Υποκλοπές και υπόγειες διαδρομές
Εχει περάσει πλέον ένας χρόνος και ως εφημερίδα έχουμε δικαιωθεί. Θα κάνουμε τα πάντα για να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος, αλλά δεν θα βάλουμε πλάτη σε κανέναν που θέλει να χρησιμοποιήσει την έρευνα για τους προσωπικούς του συσχετισμούς και συμφέροντα. Θα επανέλθουμε.
Κώστας Βαξεβάνης
Ηταν ακριβώς ένα χρόνο πριν. Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Νοεμβρίου 2022 και το πρωτοσέλιδο του Documento έγραφε «Αποκάλυψη: Αυτούς παρακολουθούσε». Το πρώτο δημοσίευμα της εφημερίδας με το οποίο έμπαινε στα βαθιά νερά του σκανδάλου των υποκλοπών, για να αποκαλύψει τελικώς ποιοι ήταν τα θύματα και ποιος ο θύτης. Στο φύλλο της 6ης Νοεμβρίου 2022 δημοσιεύτηκε το πρώτο τμήμα της λίστας με αυτούς που παρακολουθούσε το παρακρατικό σύστημα Μητσοτάκη μέσω ΕΥΠ και Predator.
Δημοσιεύσαμε συνολικά 104 ονόματα προσώπων που είχαν προσβληθεί από το κακόβουλο λογισμικό Predator και δεκάδες ακόμη που ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ ως επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια. Οι «επικίνδυνοι» ήταν υπουργοί όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγοί των επιτελείων, θεσμικοί παράγοντες και στυλοβάτες των κρατικού μηχανισμού.
Προτού θυμίσω μερικά πράγματα που είναι απαραίτητα για την ιστορική αλήθεια και κυρίως για τη διαφύλαξη της λογικής (όλων μας), να σημειώσω πού βρισκόμαστε σήμερα στο θέμα του σκανδάλου Predator-gate:
- Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία στο πλαίσιο των καθηκόντων της εξέτασε τον κατάλογο με τα 104 ονόματα που δημοσίευσε το Documento, έχει ενημερώσει τα 92 πρόσωπα από αυτά ότι είχαν προσβληθεί από το Predator.
- H Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, έχοντας εξετάσει αίτημα του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αν ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ έξι ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι (τα ονόματά τους ήταν επίσης στη λίστα του Documento), ανακοίνωσε ότι ήταν.
- Με απόφασή της την προηγούμενη εβδομάδα η εισαγγελέας του Αρειου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη αφαίρεσε τη δικογραφία για τις υποκλοπές από τους εισαγγελείς πρωτοδικών, στο τελικό μάλιστα στάδιο, για λόγους «αναβάθμισης». Κοινή πεποίθηση είναι ότι η αφαίρεση έγινε ακριβώς για τον αντίθετο λόγο και έρχεται ως συνέχεια επανειλημμένων προσπαθειών στη Δικαιοσύνη να μη γίνει η έρευνα ή να βαλτώσει. Τέτοιες προσπάθειες έκανε επανειλημμένα και προκλητικά ο προηγούμενος εισαγγελέας του Αρειου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.
- Πολλά δημοσιεύματα διαφορετικών μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν πλέον ότι υπήρχε ενιαίο σύστημα ΕΥΠ – Ρredator υπό τις οδηγίες κοινού εγκεφάλου και δεν υπάρχει κάποια «παρακολούθηση από κακούς ιδιώτες». Επικεφαλής της ΕΥΠ είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης.
- Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ και από το Ρredator, αντί να κάνει μήνυση εναντίον όσων υπέγραψαν το αίτημα της παρακολούθησής του, κατέθεσε μια γενική μηνυτήρια αναφορά με την οποία οι ύποπτοι θα κληθούν ως μάρτυρες. Σε αυτή την περίπτωση θα επικαλεστούν το απόρρητο, ενώ αν καλούνταν ως ύποπτοι έπρεπε να καταθέσουν στοιχεία για την αθωότητά τους, εν προκειμένω τους λόγους που παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη. Με τη νομική κίνησή του ο Ανδρουλάκης υποβοηθά το κυβερνητικό αφήγημα του «απορρήτου».
- Οσοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, με εξαίρεση τους δημοσιογράφους Θανάση Κουκάκη και Σπύρο Σιδέρη, δεν έχουν προσφύγει νομικά κατά αυτών που τους παρακολουθούσαν. Επιβεβαιώνουν με τη στάση τους ότι αποτελούν μέρος ενός συστήματος αλληλεξάρτησης και ίσως ενοχής και εκβιασμών.
Η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών φέρνει μπροστά μας (τα στοιχεία θα παραδοθούν στη δημοσιότητα όταν θα είμαστε απολύτως ασφαλείς και χωρίς την πιθανότητα οποιασδήποτε διάψευσης) μια παράγωγη κατάσταση που είναι το ίδιο επικίνδυνη για τη δημοκρατία.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το παρακράτος των υποκλοπών κάνει μέρος του και υποστηρικτή του τα ίδια τα θύματα. Πρόσωπα που έχουν θεσμικό ρόλο μένουν βουβά και τελικώς βάζουν πλάτη νομιμοποιώντας την εκτροπή. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος ήταν υπό παρακολούθηση ως επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, αστράφτει με τα γαλόνια του δίπλα σε αυτούς που τον εξευτέλισαν. Ο πρώην εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος και νυν αντεισαγγελέας Αρειου Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης, γνωστός πλέον για τις μεθόδους των «αδιευκρίνιστων», ενώ είχε υποχρέωση όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας να προχωρήσει στην κατάθεση μηνύσεων κατά όσων τον παρακολουθούσαν, παραμένει βουβός και γεμάτος κατανόηση για την παγίδευσή του. Διευθυντής εφημερίδας ο οποίος ήταν υπό παρακολούθηση ταυτόχρονα από την ΕΥΠ και το Ρredator μέσα από την εφημερίδα του «ανησυχεί» για τις παρακολουθήσεις αλλά δεν προσφεύγει νομικά.
Επιχειρηματικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά κέντρα χρησιμοποιούν τις υποκλοπές για να οδηγήσουν την κοινή γνώμη στον χώρο των περιορισμένων συμπερασμάτων που μπορούν να χειριστούν προς όφελός τους. Γίνεται μια επιτηδευμένη προσπάθεια να φτάσουμε στους Μαυρίκηδες του σήμερα αλλά όχι στον εγκέφαλο. Σε αυτόν δηλαδή που πήρε τις αποφάσεις, έδωσε τις εντολές και φρόντισε να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο της ατιμωρησίας.
Μέσα από αυτήν τη λειτουργία το ζητούμενο δεν είναι να πληρώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το έγκλημα των υποκλοπών αλλά να πιεστεί προς την επιθυμητή κατεύθυνση των συμφερόντων. Παράλληλα με τις αποκαλύψεις γίνoνται πόλεμος εταιρειών που πήραν ή έχασαν δουλειές και ξεκαθαρίσματα.
Από τις πρώτες εβδομάδες της έρευνας πεποίθησή μας ήταν ότι δεν υπάρχει Ρredator ή ΕΥΠ. Αποτελούν κοινό σύστημα του παρακράτους. Επειδή γνωρίζαμε ότι το Ρredator ήταν ένα φάντασμα, προσπαθήσαμε να φτάσουμε στον εγκληματικό ιθύνοντα νου μέσα από τα στοιχεία για την ΕΥΠ. Υπήρχαν τα πρόσωπα που υπέγραψαν τις διατάξεις παρακολούθησης, αυτοί που δούλευαν στον κλειστό κύκλο των παρακολουθήσεων και τα θύματα που μπορούσαν να προσφύγουν νομικά. Αν έσπαγε αυτός ο κύκλος, θα αποκαλυπτόταν ο εγκέφαλος.
Ενώ το Documento είχε αταλάντευτη πορεία σε σχέση με αυτό, οι περισσότερες από τις έρευνες για τις υποκλοπές ήταν ένα γαϊτανάκι ονοματολογίας προσανατολισμένο σε κάποιους κακούς για τους οποίους όμως τα στοιχεία ήταν ισχνά.
Ή τουλάχιστον δεν ήταν τόσο αυταπόδεικτα όσο αυτά που οδηγούσαν στον εγκέφαλο διά της έρευνας στην ΕΥΠ. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό προκύπτει από αφέλεια, από κάποια ελλιπή ανάγνωση του θέματος ή ακόμη χειρότερα από προαποφασισμένες ατζέντες.
Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν η πολύ σοβαρή αποκάλυψη του Documento ότι το Ρredator στήθηκε από πρώην πράκτορες της UNIT 8200 και UNIT 81 του Ισραήλ (δημοσιεύσαμε έως και φωτογραφίες τους και καταθέσαμε τα στοιχεία τους στην εισαγγελία) τα μέσα ενημέρωσης και οι ειδικευμένοι επί του Ρredator πλέον δημοσιογράφοι δεν έκαναν την παραμικρή νύξη. Παράξενο, αλήθεια, να γίνονται δημοσιεύματα για το αν μια εταιρεία έχει σχέση με μια άλλη εταιρεία που πιθανολογείται ότι σχετίζεται με το Ρredator, αλλά όχι για τον πυρήνα των ανθρώπων που το έστησαν.
Εχει περάσει πλέον ένας χρόνος και ως εφημερίδα έχουμε δικαιωθεί. Θα κάνουμε τα πάντα για να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος, αλλά δεν θα βάλουμε πλάτη σε κανέναν που θέλει να χρησιμοποιήσει την έρευνα για τους προσωπικούς του συσχετισμούς και συμφέροντα. Θα επανέλθουμε.
Υ.Γ.: Στις 30 Νοεμβρίου 2022, όταν τα δημοσιεύματα με τα ονόματα των θυμάτων του Ρredator τα οποία αποκάλυψε το Documento δεν επιδέχονταν καμία αμφισβήτηση, ο διώκτης των υποκλοπών Τάσος Τέλλογλου υπέγραψε άρθρο στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» που διαβεβαίωνε ότι η εφημερίδα μας δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία, ενώ προχωρούσε και σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Οι δημοσιογράφοι του Documento περιμένουν μια συγγνώμη από τον Τέλλογλου. Αν δεν του το απαγορεύουν οι υποχρεώσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου