτοντας με εξίσου εγκληματικό τρόπο βασικές πληροφορίες για τις συνθήκες της σφοδρής σύγκρουσης των δύο τρένων, καθώς και βιολογικό υλικό ή δείγματα των θυμάτων.
Οι πολιτικοί και όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα συνεχίζουν να πετούν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον. Ένα χρόνο τώρα ακούμε και διαβάζουμε πολύ «χοντρά» πράγματα που μας εξοργίζουν. Δικαίως. Οι πρώτοι που σέρνουν το χορό στη λίστα των αναίσχυντων δηλώσεων, στην μεγάλη παραμύθα της συγκάλυψης, της προσβολής των νεκρών και των οικογενειών τους και της παραποίησης γεγονότων είναι πρόσωπα, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.
Ο υπουργός Επικρατείας, σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα στα Τέμπη, καθώς και στο αίτημα να κριθούν και οι πολιτικά υπεύθυνοι της τραγωδίας, αίτημα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις μέσα από το σχετικό διαδικτυακό ψήφισμα.
Στο ερώτημα, λοιπόν, για το μπάζωμα, ο Μάκης Βορίδης απάντησε κοφτά «όχι», ενώ επισφράγισε φανερά ενοχλημένος τη βεβαιότητά του με το σχόλιο: «Το αρνείται ο κ. Τριαντόπουλος. Εντάξει;».
Αυτό ήταν, παιδιά. Έτσι έγινε. Το είπε ο Βορίδης. Εντάξει;
Σχετικά με τον ποινικό καταλογισμό σε πολιτικά πρόσωπα, μας «αποστόμωσε» με τα παρακάτω:
«Ο ποινικός καταλογισμός είναι ότι το πολιτικό πρόσωπο, ο υπουργός, ο προϊστάμενος του υπουργείου αυτού έχει ποινική ευθύνη γιατί ενδεχομένως γνωρίζοντας ή μη γνωρίζοντας, ξέροντας ή μη ξέροντας αυτά είναι προς διερεύνηση για την παράταση ή και την ανώμαλη εξέλιξη μιας τέτοιας συμβάσεως έχει ποινική ευθύνη γιατί σε χρονικό σημείο που το οποίο προφανώς δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να προβλέψει και δεν μπορούσε να σκεφτεί προέκυψε αυτό το φρικτό ατύχημα».
Με τη σειρά του, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο, εξακολούθησε να κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας, αναφέροντας μάλιστα πως αν αποδειχθεί πως η σύγκρουση των δύο τρένων οφείλεται πράγματι σε κάποιο παράνομο υλικό, τότε αυτό θα είναι καλό για τη κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει κανένα μπάζωμα. Έχω τρελαθεί με την συνωμοσιολογία. Η συνωμοσιολογία καταστρέφει τη χώρα. (…) Εάν υποτεθεί ότι το φοβερό αυτό δυστύχημα προεκλήθη λόγω μιας έκρηξης ενός τρένου που μετέφερε παράνομο υλικό. Αυτό είναι καλό για την Κυβέρνηση ή κακό; Καλό. Τι θα σήμαινε αυτό; Ότι δεν φταίει πια ούτε ο Καραμανλής, ούτε η σύμβαση 717, ούτε τίποτα από όλα αυτά αλλά η έκταση του δυστυχήματος προήλθε από κάποιους λαθρέμπορους. Πάλι ο Καραμανλής θα φταίει αν είχαν βάλει παράνομο υλικό;
Προσπαθώ πρωτόλεια να εξηγήσω ότι αν υποτεθεί ότι ο πυρήνας αυτής της θεωρίας συνομωσίας έχει κάποια βάση, αυτό δεν θα ήταν κατά της Κυβερνήσεως στην προκειμένη περίπτωση για το δυστύχημα, αλλά υπέρ της Κυβερνήσεως. Θα σήμαινε ότι το δυστύχημα προεκλήθη από έναν λαθρέμπορο…».
Για το μπάζωμα, πάλι, ανέφερε τα εξής: «Οι γερανοί θέλουν σταθερό πεδίου, να μην βουλιάζει. Γι’ αυτό και έπεσαν κάποια φερτά αντικείμενα. Πρέπει να σηκώσεις επειγόντως τα βαγόνια για να σώσεις τον κόσμο και από κάτω έχεις λάσπη κι έναν αγωγό φυσικού αερίου. Μπορεί να μπει γερανός χωρίς να ρίξεις χαλίκι και γαρμπίλι για να πατήσει γερά και να σηκώσει τα βαγόνια; Εκείνη την στιγμή επείγει να σηκώσεις τα βαγόνια. Άρα πρέπει να έχεις σταθερό έδαφος. Αυτό είναι το δήθεν μπάζωμα…»
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Τα Νέα», μέσα από ρεπορτάζ που υπογράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, μας δίνει πέντε σαφείς ενδείξεις που επιβεβαιώνουν πως η εσπευσμένη απόφαση για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας δεν ήταν των τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων αλλά «άτυπη κεντρική εντολή, προκειμένου να «εξαϋλωθεί» για επικοινωνιακούς λόγους το σκηνικό της τραγωδίας».
- Το γεγονός ότι ο πρώην περιφερειάρχης ΘεσσαλίαςΚώστας Αγοραστός, απέδωσε την ενέργεια του μπαζώματος σε απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), στο οποίο συμμετέχουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
- Το δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει εκείνες τις ημέρες οτότε υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, το οποίο έκανε λόγο για «αποκατάσταση του πεδίου», όπως ονομάστηκε η εκχέρσωση και η τοποθέτηση τσιμέντου στο σημείο της τραγωδίας.
- Η δήλωση στα «Νέα», υψηλόβαθμου στελέχους του Πυροσβεστικού Σώματος που παρακολουθούσε τις έρευνες στην περιοχή του Ευαγγελισμού Λάρισας όπου σημειώθηκε η τραγωδία, το οποίο επισήμανε ότι «η Πυροσβεστική ασχολείται μόνο με έρευνα και διάσωση».Ο συγκεκριμένος αξιωματικός σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η Πυροσβεστική δεν προχωρά σε χωματουργικές εργασίες. Αυτές ήταν αποφάσεις άλλων».
- Σε σχέση με το σενάριο που αναπτύχθηκε ότι η μεταφορά των βαγονιών σε άλλη τοποθεσία προχώρησε κατόπιν υπόδειξης των πραγματογνωμόνων που διόρισε η Τροχαία, σημειώνεται ότι στο πόρισμα που κατέθεσαν εκείνοι, τον Απρίλιο του 2023, αναφέρονταν μόνο «στην παρακολούθηση του έργου απομάκρυνσης των βαγονιών» και όχι σε προηγούμενη δική τους εντολή ώστε να γίνει κάτι τέτοιο.
- Διάφορα πολιτικά πρόσωπα δήλωναν και δηλώνουν πως το μπάζωμα και η διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη ήταν απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών, τα οποία, ως γνωστόν, διακόπηκαν για δύο εβδομάδες μετά τη λεγόμενη «αποκατάσταση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου