Ο ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής και Πατρών Κων/νος Φαρσαλινός, μιλώντας στον 98.4, εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, που παρουσιάζεται από κάποιους ως αίτιο για την επιβολή lockdown, δεν είναι η μη-συμμόρφωση προς τα μέτρα αλλά η παντελής απουσία οποιασδήποτε στρατηγικής και μέτρων Δημόσιας Υγείας. Αντί να παρουσιάζεται ως αναπόφευκτη η ανάγκη για lockdown, είπε, θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί τόσο καιρό δεν λαμβάνεται κανένα πραγματικό μέτρο Δημόσιας Υγείας, όταν μάλιστα τα lockdown όχι μόνο δεν φαίνεται να σώζουν αλλά πιθανότατα προκαλούν σοβαρότερες βλάβες στην υγεία του πληθυσμού σε σχέση με τα οφέλη που υποτίθεται πως προσφέρουν.
Ο κ. Φαρσαλινός επεσήμανε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα και η επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα είναι στη ουσία ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα να «τρέχουμε» πίσω από τις εξελίξεις σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, παραμένουν εδώ και καιρό στα ίδια μέτρα ακραίων περιορισμών περιοχές με πρακτικά μηδενικό επιδημιολογικό φορτίο, στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης «ισότητας» σε καταστροφικές πρακτικές. Επεσήμανε πως κάποιοι αρμόδιοι κινούνται και συμπεριφέρονται με πρωτοφανή έπαρση, χωρίς να λογοδοτούν για τις συχνά αντικρουόμενες και επιστημονικά ατεκμηρίωτες αποφάσεις τους, ενώ σημείωσε την έλλειψη διαφάνειας και ουσιαστικής πληροφόρησης για αποφάσεις που λαμβάνονται και που αφορούν όλο τον πληθυσμό.
Ο κ. Φαρσαλινός μίλησε ακόμη για τα εμβόλια και τα εμβολιαστικά προγράμματα αλλά και για τα προβλήματα σχετικά με τα μοριακά τεστ, όπως για παράδειγμα τη σύγχυση που επικρατεί στη δημόσια συζήτηση μεταξύ θετικού τεστ σε γενετικό υλικό του ιού, που είναι αυτό που δείχνει μια εξέταση PCR, και διάγνωσης της νόσου CΟVID-19. Σχολίασε τέλος και την αμφιλεγόμενη στάση γύρω από την επιδημία των «κριτών» της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ξεκάθαρα αγνοούν σοβαρά περιστατικά παραπληροφόρησης όταν θεωρούν ότι εξυπηρετούν την «πολιτική ορθότητα», ενώ αντίθετα είναι άκομψα επικριτικοί με όσους διατυπώνουν επιφυλάξεις και σκεπτικισμό, χρησιμοποιώντας πολλές φορές επιστημονικές ανακρίβειες και επιδιδόμενοι σε ένα «παιχνίδι» λέξεων που δεν οδηγεί σε σοβαρή και έγκυρη πληροφόρηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου