Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Συγνώμη, προτείναμε εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας ή μου φάνηκε;


Κώστας Εφήμερος
 
Εδώ και λίγες ώρες η επικαιρότητα περιστρέφεται γύρω από την αίτηση της ΤτΕ για έκτακτη χρηματοδότηση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ELA. Ωστόσο το τρομακτικό σενάριο φαίνεται να είναι άλλο..
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη «προτείναμε η παρακολούθηση του προϋπολογισμού να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, με αυτοματοποιημένο σύστημα που θα προβλέπει οριζόντια μείωση των δαπανών όταν εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός και παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα».
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μετά από αυτό οι υπουργοί οικονομικών αρνήθηκαν και πάλι μια συμφωνία με την Ελλάδα. Οι λέξεις από μόνες τους είναι μαχαίρια «εβδομαδιαία βάση», «ανεξάρτητα από την κυβέρνηση», «αυτοματοποιημένο σύστημα», «οριζόντια μείωση δαπανών όταν εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός»...
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προτείνει από μόνη της την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας με τη δημιουργία ενός εξωτερικού οργάνου που θα έχει δικαίωμα «δήμιου» επί των ελληνικών πολιτικών, προφανώς θεωρώντας ότι η πρόταση της έχει τόση ισχύ που μπορεί να παίξει και στοίχημα για την επιτυχή της υλοποίηση.
Ωστόσο όσοι έχουν διαβάσει 47σέλιδη πρόταση της Ελλάδας που μετέφρασε το ThePressProject θα έχει δει ότι τα νούμερα είναι φιλόδοξα. Για παράδειγμα στην πρότασή μας γίνεται λόγος για συγκομιδή 350 εκατομμυρίων ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες και τα τέλη συχνοτήτων σε βάθος λίγων ετών, την ίδια ώρα που η πραγματικότητα στην αγορά φαίνεται εντελώς διαφορετική. Είναι έτοιμη η κυβέρνηση να επιτρέψει «οριζόντια μείωση δαπανών» σε περίπτωση που οι καναλάρχες αρνηθούν με νομικά τερτίπια να πληρώσουν αυτά τα ποσά;
Η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη βρήκε την Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, στο τηλεοπτικό στούντιο του TPP  και η αντίδρασή της ήταν χαρακτηριστική: «...για αυτή η πρόταση που άκουσα σήμερα βρίσκω πάρα πολύ λογικό το ότι δεν την δέχτηκαν οι εταίροι μας ακριβώς γιατί πιστεύω ότι και εκείνοι πίστευαν ότι θα έπρεπε να έχουν απέναντί τους μια πιο σκληρή πρόταση» μας είπε και συνέχισε «καταλαβαίνουμε την δυσκολία και ότι θα πρέπει να κάνουμε κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά -με συγχωρείτε πάρα πολύ- αυτό που άκουσα δεν έχει καμία σχέση με συμβιβασμό που θα μπορούσα προσωπικά να κάνω έστω και ένα βήμα πίσω».
Μπορεί οι στιγμές να είναι δύσκολες για την Ελλάδα αλλά ελπίζουμε ότι η ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνει τέτοια οπισθοχώρηση και απλώς υπάρχουν λεπτομέρειές της που δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου