Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

H μαρτυρία του Γ.Ι. - Πολιτική στέρηση σπουδών σε αναρχικό «διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις» (podcast)


«Oι δολοφόνοι του/της Zackie oh, βιαστές σαν τον Λιγνάδη και δολοφόνοι αστυνομικοί βρίσκονται ελεύθεροι με 1-2 γελοίους περιοριστικούς όρους τον μήνα. Συμπεραίνω λοιπόν ότι αν ήμουν κάποιος από αυτούς ή αν ήμουν ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που "κοιτάνε τη δουλειά τους", τώρα θα σπούδαζα στη σχολή μου»

γράφει η Μαρία Κεφαλά

Οι περιοριστικοί όροι που αντιμετωπίζει ο Γ.Ι., κατηγορούμενος μαζί με τρία ακόμα άτομα για την υπόθεση «Σύντροφοι και Συντρόφισσες», μια υποτιθέμενη τρομοκρατική οργάνωση που φορτώθηκε 57 υποθέσεις, θα ήταν γελοίοι αν δεν του κόστιζαν πέρα από όλα τα υπόλοιπα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη μόρφωση.
Ο Γ.Ι. βρίσκεται σε τριετή ομηρία εξαιτίας τους. Και αυτή η ομηρία του κόστισε το δικαίωμα να σπουδάσει. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στη Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Σχολή Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Τμήμα Βιοτεχνολογίας) στο 6ο έτος. Έδωσε ξανά πανελλαδικές, πέρασε δεύτερος σε σχολή στο Πάντειο. Η Δικαιοσύνη ακλόνητα αδίστακτη -για ακόμη μία φορά- του απαγορεύει να σπουδάσει.
Ο Γ.Ι. έδωσε πανελλήνιες και πέρασε δεύτερος κατά σειρά στη σχολή που επιθυμούσε. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας εφαρμόζεται πρωτίστως στο πεδίο του ποινικού δικαίου και ιδιαίτερα κατά την προδικασία, όπου το τεκμήριο της αθωότητας είναι εξαιρετικά ισχυρό, αυτή καταπατείται καθώς η εισαγγελέας προτείνει την απόρριψη της μετατροπής των περιοριστικών όρων που του απαγορεύουν να βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει, αλλά και να προχωρήσει στην προσωπική του ζωή.
«Τον Ιούνιο 2023 συμμετείχα στις πανελλαδικές εξετάσεις με στόχο να περάσω στη σχολή Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τελικά τα κατάφερα και πέρασα με 17.320 μόρια, 2ος στη σειρά εισαγωγής στη σχολή. Η συνολική μου προσπάθεια όλον τον προηγούμενο χρόνο έγινε μέσα στο καταπιεστικό πλαίσιο των 9 περιοριστικών όρων που μου έχουν επιβληθεί (απαγόρευση μετακίνησης εκτός Πάτρας, απαγόρευση εισόδου στην Αθήνα, απαγόρευση χρήσης δίκυκλου οχήματος, 3 "παρών" τον μήνα και πολλά άλλα). Διάβαζα και εργαζόμουν παράλληλα. Αυτή ήταν και είναι η καθημερινότητά μου, μαντρωμένη στα "απαγορεύεται" των περιοριστικών όρων»
Παρεμπόδιση με πολιτικά κριτήρια
«Η πρόταση για απόρριψη της αίτησης που έχω καταθέσει ώστε να τροποποιηθούν οι περιοριστικοί όροι και να παρακολουθώ ανεμπόδιστα τις σπουδές μου στο Πάντειο είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια να μου απαγορευτεί η φοίτηση με βάση πολιτικά κριτήρια. Αυτή τη στιγμή, που αδυνατώ να παρακολουθήσω τις σπουδές μου, οι δολοφόνοι του/της Zackie oh, βιαστές σαν τον Λιγνάδη και δολοφόνοι αστυνομικοί βρίσκονται ελεύθεροι με 1-2 γελοίους περιοριστικούς όρους τον μήνα. Συμπεραίνω λοιπόν ότι αν ήμουν κάποιος από αυτούς ή αν ήμουν ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που "κοιτάνε τη δουλειά τους", τώρα θα σπούδαζα στη σχολή μου. Δεν είμαι όμως. Έμαθα ως αναρχικός να αγωνίζομαι κοιτώντας ψηλότερα από τα τείχη των 9 περιοριστικών όρων, παλεύοντας καθημερινά για μια ανάσα ζωής. Ας μη θαφτεί η πρόσβαση στη μόρφωση κάτω από απορρίψεις αιτήσεων και περιοριστικούς όρους. Ειλικρινά ελπίζω να είμαι ο τελευταίος που θα αγωνιστεί γι' αυτήν».
Αν οι περιοριστικοί όροι δεν μετατραπούν, η δυνατότητά του να σπουδάσει θα έχει οριστικά αναιρεθεί, καθώς στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξ αποστάσεως παρακολούθηση και απαιτείται φυσική παρουσία. Η στέρηση του δικαιώματος των σπουδών σε μη προφυλακισμένο κατηγορούμενο προκαλεί εντύπωση, αφού ακόμη και καταδικασμένοι κρατούμενοι -ορθώς- παρακολουθούν τις σπουδές τους στα ελληνικά Πανεπιστήμια μέσω εκπαιδευτικών αδειών προκειμένου να μην προσβάλλεται το δικαίωμά τους στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
Ο Γ.Ι. δεν έχει προφυλακιστεί. Αλλά ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Νοεμβρίου (μετά από αναβολή τον περασμένο Φεβρουάριο).
Κάλεσμα συλλογής υπογραφών για την υπόθεση του Γ.Ι.
Η ομηρία ενός φοιτητή μας, συμφοιτητή μας, συναδέλφου μας, ή γιατί είναι σημαντικό να στηρίξουμε τον αγώνα του Γ.Ι. για το δικαίωμά του στην εκπαίδευση.
Ο Γ.Ι. είναι ένας εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων της υπόθεσης «Σύντροφοι και Συντρόφισσες», η δίκη των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Νοεμβρίου (μετά από αναβολή τον περασμένο Φεβρουάριο) και είναι αντιμέτωπος με τον υπέρμετρο αριθμό των εννέα περιοριστικών όρων. Οι τέσσερις συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2020 και κατηγορούνται ως μέλη μιας φερόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης με το γενικό όνομα «Σύντροφοι και Συντρόφισσες», το οποίο στο παραπεμπτικό βούλευμα αναγνωρίζεται ότι «παραπέμπει πράγματι σε κοινή προσφώνηση». Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να θεωρηθεί ότι δεν πρόκειται περί υπογραφής οργάνωσης. Οι εξαντλητικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Γ.Ι. – ο οποίος, ας σημειωθεί, δεν είναι καταδικασμένος, ούτε προφυλακισμένος – έχουν διαλύσει την καθημερινότητά του, καθώς ορίζουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν του επιτρέπεται να οδηγεί, να ανεβαίνει σε μοτοσικλέτα, να εισέρχεται στην Αττική, ενώ του έχει επιβληθεί υποχρεωτική μετεγκατάσταση από την Αθήνα στον χώρο καταγωγής του και το πατρικό του σπίτι, εκμηδενίζοντας έτσι την κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική του ζωή.
Οι όροι αυτοί είχαν σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των αρχικών σπουδών του Γ.Ι. στην Σχολή Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρά τους εξαντλητικούς όρους, ο Γ.Ι. αποφάσισε να ξαναδώσει πανελλαδικές και πέρασε δεύτερος κατά σειρά στην σχολή που επιθυμούσε, το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι περιοριστικοί όροι, κυρίως η απαγόρευση της πρόσβασης του στην Αττική, ωστόσο, επί της ουσίας ακυρώνει την ίδια την δυνατότητα φοίτησης του Γ.Ι., στερώντας του έτσι το νόμιμο δικαίωμά του να φοιτήσει στην σχολή που επέλεξε, καθώς η εισαγγελέας, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, πρότεινε την απόρριψη της αίτησης τροποποίησης των περιοριστικών όρων. Αυτό, παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αναφέρει: «δεν υφίστανται επαρκείς ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων ικανές να στηρίξουν δημόσια σε βάρος τους κατηγορία για τις αποδοθείσες σε αυτούς πράξεις που αφορούσε η ποινική δίωξη».
Γιατί όμως σαν πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλουμε να στηρίξουμε τον αγώνα του Γ.Ι.;
Οι εξοντωτικοί περιοριστικοί όροι που αντιμετωπίζει ο Γ.Ι. είναι δυσανάλογοι των κατηγοριών που του αποδίδονται, με την απαγόρευσή της πρόσβασής του στην Αττική να καθιστά αδύνατη την φοίτησή του. Η υπεράσπιση του δικαιώματός του αποτελεί πολιτικό καθήκον της πανεπιστημιακής κοινότητας, όχι μόνον γιατί είναι νόμιμο, και όχι μόνον επειδή είναι δίκαιο να αναγνωριστεί η προσπάθεια να συμμετάσχει εκ νέου στις εξετάσεις που οδηγούν στο πανεπιστήμιο, και η δυνατότητα της μεταμορφωτικής εμπειρίας της φοίτησης, και τους δρόμους που ανοίγονται εντός της. Είναι πολιτικό καθήκον της κοινότητάς μας να σταθούμε ενάντια:
στον ευτελισμό της ίδιας της έννοιας του δικαιώματος, όταν αυτό ορίζεται κατά το δοκούν, σε μια υπόθεση που λαμβάνει χώρα στην σκοτεινή περίοδο των κατασκευασμένων υποθέσεων του 2020 και των πολιτικών διώξεων των αντιφρονούντων,
στην εκδικητικότητα απέναντι στους αντιφρονούντες αλλά και την έμμεση προειδοποίηση της περιστολής των νόμιμων δικαιωμάτων όλων όσοι εμπλέκονται ή σκέφτονται να εμπλακούν σε πράξεις αμφισβήτησης.
Η υπεράσπιση του Γ.Ι., επιβάλλεται όχι μόνο λόγω της αδικίας που υφίσταται από τις δικαστικές αρχές αλλά επιπλέον, επειδή ο Γ.Ι είναι μέλος της κοινότητάς μας, μιας κοινότητας, μεταξύ άλλων, της αμφισβήτησης και των σκληρών ερωτημάτων. Γιατί πρέπει να σεβαστούμε και να στηρίξουμε την θέλησή του να βρίσκεται ανάμεσά μας, έχοντας δώσει και επιτύχει την εισαγωγή του σε δύο διαφορετικά αντικείμενα. Γιατί ως δάσκαλοι, φοιτητές, ερευνητές, αυριανοί επιστήμονες και στοχαστές οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δίκαιο, απέναντι στον πολιτικό εκβιασμό, απέναντι σε μια συγκυρία που επιδιώκει να φιμώσει την ίδια την ουσία του πανεπιστημίου ως χώρου ακαδημαϊκής αλλά και πολιτικής ελευθερίας. Στο πρόσωπο του Γ.Ι. υπερασπιζόμαστε τόσο το δικαίωμα του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την ίδια την ουσία του πανεπιστημίου ως χώρου παραγωγής σκέψης και αμφισβήτησης, στην οποία ο Γ.Ι. δικαιωματικά ανήκει.
Οι ως τώρα υπογραφές:
Ρόζα Βασιλάκη, κοινωνιολόγος, συν-συντονίστρια του διαρκούς σεμιναρίου Politics of Liberation - Γιώργος Σουβλής, ιστορικός, συν-συντονιστής του διαρκούς σεμιναρίου Politics of Liberation - Γεράσιμος Κακολύρης, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ - Τσιμουρής Γιώργος, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος - Χάρης Καλαμπόκης, Ιστορικός, μετ. φοιτητής Νεότερης Ιστορίας - Γεωργάκης Βασίλης, υποψήφιος Διδάκτωρ, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Τσάφος Βασίλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, ΤΕΑΠΗ - Ζασπάλης Στέφανος, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΑΠΘ - Χριστίνα Κονιάλη, Υποψήφια Διδακτόρισσα, Ιστορικό Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ - Κωστής Κοσμέας, Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας, Κοινωνικής Θεωρίας και Ψυχανάλυσης Παντείου Πανεπιστημίου - Αλεξάνδρα Ανδρουσου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, ΤΕΑΠΗ - Σωτήρης Σιαμανδούρας, μεταδιδακτορικός ερευνητής ΕΜΠΟ - Σεραφείμ Σεφεριαδης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης, Παντειο Πανεπιστήμιο - Εύα Γανίδου, υπ. διδ. νεοελληνικής φιλολογίας - Γιάννης Στάμος, ερευνητής, διδάκτωρ νεοελληνικών σπουδών - Ξένια Συμεωνίδου, υπ. διδακτόρισσα νεοελληνικής φιλολογίας - Γιώργος Φουρτούνης, Αναπληρωτής καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Όλγα Παπαδοπουλου, Μετά διδακτορική ερευνήτρια, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Τίνα Ζορμπαλά, Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Δήμος Δριβαλιαρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Αθανάσιος Πανταζόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας - Στεφανία Βλάχου, Διδακτορική φοιτήτρια Νομικής Παν/μίου McGill - Χαράλαμπος Κουρουνδής, Διδάσκων (ΣΕΠ) Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου - Pantelis Natskoulis, Researcher - Γεωργία Πιτσικουλάκη, Γεωπόνος MSc, LTZ Augustenberg (Germany) - Αντώνης Χατζηκυριάκου, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο -Φρεγγιδης Δημήτρης, Μεταπτυχιακός φοιτητης οικονομικών και πολιτικών επιστημών ΑΠΘ. ΔΠΜΣ: διαχείριση μαζικής μετανάστευσης και πληθυσμού σε κίνηση - Αργυριάδης Αργυριάδης, Κλινικός Καθηγητής Ψυχοπαθολογίας - Χαλαστάνης Δημήτρης, διδακτορικός φοιτητής, ΕΜΠ - Διονύσιος Κόκκινος, Υποψήφιος Διδάκτωρ - Μ.Π.Ε.Σ - Αλέξανδρος Γιαννουλούδης, Μετά διδακτορικό ερευνητής - Κατερίνα Κωστοπούλου, Υποψ. Διδακτόρισσα, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ ΑΠΘ - Μαρία Ανδριανάκη, Υποψήφια διδακτόρισσα, Τμήμα Ιστορία Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ. - Λευτέρης Σιδηρουργός, Διδάκτορας Παν. του Άμστερνταμ, Διδάσκοντας Οικονομικού Παν. Αθηνών - Γεώργιος Τσουκαλάς, Φοιτητής - Κολοβού Ευγενία, Χημικός (MSc., PhD.) - Βαρσαμίδης Μόσχος, φοιτητής - Σταματίνα Ευμορφία, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας - Fotini Chalki, Φοιτήτρια - Νικόλαος Μυλωνάς, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Durham - Νεφελη Σκλάβου, Φοιτήτρια - Σκλάβου Κλειώ, Φοιτήτρια - Αντιγόνη Ευστρατόγλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ε.Α.Π. (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), Εκπαιδευτικός σε Καταστήματα Κράτησης - Αλεκος Κουτσουρης, Καθηγητής ΓΠΑ - Anna Giulia Della Puppa, Υποψήφια Διδακτόρισσα, DICEA, Πανεπιστήμιο της Ρώμης Sapienza - Όλγα Παπαδοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Νίκος Παπαχριστόπουλος, ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών - Γιάννης Χαμόδρακας, Μέλος ΕΔΙΠ, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ - Απόστολος Κορδάς, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μέλος ΕΔΙΠ - Ορέστης Λύγδας, Υποψήφιος διδάκτορας, Τμήμα Μαθηματικών, Ε.Κ.Π.Α. - Μήτση σταυριανη, φοιτήτρια - Ιωαννίδης Β. Ζαχαρίας, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα ΜΜΕ ΕΚΠΑ - Φάτσης Βασίλης, Ιδρυτικό Μέλος Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων, φοιτητής Επιστημών Οίνου και ποτών ΠΑΔΑ - Ευφροσύνη Ρούσσου, Υποψήφια διδάκτορας Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου