Επειδή το μέλλον αφορά την ανάπτυξη ολοένα και πιο εξελιγμένης τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιομηχανική οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνεισφέρουν τίποτα σε αυτό, εκτός ίσως από τα δεδομένα τους
Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό που ζούμε έρχεται ο ιστορικός και σύμβουλος του WEF Υuval Harari να δώσει ένα ιδεολογικό άλλοθι στο όλο project. Πάμε να δούμε το τρόπο σκέψης τους μέσα από τα λεγόμενα του Harari.
«Οι κοινοί άνθρωποι» πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα, «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Οι «κοινοί άνθρωποι» έχουν δίκιο να φοβούνται ένα μέλλον στο οποίο θα γίνουν «περιττοί», σύμφωνα με τον σύμβουλο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) Yuval Noah Harari, ο οποίος είπε «Απλώς δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού «στις αρχές του 21ου αιώνα δεδομένων των σύγχρονων τεχνολογιών».
Οι έκτακτες παρατηρήσεις του Harari έγιναν σε μια συνέντευξη με τον Chris Anderson, επικεφαλής του TED, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, και αντιπροσωπεύουν την ισχυρότερη προειδοποίηση μέχρι τώρα.
Ο σύμβουλος του WEF εκτίμησε ότι το εκτεταμένο άγχος μεταξύ των «κοινών ανθρώπων» έχει τις ρίζες του στον φόβο να «μείνουν πίσω» σε ένα μέλλον που θα διοικείται από «έξυπνους ανθρώπους». Τέτοιοι φόβοι είναι δικαιολογημένοι, σύμφωνα με τον Harari.
-Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι μένουν πίσω και αφήνονται έξω από την ιστορία, ακόμα κι αν οι υλικές τους συνθήκες είναι ακόμα σχετικά καλές. Τον 20ο αιώνα, αυτό που ήταν κοινό σε όλες τις ιστορίες – τη φιλελεύθερη, τη φασιστική, την κομμουνιστική – είναι ότι οι μεγάλοι ήρωες της ιστορίας ήταν οι απλοί άνθρωποι, όχι απαραίτητα όλοι οι άνθρωποι, αλλά αν ζούσατε, ας πούμε, στο Σοβιετικό Ένωση τη δεκαετία του 1930, η ζωή ήταν πολύ ζοφερή, αλλά όταν κοιτούσες τις προπαγανδιστικές αφίσες στους τοίχους που απεικόνιζαν το ένδοξο μέλλον, ήσουν εκεί. Κοίταζες τις αφίσες που έδειχναν εργάτες χάλυβα και αγρότες σε ηρωικές πόζες, και ήταν προφανές ότι αυτό είναι το μέλλον.Τώρα, όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν τις αφίσες στους τοίχους ή ακούν τις ομιλίες του TED, ακούνε πολλές από αυτές τις μεγάλες ιδέες και μεγάλα λόγια για τη μηχανική μάθηση και τη γενετική μηχανική, το blockchain και την παγκοσμιοποίηση, και δεν είναι εκεί. Δεν αποτελούν πλέον μέρος της ιστορίας του μέλλοντος, και νομίζω ότι —και πάλι, αυτή είναι μια υπόθεση— αν προσπαθήσω να κατανοήσω και να συνδεθώ με τη βαθιά δυσαρέσκεια των ανθρώπων, σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, μέρος αυτού που μπορεί να είναι πηγαίνοντας εκεί, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν – και έχουν δίκιο όταν το σκέφτονται – ότι, «Το μέλλον δεν με χρειάζεται.
Έχετε όλους αυτούς τους έξυπνους ανθρώπους στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη και στο Πεκίνο, και σχεδιάζουν αυτό το εκπληκτικό μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη και βιο-μηχανική και παγκόσμια συνδεσιμότητα και οτιδήποτε άλλο, και δεν με χρειάζονται. Ίσως, αν είναι καλοί, να μου πετάξουν μερικά ψίχουλα σαν καθολικό βασικό εισόδημα», αλλά είναι πολύ χειρότερο ψυχολογικά να νιώθεις ότι είσαι άχρηστος από το να νιώθεις ότι σε εκμεταλλεύονται.
Ο Ηarari αντιπαραβάλλει τον 20ο αιώνα με τον 21ο, ενώ δικαιολόγησε αυτό που είπε ότι είναι οι τρέχοντες αιώνες και η σταδιακά μειωμένη ανάγκη των μελλοντικών οικονομιών για ανθρώπινα όντα.
-Αν πάτε πίσω στα μέσα του 20ου αιώνα — και δεν έχει σημασία αν βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Roosevelt, ή αν είστε στη Γερμανία με τον Hitler (!), ή ακόμα και στην ΕΣΣΔ με τον Stalin — και σκέφτεστε σχετικά με την οικοδόμηση του μέλλοντος, τότε τα οικοδομικά σας υλικά είναι εκείνα τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά στα εργοστάσια, στις φάρμες, στους στρατιώτες. Τα χρειάζεσαι. Δεν έχετε κανένα είδος μέλλοντος χωρίς αυτούς.
«Τώρα, γρήγορα προς τα εμπρός στις αρχές του 21ου αιώνα, απλά δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού», κατέληξε ο σύμβουλος του WEF, «επειδή το μέλλον αφορά την ανάπτυξη ολοένα και πιο εξελιγμένης τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιομηχανική οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνεισφέρουν τίποτα σε αυτό, εκτός ίσως από τα δεδομένα τους, και ό,τι κάνουν οι άνθρωποι που είναι χρήσιμο ακόμα αυτές οι τεχνολογίες όλο και περισσότερο θα το καθιστούν περιττό και θα καταστήσουν δυνατή την αντικατάσταση των ανθρώπων».
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ως μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή «νέα τροφή» στην αγορά της ΕΕ την κατανάλωση γρύλων, σκουληκιών και ακριδών προκειμένου να αντέξει την μείωση της γεωργικής παραγωγής που προκάλεσαν οι κυρώσεις της στην Ρωσία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου