Αναρωτιούνται πολλοί, Πιτσιρίκο, πώς γίνεται με ένα 63% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο – το ποσοστό ξεπερνάει το 73% στους ενήλικες – τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται δραματικά, φτάνοντας τις 6.700 (σε 420 χιλιάδες τεστ, θετικότητα 1,59%, αλλά με επιφύλαξη, διότι οι εμβολιασμένοι σπάνια κάνουν πλέον τεστ) στις 2/11 και οι νοσηλείες να πλησιάζουν απειλητικά στα επίπεδα προ εμβολίου (434 σε ΜΕΘ στις 2/11/21, έναντι 600+ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020).Μάλιστα, επειδή η κυβέρνηση έβγαλε σε αναστολή αρκετούς υγειονομικούς (οδηγώντας και σε εργασιακή εξουθένωση συναδέλφους τους που επωμίζονται περισσότερο βάρος), είναι λιγότερες οι λειτουργικές ΜΕΘ φέτος, με συνέπεια το απαξιωμένο έτσι κι αλλιώς σύστημα υγείας να δέχεται ακόμα περισσότερη πίεση.
Την ευθύνη για αυτό έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση που πέρασε από το πλέον αυστηρό lockdown πέρσι σε ένα καθεστώς ασυδοσίας φέτος, στοιβάζοντας τους εμβολιασμένους χωρίς κανέναν έλεγχο σε κλειστούς χώρους, όπου μεταδίδεται πιο εύκολα ο ιός.
Το άκρον άωτον της υποκρισίας είναι επίσης ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν σχεδόν παντού με τεστ (εκτός από τα σούπερ μάρκετ για να μην πεθάνουν και από την πείνα, αφού έχουν και φόρους να πληρώσουν, τα φαρμακεία και τις εκκλησίες για να σταυροκοπιούνται με όσα συμβαίνουν), ενώ οι εμβολιασμένοι -ειδικά οι προ εξαμήνου, που σύμφωνα με τις ίδιες τις φαρμακευτικές δεν έχουν προστασία- θα μπαίνουν παντού χωρίς τεστ, με πιθανότερη εξέλιξη την περαιτέρω έξαρση του ιού.
Κάπως έτσι, ο Μητσοτάκης μετατρέπει την Ελλάδα σε Σπιναλόγκα για τους ανεμβολίαστους.
Για να μην αδικούμε, όμως, την ελληνική κυβέρνηση, το ίδιο γίνεται σχεδόν παντού στον δυτικό κόσμο, όπου η πανδημία φουντώνει εκ νέου -παρά τα δισεκατομμύρια εμβολιασμών- και κατηγορείται για αυτό μία μειοψηφία ανεμβολίαστων, η οποία έτσι κι αλλιώς συνεχώς συρρικνώνεται.
Και να ήταν μόνο η στοχοποίηση των όλο και λιγότερων ανεμβολίαστων, καλά θα ήταν. Στη Νέα Υόρκη δόθηκε άδεια άνευ αποδοχών σε 9.000 εργαζόμενους στον δήμο, επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν εντός της προθεσμίας που τους είχε δοθεί, όπως αναφέρει ο Guardian.
Aυτό είχε ως συνέπεια, 18 από τις 350 μονάδες της πυροσβεστικής υπηρεσίας να τεθούν εκτός λειτουργίας και πολλές ακόμα να είναι πλέον υποστελεχωμένες στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ.
Ο λόγος ήταν και ένα μπαράζ αναρρωτικών αδειών, πέρα από τις νομικές ενέργειες που έκαναν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού αστυνομικοί και πυροσβέστες.
Συγκεκριμένα, 2.300 πυροσβέστες ζήτησαν και πήραν αναρρωτική άδεια, έναντι 1.000 που είναι ο ημερήσιος μέσος όρος, ενώ 700 -κυρίως ανεμβολίαστοι- επισκέφτηκαν για τον ίδιο λόγο τα ιατρεία της υπηρεσίας, έναντι 200 σε κανονικές συνθήκες.
Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Daniel Nigro ζήτησε να σταματήσει το φαινόμενο με το μπαράζ αναρρωτικών αδειών, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio απείλησε και με προσφυγή στα δικαστήρια, αν αποδειχτούν παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
Προειδοποίησε, επίσης, για πειθαρχικές κυρώσεις στους πυροσβέστες που κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας, χωρίς να είναι άρρωστοι.
Ο επικεφαλής του συνδικάτου των πυροσβεστών που είναι ενάντια στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ανέφερε ότι, με την αδιάλλακτη στάση των κυβερνώντων, διακυβεύεται η δημόσια ασφάλεια, καθώς το 20% των τμημάτων θα βγουν εκτός λειτουργίας και το 20% των οχημάτων εκτός κυκλοφορίας.
“Δεν είμαστε εδώ μόνο για τους πυροσβέστες, αλλά για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους της Νέας Υόρκης, από τους οποίους ζητούν να πάρουν μία απόφαση ζωής μέσα σε εννέα μέρες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ένστολων Πυροσβεστών Andrew Ansbro.
Πριν λίγες μέρες, δόθηκε σε άλλους έξι πυροσβέστες άδεια αποδοχών για έξι μέρες, επειδή οδήγησαν ένα όχημα έξω από την οικία γερουσιαστή, διαμαρτυρόμενοι για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
Ένας στους έξι αστυνομικούς και ένας στους τέσσερις πυροσβέστες δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί.
Δηλαδή, 75% με 85% των σωμάτων ασφαλείας είναι πλήρως εμβολιασμένο, αλλά και στην Αμερική κυνηγούν, απειλούν και εκβιάζουν τη μειοψηφία του 15% με 25%, κατηγορώντας την για όλα τα δεινά της πανδημίας.
Κι αυτό διότι οι κυβερνώντες ανά τον κόσμο, αρνούνται να παραδεχτούν το προφανές, δηλαδή, ότι το 15%, το 20%, το 30% των ανεμβολίαστων φέτος δεν μπορεί να δίνει τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλειών, που έδινε προ εμβολίων πέρσι το 100% του πληθυσμού. Απλή αριθμητική είναι.
Eπί της ουσίας, αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι ότι, αν δεν συνδυαστεί ένα ικανό ποσοστό φυσικής ανοσίας με τους εμβολιασμούς, δεν πρόκειται να έρθει το τέλος της πανδημίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Σουηδία και η Ινδία που πέρα από τους εμβολιασμούς, έχουν και υψηλά ποσοστά φυσικής ανοσίας στους πληθυσμούς τους, με συνέπεια η πανδημία να είναι εδώ και μισό χρόνο σε ύφεση.
Αντίθετα, στη Σιγκαπούρη, παρά το 83% εμβολιαστικής κάλυψης, η πανδημία παρουσιάζει και πάλι δραματική έξαρση, ακριβώς επειδή λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων ο κορωνοϊός δεν κυκλοφόρησε σχεδόν καθόλου εκεί, με συνέπεια τώρα που χαλαρώνουν, να βρίσκει “παρθένο” έδαφος και να καταγράφονται 5.000 κρούσματα και 15 θάνατοι ημερησίως σε πληθυσμό 5 εκ., όταν τους πρώτους εφτά μήνες του 2021 δεν είχε πεθάνει κανένας από κορωνοϊό στο νησί, όπως επισημαίνει η Le Monde.
Kάτι ανάλογο συμβαίνει και στις Φιλιππίνες και τη Νέα Ζηλανδία, που ακολούθησαν το μοντέλο της Κίνας, επιδιώκοντας μηδενική διασπορά του ιού, ο οποίος μετά τη χαλάρωση των μέτρων, μολύνει πολύ κόσμο που δεν νόσησε και δεν απέκτησε έτσι ανοσία.
Αυτό δείχνει από μία άποψη αποτυχία του εμβολίου, διότι δεν εμποδίζει τη μετάδοση του κορωνοϊού, ενώ παίζει ρόλο και η επικράτηση της πιο μολυσματικής μετάλλαξης δέλτα, που έχει ως συνέπεια τη διασπορά του ιού, παρά την εμβολιαστική κάλυψη άνω του 80%.
Από την άλλη, είναι το 17% των μη εμβολιασμένων, από το οποίο προέρχονται οι περισσότεροι άνθρωποι που καταλήγουν τελικά στα νοσοκομεία της Σιγκαπούρης με Covid 19.
Eπίσης, αν και οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού του νησιού, αυτοί είναι που καταλαμβάνουν τα 2/3 των εντατικών στο νησί του Ινδικού Ωκεανού.
Αφού επισημανθεί ότι τα συστημικά ΜΜΕ που μέχρι πέρσι έκριναν απαραίτητα τα lockdown, τώρα τα χαρακτηρίζουν ουσιαστικά υπαίτια που δεν τελειώνει η πανδημία παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς, από τον Ινδικό να περάσουμε στον Σαρωνικό.Με το κύμα του νοτιά και τη βαριά συννεφιά (μάλλον στρωματοσωρείτες) έμοιαζε την Τρίτη 2/11 λίγο με ωκεανό.
Και όχι τίποτα άλλο θόλωσε και το απέραντο γαλάζιο στον βυθό.
Φωτογράφισα, πάντως, καλόγριες και μελανουράκια, αλλά και μία ούγαινα ή μυτάκι ή χαρακίδα, συγγενικό είδος με τον σαργό.
Περιμένοντας, παράλληλα, το μικρό καλοκαιράκι του Νοεμβρίου που θα μας βγάλει την ψυχή μέχρι να ‘ρθει.
Να ήταν πάντα καλοκαίρι, ούτε τα κρούσματα, ούτε οι τιμές των προϊόντων θα είχαν εκτοξευτεί.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ψυχρότερος κατά
2,4 με 2,7 βαθμούς από τον μέσο όρο – μάλλον της δεκαετίας 2010-2019 – ήταν ο φετινός Οκτώβριος στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η αρνητική απόκλιση της θερμοκρασίας ήταν 1,7 βαθμοί στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά και -1 με -1,2 βαθμούς στην Κρήτη και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Και μη χειρότερα.
Να συμπληρώσω ότι, εκτός από τον Οκτώβριο, και ο Σεπτέμβριος και ο Ιούνιος και ο Μάρτιος και ο Απρίλιος βγήκαν ψυχρότεροι από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.
Αντίθετα ο Ιανουάριος (με δύο ψυχρές εισβολές), ο Φεβρουάριος (με μία ισχυρή ψυχρή εισβολή), ο Μάιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν θερμότεροι, οπότε μία χαρά ισορροπία υπάρχει στο έτος.
Κακώς, λοιπόν, στέκονται οι περισσότεροι πάρα πολύ στους δύο καύσωνες που σημειώθηκαν μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ οι ψυχρές εισβολές είναι πάνω από πέντε ετησίως και συμβαίνουν τελευταία και Μάρτη – Απρίλη.Το κλίμα της Ελλάδας βαίνει μάλλον προς το ψυχρότερο και η μεγαλύτερη απειλή όσον αφορά τον καιρό θα είναι οι πλημμύρες και όχι φυσικά οι μετρημένοι στα δάχτυλα καύσωνες.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, έρχεται το καλοκαίρι -σε έξι μήνες καλοκαίρι θα έχουμε-, οπότε όλα θα πάνε καλά. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου