Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Ρούντι Ρινάλντι: To μπλοκ τραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» έπεσε πάνω στις κλούβες


 Με τον Ρούντι Ρινάλτι, βρεθήκαμε παραμονές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ένα βράδυ απ’ αυτά που φεύγεις με μια χούφτα ζωντανής ιστορίας στην καρδιά και στο μυαλό, βάζεις στα χέρια στης τσέπη, στρίβεις στην Πατησίων, κοιτάς το Πολυτεχνείο και παίρνεις μια βαθιά ανάσα που κάποιοι και κάποιες στη χάρισαν απλόχερα 51 χρόνια πριν, με το αίμα και τις μελανιές τους. 
«Είναι παγίδα η νοσταλγία και σήμερα είναι η στιγμή να ετοιμάσουμε τη σωστή πλευρά του μέλλοντος», μου είπε. 
Με τον εκδότη της εφημερίδας «δρόμος», πιάσαμε το νήμα απ’ την κόκκινη τότε Ιταλία και τη στιγμή που έμαθε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, δεν ήταν ο κλασικός τρόπος που είχαν στο μυαλό τους τα κόμματα και παλιός πολιτικός κόσμος. Γι’ αυτό και στην αρχή το εχθρεύτηκαν, δεν ήθελαν κατάληψη, ήθελαν απαγκίστρωση, σκέτο αντιχουντικό αγώνα».
«Ο Καραμανλής, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να προκηρύξει εκλογές 17 Νοέμβρη. Αυτό, για έναν μεγάλο αριθμό αγωνιζόμενων φοιτητών, ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Υπήρξε μια μεγάλη κίνηση που έλεγε ότι το Πολυτεχνείο έπρεπε να εορταστεί πριν τις εκλογές. Το επίσημο κομμάτι όμως της Αριστεράς, συμφώνησε να αναβληθεί ο εορτασμός, να γίνει στις 24 Νοεμβρίου, γιατί προείχαν οι εκλογές. Στις 15, μαζεύονται 50.000 άτομα και κάνουν πορεία απ’ το Πολυτεχνείο ως την Καισαριανή. Μια μεγάλη στιγμή, γιατί οι άνθρωποι που μαζεύτηκαν τότε ήταν οι αγωνιστές που θα πάρουν μέρος σε όλους τους αγώνες στη Μεταπολίτευση. Γι’ αυτήν την πορεία δεν μιλάει κανείς σήμερα, σαν να μη συνέβη».
«Υπήρξε η θεωρία του αριστεροχουντισμού, που την έριξε ο Καραμανλής, αλλά τη σιγόνταρε και το ΚΚΕ. Ότι υπάρχουν δηλαδή προβοκάτορες που προέρχονται απ’ τον αριστερίστικο χώρο, συναντιούνται με πρώην χουντικά στοιχεία και αυτοί κάνουν τα επεισόδια. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να τσακίσουν τα πιο αγωνιστικά κομμάτια που υπήρχαν. Μετά έβαλαν τους αντιτρομοκρατικούς νόμους».
Μιλήσαμε για την πορεία του 1980, τότε που σκοτώθηκαν Κουμής – Κανελλοπούλου, για τον Καλτεζά, φτάσαμε μέχρι τον Γρηγορόπουλο.
Αθάνατοι και αθάνατες όσοι κι όσες έδωσαν τη ζωή τους για ελευθερία, παντοτινές σημαίες στα μάτια και στην ψυχή μας.
✍️ Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χρύσα Λύκου
🎥 Κινηματογράφηση | Μοντάζ: Ήρα Δράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου