Ήταν ένας από τους εμπνευστές του La Movida Madrilena, του underground καλλιτεχνικού κινήματος που αναπτύχθηκε στην Ισπανία μετά τον θάνατο του Φράνκο. Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον φακό του συνέλαβε τις κοινωνικές αλλαγές στη χώρα του.
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά, ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι η Ισπανία βρίσκεται και πάλι στο χείλος της μεταμόρφωσης, αναφέρει ο Guardian. «Ξεπεράσαμε τα εμπόδια με την ξαφνική έκρηξη το 2011 του κινήματος 15-Μ (οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στην κατάληψη πλατειών σε ισπανικές πόλεις) και έκτοτε σπρώχνουμε τα όρια για αλλαγή» έγραψε ο σκηνοθέτης σε μία επιστολή που υπέγραψαν συνολικά 120 άτομα του πολιτισμού στην Ισπανία. ΕΔΩ
Αναφερόμενος στη νίκη των σχηματισμών Ahora Madrid και Barcelona en Comu που κέρδισαν στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, η επιστολή αναφέρει ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος πολιτικής εκπροσώπησης. Αντί να αντιπροσωπεύουν ένα κόμμα, οι σχηματισμοί αυτοί αποτελούνται από άτομα που προέρχονται από κόμματα της Αριστεράς, ακτιβιστές και πολίτες χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό.
Τώρα ασκούνται πιέσεις για να προωθηθεί αυτού του τύπου η πολιτική αλλαγή στο ανώτερο επίπεδο διακυβέρνησης. Μία κίνηση πολιτών που δημιουργήθηκε νωρίτερα τον Ιούλιο και η οποία έχει τη στήριξη χιλιάδων Ισπανών, φαίνεται να έχει ως στόχο να δημιουργήσει μία εκδοχή αυτών των κινημάτων σε εθνικό επίπεδο.
«Αυτό γεννήθηκε μέσα από τον θόρυβο των δρόμων» δηλώνει ο Χοάν Αλμπερτ Φαμπρά-Μπαριός, ένα από τα 200 περίπου άτομα πίσω από το Ahora en Comun (Τώρα στο Κοινοβούλιο).
«Θεωρούμε ότι οι Podemos δεν θα τα καταφέρουν εάν είναι μόνοι τους. Πολλοί από εμάς που συμμετείχαμε σε αυτές τις αριστερές ενώσεις στη διάρκεια των δημοτικών εκλογών θεωρούμε ότι το μοντέλο αυτό θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κερδηθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου» προσθέτει.
Ο Αλμοδόβαρ και άλλες προσωπικότητες της Ισπανίας στήριξαν το εγχείρημα. «Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές μάς έδειξαν ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε για να ξεφορτωθούμε τον (ισπανό πρωθυπουργό) Ραχόι, τον δικομματισμό και τα μέτρα λιτότητας» σημειώνουν οι συντάκτες της επιστολής. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλα τέσσερα χρόνια εξώσεων, ανασφάλειας και ανισότητας» σημειώνουν.
Αν και ορισμένοι θεωρούν ότι η πλατφόρμα αυτή αποτελεί το αντίπαλο δέος του Podemos, ο Φαμπρά-Μπαριός σημαίνει ότι δεν είναι έτσι και ότι στόχος του Ahora en Comun είναι να ενώσει πολίτες με διαφορετικό προσανατολισμό.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι οι Podemos έχουν φτάσει σε ένα όριο και ότι μόνο με τους Podemos δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε τις εκλογές» λέει η σκηνοθέτης Αριάν Σβεντ από τη Βαρκελώνη, σημειώνοντας ότι τα νέα πολιτικά μορφώματα γεννήθηκαν από τις ελλείψεις των Podemos. Η ίδια σημειώνει ότι αν και οι Podemos υπήρξαν μία καινοτομία στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, οι κινήσεις πολιτών πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα.
Ο Νταβίντ Γκαρσία, ένας 28χρονος δάσκαλος από τη Μαδρίτη, σημειώνει ότι στόχος είναι η αλλαγή πολιτικής κουλτούρας στην Ευρώπη. «Ξεπερνάμε τους περιορισμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με εμπειρικό τρόπο» δηλώνει. «Και ξαναγράφουμε τους κανόνες της παλιάς πολιτικής στην Ευρώπη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου