Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Η ΕΕ αγνοεί την έκθεση για την εξαφάνιση των μελισσών

 
ARTI news

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκτιμά ότι από τα 100 είδη καλλιεργειών που παρέχουν το 90% των τροφίμων παγκοσμίως, τα 71 γονιμοποιούνται από μέλισσες. Η πλειονότητα των καλλιεργειών που καλλιεργούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από την επικονίαση των εντόμων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, λοιπόν, να αγνοήσει τη συμβουλή των δικών της εμπειρογνωμόνων και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας για την προστασία των εντόμων αυτών. Μετά από έξι χρόνια αναβολής, μια από τις τεχνικές επιτροπές της ενέκρινε στην καρδιά του καλοκαιριού (17 Ιουλίου), ένα κείμενο για τις βαρύτατες συνέπειες που θα έχει η εξαφάνιση των μελισσών για το μέλλον της βιοποικιλότητας στην γηραιά ήπειρο.
Το κείμενο αυτό επικαιροποιεί την εκτίμηση των επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων πάνω στις μέλισσες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων που προτείνονται θα εφαρμοστούν στην καλύτερη περίπτωση μετά το καλοκαίρι του 2021.
 
Περιβάλλον, έρευνα
Πολλοί πληθυσμοί επικονιαστών εντόμων βρίσκονται σε παρακμή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η απώλεια ενδιαιτημάτων, η κλιματική αλλαγή, τα χωροκατακτητικά είδη και η χρήση φυτοφαρμάκων. Για να αποκτήσει καλύτερη εικόνα της κατάστασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης των μελισσών, το αποτέλεσμα της οποίας δημοσιεύθηκε την άνοιξη του 2015 ως τον Ευρωπαϊκό Κόκκινο Κατάλογο των μελισσών. Οι κόκκινοι κατάλογοι των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση εντοπίζουν τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο – ώστε να μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα διατήρησης. Επιπλέον, το The Life (Χρηματοδοτικό Μέσο για το Περιβάλλον) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα οφέλη των άγριων μελισσών. Τα υπάρχοντα δεδομένα δεν αρκούν για να κατανοήσουν με σαφήνεια τους λόγους της μείωσης των πληθυσμών επικονιαστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ έχει υποστηρίξει διάφορα ερευνητικά έργα για την υγεία των μελισσών, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού προγράμματος για τους επικονιαστές
Αυτή η νέα αναβολή τουλάχιστον δύο ετών έρχεται σε μια εποχή που οι μελέτες υπογραμμίζουν την κατάρρευση των πληθυσμών επικονιαστικών εντόμων. Η πιο εντυπωσιακή από αυτές τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στο περιοδικό PLoS One, δείχνει ότι η βιομάζα των ιπτάμενων εντόμων μειώθηκε κατά περισσότερο από 75% μεταξύ 1989 και 2016 σε περίπου 60 προστατευόμενες περιοχές στη Γερμανία. Με μέγιστη πτώση πάνω από 80% όταν μετράται στην καρδιά του καλοκαιριού.
Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ιδιαίτερα τα εντομοκτόνα, μπορούν να είναι τοξικά για τις μέλισσες. Η ισχύουσα νομοθεσία για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αναφέρει σαφώς ότι οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα μπορούν να εγκριθούν μόνο εάν είναι ασφαλείς για τις μέλισσες. Μετά από πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι οι μελισσοκομικοί κίνδυνοι ορισμένων εντομοκτόνων (3 νεονικοτινοειδή και fipronil), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζει σημαντικά τη χρήση τους. Η Επιτροπή έλαβε επίσης μέτρα για τη βελτίωση της διαδικασίας έγκρισης φυτοπροστατευτικών προϊόντων: ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) να επανεξετάσει πλήρως το σχέδιο αξιολόγησης κινδύνου και τη μεθοδολογία για τις επιπτώσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις μέλισσες · καθόρισε νέες απαιτήσεις δεδομένων για την εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων στις μέλισσες.
Αλλά όλα αυτά παραπέμπονται στις καλλένδες.
 
Μελισσοκομία και γεωργία
Ο τομέας της μελισσοκομίας αποτελεί σημαντικό τμήμα της γεωργίας της Ε.Ε. Υπάρχουν περίπου 630.000 μελισσοκόμοι και 16 εκατομμύρια κυψέλες στην Ε.Ε., που παράγουν 234.000 τόνους μελιού ετησίως. Επί σειρά ετών, η Ε.Ε. παρέχει στήριξη στον τομέα της μελισσοκομίας μέσω εθνικών προγραμμάτων μελισσοκομίας και μέτρων αγροτικής ανάπτυξης. Αυτά τα μελισσοκομικά μέτρα αξιολογήθηκαν το 2013. Η βιώσιμη γεωργία, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον, μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία των μελισσών και να βελτιώσει τη βιοποικιλότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου