«Ξεκάθαρη σήψη στην καρδιά της Ελλάδας» - NYT
«Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα» - REYTERS
«Predatorgate» - POLITICO
«Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορούνται για επιφανειακή αντιμετώπιση του σκανδάλου» - BLOOMBERG
«Ελληνικό Watergate» - EURONEWS
Μαρία Κεφαλά
Όσο μελάνι και να ξοδέψουν, προσπαθώντας να διαχειριστούν τη ζημιά με γελοιότητες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της έχουν σύρει τη χώρα σε ένα πρωτοφανή διεθνή διασυρμό.
Κολοσσοί Μέσων ενημέρωσης. Εφημερίδες, sites, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. New York Times, Reuters, Politico, Bloomberg, Euronews. Οι μόνοι που μπορούν να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία τους είναι οι σε εντεταλμένη υπηρεσία κυβερνητικοί σφουγκοκωλάριοι. Και αυτοί μέχρι να πηδήξουν από το καράβι που βουλιάζει.
Τι γράφει ο ξένος Τύπος-που δεν θέλουν να ξέρουμε
Παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα βλέπει το Reuters λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών και επισημαίνει το αυξανόμενο έλλειμμα και το υψηλό χρέος της χώρας. Δεν παραλείπει να σχολιάσει την απευθείας υπαγωγή της ΕΥΠ στον Πρωθυπουργό που κρίνει για υπερσυγκεντρωτισμό και σημειώνει ότι «η άλλοτε ευνοϊκή θέση που φαίνεται να απολάμβανε το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές, φαίνεται να έχει πλέον εξαφανιστεί μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων».
Το Politico που έχει ονομάσει το σκάνδαλο «Predatorgate», επανέρχεται συνεχώς με νέα στοιχεία. Το τελευταίο του δημοσίευμα φέρνει στο φως την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ελληνικής κυβέρνησης στις αρχές Αυγούστου. Δηλαδή λίγο πριν τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα. Και αποκαλύπτει ότι στις 29 Ιουλίου, η Κομισιόν είχε ζητήσει μέσω επιστολής της προς την Αθήνα απαντήσεις για το «Predatorgate» για να λάβει στις 2 Αυγούστου την παρακάτω επιστολή από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ε.Ε: «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα θεωρούσαμε συνετό στο μέλλον να αποφεύγετε να ενστερνίζεστε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά Μέσα τα οποία δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους».
Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση των υποκλοπών που παραθέτοντας δηλώσεις της Ευρωβουλεύτριας του «Renew Europe» και εισηγήτριας στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την έρευνα σχετικά με τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus, Σόφι ιν'τ Βελντ για τις ελληνικές αρχές:«από τη μία ισχυρίζονται ότι είναι αθώες, άρα δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, από την άλλη είναι πολύ απρόθυμες να ρίξουν φως στο ζήτημα και μέχρι στιγμής όλες τις κινήσεις τους το τελευταίο διάστημα είναι για καλύψουν τα πράγματα».
Το Εuronews, σημειώνει ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η αρμοδιότητα των Βρυξελλών (στη διερεύνηση του σκανδάλου) δεν μπορεί να αποκλειστεί τόσο εύκολα καθώς η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει νόμους σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων και ως εκ τούτου έχει αποκτήσει κοινή εποπτεία με τα κράτη - μέλη. «Ναι, η εθνική ασφάλεια είναι αρμοδιότητα ενός κράτους - μέλους», δηλώνει εκπρόσωπος της Κομισιόν, «όταν εγγυώνται την εθνική ασφάλεια, τα κράτη - μέλη πρέπει να εφαρμόζουν το σχετικό δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».
Εμείς το βιολί μας
«Αν μια χώρα λέει ότι δεν το χρησιμοποιεί, τότε δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω έρευνα», δηλώνει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλη. Που μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, μάχονται για να μην επιληφθεί η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όπως γράφει το Politico: «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τις ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες Αριστεράς και Renew (φιλελεύθεροι) απέναντι στο ΕΛΚ να υπάρξει άμεσα ακρόαση Κουκάκη και Ανδρουλάκη και να επισκεφθεί την Ελλάδα η αρμόδια επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου για θέματα spyware (PEGA) στις 30/8. Ο Πρόεδρος, μέλος του ΕΛΚ, τις μπλοκάρει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου