Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Η Μαρία Καρυστιανού. Η ηρωική γυναίκα που δίνει τη μάχη ενάντια στο σάπιο καθεστώς Μητσοτάκη


Κόλαφος η απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στις αθλιότητες της Βόζενμπεργκ
Στην απαράδεκτη επίθεση εναντίον της από την Ελίζας Βόζεμπεργκ (στον ΣΚΑΙ και τον Άρη Πορτοσάλτε ΕΔΩ) απάντησε η Μαρία Καρυστιανού.Σε σημερινή της ανάρτηση στον λογαριασμό της στο twitter/x η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών χαρακτήρισε όσα είπε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «ντροπιαστικά» ενώ κατήγγειλε την ευρωβουλευτή ότι προωθεί τις θέσεις της κυβέρνησης αγνοώντας τον θεσμικό της ρόλο. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι ζήτησε βήμα από το Λαϊκό Κόμμα για να μιλήσει για τα Τέμπη, αλλά πήρε αρνητική απάντηση.

Ολόκληρη η ανάρτηση – απάντηση της κ. Καρυστιανού:

«Έκπληξη δεν μου προκαλέσατε με τις δηλώσεις σας. Αντιθέτως.
Αναρωτιέμαι όμως , πως θα φανεί αυτό στους συναδέλφους σας στις Βρυξέλλες όταν μάθουν ότι βουλευτής της Ελλάδος επιτίθεται σε πολίτη και μάλιστα σε αναφέρουσα που έχει ανοικτή υπόθεση και στην Επιτροπή, της οποίας είστε Πρόεδρος. Παρακάμπτοντας την θεσμική σας θέση, προωθείτε απροκάλυπτα τις θέσεις της κυβέρνησης και απαξιώνετε την Ευρωπαϊκή νομιμότητα. Φαντάζομαι κάτι παρόμοιο δεν έχει ξανασυμβεί. Πράγματι ντροπιαστικό.
Θα μας συγκινούσε η έγνοια για την έναρξη της δίκης αν δεν στεκόσασταν ενάντια στα θύματα και δίπλα στους ενόχους.
Αυτών που σκόρπισαν τα χώματα για να μην τα ελέγξουμε, κατέστρεψαν τα βίντεο και μοντάρανε τα ηχητικά για να μην μάθουμε για το παράνομο φορτίο. Αλλά και του σκανδαλωδώς πρόθυμου Ανακριτή, ο οποίος επέτρεψε να συμβούν όλα τα παραπάνω, γνώριζε από μήνες ότι τα παιδιά στο κυλικείο δεν πέθαναν ακαριαία από την σύγκρουση αλλά κάηκαν ζωντανά, έχει στο συρτάρι του τεχνική μελέτη ειδικού καθηγητή, από τους καλύτερους στον κόσμο για τους εμπρησμούς ,που μιλάει για φορτίο περίπου 30 τόνων υδρογονανθράκων, που προκάλεσαν έκρηξη αλλά παρόλα αναζητά επιστήμονες που θα βγάλουν μια πιο βολική μελέτη. Αυτήν της καύσης των ελαίων σιλικόνης που δεν στέκει επιστημονικά…. για να μην ξεκινήσει έλεγχος για μεταφορά παράνομου φορτίου και να μπει η ταφόπλακα της fast track παραπομπής σε δρομολογημένη δίκη με φτωχό ανακριτικό υλικό.
Αυτά μας καθυστερούν. Αλλιώς όλα είναι ξεκάθαρα. Έχουμε όλα τα ονόματα των εμπλεκομένων. Άμεσα θα ήταν οι υπεύθυνοι στην φυλακή αν ζούσαμε σε ένα Κράτος δικαίου. Αλλά δεν υπάρχει η ελάχιστη ντροπή, αντιθέτως βασιλεύει η αλαζονεία και η αναλγησία, για αυτό και στην αξιολόγησή μας είμαστε στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Δεν το γνωρίζετε;
Και αν δυσκολεύεστε να κατανοήσετε την θέση μας με λέξεις φανταστείτε το κομματικά .
Στο τρένο σκοτώθηκαν και άνθρωποι που ανήκαν στην δεξιά και τραυματίστηκαν επίσης δεξιοί.
Και αν πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι σας είναι εντάξει να θεωρείτε τα παιδιά τους αναλώσιμα και ότι δεν θα αντιδράσουν αν κάτι τους συμβεί επειδή σας ψήφισαν, πλανάστε.
Σταματήστε λοιπόν την καραμέλα μίσους μεταξύ δεξιών και αριστερών. Το θέμα μας αφορά όλους!
Και επειδή υπερασπίζεστε τον κύριο Καραμανλή, σας θυμίζω ότι ΔΕΝ αθωώθηκε. Αντιθέτως συνομολόγησε την ενοχή του γιατί κρύφτηκε πίσω από την ασυλία που νομίζει ότι του εξασφάλισαν οι πλάτες της κυβέρνησής σας. Αν ήταν αθώος, μόνος του θα ζήταγε να ερευνηθούν οι ευθύνες του και αν ήταν αθώος, θα επεδίωκε την αναγνώριση της αθωότητας από τον φυσικό του δικαστή και όχι το καταχώνιασμά του στην ομπρέλα προστασίας που απλόχερα του πρόσφερε η Κυβέρνηση που πιστά υπηρετεί. Δικηγόρος είστε, έπρεπε να το γνωρίζετε.
Και επειδή προσωπικά μιλάω μόνο την αλήθεια και αφού επιλέξατε να δημοσιοποιήσετε την προσωπική μας συζήτηση (παραποιημένη βέβαια καθώς δεν μιλήσαμε για κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο) πρέπει να αναφερθεί και η πρόταση που σας έκανα με σθένος να μου δώσει βήμα το Λαϊκό κόμμα, στο οποίο ανήκετε, να μιλήσω για τα Τέμπη αλλά επειδή για εσάς το κόμμα είναι πάνω από όλα, βεβαίως και μου το αρνηθήκατε».

Το μεγάλο ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Ελλάδας


του Γιάννη Μυλόπουλου
 
Το 1940, όταν ο μεγάλος κίνδυνος ήταν ο επεκτατισμός του Ιταλο-Γερμανικού άξονα των φασιστών του Μουσολίνι και των Ναζιστών του Χίτλερ, οι Έλληνες αντέταξαν στην υποδούλωση της πατρίδας το ιστορικό ΟΧΙ.
Και πολέμησαν και αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν απέναντι στον εξωτερικό κίνδυνο.
Σήμερα που ο κίνδυνος είναι εσωτερικός και που η Ελλάδα υφίσταται τη μεγαλύτερη και πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου που συνέβη ποτέ υπέρ μιας μικρής ολιγαρχίας νέων αφεντικών, στη χώρα επικρατεί απόλυτη σιγή.
Ουδείς μιλά για το ξεπούλημα της Ελλάδας σε ένα ολιγοπώλιο ιδιωτικών συμφερόντων. Ουδείς μιλά που η ιδιοκτησία της χώρας περνά σε λίγα, μετρημένα στα δάχτυλα, χέρια προς εκμετάλλευση και προς πλουτισμό.
Ουδείς αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση, στην εκχώρηση, δηλαδή, σε μια ελίτ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, του δημόσιου πλούτου της χώρας.
Πίσω από τον όρο αποκρατικοποιήσεις κρύβεται σήμερα το μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου που έχει συμβεί ποτέ.
Δάση, ακτές, οικοσυστήματα και βουνοκορφές, κοινά αγαθά που ανήκουν σε όλους ακριβώς για να παρέχουν ίσες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, παραδίδονται σήμερα σε λίγα οικονομικά συμφέροντα με σκοπό την εκμετάλλευση και την κερδοφορία.
Και δεν μιλά κανείς.
Ούτε κανείς αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση, στην εκχώρηση, δηλαδή, σε ιδιωτικά συμφέροντα προς οικονομική εκμετάλλευση, των δημόσιων αγαθών της Υγείας και της Παιδείας.
Όταν σε λίγα χρόνια το ΕΣΥ θα έχει πλήρως ιδιωτικοποιηθεί και θα απολαμβάνουν τα αγαθά της νοσοκομειακής φροντίδας και την περιποίηση της ιατρικής επιστήμης μόνον οι πλούσιοι, μόνον όσοι, δηλαδή, θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ακριβά νοσήλεια και στις πανάκριβες ιατρικές θεραπείες, τότε θα είναι πολύ αργά για την όποια διαμαρτυρία και αντίδραση.
Γιατί τότε, η μετάβαση σε μια κοινωνία άδικη σε βάρος των αδύναμων οικονομικά, θα έχει επιτελεστεί.
Όπως και όταν σε λίγα χρόνια θα μπορούν να σπουδάζουν στα καλά σχολεία και στα καλά πανεπιστήμια μόνο τα παιδιά των πλουσίων, μόνο τα παιδιά εκείνων, δηλαδή, που θα μπορούν να πληρώσουν τα δυσβάστακτα δίδακτρα, τότε το παιχνίδι της μετάβασης σε μια ταξική κοινωνία, σε μια κοινωνία που το παιδί του γιατρού θα γίνεται γιατρός, ενώ το παιδί του εργάτη δεν θα μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του, θα έχει οριστικά κριθεί.
Κι ακόμη, κανείς δεν διαμαρτύρεται σήμερα όταν υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος, όπως είναι η ενέργεια και οι μεταφορές, που προορίζονται για να εξυπηρετούν τους πολίτες και να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, εκχωρούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει η χώρα της ανασφάλειας στις μεταφορές, με πολύνεκρα δυστυχήματα, όπως αυτό στα Τέμπη. Για τα οποία δεν ευθύνονται οι διοικούντες τους σιδηροδρόμους, αλλά μεμονωμένοι σταθμάρχες. Που οι ίδιοι οι διοικούντες, όμως, διόρισαν σε αυτές τις θέσεις.
Κι ακόμη, αποτέλεσμα της ακραίας ιδιωτικοποίησης που συμβαίνει σήμερα στον χώρο της ενέργειας, είναι η φτωχή Ελλάδα με τους μικρότερους μισθούς και με τη μικρότερη αγοραστική δύναμη, να γίνει σε λίγα χρόνια οριστικά η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη. Με το ρεύμα να κοστίζει εδώ 3 και 4 φορές περισσότερο από ό,τι στις Ευρωπαϊκές χώρες.
Επειδή εκεί η ενεργειακή αγορά ρυθμίζεται από το δημόσιο, ενώ εδώ από τα ενεργειακά ολιγοπώλια που σήμερα οικοδομούνται.
Η Ελλάδα περνά στα χέρια μιας ολιγαρχίας του πλούτου.
Ιδιοκτήτες στη χώρα τους δεν θα είναι πια οι πολίτες, απολαμβάνοντας ίσες ευκαιρίες για την οικονομική τους ανάπτυξη και την κοινωνική τους ευημερία.
Ιδιοκτήτης της χώρας στο εξής θα είναι μια ομάδα ευνοούμενων από το καθεστώς μεγάλων επιχειρήσεων, που θα διαχειρίζονται τον πλούτο της όχι για το κοινό καλό, αλλά για το δικό τους συμφέρον.
Θα πουληθούν τα πάντα. Από τη φύση και τα κοινά αγαθά, απαραίτητη προϋπόθεση για την προοπτική της Βιώσιμης Ανάπτυξης, στην οποία υποκριτικά ομνύουν οι κυβερνώντες.
Μέχρι τον δημόσιο πλούτο και τις δημόσιες υπηρεσίες. Που περνούν στα χέρια μιας μικρής ολιγαρχίας που θα καταδυναστεύει στο εξής τους Έλληνες με αποφάσεις που θα υπηρετούν την κερδοφορία των λίγων και όχι το συμφέρον των πολλών.
Μαζί με τον δημόσιο πλούτο της χώρας, όμως, χάνεται και η ύπαιθρος που ερημοποιείται.
Τα δάση και οι βουνοκορφές, όπως και οι εύφορες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εκχωρούνται στο ολιγοπώλιο των ενεργειακών επιχειρήσεων που σε λίγο θα ελέγχουν το σύνολο της παραγωγής και της διάθεσης της ενέργειας στη χώρα.
Σε λίγα χρόνια, εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα θα φυτρώνουν μόνο βιομηχανικού μεγέθους ανεμογεννήτριες και θα απλώνονται βιομηχανικής έκτασης μεταλλικά φωτοβολταϊκά πάρκα.
Η Ελλάδα πεθαίνει χάριν συμφερόντων.
Και ουδείς αντιστέκεται.
Το δόγμα της άρχουσας τάξης «Διαίρει και βασίλευε» κυριαρχεί παντού.
Η αντιπολίτευση κατακερματισμένη δεν μπορεί να ανασυνταχθεί.
Οι Δούρειοι Ίπποι της πλουτοκρατίας έχουν εισδύσει σε ό,τι θα μπορούσε να ήταν το αντίπαλο δέος της μετάβασης της χώρας στην ιδιοκτησία των νέων αφεντικών.
Αν υπάρχει ένας λόγος σήμερα για να ξαναπούμε το μεγάλο ΟΧΙ, αυτός είναι η αντίστασή μας απέναντι στην παρακμή που φέρνει η εκποίηση του πλούτου της χώρας μας.
Οι αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα είναι μη αντιστρεπτές. Αν η Ελλάδα ξεπουληθεί, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο μετά να αντιστραφεί.
Η ολιγαρχία των νέων αφεντικών θα εκμεταλλευτεί ό,τι μπορεί να εκμεταλλευτεί και στη συνέχεια θα φύγει, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια και καμένη γη.
Πηγή: tvxs.gr

Ο Κλαούζεβιτς και οι εραστές του


Ο κόσμος έχει πείρα πιά και συνειδητοποιεί τι φταίει για την ανέχειά του, την διάλυση της Υγείας, της Παιδείας, την ακρίβεια  που τον κατατρώει και το αβέβαιο μέλλον των παιδιών του. Τα  πληρωμένα  μέσα εξαπάτησης, οι στημένοι ταγοί του τύπου και της τηλοψίας, που  τα  παίρνουν, δεν πείθουν πια…

γράφει ο Ανδρέας Μάζης

Θετική εντύπωση μου προξένησε πρωτοσέλιδο άρθρο της τοπικής εφημερίδας της  Πάτρας, “Πελοπόννησος”, στις 26 Οκτώβρη, με τίτλο “Ζητούμενο η ειρήνη”. Περιέγραφε τα δεινά των συγκρούσεων, τις ανθρώπινες και  υλικές απώλειες και  την αύξηση των μεταναστευτικών  ροών που συνεπάγονται. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον  40 συρράξεις  στον κόσμο. Ο πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας και  η μεσανατολική εγκληματική  δραστηριότητα του παραδοσιακού, τα τελευταία 76 χρόνια κράτους δολοφόνου, που σφάζει ανενόχλητα, “αμυνόμενο”, είναι δύο  συρράξεις που μας επηρεάζουν και στις οποίες έχουμε κάποια συμμετοχή. Το γενικό φιλοπόλεμο κλίμα έχει αλλάξει τα παραγωγικά μοντέλα πολλών  κρατών. Οι  Βρυξέλλες δαπάνησαν το 2023 270 δις  για πολεμικό υλικό. Έχουν δώσει 160 δις στην Ουκρανία, στην Γερμανία θα δώσουν για όπλα 100 δις το 2024, η Ολλανδία θα σκορπίσει  8 δις (αλήθεια, από ποιόν κινδυνεύει η Ολλανδία, σκέφτηκα), και  η  ημετέρα πατρίς κοντά στα 8 δις, διά τας ανάγκας των συμμάχων και  διά να τρομάζουν οι φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ Τούρκοι!! Είμεθα  έτοιμοι  να  τους τσακίσουμε, δήλωσε  απόστρατος κυβερνητικός καραβανάς, ένας εκ των πολλών τηλεοπτικών  σχολιαστών του είδους που ενεργοποιούνται τηλεοπτικά.
Μετά τον 2ο πόλεμο και την εισήγηση του χοντρού, και ιδιαίτερα αντιπαθητικού σε μένα,  Τσώρτσιλ, ανακαλύφτηκε το “σιδηρούν παραπέτασμα”, σε μια πολύ συμπαθητική φοιτητούπολη, στο  Φούλτον, στην επίσης όμορφη πολιτεία του Μίτσιγκαν  των  ΗΠΑ, και προέκυψε ο  “ψυχρός πόλεμος”. Οι άλλοι οργάνωσαν το Σύμφωνο  της συμπαθούς πολιτείας της Πολωνίας, Βαρσοβίας, όπως καθιερώθηκε, και για 4 δεκαετίες δαπανήθηκαν πολλά  για όπλα. Το 1991 όμως, το σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε και πολλοί αισιόδοξοι  αναφορικά   με τις πολεμικές δαπάνες  μελετητές θεώρησαν ότι θα προκύψει …πρόοδος. Ως και  ο Αμερικανογιαπωνέζος  Φουκουγιάμα έγραψε  το “τέλος  της ιστορίας” και πολλοί καταχάρηκαν. Όλες οι χώρες σε Ανατολή και Δύση οργάνωσαν στο ίδιο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο  τις  χώρες  τους,  το αποκαλούμενον εδώ  και 200  χρόνια ..Καπιταλισμός! Μάλιστα, ενθυμούμαι ότι προς το τέλος του αιώνα δύο επιφανείς πρόεδροι των ΗΠΑ, οι Κλίντον και Μπούς, θεωρούσαν τον  Πούτιν  τον πιο ικανό πολιτικό που γνώρισαν, με καθαρές απόψεις και καθαρή  ματιά για τα διεθνή προβλήματα.
Εμείς, οι αδαείς στις διεθνείς σχέσεις, περιμέναμε να υπάρξει μια ανεξάντλητη  πηγή έμπνευσης που  απομάκρυνε από την σκέψη μας την αγωνία των πολέμων. Αλλά προέκυψαν  άλλα!! Διαμορφώνεται στον κόσμο και στην χώρα μας ένα  “εχθρικό αίσθημα” που  μεταφράζεται συχνά σε  “εχθρική πρόθεση” και ενέργειες σε  βάρος  ανθρώπω, που  είτε  γιατί  ζούν σε  εμπόλεμη  ζώνη, είτε γιατί  επιθυμούν να παλέψουν για καλύτερη ζωή και για πραγματοποίηση των ονείρων τους, αντιμετωπίζονται σαν άτομα που δεν πρέπει να συντρέχουμε. Καθορίζονται και με τον θεοσεβούμενον (;) όρον..λαθρομετανάστες!!  Ενθυμούμαι μάλιστα, τον βουλευτήν της ΝΔ, και κάποτε  Υπουργό ..Υγείας (τρομάρα του) να ομιλεί σε ακροατήριο  εθνικοφρόνων συναδέλφων του και να συμβουλεύει: “μη τους πηγαίνετε στα Νοσοκομεία, μη τους βοηθάτε, να καταλάβουν ότι πρέπει να  ..φύγουν!!” Τότε ήταν βουλευτής του ..ΛΑΟΣ , όπως και άλλα γνωστά  φασίζοντα  “στελέχη” της ΝΔ  σήμερα. 
Ας δούμε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής μας σήμερα, και την θέση κάποιων φανερά συμπολιτευόμενων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ.), στο ζήτημα των πολέμων (Μέση Ανατολή και Ουκρανία). Στη μέση ανατολή βοηθούν το Ισραήλ. Δικαιολογούν τα εγκλήματά του, σε ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην σφαγιαζόμενη Γάζα εμείς…απείχαμε!! Δεν την θέλαμε την κατάπαυση. Στην περιοχή αρμενίζουν φρεγάτες, στέλνουμε όπλα και το παίζουμε καπετάνιοι! Στην ενδοκαπιταλιστική αντίθεση, στην Ευρώπη (ΝΑΤΟ εναντίον  Ρωσίας), για διεκδίκηση πηγών ενέργειας, έλεγχο  οδών μεταφοράς  και κερδοσκοπία  των αφεντικών μας, συμμετέχουμε ενεργά με όπλα  και σπαθιά!! Μάλιστα ο Μητσοτάκης υπέγραψε με τον Ζελένσκι “σύμφωνο αμοιβαίας ασφάλειας”, όπου εμείς, θα είμαστε εγγυητές της ασφάλειας της Ουκρανίας (τρομάρα μας !). Στο μεταξύ έχουν χαθεί καμιά  500αριά χιλιάδες Ουκρανοί και Ρώσοι στο μακελειό αυτό.
Περιττό  θεωρώ να αναλύσω την κατάσταση στη χώρα μας. Ο κόσμος έχει πείρα πιά και συνειδητοποιεί τι φταίει για την ανέχειά του, την διάλυση της Υγείας, της Παιδείας, την ακρίβεια  που τον κατατρώει και το αβέβαιο μέλλον των παιδιών του. Τα  πληρωμένα  μέσα εξαπάτησης, οι στημένοι ταγοί του τύπου και της τηλοψίας, που  τα  παίρνουν, δεν πείθουν πιά.  Αλλά πέραν τούτου προσπαθούν να μας κάνουν να σκεφτόμαστε πολέμους και να συνηθίσουμε στην ιδέα τους. Και στο θέμα αυτό  αναφέρεται ένα αντιπολεμικό μανιφέστο του Βόλφγκαγκ  Μπόχερτ, ενός γερμανού ποιητή και στρατιώτη της Βέρμαχτ που πολέμησε στο ανατολικό μέτωπο και πέθανε σε  ηλικία 26  ετών, το  1946, σε Νοσοκομείο της  Ελβετίας.
“Εσύ ποιητή στο γραφείο σου. Αν σε διατάξουν  αύριο να μη  τραγουδάς  τραγούδια αγάπης, αλλά μίσους, τότε πές  ΟΧΙ!. Εσύ μητέρα  στην Ρωσία, στη Γερμανία, μητέρες  του  κόσμου, αν σας  διατάξουν  αύριο  να  γεννήσετε  παιδιά , νοσοκόμες  για  στρατιωτικά νοσοκομεία, και  νέους  στρατιώτες, για  νέες  μάχες, τότε δεν μένει παρά να πείτε  ένα  ΟΧΙ! Μητέρες πείτε  ΟΧΙ!!!! Γιατί  αν  δεν πείτε  ΟΧΙ, αν  εσείς  δεν πείτε  ΟΧΙ,  τότε…  Όλα  τα  κακά ίσως  γίνουν  αύριο, ίσως  να  γίνουν  απόψε  την  νύχτα, αν όλοι μας  δεν πούμε …ΟΧΙ!!.”
Κάθε  δημοκρατικός  άνθρωπος πρέπει να  πει ΟΧΙ στα  καουμπόικα  της κυβέρνησης με τα κόμματα της συμπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), να  κάνουν τον επιλοχία του  λόχου. Καμιά συμμετοχή σε πολέμους, καμιά εκστρατεία με  καράβια  και  όπλα, στα πολεμικά μέτωπα. Οι  στρατιωτικοί, μόνιμοι  και  έφεδροι, δεν  έχουν  λόγω  να παριστάνουν έξω από την  χώρα τους χωροφύλακες  των  Αμερικάνων. Όχι  στην  διατήρηση  των  στρατιωτικών  υποδομών του  ΝΑΤΟ  στην  πατρίδα μας, που  καμιά  ασφάλεια απέναντι στην  Τουρκία δεν εξασφαλίζει,  και  μας  καθιστά  στόχους  σε μια ενδεχόμενη  επέκταση  της  σύρραξης.
--------------------------------------------------------
Ανδρέας Μάζης, Γιατρός  Χειρουργός, μέλος της επιτροπής Πολιτισμού του  Δήμου  της Πάτρας  και  της παράταξης Λαική Συσπείρωση.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Σταύρος Λυγερός: Όταν οι NYT κι όχι μόνο θεωρούν τους Αμερικανούς πρόβατα!

Ο Πολιτισμός της Γενοκτονίας-Εθνοκάθαρσης


από Γιώργος Αναστασίου

Οισραηλινός στρατός υπερασπίζεται τον ιουδαιοχριστιανικό πολιτισμό. Τάδε έφη Νετανιάχου. Πώς τον υπερασπίζεται; Βομβαρδίζοντας καθημερινά τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, όπου μόνο προχθές ισοπεδώθηκαν 11 πολυκατοικίες και εκατοντάδες άμαχοι βρήκαν τον θάνατο. Περικυκλώνοντας και σφυροκοπώντας τη βόρεια Γάζα, όπου έχουν εγκλωβιστεί 400.000 άνθρωποι χωρίς φαγητό, φάρμακα και νερό, με στόχο την «οριστική απομάκρυνσή τους». Σκοτώνοντας Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη την ώρα που μαζεύουν τις ελιές τους. Δολοφονώντας γυναικόπαιδα που περιμένουν να γεμίσουν πλαστικά μπουκάλια με νερό. Ανατινάζοντας ολόκληρα χωριά και φτωχογειτονιές στον Λίβανο διότι αποδεικνύεται αδύνατη η οριστική εξάλειψη της Αντίστασης. Πραγματοποιώντας ολοήμερη πανηγυρική διάσκεψη δίπλα στη Γάζα με θέμα τον μελλοντικό εποικισμό της, με τη συμμετοχή κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών, στην οποία ειπώθηκαν ενώπιον ξένων δημοσιογράφων τα εξής:
  • «Η λύση είναι να εγκατασταθούμε εμείς στη Γάζα, αφού όλοι οι κάτοικοί της έχουν φύγει ή θα φύγουν σύντομα. Εξάλλου μας ανήκει, αφού ο Θεός είπε: “Σ’ εσάς έδωσα αυτή τη γη, από τον Ευφράτη μέχρι τον ποταμό της Αιγύπτου”» (Νόαμ Τοέγκ, εκπρόσωπος του «Κινήματος Νέα Γάζα»).
  • «Έχουμε πίστη στον Θεό και στην εμπειρία μας, αφού ήδη περισσότεροι από 850.000 Εβραίοι διασχίσαμε την Πράσινη Γραμμή [εννοεί τους παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ]. Προετοιμαζόμαστε επίσης για τον Λίβανο, αλλά αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο» (Ντανιέλα Βάις, πρόεδρος του Κινήματος Εποίκων «Κληρονομιά»).
  • «Δεν υπάρχει Παλαιστινιακός λαός, παρεκτός μια συνάθροιση δολοφόνων που έχουν συγκεντρωθεί σε μια περιοχή και απαιτούν κράτος μόνο και μόνο επειδή υπάρχει το κράτος του Ισραήλ» (Όσερ Σεκαλίμ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ).
  • «Όταν θέλουμε, μπαίνουμε στον Βορρά [εννοεί τον Λίβανο] και κάνουμε ό,τι θέλουμε και εκεί. Ενθαρρύνουμε τη μετανάστευση, τους δίνουμε την ευκαιρία να πάνε σε άλλες χώρες. Διότι η Γη του Ισραήλ είναι δική μας» (Μπεν Γκβιρ, υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου).
Αυτά περί ιουδαιοχριστιανικού πολιτισμού, δηλαδή περί γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης.

Διαφοροποιήσεις για δημόσια κατανάλωση
Με τέτοια «εργαλεία» επιχειρούν οι ΗΠΑ να «αναμορφώσουν» τη Μέση Ανατολή και να ανανεώσουν την κυριαρχία τους επ’ αυτής. Για να το πετύχουν είναι έτοιμοι να πυροδοτήσουν μια γενικευμένη σύγκρουση, αφού μέσω Παλαιστίνης και Λιβάνου στοχεύουν το Ιράν. Τα δήθεν παζάρια της Ουάσιγκτον με το κατοχικό Ισραήλ όσον αφορά το ποιοι στόχοι θα επιλεγούν για την τρίτη κατά σειρά επίθεση κατά του Ιράν υπηρετούν επικοινωνιακές ανάγκες, και ταυτόχρονα αντανακλούν εσωτερικές διαφοροποιήσεις στη βορειοαμερικανική ελίτ, κυρίως επειδή πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές. Αλλά και εντός Ισραήλ ραγίζει το μέτωπο των γενοκτόνων, όπως δείχνει π.χ. το κάλεσμα ανυπακοής του Εράν Ετζιόν, πρώην αναπληρωτή διοικητή του ισραηλινού «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας»:
«Η ανυπακοή θα πρέπει να εκδηλώνεται μόνο στις πιο ακραίες και ξεκάθαρες περιπτώσεις μιας προδήλως παράνομης διαταγής, ενός εγκλήματος πολέμου. Λοιπόν – φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ο Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο έχουν περάσει μια απόφαση, κρυφά από το κοινό, για την εφαρμογή του λεγόμενου “σχεδίου των στρατηγών”, που συνιστά έγκλημα πολέμου. Εάν λοιπόν είστε στρατιώτης ή αξιωματικός, είναι καθήκον σας να αρνηθείτε να συμμετάσχετε. Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του μετατρέπουν το Ισραήλ σε κράτος-παρία και φέρνουν τους εαυτούς τους, καθώς και τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες μας, στο εδώλιο της Χάγης. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο».
Παρεμφερείς δηλώσεις έκανε και ο «φιλελεύθερος» επιχειρηματίας και ακτιβιστής Άμι Ντρορ. Γράφει χαρακτηριστικά ο αντισιωνιστής αγωνιστής Οφέρ Νέιμαν, που παλεύει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα στο κατοχικό κράτος:
«Οι φιλελεύθεροι αρχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Χτες ξύπνησε ο Εράν Ετζιόν, σήμερα ο Άμι Ντρορ, και μιλάνε για ισραηλινά εγκλήματα επειδή μυρίζονται Χάγη. Υποκριτές! Η κυβέρνηση της καταστροφής σύντομα θα πάψει να υπάρχει. Θα σκορπιστεί στα δικαστήρια, στις φυλακές, και στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Τα μέλη της θα κατηγορηθούν, δίκαια, για εγκλήματα πολέμου. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι τόσο ηλίθιοι που δεν καταλαβαίνουν τη σημασία όσων πράττουν. Ήταν αρκετό να ακούσει κανείς τις ομιλίες τους στη “Διάσκεψη για τον εποικισμό της Γάζας”»…

Η Γερμανία ξαναγράφει την Ιστορία – Θα ξεχάσουμε τα ναζιστικά εγκλήματα;


του Γιώργου Μαργαρίτη

Τον περασμένο Ιούνιο βρέθηκα στο Δίστομο σε μια συνάντηση ιστορικών και εκπροσώπων μουσείων και μνημείων διατήρησης της μνήμης που οργάνωσε ο εκεί Δήμος με αφορμή τα 80 χρόνια από την εκτέλεση των κατοίκων της μικρής πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ευθύς εξ αρχής αιφνιδιάστηκα από τον χαρακτηρισμό του γεγονότος ως “τραύμα”.
Τον όρο αυτό δεν τον χρησιμοποίησε κανείς σχεδόν από τους μετέχοντες στη συνάντηση ιστορικούς. Αντίθετα ο όρος αυτός επιστρατευόταν για να αποδοθεί το γεγονός από όλους τους εκπροσώπους των μουσείων, ή των παρεμφερών ιδρυμάτων “διατήρησης της μνήμης”. Υπενθυμίζω ότι στις 10 Ιουνίου 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατέστρεψαν την κωμόπολη και εκτέλεσαν εν ψυχρώ 228 κατοίκους της. Μέσα στους εκτελεσμένους περιλαμβάνονταν 117 γυναίκες και 53 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 χρόνων. Οι λεπτομέρειες της σφαγής, σε φωτογραφίες ή μαρτυρίες επιζησάντων, προκαλούν αποτροπιασμό.
Η πράξη αυτή έχει περάσει στην ιστορία ως έγκλημα πολέμου και –μέχρι  πρόσφατα τουλάχιστον– αποδιδόταν ως “Ολοκαύτωμα”, ως “σφαγή” ή πιο απλά ως “έγκλημα”. Και οι τρεις αυτές έννοιες καθόριζαν το στίγμα του συμβάντος με τον πλέον απόλυτο και ουσιαστικό τρόπο. Αυτούς τους ορισμούς έρχεται να αντικαταστήσει ο όρος “τραύμα”. Πριν από μερικά χρόνια –όχι πολλά– ο ορισμός των γερμανικών εγκλημάτων πολέμου σαν “τραύμα” θα ήταν ακατανόητος και θα προκαλούσε κύματα αντιδράσεων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους αρχικά – τους απογόνους των θυμάτων. Θα θεωρούνταν δε πιθανότατα ως ύβρις για τον μαρτυρικό λαό μας.
Φαίνεται πως πλέον οι ευαισθησίες έχουν αλλοιωθεί και το περιεχόμενο των λέξεων έχει αλλάξει. Το σημείο τομής μπορεί να προσδιοριστεί στην ενεργή παρέμβαση της γερμανικής πρεσβείας και των συμπορευόμενων με αυτήν ιδρυμάτων “αποκατάστασης” του γερμανικού κύρους – ανεξάρτητα εποχής και ιστορίας.

Άλλοι καιροί
Στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των μουσείων “μνήμης” –των Καλαβρύτων κυρίως– υπήρχε επίσης κάτι το καινούργιο. Οι μονάδες του γερμανικού στρατού που διέπραξαν τα εγκλήματα ονομάζονται με την υπηρεσιακή τους “ταυτότητα”, τάδε λόχος, τάδε τάγμα, τάδε σύνταγμα, τάδε μεραρχία. Σε κάθε δε κλιμάκιο αναφέρεται ο επικεφαλής αξιωματικός, ο διοικητής της μονάδας που διεκπεραίωσε την εγκληματική πράξη και οι ανώτεροί του στην κλίμακα διοίκησης.
Ετούτη η ακρίβεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ασάφεια που, εντός των μουσείων, περιβάλει την Αντίσταση και τις οργανώσεις της. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) ελάχιστα μνημονεύεται, ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) καταδεικνύεται ως νεφέλωμα “ατάκτων” περίπου με την όλη του εικόνα να πλησιάζει επικίνδυνα τον όρο, με τον οποίο τον περιέγραφαν οι Γερμανοί και οι Κατοχικές Αρχές: Bandit, δηλαδή κατσαπλιάδες, ληστές. Εδώ δεν υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες, διοικητές, μάχες, αγώνες – για κάτι παραπλήσιο με τις “πληγές του Φαραώ” πρόκειται.
Η απόδοση αυτή της τότε πραγματικότητας εξυπηρετεί και συμπληρώνει την περί “τραύματος” θεωρία. Από την μία πλευρά υπήρχε οργανωμένο κράτος και συνακόλουθα τακτικός στρατός. Ο στρατός αυτός είχε διοίκηση και διοικητές. Από τους τελευταίους άλλοι ήταν καλοί, άλλοι κακοί, άλλοι αγαθοί, άλλοι αιμοβόροι. Μερικοί από αυτούς –με όνομα και επώνυμο– υπερέβησαν τα εσκαμμένα, ίσως κάτω από την πίεση που δέχονταν από τις επιθέσεις των “κατσαπλιάδων”. Αυτοί οι ολίγοι προκάλεσαν τα “τραύματα”, “τραύματα” στο κύρος και στην πολιτισμένη υφή του γερμανικού στρατού, “τραύματα” στις σχέσεις της Γερμανίας με τους Έλληνες.
Είμαστε εξάλλου 80 χρόνια μετά τα γεγονότα, στην εποχή της “συμφιλίωσης”. Είναι μια λέξη που ολοένα και πιο συχνά συναντάται στα κείμενα των εν λόγω “μουσείων”. Η “συμφιλίωση” έχει προϋποθέσεις και εδώ υπεισέρχεται η λειτουργία και η ποιότητα της “μνήμης”. Σύμφωνα με την γερμανική πλευρά το “τραύμα” των εγκλημάτων της Κατοχής έπληξε τόσο τον ελληνικό λαό, όσο και το κύρος, την εικόνα της Γερμανίας. Η απώλεια, το πένθος, η θλίψη ήταν αμοιβαία και περίπου ανάλογη. Οι Γερμανοί “πενθούν” για όσα έγιναν και στέλνουν τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους να ζητήσει συγγνώμη. Κάτω από αυτό το πρίσμα είναι σειρά των Ελλήνων να ζητήσουν κάποια συγγνώμη από την γερμανική πλευρά, επειδή με την Αντίστασή τους ανάγκασαν την τελευταία να τους σφάξει!

Η Γερμανία ανασκευάζει την Ιστορία
Η όλη διεργασία θα μπορούσε να αφορά μόνο την υπόθεση των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων που έχουν, από το 1946 κιόλας, επιδικαστεί στην Ελλάδα και οι οποίες ουδέποτε καταβλήθηκαν. Ίσως όμως πρόκειται για κάτι περισσότερο. Οι φιλοδοξίες του Βερολίνου έχουν, τα τελευταία χρόνια, υπερβεί τα ευρωπαϊκά τους όρια και έχουν στραφεί προς οικουμενική διάσταση. Η Γερμανία θα ήθελε να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην όποια επαναδιάταξη του κόσμου μέσα από τις σημερινές εντάσεις και συγκρούσεις.
Ουσιαστική προϋπόθεση γι’ αυτό, όμως, είναι η εξαφάνιση των συνεπειών του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου. Δεν πρόκειται μόνο για το στίγμα που άφησε πίσω της η σκοτεινή ναζιστική περίοδος. Διατηρούνται ακόμα θεσμικοί αποκλεισμοί της χώρας που έχουν την ρίζα τους στο 1945. Η Ρωσία κατέχει αυτοδίκαια, λόγου χάρη, θέση μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γερμανία όχι. Είναι κάτι το ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον ρόλο που διεκδικεί το Βερολίνο.
Σε αυτή την προοπτική η περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερη. Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη σειρά ανάμεσα στις χώρες που κατέστρεψε και μάτωσε η γερμανική Κατοχή. Διαφέρει, όμως, από άλλες που βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις: η Γιουγκοσλαβία δεν υπάρχει πια, η Ρωσία είναι δαιμονοποιημένος εχθρός. Η Πολωνία υπέφερε τα πάνδεινα πλην όμως αποζημιώθηκε με γερμανικά εδάφη και οι διεκδικήσεις της περιορίζονται από αυτό. Η Ελλάδα όμως είναι φιλικό και σύμμαχο κράτος, δεν αποζημιώθηκε με γερμανικά εδάφη και οι δικές της διεκδικήσεις, με υπόβαθρο την αιματηρή ιστορία της, έχουν ηθικό και πολιτικό βάρος.

Τους κοστίζει και φτηνά…
Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν εξετάζουν στο Βερολίνο την περίπτωση διαπραγματεύσεων ως ίσος προς ίσο –η Ελλάδα ανήκει στο στρατόπεδο των νικητών του 1945, υπενθυμίζουμε– για την επίλυση των εκκρεμοτήτων του 1945. Αντίθετα, προωθούν μια πολιτική εξαγοράς, θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ως αποικιακής υφής. Πλήθος γερμανικά ιδρύματα ή και το ίδιο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν αναλάβει την “διόρθωση” της ιστορίας και των θεσμικών κληροδοτημάτων της.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, αναπτύσσουν πλήθος δραστηριοτήτων με στόχο την αποκατάσταση του γερμανικού κύρους. Με εξαιρετικά λίγα χρήματα και αυστηρό γερμανικό έλεγχο εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ενδοτικότητα του ελληνικού κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και νέων επιστημόνων. Εισβάλουν σε Δήμους, ελέγχουν προγράμματα εκπαίδευσης στα σχολεία, δίνουν υποτροφίες, οργανώνουν εκδηλώσεις. Από την κρίση, από το 2010 και μετά, απλώνουν τις προπαγανδιστικές δραστηριότητές τους σε κάθε τομέα. Η διαχείριση και προσαρμογή της “μνήμης” είναι το πλέον προσφιλές τους πεδίο.
Εάν κρίνουμε από όσα στην αρχή επισημάναμε, το έργο των εν λόγω ιδρυμάτων έχει καταγράψει επιτυχίες. Έχει επιβάλει το δικό του λεξιλόγιο και την δική του λογική. Η ελληνική κοινωνία, πολιτικά και εθνικά ακέφαλη, σαστισμένη μέσα στα καθημερινή της προβλήματα, πτωχευμένη και αμήχανη, ελάχιστα αντιδρά. Η παρακμή των φορέων διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων, η συναινετική ανταπόκριση των μαρτυρικών δήμων σε κάθε γερμανική προσέγγιση μαρτυρούν την κατάσταση. Η ιστορία "ξαναγράφεται" με γερμανικό πρόσημο. Είναι ένα θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε.
Πηγή: slpress.gr

Μύθοι και πραγματικότητες για τη σχέση της οικογένειας με το ζήτημα της «νεανικής παραβατικότητας»


Βία δεν είναι μόνο η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού. Βία είναι, επίσης, η πείνα, ο υποσιτισμός του παιδιού. Βία είναι ένα παιδί να μην πηγαίνει διακοπές και ο συμμαθητής του να λέει πόσο ωραία πέρασε το καλοκαίρι. Βία είναι το εξαντλητικό, δαπανηρό και αναποτελεσματικό σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ.
  
Κατιούσα 


Το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας και βίας βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Ανάμεσα στις διάφορες «βαθυστόχαστες» τηλε-αναλύσεις συχνά κατηγορείται ως πρώτιστη υπαίτιος η οικογένεια, οι γονείς, «που δεν διαπαιδαγωγούν σωστά τα παιδιά τους». Πρόκειται, όμως, για μία απλουστευτική και αποπροσανατολιστική εξήγηση.

Μύθος: «Η σύγχρονη οικογένεια πάσχει από ηθικό έλλειμμα»
Η πρώτη προβληματική πλευρά της παραπάνω ανάλυσης είναι ότι πρόκειται για ένα νέο, πρωτοφανέρωτο φαινόμενο, για το οποίο ευθύνεται η σύγχρονη οικογένεια.
Όμως, η νεανική παραβατικότητα εμφανίζεται οξυμένη σε διάφορες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας των εκμεταλλευτικών κοινωνιών και σε κάθε φάση συνδέεται με την κοινωνική θέση των γονιών, από την οποία εξαρτάται κι αυτή των παιδιών και των εφήβων. Αυτό καθορίζει και τον τρόπο ζωής των οικογενειών τους, τις αντιλήψεις και τις παιδαγωγικές δυνατότητες της οικογένειας στις δοσμένες κοινωνικές – οικονομικές ιστορικές συνθήκες. Για παράδειγμα, στην πρώτη περίοδο του καπιταλισμού, με τη μαζική και χωρίς προϋποθέσεις μετακίνηση αγροτικών πληθυσμών στις πόλεις, τη διαμόρφωση γυναικείου εργατικού δυναμικού, εμφανίστηκε έντονα και η παιδική εργασία από τη νηπιακή ακόμα ηλικία, σε απάνθρωπες συνθήκες στη μεταποίηση, στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας. Είναι χαρακτηριστικές οι περιγραφές του Ενγκελς στο έργο του «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία» για τις εργάτριες και τους εργάτες, ακόμα και τα παιδιά που δούλευαν ήλιο με ήλιο. Παράλληλα, την περίοδο της πρωταρχικής συσσώρευσης τα παραμελημένα, ορφανά παιδιά στρατολογούνταν για ένα κομμάτι ψωμί και μια υπόγεια στέγη από οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες, που τα έβαζαν να κλέβουν, όπως αποδίδει η αγγλική λογοτεχνία. Επίσης, η παραβατικότητα των παιδιών ως κοινωνικό ζήτημα εμφανίζεται οξυμένο σε περιόδους μετά από μεγάλους καταστροφικούς πολέμους, με τον τεράστιο αριθμό ορφανών παιδιών που βρέθηκαν στους δρόμους των πόλεων, όπως και μετά από μεγάλες καπιταλιστικές οικονομικές κρίσεις.

Υπάρχουν σύγχρονες πλευρές στις συνθήκες λειτουργίας της οικογένειας;
Σήμερα, ο διαπαιδαγωγητικός χαρακτήρας της οικογένειας φαίνεται να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες που επιδρούν καθοριστικά στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Ο θεσμός της οικογένειας είναι άμεσα επιφορτισμένος με την φροντίδα, το μεγάλωμα των παιδιών, λειτουργεί ως μια από τις πρώτες μορφές κοινωνικοποίησης του παιδιού, καλλιεργεί κριτήρια τρόπου ζωής, τα οποία το παιδί εσωτερικεύει στην πορεία ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Ομως, έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τόσο σε σχέση με την παλιά αγροτική οικογένεια, όσο και με την αστική, συνακόλουθα και την εργατική οικογένεια.
Η οικογένεια δεν αποτελεί ένα αδιαπέραστο κουκούλι πέρα κι έξω από την εξέλιξη της κοινωνίας. Ο ρόλος της καθορίζεται πάντα στο έδαφος ενός συγκεκριμένου κοινωνικού οικονομικού συστήματος και μάλιστα στη φάση της εξέλιξής του.
Στη συζήτηση στα διάφορα αστικά ΜΜΕ γίνεται αναφορά στην ηθικοπλαστική λειτουργία της οικογένειας, χωρίς να δίνεται έμφαση σε αυτές τις εξελίξεις. Δεν είναι κυρίως υπόθεση των γονιών η έλλειψη αξιών, της συλλογικότητας, η καλλιέργεια του ανταγωνισμού μέχρι της βίας, όπως κατηγορείται. Αυτά είναι προϊόντα της σήψης του καπιταλιστικού συστήματος, καλλιεργούνται και διαχέονται από το εκπαιδευτικό σύστημα και στις πιο ακραίες εκφράσεις τους αναπαράγονται μαζικά από τα ΜΜΕ και κυρίως από το διαδίκτυο, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Διοχετεύονται αξίες, ιδέες, μοτίβα σχέσεων και συμπεριφορά με επίκεντρο τον ατομισμό, την εμπορευματοποίηση των πάντων, ακόμα και των ανθρώπινων σχέσεων, του ίδιου του ανθρώπινου σώματος, ειδικά του γυναικείου, την εγωκεντρική στάση, την αντίληψη «ο θάνατός σου η ζωή μου», την αποφυγή της δύσκολης πραγματικότητας μέσα από την εξάρτηση από αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγο κ.λπ., την αποξένωση, την ιδέα του εύκολου κέρδους πάση θυσία, την αντικοινωνική συμπεριφορά, ακόμα και την εγκληματικότητα.

Ποιο είναι το μέρος της ευθύνης των γονιών;
Είναι επιστημονικά καταγεγραμμένο το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού η ποιοτική σχέση με τους γονείς. Αυτή, πέραν των άλλων, μπορεί να συμβάλει στην εδραίωση της ικανότητας του παιδιού να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, ιδιαίτερα τα αρνητικά – όπως είναι ο θυμός, η απαξίωση, το άγχος -, να ηρεμεί τον εαυτό του, να αναπτύσσει ψυχική ανθεκτικότητα, να είναι ευπροσάρμοστο και λιγότερο επιρρεπές σε παρορμητικές και βίαιες συμπεριφορές. Είναι, όμως, επίσης επιστημονικά καταγεγραμμένο ότι η οικοδόμηση αυτής της σχέσης απαιτεί πρώτα απ’ όλα εκπαίδευση των γονιών και βέβαια απαιτούμενο χρόνο. Πώς αλλιώς οι γονείς θα αποκτήσουν την απαιτούμενη δυνατότητα, αλλά και την οικειότητα για να γνωρίσουν τον χαρακτήρα του παιδιού, τι κάνει στην καθημερινότητά του, τους φίλους του, αλλά και για να συνεργαστούν με τους δασκάλους; Αλλά και οι δάσκαλοι πώς να γνωρίσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις αγωνίες τους, όταν συνωστίζονται 25-27 παιδιά ανά τάξη; Τα άθλια, άστατα ωράρια εργασίας εμποδίζουν τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες των παιδιών, να παίξουν μαζί τους, να εντοπίσουν έγκαιρα τις αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά τους, να ξέρουν τι τα απασχολεί.
Στην καλύτερη περίπτωση, για τους γονείς της εργατικής – λαϊκής οικογένειας πρωταρχικό καθήκον γίνεται η εξοικονόμηση δαπανών για τις εμπορευματοποιημένες εκπαιδευτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες αγωγής. Οι γονείς συνθλίβονται από το άγχος των ακανόνιστων ωραρίων, αν θα βγει ο μήνας. Ακόμα περισσότερο, η εργασία σε καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας, μόνιμης ανασφάλειας, σωματικής και ψυχικής εξόντωσης οδηγούν εκτός από την έλλειψη απαιτούμενου χρόνου και σε απώλεια διάθεσης, υπομονής. Επομένως, η βία δεν αναπαράγεται μόνο ή κυρίως μέσα στους τέσσερις τοίχους της οικογένειας. Το άγχος, ο θυμός, η ανία, η ματαιότητα, η έλλειψη ικανοποίησης από την εργασία, σε τελική ανάλυση η βία της εκμετάλλευσης «μεταφέρονται» στην οικογένεια, μολύνουν τη σχέση με το παιδί.
Βέβαια, είναι μια σύνθετη διαδικασία η συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης των γονιών στην ανατροφή του παιδιού, με την ταυτόχρονη συνειδητοποίηση των οικονομικών – κοινωνικών – πολιτικών παραγόντων, που επιδρούν στη διαπαιδαγώγηση, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουμε συνειδητά προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς να έχουμε αναπτύξει όλες τις δυνατότητες, ώστε τα ταξικά προσανατολισμένα σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, κινήματα, όπως το γονεϊκό, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα περισσότερο να αναπτύξουν το μέτωπό τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέρος της συνειδητοποίησης είναι ότι το αστικό εκμεταλλευτικό κράτος φέρει την κύρια ευθύνη για τη διαπαιδαγώγηση, για τις αιτίες έξαρσης της παιδικής – εφηβικής παραβατικότητας και βίας. Από μια πρακτική άποψη, ο γονιός οφείλει να είναι γονιός, όχι και δάσκαλος, γιατρός, νοσοκόμος, παιδοψυχολόγος, εργοθεραπευτής… Ακόμα περισσότερο θα πρέπει να έχει με κοινωνική κρατική ευθύνη δωρεάν πρόσβαση στη σύγχρονη επιστημονική γνώση που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει τους μηχανισμούς ανάπτυξης του παιδιού και να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες κάθε φάσης, στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού. Τέτοιες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, όπως σχολές γονέων, συμβουλευτική γονέων, κοινωνικές υπηρεσίες, κέντρα Ψυχικής Υγείας είναι από τραγικά ελλιπείς έως ανύπαρκτες. Με αποτέλεσμα οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των γονιών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας να βρίσκουν απαντήσεις είτε σε χρυσοπληρωμένες από την τσέπη τους και ενίοτε αμφιβόλου επιστημονικής εγκυρότητας (ένεκα του κέρδους) αντίστοιχες ιδιωτικές υπηρεσίες, είτε ψαρεύοντας στα θολά και προβληματικά νερά του διαδικτύου.
Προς διερεύνηση είναι το μέρος της συμβολής σε όλα τα παραπάνω της καραντίνας και του εγκλεισμού της πανδημίας, που επέτειναν τις αγωνίες των λαϊκών οικογενειών, αλλά και στέρησαν τις στοιχειώδεις συνθήκες σχολικής καθημερινότητας και κοινωνικοποίησης σε χιλιάδες παιδιά που σήμερα βρίσκονται ακριβώς στην προεφηβεία και εφηβεία. Τα συνήθισε στη διαδικτυακή ψυχρή επικοινωνία. Με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχουν γνωστικά κενά, αλλά να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν απευθείας, να σχετιστούν με τους συνομήλικους σε διαδικασία ζωντανής αλληλεπίδρασης, να αποδεχτούν ακόμα και βασικούς κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης.

Μέτρα που συγκαλύπτουν την ουσία και επιδεινώνουν το πρόβλημα
Η διακηρυγμένη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού» είναι «βούτυρο στο ψωμί» στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία του προβλήματος. Με μέτρα αυστηροποίησης των ποινών (επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, η ψηφιοποίηση του απουσιολογίου κ.ά.) είναι σαφές ότι πρώτον, αγνοούν επιδεικτικά ότι τα φαινόμενα βίας εκδηλώνονται και έξω από το σχολείο, και δεύτερον, επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με καταστολή. Οι προθέσεις τους αποτυπώνονται επίσης στον πρόσφατο νόμο για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, όπου βαφτίζουν τη νεανική βία και παραβατικότητα «παρεκκλίνουσα συμπεριφορά». Ιατρικοποιούν και ψυχιατρικοποιούν ένα κοινωνικό φαινόμενο και ουσιαστικά προβλέπουν τη δημιουργία σύγχρονων αναμορφωτηρίων.
Το κυνικό κάλεσμα του πρωθυπουργού στα παιδιά να σκεφτούν «τι είναι αυτά που μας δίνουν χαρά: Το κινητό ή να αθληθούμε ή να κάνουμε μια κοινωνική δράση για να είμαστε χρήσιμοι;», είναι ευχολόγιο χωρίς υλικό αντίκρισμα. Γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, συνολικά οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι ακριβό σπορ για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, ενώ οι ελεύθεροι χώροι στις λαϊκές γειτονιές για αθλητισμό και παιχνίδι είναι δυσεύρετοι.
Σχετικά με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε το περιστατικό, (…) τη δυνατότητα της ανωνυμίας της καταγγελίας» και μίλησε για την ανάγκη «αποτελεσματικής διαχείρισης των καταγγελιών» μέσα από πρωτόκολλα που «προτείνουν οι ειδικοί». Η τραγική εμπειρία των αντίστοιχων πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας ενάντια σε γυναίκες, τα οποία αρχίζουν και τελειώνουν στη σύσταση για χρήση του panic button και στις διαφημίσεις στην τηλεόραση, δεν αφήνουν πολλές ελπίδες… Ακόμα περισσότερο, ελλοχεύει ο κίνδυνος αντί για τις προβληματικές συμπεριφορές να στιγματιστούν τα ίδια τα παιδιά.

Η παραβατικότητα ανηλίκων ως συγκάλυψη της «βίας στα παιδιά»
Βία δεν είναι μόνο η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού. Βία είναι, επίσης, η πείνα, ο υποσιτισμός του παιδιού. Βία είναι ένα παιδί να μην πηγαίνει διακοπές και ο συμμαθητής του να λέει πόσο ωραία πέρασε το καλοκαίρι. Βία είναι το εξαντλητικό, δαπανηρό και αναποτελεσματικό σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ. Σε αυτό ακριβώς το έδαφος των ταξικών διαχωρισμών, κάποια παιδιά απαξιώνουν το εχθρικό για αυτά σχολείο και την κοινωνία που τα έχει ματαιώσει.
Ελπίδα και αγώνας κατά της βίας είναι το γεγονός ότι χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές, φοιτητές, νέες και νέοι υψώνουν το ανάστημά τους κόντρα στη διαχρονική κυβερνητική πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση και τη ζωή. Αγωνίζονται για να μην μπει μια μεγάλη «ταμπέλα» απαξίωσης της νέας γενιάς. Αγώνας κατά της βίας είναι να μην περάσει στη λαϊκή συνείδηση ότι γενικά όλοι οι νέοι σήμερα είναι παραβατικοί, είναι άχρηστοι, τεμπέληδες, που δεν προσπαθούν και δεν καταφέρνουν τίποτα και τελικά καταλήγουν στην εγκληματικότητα. Αλλά η ανάγκη είναι πιο μαζικά να εμπεδωθεί ότι το πραγματικά εγκληματικό είναι το ίδιο το σύστημα. Αυτό δημιουργεί εξιλαστήρια θύματα και καθρεφτίζει πάνω τους τις δικές του παθογένειες.
Κωνσταντίνα Τσότρα
Μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών
Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 26 – 27 Οκτώβρη 2024.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου και η Αντίσταση του λαού που δεν πρέπει να ξεχνάμε-Χάρης Αθανασιάδης


Η 28η Οκτωβρίου είναι μία από τις εθνικές μας επετείους που κατορθώνει έστω για λίγες ώρες να μας ενώσει και να μας θυμίσει ότι μπορούμε να νικήσουμε. Παρόλα αυτά ακόμη και αυτές οι στιγμές δηλητηριάζονται από τη μεγάλη παθογένεια μας, τον διχασμό. Μια σειρά ερωτημάτων που η ίδια η ιστορία έχει απαντήσει τίθενται ξανά και ξανά από όσους επιμένουν να μη βλέπουν τα μεγάλα και να προτιμούν τα μικρά και τα ασήμαντα. Η ιστορία ακόμη και για τους θριάμβους μας «διαβάζεται» με όρους αισχρού πολιτικαντισμού.
Ο καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Χάρης Αθανασιάδης , βρέθηκε στο στούντιο του militaire channel και οι απόψεις τους είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Με τον κ.Αθανασιάδη κάνουμε μία συζήτηση με αφορμή  την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Απαντά σε όλα τα ερωτήματα που κάποιοι επίμονα θέτουν: Ποιος είπε τελικά το ΟΧΙ; Ήταν πόλεμος μονάχα εθνικός ή και πόλεμος αντιφασιστικός; Γιατί τελικά γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι το τέλος του;
Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Δημόσιας Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2022 και εξής). Εργάστηκε επίσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2005-2021) και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2002-2004), ενώ συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2001) και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου (2009, 2012). Παράλληλα, διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (2017- σήμερα) και μετέχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (2012-σήμερα). Οι δημοσιεύσεις, το ερευνητικό έργο και η δημόσια παρουσία του επικεντρώνονται στη Δημόσια Ιστορία, την Ιστορία της Εκπαίδευσης και την Ιστορία του Εργατικού Κινήματος.

Βιβλία
1. Εθνικές Επέτειοι. Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας, εκδόσεις ΕΑΠ, Αθήνα, υπό έκδοση [συνεπιμέλεια με Πολυμέρη Βόγλη].
2. Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική ιστορία, 1858-2008, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015 [γ ́έκδ. 2018]. 295 σελ.
3. Ελληνικά Παιδαγωγικά Περιοδικά 1831-1974. Βιβλιογραφία, εκδ. Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Αθήνα 2004 (εισαγωγή-επιμέλεια). 516 σελ.
4. Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και εκπαιδευτικοί, εκδ. ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Αθήνα 2003 (εισαγωγή-επιμέλεια). Δίγλωσση έκδοση· ελληνική γλώσσα: 302 σελ. Αγγλική γλώσσα: 246 σελ.
5. Δάσκαλοι και εκπαιδευτικός δημοτικισμός, Πρόλογος: Aλέξης Δημαράς, εκδ. Mεταίχμιο, Aθήνα 2001. 207 σελ.
6. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος στο μεσοπόλεμο (1818-1936), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα 1999. 779 σελ. [ανέκδοτη διδακτορική διατριβή]

Ένας «ελέφαντας» πίσω απ’ το παραβάν


Η «συμμετοχική αμεσοδημοκρατία» του κ. Κασσελάκη και το μέλλον της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ

του Δημήτρη Ψαρρά

Πώς να εξηγήσει κανείς αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ; Και πώς να ερμηνεύσει το γεγονός ότι ακόμα και τώρα το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ικανό να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Μην αναζητήσει κανείς τις ευθύνες της κρίσης στη μία ή την άλλη ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ή στις προσωπικές αδυναμίες του ενός ή του άλλου υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ. Όχι ότι δεν θα βρει εκεί σοβαρά προβλήματα, αλλά θα κλείσει τα μάτια στο βασικό αίτιο της κρίσης των πολιτικών κομμάτων του λεγόμενου «προοδευτικού χώρου». Το πρόβλημα βρίσκεται στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών και συνοψίζεται στην επιλογή τους να υιοθετήσουν ως τρόπο πολιτικής συγκρότησης την εκλογή «αρχηγού» από τη «βάση».

Η καίρια παρέμβαση Χριστοδουλάκη
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ομότιμος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, το γράφει σήμερα απλά και καθαρά σε ένα άρθρο που αξίζει κανείς να προσέξει («Απλά διδάγματα για την επόμενη ημέρα», Το Βήμα, 13.10.2024). Από τα τρία «διδάγματα» που έχει αποκομίσει ο Ν. Χριστουδουλάκης προβάλλει πρώτο την «άμεση αλλαγή του τρόπου εκλογής κομματικής ηγεσίας». Η φαινομενικά άκομψη διατύπωση αυτού του αιτήματος την ημέρα διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ είναι, νομίζω, απολύτως δικαιολογημένη. Γιατί μπορεί η σύγκριση με το όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει προσδώσει στο ΠΑΣΟΚ την εικόνα ενός «σοβαρού κόμματος» και στους υποψήφιους «αρχηγούς» την ιδιότητα του «αξιοπρεπούς πολιτικού», αλλά η πολιτική διαδικασία βγαίνει κι εδώ τραυματισμένη. Η εναπόθεση του πολιτικού σχεδιασμού ενός κόμματος στο τι έχει στο μυαλό του κάθε υποψήφιος αρχηγός οδηγεί αναγκαστικά στη διάλυση του κόμματος και στην αντικατάστασή του από ένα σχήμα οργάνωσης απ’ τα πάνω, την οποία αναλαμβάνει να εφαρμόσει αυτός που τελικά θα επικρατήσει.
Ο Ν. Χριστοδουλάκης υποστηρίζει ότι «το σημερινό ξέφραγο σύστημα, όπου όποιος θέλει μπαίνει και ψηφίζει, πρέπει να αντικατασταθεί από πλατιά μεν αλλά δομημένη διαδικασία με διαπιστευμένα μέλη και φίλους». Και η  πρότασή του για το ΠΑΣΟΚ είναι σαφής:
«Η αυτονόητη λύση είναι να υιοθετηθεί ένα ευρύ εκλογικό σώμα που θα αποτελείται από αυξημένο αριθμό συνέδρων συν όλους τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ σε πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς (από βουλευτές έως κοινοτάρχες και μέλη διοίκησης φορέων). Οι εκπρόσωποι του σώματος εκλέγονται εγκαίρως από τα έγκυρα μέλη και φίλους του κόμματος ώστε να μην επηρεάζεται η προθυμία συμμετοχής τους από το ποιοι είναι κάθε φορά υποψήφιοι πρόεδροι».
Είκοσι χρόνια «εκλογής από τη βάση»
Είναι γνωστό ότι η πατέντα της «εκλογής από τη βάση» ανήκει στο ΠΑΣΟΚ που την υιοθέτησε το 2004 για να δοθεί μια εικονική δημοκρατική διάσταση στη διαδικασία προαποφασισμένης διαδοχής του Κώστα Σημίτη από τον Γιώργο Παπανδρέου. Το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος υπονόμευσε εξαρχής τη σοβαρότητα της διαδικασίας, αλλά σφράγισε και την πολιτική συνέχεια. Αποδείχτηκε ότι αυτή η μέθοδος επιλογής «αρχηγού» συνδέεται με την ανάγκη των νέων πολιτικών ηγετών να αίρονται υπεράνω των κομμάτων τους και να εξασφαλίζουν την κυριαρχία τους πέρα από τις οργανωμένες κομματικές δομές, εφόσον έχουν εκλεγεί «από τη βάση». Κι αυτό δεν ήταν σημείο υπεροχής, αλλά αδυναμίας, εφόσον δεν διέθεταν πλέον την ηγετική παντοδυναμία των προκατόχων τους. Αλλά μ’ αυτό τον τρόπο ουσιαστικά υπονόμευσαν τη λειτουργία των κομμάτων τους, διότι πίσω από την εκλογή «από τη βάση» κουκουλώνονταν οι πολιτικές διαφορές και επομένως ο νέος «αρχηγός» αναλάμβανε πλέον να διαχειριστεί το πολιτικό σχέδιο του κόμματός του εκ του μηδενός, με απόλυτη προσωπική εξουσία.
Το σχήμα αυτό ταίριαζε φυσικά στη Δεξιά και εφαρμόστηκε πιστά από τη Ν.Δ., όταν αποφάσισε κι αυτή να υιοθετήσει την εκλογή «από τη βάση». Και έτσι το φθινόπωρο του 2009 είδαμε τον Αντώνη Σαμαρά να νικά την Ντόρα Μπακογιάννη, χάρη στην υποστήριξη του («δικού της») Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το ίδιο και στις αρχές του 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίχτηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη για να νικήσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Γνωρίζουμε τις συνέπειες από την ανάδειξη και των δύο αυτών αρχηγών στη Ν.Δ.
Θέλω να πω ότι αυτό το σχήμα των καιροσκοπικών προσωπικών συμμαχιών ταιριάζει απολύτως στη Δεξιά, εφόσον οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της έχουν λιγότερο πολιτικά αίτια και περισσότερο σχετίζονται με τη διαβάθμιση στην υιοθέτηση συντηρητικών και αντιδραστικών θέσεων, αλλά κυρίως με την πρόσδεση σε αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες μεγαλοσυμφερόντων.
Η Αριστερά δεν προσχώρησε στον πειρασμό αυτό το 2019, με τον Αλέξη Τσίπρα να απορρίπτει σχετικές εισηγήσεις. Όμως είδαμε το 2022 να υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ το μοντέλο εκλογής από τη βάση, με την αλλαγή, βέβαια, να εκλέγονται από τη βάση και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής συγκυρίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα είχαν τεθεί σε υποχρεωτική οργανωτική απραξία λόγω της πανδημίας, επέτρεψαν αυτή την απόφαση, παρά την αντίδραση ενός σημαντικού μέρους των κομματικών στελεχών στο συνέδριο. Το γεγονός ότι μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας επέτρεψε στους περισσότερους να μη σκεφτούν τις συνέπειες που θα είχε στο μέλλον αυτή η απόφαση. Πάντως, δεν είχαν λείψει οι προειδοποιήσεις. Ξεχωρίζω εδώ ένα άρθρο της καθηγήτριας Δέσποινας Παπαδοπούλου που δημοσιεύτηκε εκείνη την περίοδο και είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Το κείμενο αναλύει πόσο παλιό και πόσο ψεύτικο είναι το κομματικό αυτό σχήμα, και καταλήγει προφητικά:
«Η άμεση (μετα)δημοκρατία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η δημοκρατία που όλοι ευχόμαστε και πολλοί ονειρευόμαστε. Είναι ένα σύστημα που μετατρέπει το μέλος κόμματος σε στιγμιαίο καταναλωτή αλά καρτ αφού του δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει στιγμιαία, να επιλέγει αρχηγό και μία ομάδα εκλεκτών, και μετά να κοιμάται ήσυχος. Τον υποχρεώνει να εμπιστευτεί συλλήβδην έναν αρχηγό και μία ολιγομελή ομάδα που έχουν καλά προβληθεί μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ υποβαθμίζοντας ή καταργώντας την ουσιαστική συμμετοχή του στο κόμμα και στις κομματικές διαδικασίες».
(Δέσποινα Παπαδοπούλου «Άμεση δημοκρατία, μύθος και πραγματικότητα», «Η εποχή», 13.2.2022).
 Ο «αρχηγός», η «βάση» και η Αριστερά.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, λοιπόν, δεν ευθύνεται για τίποτα. Απλώς είδε φως και μπήκε. Τα επεισόδια που συνοδεύουν την εκλογή του και οι σοβαρές συνέπειες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν ν’ αποδοθούν σ’ αυτόν. Ο ίδιος και οι διαπιστευμένοι του followers είναι απλώς η πιο κωμικοτραγική συνέπεια αυτής της επιλογής, δηλαδή της εκλογής «αρχηγού από τη βάση» που μπορεί να μην έχει σοβαρές συνέπειες σε ένα κόμμα της Δεξιάς, αλλά ουσιαστικά αλλοιώνει, μεταλλάσσει ή ακόμα και καταργεί ένα κόμμα της Αριστεράς.  
Περιορίζομαι στο πιο πρόσφατο επεισόδιο αυτής της εξέλιξης. Η κατάληξη του κ. Κασσελάκη στη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου ήταν ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία» (εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω», ΑΝΤ1). Η άμεση αντίδραση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να επισημάνουν το πρόβλημα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με την Όλγα Γεροβασίλη να τονίζει τον κίνδυνο από παρόμοιους χειρισμούς, εφόσον είναι ανάμεσα στους λόγους «αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος». Η καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου Ιφιγένεια Καμτσίδου εξήγησε με απλά λόγια σε συνέντευξή της στον Σεραφείμ Κοτρώτσο ότι «αν μπει στο πρόγραμμα του κόμματος η άμεση δημοκρατία, τότε αυτό συνιστά πρόθεση αλλαγής του πολιτεύματος», εκθέτοντας το κόμμα σε προφανή κίνδυνο (ACTION 24, TV»).  
Βέβαια, μόλις κατάλαβε ο κ. Κασσελάκης ότι διέπραξε πολιτικό ατόπημα, επανήλθε και με ανάρτηση του στο facebook (πώς αλλιώς;) επιχείρησε να δικαιολογηθεί, επικαλούμενος ως δήθεν «αμεσοδημοκρατικές» ρυθμίσεις τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή, που είχε ήδη προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ!
Ασφαλώς τους μόνους που έπεισε ήταν τους πιστούς του followers. Πάντως, ακόμα και σ’ αυτή την εκτενή του απάντηση κάνει ότι ξεχνά πως στη συνέντευξη μιλούσε για αλλαγή στο «πολίτευμα». Προκειμένου, μάλιστα, να αλλάξει συζήτηση, στην ίδια ανάρτηση περιέλαβε και την απόσυρση του «εξωδίκου» εναντίον του κόμματός του, κάτι που αρνιόταν πεισματικά μέχρι τότε, παρά τα παρακάλια και του παλιού του μέντορα Παύλου Πολάκη.
Το πραγματικό ατόπημα, όμως, του κ. Κασσελάκη, το οποίο δεν επισημάνθηκε ούτε ακόμα και από όσους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί τις πολιτικές του προθέσεις, είναι πολύ χειρότερο. Αυτό που ονομάζει «συμμετοχική αμεσοδημοκρατία» στο πολίτευμα και επιχείρησε να το επιβάλει και στο κόμμα του ως «δημοκρατία των μελών» ή «δημοκρατία της βάσης» είναι η ίδρυση ενός σχηματισμού (στο κόμμα ή στην πολιτεία), στον οποίο θα υπάρχει μόνο η «βάση» από τη μια και ο «αρχηγός» από την άλλη. Φυσικά σε κανένα μοντέλο «άμεσης δημοκρατίας» δεν προβλέπεται «αρχηγός», εφόσον η ύπαρξη «αρχηγού» καταργεί την «άμεση δημοκρατία». Και όσα σύγχρονα πολιτικά κόμματα (λ.χ. Οικολόγοι-Πράσινοι) αποπειράθηκαν σχήματα «άμεσης δημοκρατίας» τα συνόδευσαν με θέσπιση συλλογικής, και περιοδικά ανακαλούμενης εκπροσώπησης. Αλλά ποιος από τους followers τολμά να το ξεστομίσει στον κ. Κασσελάκη; Και ποιος από τους επικριτές του είναι πρόθυμος να παραδεχτεί το πού οδήγησε η «εκλογή από τη βάση»;

Ένα κόμμα χωρίς πολιτική;
Κακά τα ψέματα. Αυτό που συνέβη με την επιβολή της «εκλογής από τη βάση» στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς είναι η κατάργηση της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό τους που σύμφωνα με τα καταστατικά τους κατέληγε σε πολιτικές αποφάσεις στο συνέδριο ή στα εκλεγμένα όργανα. Τώρα η πολιτική κατεύθυνση ανήκει προσωπικά στον αρχηγό!
Είναι βέβαια δεδομένο ότι οι πολιτικές αντιλήψεις του κ. Κασσελάκη δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά. Δεν αναφέρομαι μόνο σε όσα έχουν αναλυτικά καταγραφεί στις στήλες της «Εφημερίδας των Συντακτών» και στο «Χωρίς Εφημερίδα», ούτε σε όσα του καταλογίζουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί να τον ακούσει κανείς στη συνάντηση των «Νέων Επιχειρηματιών»:
«Δεν έχουμε την ανάγκη να χωρίζουμε τους Έλληνες ταξικά. Αρκετή διχόνοια έχουμε ζήσει ως έθνος». (ANA-MPAwebTV, 13.12.2013). 
Η διατύπωση Κασσελάκη θυμίζει στους παλιούς την «κατάργηση της πάλης των τάξεων» που είχε εισηγηθεί την περίοδο της Μεταπολίτευσης ο Υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Καραμανλή και είχε γίνει το ανέκδοτο της εποχής. Αλλά και οι πολιτικές θέσεις όσων συνωθούνται γύρω του δεν έχουν σχέση με τις απόψεις που κυριαρχούσαν μέχρι σήμερα στην Αριστερά. Από την ψήφο των αποδήμων που εισήγαγε η κυρία Θ. Τζάκρη μέχρι τα «μη κρατικά» Πανεπιστήμια των κυρίων Π. Παππά και Χ. Μαμουλάκη, έως και το μέτωπο στον «γιο της πλύστρας» που εισηγήθηκε η κα Ε. Ακρίτα, κ.ο.κ.
Είναι φυσικά δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς να εκφράζουν την άποψή τους, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν διαδικασίες (οργανώσεις βάσης, εκλεγμένα όργανα, κεντρική επιτροπή, συνέδριο) στα κόμματα της Αριστεράς, έτσι ώστε να συζητιούνται τα πάντα και να υπάρχει συλλογική κατάληξη. Και εκεί θα εκτιμηθούν τα πάντα, όπως, λ.χ. ο ρόλος των ειδικών συμβούλων-συνεργατών (Σπηλιωτόπουλου, Αντώναρου), αλλά και η υποστήριξη του Άδ. Γεωργιάδη. Από τη δική της πλευρά, η ομάδα Κασσελάκη καταγγέλλει τους ανθυποψηφίους του για δικές τους τοποθετήσεις, ειδικά τον Π. Πολάκη και τον Απ. Γκλέτσο.
Όλα αυτά που παίρνουν τη μορφή διαδικτυακού μπούλινγκ αλλά φτάνουν ακόμα και σε επεισόδια τραμπουκισμού εκ μέρους των πληγωμένων followers του «αρχηγού» δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά. Μπορεί να έχουμε ζήσει σκηνές έντονες ακόμα και σε κομματικά συνέδρια, αλλά αυτές αποτελούσαν ακραίες εκδηλώσεις πολιτικών αντιθέσεων. Ποιες είναι τώρα οι πολιτικές απόψεις που κινητοποιούν τους θλιβερούς followers;
Μονόδρομος για τα προοδευτικά κόμματα είναι η κατάργηση της εκλογής «αρχηγών» από τη «βάση» και η επιστροφή στις δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο αναφέρεται το άρθρο του Νίκου Χριστοδουλάκη. Γιατί και στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιπαρατέθηκαν «αξιοπρεπώς» οι υποψήφιοι αρχηγοί, αλλά κι εκεί τα μέλη (ποια μέλη;) διάλεξαν «αρχηγό» και όχι σαφή πολιτική. Κλήθηκαν να διαλέξουν πρόσωπο και όχι πρόγραμμα. Κι αυτό έχει γίνει ήδη ορατό εδώ και μια βδομάδα.
Υπάρχει δυνατότητα επιστροφής σε δημοκρατικά πολιτικά σχήματα; Αυτό το μήνυμα δίνει η Νέα Αριστερά με την προοπτική του δικού της συνεδρίου. Λαβωμένη, βέβαια από την πρόσφατη εκλογική της αποτυχία, δοκιμάζει ωστόσο να συγκροτηθεί πάνω σε πολιτικές αρχές και σε ένα σύγχρονο αριστερό πρόγραμμα, αποφεύγοντας την αναζήτηση «αρχηγού». Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ την δικαιώνουν.    

Τα «Όχι» των λαών και η σημασία τους *


editorial από τον 'Δρόμο' που κυκλοφορεί

Συμπληρώνονται 84 χρόνια από την ημέρα που ο ελληνικός λαός είπε ένα στεντόρειο «Όχι» στον ιταλικό φασισμό, ο οποίος κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί πολλά σημάδια για την επικείμενη επίθεση ενάντια στη χώρα μας από τις δυνάμεις του Άξονα. Ο τορπιλισμός της Έλλης στο λιμάνι της Τήνου τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 ήταν το πιο ηχηρό από αυτά.
«Υπάρχει τριγύρω μου ένα ανώνυμο θαύμα, που κανείς πριν δεν το υποψιαζόταν». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Σεφέρης αυτό που συνέβαινε εκείνες τις μέρες, σε αντίθεση με τον επίσημο τότε κόσμο: «Ο κόσμος ο δικός μας, δεν έχει αλλάξει: παλιές συνήθειες, παλιοί τρόποι… Ένας κόσμος χαλασμένος…».
Το παλλαϊκό «Όχι» γέννησε νέες αντιστασιακές σελίδες του ελληνικού ένους – εκτός από μια μειοψηφία που συνεργάστηκε με τους κατακτητές και φυσικά με τη «συνέχειά» τους μετά το τέλος του πολέμου. Γέννησε το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, γέννησε ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο της χώρας.
Γράφει πάλι ο Σεφέρης, που δεν ανήκε σε αυτό το κίνημα: «Ζούμε μεγάλες ώρες. Ο ελληνικός λαός είναι στις μεγάλες του ώρες – τις αψηλές. Και φυσικά είναι σπουδαίος. Ξεχνάει κανείς πόσο χαμηλά πέφτουμε κάποτε.[…] Όλος ο κόσμος κοιτάζει την Ελλάδα, αυτή τη μικρή γωνιά, αυτό τον ξερό βραχότοπο. Ας αφήσουμε τους νεκροθάφτες».
Σήμερα, ο σπόρος του θανάτου, ο πόλεμος, πάλι γίνεται κύρια επιλογή της δήθεν «σωστής πλευράς της Ιστορίας». Η Δύση εξαπολύει σπονδυλωτούς πολέμους που μοιάζουν με προθάλαμο ενός Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η διαφορά με τον Β΄ Παγκόσμιο είναι ετούτη: τότε ένας ανερχόμενος ιμπεριαλιστικός άξονας διεκδικούσε μια νέα θέση στο παγκόσμιο συσχετισμό, και το έκανε δια του πολέμου. Σήμερα η Δύση βρίσκεται σε αποδρομή, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία «δύσης της Δύσης» και έχουν ξεπροβάλλει άλλα ισχυρά κέντρα που αμφισβητούν την ηγεμονία της. Επιλέγει λοιπόν αυτή η ηγεμονική μέχρι τώρα δύναμη τον πόλεμο ώστε να σταματήσει, να καθυστερήσει, να εμποδίσει τους ανταγωνιστές της. Τότε εμπρηστής του πολέμου ήταν ο χιτλερικός Άξονας, σήμερα είναι η συλλογική Δύση.
Το «Όχι» των λαών σήμερα αποκτά μια μεγάλη επικαιρότητα. Το όχι στην επιλογή του πολέμου, το όχι στην παγκοσμιοποίηση (ένοπλη και «ειρηνική», που δημιουργεί εκατόμβες και διάλυση κοινωνιών, πολιτισμών και φύσης), το όχι στην γενοκτονία και την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων, το όχι στο να μετατραπεί ξανά η Ευρώπη σε πεδίο ενός παγκόσμιου πολέμου, το όχι στον πυρηνικό όλεθρο (που παραμένει κι αυτός μια επιλογή στα στρατιωτικά δόγματα…), το όχι στην οικονομία του πολέμου, το όχι στη μετατροπή των ανθρώπων σε ανδράποδα μέσα σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης: αυτό το συνολικό «Όχι» αποκτά ζωτική σημασία για την ίδια την επιβίωση της ζωής, της ανθρωπότητας και της φύσης.
Το «Όχι» των λαών είναι σπέρμα ζωής κι όχι θανάτου. Το «Όχι» των λαών είναι προϋπόθεση ειρήνης, αξιοπρέπειας, χειραφέτησης. Ο νέος τάχα φιλελεύθερος ολοκληρωτισμός της συλλογικής Δύσης, που συμπεριφέρεται ως μια ανώτερη ράτσα και επιχειρεί να επιβάλει την κυριαρχία της επί δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι ένα τερατώδες και άκρως κτηνώδες σχέδιο. Ξεπερνά τον χιτλερισμό και τον κλασικό φασισμό, και σκοπεύει ό,τι βαθύτερο υπάρχει μέσα στην ανθρώπινη ψυχή. Ο άνθρωπος ως καύσιμη ύλη, ως εξάρτημα της μηχανής τους, ως «κατσαρίδα» προς εξόντωση. Τότε ο Αντόρνο είχε γράψει πως «μετά το Άουσβιτς, είναι βαρβαρότητα να γράψει κανείς ποίηση». Ο Πρίμο Λέβι, Ιταλός διανοούμενος που είχε εγκλειστεί στο Άουσβιτς, συγγραφέας του περίφημου έργου «Εάν αυτό είναι άνθρωπος», τόνισε με τον τρόπο του ότι η ποίηση δεν πρόκειται να πεθάνει, και αντιστρατεύτηκε την ηθική κατάρρευση.
Μας περιμένουν απρόσμενα σκληρές δοκιμασίες. Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας θα ενταθεί και μέσα στις συμπληγάδες του πολέμου. Η σοβαρότητα των καταστάσεων θα απαιτήσει αυξημένο θάρρος, αυξημένη αποφασιστικότητα.
Το «Όχι» των λαών, το «Όχι» μικρών και μεσαίων χωρών, το «Όχι» των καταπιεζόμενων εθνών, είναι η βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν «ανώνυμα θαύματα», τα οποία θα ανοίξουν δρόμους προαίσθησης των όρων χειραφέτησης της ανθρωπότητας: τις ελεύθερες πατρίδες και την πανανθρώπινη ελευθερία!
Πηγή: edromos.gr

Η επίθεση του Ισραήλ ως σημείο σε ένα παρατεταμένο τέλος εποχής


Αυτό που είναι πραγματικά καινούριο και εντυπωσιακό είναι το πόσο μη- εντυπωσιακή ήταν η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν. Το Ισραήλ δεν επιτέθηκε με κατακλυσμιαίο τρόπο στο Ιράν γιατί δεν μπορούσε...

Θέμης Τζήμας

Το Ισραήλ λοιπόν προέβη στην επίθεσή του εναντίον ιρανικών στόχων, μετά από εβδομάδες φημών, διαρροών, απειλών και διπλωματικών μηνυμάτων μέσω γνωστών και λιγότερο γνωστών διαύλων επικοινωνίας. Το χτύπημα από ισραηλινά αεροπλάνα σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους απευθείας και επισήμως, αποτελεί μια «πρώτη» στο πλαίσιο της σύγκρουσης των δύο κρατών, ωστόσο δεν είναι η πρώτη επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Αυτό που είναι πραγματικά καινούριο και εντυπωσιακό είναι το πόσο μη- εντυπωσιακή ήταν η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν.
Δεν έχει πολύ νόημα να επαναλάβουμε τι είχε προαναγγείλει η ισραηλινή ηγεσία. Η επίθεση του Ισραήλ υποτίθεται ότι θα ήταν απρόβλεπτη και θα συντάραζε το Ιράν. Αντί αυτού είδαμε το ελάχιστο δυνατό: τον βομβαρδισμό, μάλλον ανεπιτυχή κατά βάση, ορισμένων εγκαταστάσεων ραντάρ και κάποιων μονάδων παραγωγής πυραύλων και drones. Βεβαίως, το Ιράν είχε 4 νεκρούς, ωστόσο ακόμα και έτσι η επίθεση είναι ελάχιστης υλικής ή συμβολικής επίπτωσης. Οι σκηνές στην Τεχεράνη με τη ζωή να μην έχει διαταραχθεί στο ελάχιστο, χωρίς κανένα καταφύγιο να χρειάζεται να ανοίξει, σε συνδυασμό με σχόλια γεμάτα απογοήτευση σε ισραηλινούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφουν αρκετά γλαφυρά την πραγματικότητα και την εικόνα ενός Ισραήλ που απέτυχε (για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα) να ανταποκριθεί στον μύθο τον οποίο χτίζει για δεκαετίες.
Μετά τις απανωτές αποτυχίες του Ισραήλ στα πεδία των χερσαίων μαχών τόσο στη Γάζα, όσο και στο Νότιο Λίβανο (θυμίζουμε ότι όχι μόνο οι νεκροί μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανέρχονται σε εκατοντάδες αλλά ότι επιπλέον δεν έχει πετύχει κανέναν διακηρυγμένο στόχο του πλην της δολοφονίας του Γιαχία Σινουάρ) αυτό που μένει από το μύθο του Ισραήλ (ή έμενε) είναι οι δυνατότητές του στο επίπεδο της πολεμικής αεροπορίας, των υψηλών τεχνολογιών και των υπηρεσιών πληροφοριών. Η ισραηλινή αεροπορία είναι (υποτίθεται) το φόβητρο της περιοχής. Ακόμα περισσότερο, φόβητρο για όλη την περιοχή είναι η συμπεριφορά του Ισραήλ σαν του «τρελού σκυλιού»: η πιο «τρελή» ιδέα στρατιωτικής δράσης μπορεί υποτίθεται να πραγματοποιηθεί από το Ισραήλ.
Η επίθεση στο Ιράν αποτελεί ένα σημείο καμπής ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο: το Ισραήλ παλαιότερα δρούσε πριν ακόμα απειλήσει (ή τουλάχιστον έτσι είχε πείσει ότι έπραττε). Τώρα απείλησε και επί της ουσίας δεν έδρασε. Από μόνη της αυτή η αλλαγή θα ήταν εξόχως σημαντική και ενδεικτική ευρύτερων τεκτονικών αλλαγών. Σε συνδυασμό με την 7η Οκτωβρίου και όσα έχουν ακολουθήσει είναι χαρακτηριστική ενός τέλους εποχής. Δεν πρόκειται για το μόνο αλλά για ένα πολύ σαφές σημείο το οποίο αποδεικνύει ότι η καθολική και αδιαμφισβήτητη υπεροχή των ΗΠΑ και επακόλουθα του Ισραήλ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή-Δυτική Ασία εκλείπει.
Το Ισραήλ δεν επιτέθηκε με κατακλυσμιαίο τρόπο στο Ιράν γιατί δεν μπορούσε να του καταφέρει ένα παραλυτικό πρώτο πλήγμα, πράγμα το οποίο θα σήμαινε ότι αμέσως μετά θα εκτίθετο σε ένα εν δυνάμει καταστροφικό πλήγμα από ιρανικής πλευράς. Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ και οι αντιαεροπορικές δυνατότητες του Ισραήλ να αποτρέψουν ένα τέτοιο πλήγμα; Κατά πάσα πιθανότητα, για να μην πούμε μετά βεβαιότητας, όχι. Η μόνη δυνατότητα των ΗΠΑ μετά από ένα καταστροφικό απαντητικό πλήγμα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα ήταν να εμπλακούν σε μια πλήρη σύγκρουση με το Ιράν απευθείας, η οποία όμως αποτελεί εφιαλτικό σενάριο για κάθε πρόεδρο και για το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Επιπλέον, στους Δημοκρατικούς δεν μπορεί παρά να είναι πολύ σαφές ότι ο «Μπίμπι» θέλει να προβοκάρει τις εκλογές στις ΗΠΑ, μάλλον ενισχύοντας τον Τραμπ μέσα από μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν (παρότι παραμένει άποψη του γράφοντος ότι μια εκλογή Τραμπ μπορεί να αποτελέσει εξόχως αρνητική έκπληξη για τους σιωνιστές, σε αντίθεση με τη θέληση του ίδιου του Τραμπ). Δεν είναι καθόλου απίθανο, η διαρροή κάποιων σχεδίων του Ισραήλ περί των επικείμενων τότε ακόμα, επιθέσεών του εναντίον του Ιράν να προήλθε από τις ίδιες τις ΗΠΑ προκειμένου να στείλουν στο Ισραήλ το μήνυμα για το ποιος είναι το αφεντικό σε αυτήν τη σχέση. Δεν πρέπει εδώ να συγχέουμε δύο καταστάσεις: οι ΗΠΑ σαφώς και υποστηρίζουν με όλα τα μέσα τη γενοκτονία του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων και την πολιτική του εναντίον των λαών της ευρύτερης περιοχής. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είναι διατεθειμένες να δουν χιλιάδες φέρετρα στρατιωτών τους και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Εξ ου και διαφαίνεται ότι μάλλον προειδοποίησαν το Ιράν για τις επερχόμενες ισραηλινές επιθέσεις.
Το Ιράν από πλευράς του και με δεδομένο ακριβώς το μέγεθος του ισραηλινού πλήγματος παρέπεμψε την απάντησή του στο μέλλον. Φαίνεται ότι θα περιμένει να δει αν θα υπάρξει κάποια επόμενη κίνηση από πλευράς Ισραήλ όπως και τις εκλογές στις ΗΠΑ. Δεν έχει άλλωστε κανένα λόγο να βιαστεί. Αυτήν τη στιγμή απολαμβάνει ενός μοναδικού κύρους στην περιοχή και παγκοσμίως. Φαίνεται ότι έχει αποκαταστήσει την αποτρεπτική του ισχύ έναντι του Ισραήλ, ενώ ταυτοχρόνως ο άξονας της αντίστασης απορρόφησε τα πλήγματα που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα σε βαθμό αρκετό ώστε να είναι ικανός να προβάλλει λυσσώδη αντίσταση στις ισραηλινές δυνάμεις. Δεν έχει κανένα λόγο να κλιμακώσει ή τουλάχιστον όχι ιδιαιτέρως και όχι άμεσα. Πολύ περισσότερο που το Ιράν δε θα ήθελε να ενισχύσει τις προοπτικές του Τραμπ μέσα από μια πολεμική έκρηξη στη Μέση Ανατολή.
Η λογική λέει ότι ο πόλεμος φθοράς θα συνεχίσει να ματώνει τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, ενώ η γενοκτονική του πολιτική επίσης θα συνεχίζεται. Αυτή η κατάσταση όμως ασκεί πίεση για άλλους λόγους και στο Ιράν και στο Ισραήλ. Το Ισραήλ σωρεύει απώλειες σε πολλά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το Ισραήλ, οι νεκροί στρατιώτες ανέρχονται σε 890 και οι τραυματίες σε 11.000. Σε μια επιστράτευση που στο μέγιστο αριθμό της μετρούσε 500.000 άνδρες και γυναίκες και με την εισβολή στον Λίβανο να μην έχει κλείσει ούτε έναν μήνα, ο αριθμός είναι τεράστιος. Πρόκειται συνολικώς για απώλειες της τάξης περίπου του 2,5% της μέγιστης επιστράτευσης. Ο επιχειρησιακός και στρατηγικός εγκλωβισμός του Ισραήλ εντείνεται. Το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεχίζει να πολεμά για χρόνια χωρίς κανένα ορατό τέλος. Από την άλλη, όσο ανυψώνεται το κύρος του Ιράν, τόσο μεγαλύτερες καθίστανται οι απαιτήσεις από αυτό. Όχι ακόμα αλλά ίσως πιο σύντομα από ό,τι περιμένουμε, η απαίτηση των λαών της περιοχής θα είναι να αναβαθμίσει τη δράση του ώστε να τερματίσει τη γενοκτονία και την κατοχή. Επιπλέον ο φόβος των φιλικών προς το Ισραήλ αραβομουσουλμανικών καθεστώτων προς το Ιράν θα συνεχίσει να εντείνεται, μαζί με προσπάθειες εσωτερικής αποσταθεροποίησής του.
Μια σταθερή ισορροπία Ιράν-Ισραήλ εντός ενός εξαιρετικώς μακροχρόνιου πολέμου φθοράς είναι αδύνατη. Πολύ σύντομα, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ ή πρέπει να αποκλιμακωθεί με μια γενική ανακωχή το μέτωπο της Μέσης Ανατολής έστω πρόσκαιρα (κάτι το οποίο υπονόησαν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ως επιθυμία τους) ή θα έχουμε τον επόμενο γύρο κλιμάκωσης. Ο ορθολογισμός επιβάλλει την πρώτη οδό. Η λογική του ολοκληρωτικού πολέμου και της γενοκτονίας ωστόσο, στο πλαίσιο μάλιστα του σπονδυλωτού παγκοσμίου πολέμου, οδηγεί στη δεύτερη.

28 Οκτώβρη: «Όλοι μαζί», ε; Αλήθεια;


Νίκος Μπογιόπουλος

«Να είμαστε όλοι μαζί», «να είμαστε ενωμένοι», «είδατε πόσα καταφέρνουμε όταν είμαστε όλοι ενωμένοι;»… όπως την 28η Οκτωβρίου 1940.      Τα γνωστά κλισέ. Τα ίδια και τα ίδια.  
Συγγνώμη, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό το μεθύσι της γενικής συμφιλίωσης. Συγγνώμη, επίσης, που δεν διαβάζουμε ούτε την 28η Οκτώβρη,  ούτε την ΕΑΜική αντίσταση, ούτε την Επανάσταση του ’21, ούτε τίποτα απ’ όσα προχώρησαν την Ελλάδα και τον κόσμο ένα βήμα μπροστά, ως αποτέλεσμα είτε της «ενότητας» των προβάτων με τους λύκους, είτε ως αποτέλεσμα της «διαπραγμάτευσης» των προβάτων με τους λύκους.
Άλλωστε αυτού του είδους η «ενότητα» δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά. Σε καμία περίοδο. Σε καμία κοινωνία αντιτιθέμενων συμφερόντων. Αλλού και όχι «μαζί» ήταν οι Έλληνες που μήδισαν από εκείνους που πολεμούσαν τους Πέρσες. Αλλού και όχι «μαζί» με εκείνους που πήγαν στο Βισί  ήταν οι Γάλλοι που πολεμούσαν τους ναζί.  Αλλού και όχι «μαζί» ήταν οι Καραϊσκάκηδες από τους Νενέκους. Αλλού και όχι «μαζί» ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από τους Μακάρθι. Αλλιώς τιμούν την 28η Οκτώβρη αυτοί που δέχονταν τα βόλια του ναζί, με τους άλλους που ενώθηκαν με τον ναζί.   
Αυτό το «όλοι μαζί» υπάρχει μόνο στα «όλοι μαζί τα φάγαμε» των… σωτήρων. Μόνο όσοι απουσίαζαν και απουσιάζουν από τους αγώνες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού προσπαθούσαν και προσπαθούν – πάντα – να κρύψουν την απουσία τους πίσω από την «αθώα» φρασούλα: «Ολοι οι Ελληνες μαζί»…
Όμως, η Ιστορία και η αλήθεια είναι πεισματάρικα πράγματα. Και επιμένουν: Οπως και σήμερα, έτσι και τότε, δεν ήταν «όλοι οι Ελληνες μαζί». «Μαζί» και «ενωμένος», για να επιστρέψουμε στην 28η Οκτώβρη και κυρίως σε όσα συμβολίζει,  ήταν, πράγματι, ο ελληνικός λαός. Όμως:
α) Όταν ο ελληνικός λαός πολεμούσε τον φασισμό στο μέτωπο και μετά στα βουνά και στις πόλεις, υπήρχαν και εκείνοι που είχαν πάρει τον «πατριωτισμό» τους και – μαζί με το χρυσό της χώρας – τον είχαν φυγαδεύσει στα ασφαλέστατα «χαρακώματα» του Καΐρου και του Λονδίνου.
β) Ενώ ο ελληνικός λαός μαχόταν το φασισμό και το ναζισμό, διεκδικώντας για αντίτιμο μια Ελλάδα της λευτεριάς, της δημοκρατίας και της λαϊκής αναδημιουργίας, υπήρχαν και εκείνοι που το 1944 έσπευδαν να συνταχθούν με τη βασιλική «εξόριστη» κυβέρνηση στην Αίγυπτο. Ήταν, μάλιστα, τόσο «διαθέσιμοι» στην υπηρεσία των Ανακτόρων, που για το λόγο αυτό «βραβεύονταν» με την ανάθεση ρόλου πρωθυπουργού της «κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας».
γ) Υπήρχαν, φυσικά, και εκείνοι που συνεργάστηκαν με τον Χίτλερ. Ήταν οι δοσίλογοι, οι ταγματασφαλίτες και οι γερμανοντυμένοι, ήταν οι “Παπαδόγγονες” ταγματαλήτες που υμνούσαν τον Φύρερ τους (φωτο). Στους οποίους, αν και προδότες, οι του Καΐρου και του Λονδίνου, όταν επέστρεψαν, στο πλαίσιο της «εθνικής τους ενότητας», επιδαψίλευσαν τιμές και αξιώματα…
Όχι και «όλοι ενωμένοι», λοιπόν. Διότι, πολύ απλά:
  • Άλλο πράγμα αυτοί που πολεμούσαν και τραγουδούσαν «το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ τη πείνα, θα μας σώσει κι από τη σκλαβιά» κι άλλο πράγμα οι «παπατζήδες» που (στις 2-5-1944) σε ομιλία τους στην Αλεξάνδρεια, παρουσία των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, έκαναν λόγο για τη «βρωμιά του ΕΑΜ»!
  • Άλλο πράγμα αυτοί που πολέμησαν τον Χίτλερ και με τα ίδια όπλα πολέμησαν τον Τσόρτσιλ και τον Βαν Φλιτ, κι άλλο πράγμα αυτοί που όντας από καιρό έτοιμοι να υπηρετήσουν τους «συμμάχους» πάσχιζαν να «διορθωθεί η κατάσταση», δηλαδή να καταπνιγεί κάθε εγχείρημα λαϊκής κυριαρχίας στον τόπο, και για το λόγο αυτό τηλεγραφούσαν στον Τσόρτσιλ τα εξής: «Δύναμαι να σας διαβεβαιώσω ότι η σταθερότης της ελληνικής κυβερνήσεως θα διατηρηθεί πλήρως κατά τας επικείμενους κρίσιμους στιγμάς. Δεν γνωρίζω τους λόγους διά την απουσία της Βρετανίας. Μόνον η άμεσος παρουσία εντυπωσιακών βρετανικών δυνάμεων εις την Ελλάδα και ως τας τουρκικάς ακτάς θα ήτο δυνατό να μεταβάλει την κατάστασιν». (Γεώργιος Παπανδρέου, 22/9/1944, τηλεγράφημα προς τον Τσόρτσιλ).
  • Άλλο πράγμα αυτοί που έδωσαν την ψυχή, την καρδιά και το αίμα τους για τη λευτεριά της Ελλάδας και για τη σωτηρία του λαού, κι άλλο πράγμα οι μαυραγορίτες, τα κόμματα και οι εφημερίδες τους που έφταναν να δίνουν ακόμα και το παράγγελμα των εκτελεστικών αποσπασμάτων (!), αυτοί που κράδαιναν ενάντια στο μεγαλειώδες κίνημα της Αντίστασης τη «νομιμότητα» του κατακτητή και των ντόπιων οργάνων του και έγραφαν: «Καλώς συνετάγη ο νόμος που τιμωρεί με θάνατο τους Έλληνες υπηκόους όσοι μετέχουν σε πολεμικές εχθροπραξίες κατά των Γερμανών». («Καθημερινή», 1/6/1941).
  • Άλλο πράγμα αυτοί που δονείται η ψυχή τους από το πατριωτικό, αντιφασιστικό και διεθνιστικό μήνυμα της 28ης Οκτώβρη και άλλο πράγμα αυτοί που διακηρύσσουν ότι αυτός ο τόπος «χρειάζεται Μεταξάδες» όπως έλεγε από βήματος Βουλής το ναζιστικό απόβλητο και καταδικασμένος σήμερα χρυσαυγίτης υποφυρερίσκος Παππάς, ή αυτοί που διαλαλούν τα περί “συμβολής του Μεταξά στο αλβανικό Επος”, όπως ο σημερινός υπουργός της ΝΔ, ο Πλεύρης, ή αυτοί που επιδαψίλευαν δάφνες στον Τσολάκογλου, όπως ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Μπογδάνος. 
  • Άλλο πράγμα η δημοκρατία, κι άλλο πράγμα το «δημοκρατικό τόξο» που περιλαμβάνει τους  Γεωργιάδη – Βορίδη που ήταν βουλευτές του ΛΑΟΣ όταν ο τότε αρχηγός τους, ο Καρατζαφέρης, επισκεπτόταν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2011 το σπίτι του Μεταξά σε ένδειξη… «σεβασμού και μνήμης».
  • Άλλο πράγμα η ιστορική αλήθεια κι άλλο πράγμα η «Καθημερινή» που δεν έλειψε ποτέ από τα εκδοτικά εκείνα συγκροτήματα που επιδαψιλεύουν δάφνες στον «πατριώτη» Μεταξά που «είπε το Όχι». Μάλιστα η «Καθημερινή» το έχει πάει και παραπέρα. Ειδικά σε εκείνο το αφιέρωμά της για τον φασίστα Μεταξά, στις 4/8/2007 (ανήμερα, δηλαδή, της κήρυξης της δικτατορίας της «4ης Αυγούστου») όταν και ισχυριζόταν ότι η διακυβέρνηση Μεταξά, εκτός από πατριωτική» που ήταν, πορεύτηκε και με «χαρακτηριστικά φιλολαϊκού» καθεστώτος…
Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι ο Μεταξάς είπε «Όχι» το 1940; Το δικό του «Όχι» γιορτάζουμε σήμερα;  ΄Η μήπως ισχύει εκείνο που έλεγε για τον Μεταξά ο κεντρώος πολιτικός, ο Καφαντάρης, ότι δηλαδή: «Είπε το ΟΧΙ, ο μόνος Έλληνας που θα μπορούσε να πει το ΝΑΙ»;[1].
Όπως θα δούμε, το «Όχι» του Μεταξά δεν ήταν «Όχι» κατά του φασιστικού Άξονα. Δεν είχε φυσικά καμία σχέση με το «Όχι» του ελληνικού λαού. Το «όχι» του Μεταξά ήταν ένα τόσο δα … μικρούλι και ξέπνοο «όχι». Το λέμε εξαρχής και θα το εξηγήσουμε:
Σε εκείνες τις ιστορικές συνθήκες το «όχι» του Μεταξά ήταν το «Ναι» του φασιστικού καθεστώτος της μεταξικής δικτατορίας υπέρ της Αγγλίας και όχι υπέρ των ελευθεριών του ελληνικού λαού. Και τούτο για δύο λόγους:
Πρώτον, διότι το ελληνικό κράτος, οι προύχοντες, οι κοτζαμπάσηδες του ελληνικού κράτους (και όχι φυσικά ο πένητας ελληνικός λαός) είχαν άρρηκτους δεσμούς διαπλοκής με το βρετανικό κεφάλαιο. 
Δεύτερον, διότι σε κρίσιμες στιγμές (όπως ένας Παγκόσμιος Πόλεμος) οι επιλογές στρατοπέδου από τους «Μεταξάδες» δεν γίνονται με βάση την ιδεολογία τους. Οι «Μεταξάδες» επιλέγουν συμμάχους σύμφωνα με τα ταξικά συμφέροντα που αυτοί εκπροσωπούν. Και τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπούσε ο Μεταξάς και το καθεστώς του, ήταν απολύτως εξαρτημένα και διασυνδεδεμένα με την Αγγλία. Γεγονός που δεν θα μπορούσε να παραβλέψει ο – και κατά τα άλλα – πολύ καλός φίλος του Γκαίμπελς, ο Μεταξάς.

Αυτός ήταν ο «πατριώτης» που είπε το «Όχι» κατά του ναζισμού και του φασισμού;

Για να αντιληφθεί κανείς τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που παίζονταν στην Ελλάδα και το μέγεθος της οικονομικής επιρροής της Αγγλίας στη χώρα είναι ενδεικτικό το εξής στοιχείο:
Το εξωτερικό χρέος της χώρας το 1932 έφτανε τα 1,022 δισεκατομμύρια χρυσά φράγκα, ενώ το εσωτερικό χρέος ήταν 144 εκατομμύρια χρυσά φράγκα. Βασικοί δανειστές της χώρας και κάτοχοι των ελληνικών χρεογράφων ήταν ο οίκος «Hambro» του Λονδίνου, το συγκρότημα «Speyer and Co» της Ν. Υόρκης και η Εθνική Τράπεζα Αθηνών. Το 67,42% του εξωτερικού χρέους ήταν αγγλικά κεφάλαια, το 9,88% ήταν κεφάλαια των ΗΠΑ, το 7,52% ήταν γαλλικά κεφάλαια, το 5,40% σουηδικά, το 3,44% βελγικά. Μόλις το 1,7% ήταν γερμανικά και μόλις το 1,65% ήταν ιταλικά[2].
Επομένως, ήταν τέτοια η πρόσδεση της Ελλάδας στην Αγγλία, που το μεταξικό καθεστώς δεν θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί να σταθεί απέναντί της. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που οι ίδιοι οι Άγγλοι αποτιμούσαν το (φασιστικό) καθεστώς Μεταξά, το οποίο με την εγκαθίδρυσή του όχι μόνο δεν περιόρισε, αλλά αντίθετα ενίσχυσε τις σχέσεις της χώρας με την Αγγλία. Ο υφυπουργός της Αγγλίας, Ρ. Βάνσιταρτ, έγραφε σε υπόμνημά του το Μάη του 1937 για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις: «Βρήκαμε ότι το καθεστώς Μεταξά είναι πολύ πιο συνεννοήσιμο από πολλά από τα προϋπάρχοντα καθεστώτα»[3].
Όσο για τον Μεταξά, τον Μάη του 1940, λίγους μήνες πριν την κήρυξη του πολέμου, έλεγε στην  «Ντέιλι Τέλεγκραφ»: «Είμεθα ουδέτεροι εφ’ όσον χρόνον η Αγγλία θέλει να είμεθα ουδέτεροι. Τίποτα δεν κάνομε χωρίς συνεννόησιν με την Αγγλία και, τις περισσότερες φορές ό,τι κάνομε γίνεται κατά σύστασιν ή παράκλησιν της Αγγλίας. Η Ελλάς είναι ζωτικό τμήμα της αγγλικής αυτοκρατορικής αμύνης»[4].  
Την ίδια εποχή, στις 6/5/1940, παραμονές του πολέμου, επαναλάμβανε: «Είναι φυσικό, κράτη παραθαλάσσια σαν εμάς να είμεθα φιλικά με τους Άγγλους και κράτη μεσόγεια σαν τη Βουλγαρία, με τους Γερμανούς. Η διαφορά των πολιτευμάτων δεν παίζει ρόλο (…). Και η Ιταλία στο βάθος, τη φιλία προς την Αγγλία ζητά. Μόνο που αυτή ακολουθεί το δρόμο του μεγάλου, ενώ εμείς είμαστε μικροί»[5].
Αλλά ακόμα και πριν από την κήρυξη της δικτατορίας του, ο Μεταξάς ήταν σαφής: «Αν και είναι βεβαίως παράτολμον εις την πολιτική να δημιουργή κανείς δόγματα, η Ελλάς δύναται να θέση ως δόγμα πολιτικόν ότι εν ουδεμία περιπτώσει δύναται να ευρεθή εις στρατόπεδον αντίθετον εκείνου εις το οποίον θα ευρίσκετο η Αγγλία. Δυνάμεθα τούτο να το θεωρήσωμεν ως δόγμα. Εγώ τουλάχιστον το ασπάζομαι»[6].

  • Η μήπως το μεγαλείο της απόκρουσης του φασίστα εισβολέα τον Οκτώβρη του ’40 ανήκει στον Μεταξά; Ας δώσουμε το λόγο σε κάποιους υπεράνω υποψίας: 
  • Ο αντιστράτηγος Δημ.Καθενιώτης (πρώην αρχηγός Γεν. Επιτελείου) ήταν που δήλωσε πως η ανδρεία και η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού διόρθωσαν τα σχέδια του Γεν. Επιτελείου του Μεταξά, τα οποία χαρακτήριζε μια «υπερσυντηρητική δειλία».
  • Ο αντιστράτηγος Ι. Κωτούλας ήταν που δήλωσε πως η δικτατορία του Μεταξά και ο βασιλιάς απέκλεισαν όλους τους δημοκρατικούς αξιωματικούς από το στρατό σε αυτή την εξαιρετική προσπάθεια και γι’ αυτό θα έπρεπε να δικασθούν από μια ειδική επιτροπή συμπληρώνοντας ότι «η νίκη οφείλεται κυρίως στο μαχόμενο λαό που πραγματικά απέκρουσε την επίθεση».
  • Ο αντιστράτηγος Σκανδάλης ήταν που δήλωσε ότι δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα από τη δικτατορία για την αντιμετώπιση της ιταλικής επιθέσεως. Ότι ο δικτάτορας είχε απλώς την πρόθεση να αντιτάξει μια ελαφρά αντίσταση και κατόπιν να συνθηκολογήσει με το πρόσχημα ότι ήταν αδύνατον να αντιμετωπισθούν τα γεγονότα. Ότι ήταν ο λαός που διέψευσε τις προθέσεις του και πως ο βασιλιάς κι ο Μεταξάς δεν δείχθηκαν αντάξιοι προς την πρωτοβουλία του λαού και το πατριωτικό του πνεύμα.
  • Ο αντιστράτηγος Εδιππίδης ήταν που είπε ότι το Γεν. Επιτελείο δεν εκμεταλλεύτηκε κατάλληλα τη νίκη του στρατού και πως το αλβανικό έπος οφείλεται αποκλειστικά στον υπέροχο ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών.
  • Ο υποστράτηγος Καλογεράς είναι που έγραψε πως η χώρα δεν προπαρασκευάσθηκε στρατιωτικά, ότι η δικτατορία ξόδεψε το χρήμα του λαού για τους σκοπούς της και ότι αν ο Μεταξάς ζούσε κατά τη γερμανική εισβολή θα συνθηκολογούσε όπως έκανε ο Τσολάκογλου.
  • Ο ναύαρχος Δεμέστιχας ήταν που είπε πως ο Μεταξάς επιθυμούσε να διευθύνει έναν πόλεμο που να δυναμώνει τη δικτατορία του και ότι η τιμή του «ΟΧΙ» στον φασίστα επιδρομέα ανήκει στο έθνος σαν ένα σύνολο.
  • Ο ναύαρχος Κολιαλέξης ήταν που είπε πως το καθεστώς Μεταξά και ο βασιλιάς πρόδωσαν τον αγώνα του λαού καθώς διέταξε αποστράτευση ενώ ο στρατός ακόμα πολεμούσε.
Και επειδή έτσι ήταν τα πράγματα, γι’ αυτό και το 1945, λίγο πριν η πλουτοκρατία και οι έξωθεν βαστάζοι της ξεκινήσουν το μεγάλο αιματοκύλισμα του εμφυλίου πολέμου, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον επίσημό της εορτασμό συντελέστηκε υπό την απόλυτη απουσία του λαού. Οργανώσεις χιτών και βασιλοφρόνων, απ’ αυτούς που το μόνο που δεν είχαν κάνει ήταν να πολεμήσουν στο αλβανικό μέτωπο, παρέλασαν με σημαίες και συνθήματα κατά των βαλκανικών γειτόνων,  μέσα στη γενική αδιαφορία του λαού. Πήραν μέρος επίσης η επίσημη κυβέρνηση κι οι πολιτικοί αρχηγοί της Δεξιάς και του Κέντρου. Την ίδια ώρα, και παρά την τρομοκρατία των χιτών και της αστυνομίας, χιλιάδες λαού πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις του ΕΑΜ που οργανώθηκαν σε πολλές συνοικίες της Αθήνας.
Το «Όχι» λοιπόν του Μεταξά δεν είχε τίποτα το «πατριωτικό». Ήταν… «συμφεροντολογικό». Και μάλιστα υπό την πιο ιταμή εκδοχή του «συμφέροντος». Δηλαδή του συμφέροντος ενός ταξικού καθεστώτος που, παρά τη διαφορά των πολιτευμάτων, συνέχιζε αδιατάρακτα την πρόσδεση της Ελλάδας υπό το «αγγλικό δόγμα» και αντιμετώπιζε τη χώρα ως «ζωτικό τμήμα της αγγλικής αυτοκρατορικής αμύνης».

Ο Μεταξάς περιχαρής στο πλευρό του υπουργού προπαγάνδας του Χίτλερ, του Γκαίμπελς, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, στις 21/9/1936 

Αυτή ήταν η σχέση του Μεταξά με τον «πατριωτισμό». Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά
  • για ένα καθεστώς που δολοφονούσε  εργάτες, όπως δολοφόνησε ο Μεταξάς τους καπνεργάτες το ’36. 
  • Για ένα καθεστώς που διέπραξε το αδιανόητο: Παρέδωσε στην Γκεστάπο (και μάλιστα μετά από το ιστορικό γράμμα του Ζαχαριάδη) τους πραγματικούς πατριώτες, τους Έλληνες δημοκράτες και κομμουνιστές πολιτικούς κρατούμενους, που ζητούσαν να πολεμήσουν τον εισβολέα. 
  • Που διέδιδε τα «φώτα του ελληνικού πολιτισμού» μέσω των πρακτικών του Έλληνα «Μέγκελε», του αρχιδολοφόνου (και κατοπινού βουλευτή της ΕΡΕ) Μανιαδάκη, δεξί χέρι του Μεταξά, που πολλές από τις μεθόδους του στα μπουντρούμια της Ασφάλειας εφαρμόστηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα και στα μπουντρούμια των δικτατοριών της Λατινικής Αμερικής.
  • Δεν θα μπορούσε να έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό ένα καθεστώς, μέσω του οποίου, όπως ο ίδιος ο Μεταξάς έλεγε: «Η Ελλάδα έγινε ένα Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό…». 
  • Ένα καθεστώς που μετά τη στάση πληρωμών του 1932, κι ενώ η Ελλάδα πλήρωνε μετά από συμφωνίες με τους δανειστές το 30% των τόκων που χρωστούσε, εκείνο – το καθεστώς Μεταξά  – εξασφάλισε σε τοκογλύφους και κερδοσκόπους αποπληρωμές που έφτασαν μέχρι και το 43%.
  • Δεν θα μπορούσε να έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό ένα καθεστώς που περιγράφεται ως εξής:
«Τα βασανιστήρια που εφάρμοσαν οι χαφιέδες της δικτατορίας (σ.σ.: του Μεταξά) εναντίον των αντιπάλων του καθεστώτος, των κομμουνιστών, σοσιαλιστών, δημοκρατικών, εναντίον των πρωτοπόρων εργατών, φοιτητών, αγροτών και διανοουμένων είναι πολύ δύσκολο να περιγραφούν. Το ρετσινόλαδο και ο πάγος ήταν από τις κυριότερες μεθόδους βασανισμού για την απόσπαση «ομολογιών» και «δηλώσεως μετανοίας». Το βασανιστήριο του ρετσινόλαδου εφαρμοζόταν περίπου με τον παρακάτω τρόπο: Στο τραπέζι του ανακριτή – βασανιστή υπήρχαν τρία ποτήρια, το ένα με 30 δράμια, το άλλο με 75 και το τρίτο με 100 δράμια ρετσινόλαδο. Αν ο ανακρινόμενος δεν ομολογούσε ή δεν υπέγραφε του έδιναν να πιει το πρώτο ποτήρι. Στην περίπτωση που αρνιόταν και έφερνε αντίσταση άρχιζαν το άγριο ξυλοκόπημα, τη φάλαγγα ή χρησιμοποιούσαν άλλες μεθόδους βασανισμού. Ύστερα από μισή ώρα, εφόσον ο αρχιβασανιστής – ανακριτής το έκρινε σκόπιμο, ακολουθούσε το δεύτερο στάδιο ανάκρισης και ο κρατούμενος έπινε το δεύτερο ποτήρι των 75 δραμιών. Αν η αντίσταση του κρατουμένου ήταν μεγάλη, ύστερα από ένα τετράωρο γινόταν και η τρίτη «ανάκρισις» και τον υποχρέωναν να πιει ένα ποτήρι των 100 δραμιών. Σ’ αυτό το διάστημα και αρκετές ώρες ύστερα από την επενέργεια του καθαρτικού, ο κρατούμενος ήταν κλεισμένος στο κελί του και δεν του επέτρεπαν να πάει στο αποχωρητήριο αποτέλεσμα ήταν ότι ο κρατούμενος γινόταν αληθινό ράκος και το κελί, στο οποίο τον άφηναν κλεισμένο τέσσερις, πέντε και περισσότερες μέρες, αληθινός υπόνομος.
Το δεύτερο βασανιστήριο ήταν η στήλη πάγου. Ανέβαζαν τον κρατούμενο στην ταράτσα της Ασφάλειας και τον υποχρέωναν να καθίσει γυμνός πάνω σε μια στήλη πάγου. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με του ρετσινόλαδου. Ο κρατούμενος γινόταν αληθινό ράκος. Πολλές φορές οι βασανιστές τον υποχρέωναν να κάθεται τόση πολλή ώρα πάνω στον πάγο, ώστε ορισμένοι κρατούμενοι πάθαιναν κρυοπαγήματα (…). Άλλο βασανιστήριο ήταν το τράβηγμα των νυχιών με τσιμπίδες. Σε άλλους έβαζαν σπίρτα στα νύχια και τα άναβαν ή τους έκαιγαν το κορμί με τσιγάρο. Άλλους τους χτυπούσαν με σακουλάκια άμμο στα πόδια. Το ξύλο και τα βασανιστήρια γίνονταν συνήθως στην ταράτσα της Γενικής ή Ειδικής Ασφάλειας για να μην ακούγονται οι φωνές του κρατουμένου (…). Οι βασανιστές του Κ. Μανιαδάκη χρησιμοποιούσαν και πολλά άλλα μέσα για να αποσπάσουν «ομολογίες» ή «δηλώσεις» και να υποτάξουν τους δημοκράτες στο φασιστικό καθεστώς. Μια μεσαιωνική μέθοδος βασανισμού που χρησιμοποιούσαν ήταν το σιδερένιο στεφάνι. Το περνούσαν στο κεφάλι του κρατουμένου και το έσφιγγαν σιγά σιγά όσο προχωρούσε η ανάκριση. Άλλο μέσο ήταν η περίφημη «πιπεριά» που προκαλούσε φοβερό άγχος στον κρατούμενο και η «γάτα» που καταξέσκιζε τις σάρκες. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος ήταν η «φάλαγγα». Αφού επί ώρες έδερναν οι βασανιστές τον κρατούμενο στα πέλματα με δεμένα πόδια σ’ ένα κρεβάτι ή μια καρέκλα, ύστερα τον υποχρέωναν να τρέχει ξυπόλυτος στην ταράτσα της Ασφάλειας.
Η ίδια ομάδα βασανιστών στην Ασφάλεια χρησιμοποιούσε και μια ακόμα βάρβαρη μέθοδο: Αφού έκανε ράκος τον κρατούμενο από το ξύλο, τον περιέλουζε κατόπιν με κουβάδες βρώμικο νερό (…). Υπολογίζεται ότι εκτός από τους δεκάδες αγωνιστές που πέθαναν από τις κακουχίες στις φυλακές και τις εξορίες και τις εκατοντάδες που παραδόθηκαν από το ξενοκίνητο καθεστώς της 4ης Αυγούστου στους Γερμανοϊταλούς κατακτητές και εκτελέστηκαν,12 τουλάχιστον δολοφονήθηκαν στην περίοδο της 4ης Αυγούστου κατά τον ίδιο τρόπο στα διάφορα φασιστικά κάτεργα. Γενική αρχή του καθεστώτος ήταν «σακατεύετε, αλλά μη σκοτώνετε». Οι αφηνιασμένοι βασανιστές δεν μπορούσαν πάντα να συγκρατήσουν το «ζήλο» τους σε ορισμένα όρια. Έπειτα, πολλές δολοφονίες έγιναν προμελετημένα, γιατί το καθεστώς ήθελε να «ξεπαστρέψει» και μερικούς για να φοβηθούν και να «σπάζουν» ευκολότερα οι άλλοι. Σε πολλές δεκάδες φτάνουν οι πολίτες που τρελάθηκαν, έγιναν φυματικοί ή ανάπηροι ή υπέφεραν για πολλά χρόνια ύστερα από τα βασανιστήρια (…)»[7].
Από τις τάξεις αυτού, του φασιστικού και δολοφονικού μεταξικού καθεστώτος, από τις τάξεις εκείνων που διόρισαν πρωθυπουργό τον Μεταξά το 1936, τους απόντες από το μεγαλειώδες «Όχι» του ελληνικού λαού στα βουνά, στις πόλεις και στα χωριά, βγήκαν οι δοσίλογοι, οι γερμανοτσολιάδες και οι ταγματασφαλίτες. Αυτοί που όταν ο ελληνικός λαός πολεμούσε και απελευθέρωνε τη χώρα από τους κατακτητές, εκείνοι… αλληλογραφούσαν με τον Χίτλερ. 
*****

«Με αρχηγούς Σαμαρινιώτη, τον Σαράφη και τον Άρη, ξεψυχάει ο αγκυλωτός του φασισμού…».

Αντίθετα, οι πραγματικοί πατριώτες, αυτοί που μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έδωσαν τον αγώνα για το ψωμί, την τιμή και τη λευτεριά του λαού, ήταν οι άλλοι. Και οι όρκοι τους ήταν αυτοί:
«Εγώ, παιδί του Ελληνικού Λαού, ορκίζομαι ν’ αγωνιστώ πιστά στις τάξεις του ΕΛΑΣ για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας, για τις ελευθερίες του Λαού μας, κι ακόμα, να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιός του αγρότη. Δέχομαι προκαταβολικά και την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητά μου ως πολεμιστής του Έθνους και του λαού και υπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και να μην το παραδώσω εάν δεν ξεσκλαβωθεί η Πατρίδα μου και δεν γίνει ο Λαός νοικοκύρης στον τόπο του».
 (Ο Όρκος της πρώτης αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη
που έγραψε ο Άρης Βελουχιώτης
και δόθηκε το 1942 στη Γραμμένη Οξιά).
*****

«Ορκίζομαι στον Ελληνικό Λαό και τη συνείδησή μου, ότι θ’ αγωνισθώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ξένο ζυγό. Ότι θα αγωνιστώ για την περιφρούρηση των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των ελευθεριών και όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων του. Για τον σκοπό αυτό θα εκτελώ ευσυνείδητα και πειθαρχικά τις εντολές και οδηγίες των ανωτέρων μου οργάνων και θ’ αποφεύγω κάθε πράξη που θα με ατιμάζη σαν άτομο και σαν αγωνιστή του Εργαζόμενου Ελληνικού Λαού».
(Ο Ορκος του Ελασιτη, οπως δημοσιευτηκε στον «Απελευθερωτη»,
 οργανο της ΚΕ του ΕΛΑΣ,  Αθηνα 27 Απριλιου 1943)

Αυτοί ήταν οι πατριώτες που είπαν το «Όχι» μαζί με λαό. Αυτοί, οι κυνηγημένοι από το καθεστώς Μεταξά πριν τον πόλεμο, οι κυνηγημένοι ΕΑΜίτες από το μετά Βάρκιζα τρομοκρατικό όργιο και από το μετεμφυλιακό καθεστώς. Αυτοί ήταν που όταν χρειάστηκε έδειξαν το πώς οι πατριώτες αγαπούν την Ελλάδα. Όπως ακριβώς το είχε πει ο Μπελογιάννης στους στρατοδίκες του:
«Με την καρδιά τους και με το αίμα τους».  
Αυτοί πολέμησαν τον κατακτητή. Αυτοί πολέμησαν τον φασίστα. Αντίθετα κάποιοι άλλοι επιδίδονταν στην προπαγάνδα της υποταγής. Το μήνυμα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου προς τον λαό ήταν να… κάτσει ήσυχος.
Στις 29 Απρίλη 1941, δύο μέρες μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους ναζί η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ», έγραφε στο κύριο θέμα της :
«Εντός εικοσιτετραώρων η κατάληψις της χώρας μας θα έχει συμπληρωθή. Έτσι η Ελλάς βγαίνει από τον πόλεμο – και βγαίνει οριστικώς από τον πόλεμον, καθ’ ον τρόπον εβγήκαν όλαι σχεδόν αι χώραι της ηπειρωτικής Ευρώπης (…). Αυτό δεν το λέγομεν προς παρηγορίαν μας. Τα λέγομεν διά να τονίσωμεν τη βασικήν κατά τη γνώμην μας αλήθειαν που δεν πρέπει ποτέ να φεύγη από τα μάτια μας, ότι δηλαδή τα ελληνικά προβλήματα που εδημιουργήθησαν από της 27ης Απριλίου δεν ημπορούν να αντιμετωπισθούν παρά εις το πλαίσιο της Νέας Ευρωπαϊκής πραγματικότητος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εφεξής αποτελούμεν μέρος ενός εκτεταμένου ηπειρωτικού συνόλου του οποίου όλα τα τμήματα θα έχουν αναποφεύκτως κοινότητα κατευθύνσεων και προπαντός κοινότητα συμφερόντων, οικονομικών και άλλων. Αυτή η ηπειρωτική σύλληψις της υποστάσεώς μας πρέπει να αποτελέση το πλαίσιον μέσα εις το οποίον θα κινηθούμε. Η τύχη μας είναι εφεξής αρρήκτως συνδεδεμένη προς την τύχη της γηραιάς Ηπείρου της οποίας αποτελούμεν τη νοτιοανατολικήν εσχατιάν».
Αντίστοιχο και το μήνυμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»:
«Ο αθηναϊκός λαός αντιμετωπίζει τα γεγονότα με σταθεράν πεποίθησιν ότι όλα βαίνουν προς το καλύτερον, ότι λήξαντος του πολέμου, διά την Ελλάδα τουλάχιστον, ανοίγεται η περίοδος της ειρήνης και της εντός των πλαισίων της ειρήνης αυτής παραγωγικής δραστηριότητος. Η θέλησις των Ελλήνων, όπως εντός του ειρηνικού πλαισίου, το οποίο εξασφαλίζει εις αυτούς ο τερματισμός του πολέμου, αναπτύξουν όλας των τας ικανότητας και όλας των τας πρωτοβουλίας, θα δώση ασφαλώς αφορμήν διά να εκδηλωθούν όλαι εκείναι αι κεκρυμμέναι αρεταί της φυλής μας, αι οποίαι είτε εξ αδιαφορίας, είτε εξ αισθημάτων ηλαττωμένης αλληλεγγύης δεν είχον ανέλθει εις την επιφάνειαν τους τελευταίους καιρούς. Αι γερμανικαί αρχαί εμφορούμεναι από τας φιλικωτέρας των διαθέσεων απέναντι του ελληνικού πληθυσμού, τας αρετάς και τα προτερήματα του οποίου δεν ήργησαν να γνωρίσουν, θα τον συντρέξουν -περί τούτου δεν υπάρχει αμφιβολία- εις πάσαν θετικήν και οικοδομητικήν του προσπάθειαν».
Κόντρα στα κηρύγματα της υποταγής, στην προπαγάνδα της συνθηκολόγησης που διατεινόταν ότι η κατοχή σήμαινε το… τέλος του πολέμου και ότι οι Γερμανοί κατακτητές εμφορούντο από «τας φιλικωτέρας των διαθέσεων απέναντι του ελληνικού πληθυσμού», ο λαός μας ακολούθησε τον άλλο δρόμο.
Ο λαός ακολούθησε το δικό του μεγαλειώδη δρόμο, τον αγώνα της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης, όπως τον είχε περιγράψει ήδη από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου – μέσα από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας – ο Νίκος Ζαχαριάδης στο ιστορικό του πρώτο γράμμα της 31 Οκτώβρη 1940:

«Προς το λαό της Ελλάδας
Ο φασισμός του Μουσσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι έλληνες παλαίβουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα (…)»

Και το γράμμα του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κατέληγε:
«Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση και από κάθε εκμετάλλευση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.
Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θάναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας»[8].

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 28 Οκτώβρη 1945.

Ο λαός μας, με πρωτοπόρο τον ανθό του, αρνούμενος την υποταγή στον εισβολέα τον Οκτώβρη του ’40, αρνούμενος την  καταχνιά της κατοχής που πλάκωσε τη χώρα τον Απρίλη του ’41, πιάνοντας το νήμα του ’21, απειθαρχώντας στα κελεύσματα της συνθηκολόγησης, παλεύοντας κόντρα στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και διεκδικώντας για έπαθλο την λύτρωση από κάθε εκμετάλλευση, χωρίς να διαπραγματευτεί τίποτα από την τιμή και την Ιστορία του, τράβηξε το δρόμο του μεγαλείου και της θυσίας, όπως ακριβώς περιγραφόταν, αργότερα, σε εκείνο το πανό του ΕΑΜ:
«Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα»
       
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Φοίβου Γρηγοριάδη: «Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1909 – 1940», εκδόσεις Κ. Καπόπουλος, τόμος 4ος, σελ. 344
[2] «Ιστορία Ελληνικού Εθνους», «Εκδοτική Αθηνών» τόμος ΙΕ, σελ. 335-338
[3] Γ. Ανδρικόπουλου: «Οι ρίζες του ελληνικού φασισμού», εκδόσεις «ΔΙΟΓΕΝΗΣ», σελ 25
[4] «Τα Μυστικά Αρχεία του Φόρεϊν Οφφις», ΒΙΠΕΡ, εκδόσεις «ΠΑΠΥΡΟΣ», σελ. 76
[5] Ιωάννου Μεταξά:  «Ημερολόγιο», εκδόσεις «Γκοβόστης», τόμος Δ΄, σελ. 467
[6] Ιωάννου Μεταξά: «Ημερολόγιο», τόμος Δ΄, σελ. 77.
[7] Σπύρου Λιναρδάτου, «Η 4η Αυγούστου», εκδόσεις «Θεμέλιο»
[8] «Το ΚΚΕ- Επίσημα Κείμενα», εκδόσεις Σ.Ε., τόμος 5ος, σελ. 9- 10 και Νίκος Ζαχαριάδης: «Ιστορικά Διλήμματα- Ιστορικές Απαντήσεις- Άπαντα τα δημοσιευμένα 1940- 1945», εκδόσεις Καστανιώτη, Πετρόπουλος – Χατζηδημητράκος, Αθήνα 2011, σελ. 31.