Για τους Δημοκρατικούς - μετά το «ναυάγιο» που υπέστησαν το 2016 - το ερώτημα μοιάζει μάλιστα να είναι ζωτικό. Κι αυτό γιατί στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές η Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε πάρει το χρίσμα της υποψηφιότητας μέσα από μια «αμφιλεγόμενη» διαδικασία, υπέστη σοκαριστική ήττα -αν και είχε πάρει συνολικά περισσότερες ψήφους- από τον αντίπαλό τους, έχοντας χάσει κρίσιμες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες παραδοσιακά στήριζαν το Δημοκρατικό Κόμμα. Και μάλιστα σε πολιτείες - κλειδιά, οι οποίες «έβγαζαν» πρόεδρο.
Επρόκειτο για έναν κίνδυνο, που είχαν επισημάνει αρκετοί, όταν έβλεπαν την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος να υπονομεύει εμφανώς μια ριζοσπαστική υποψηφιότητα, όπως αυτή του Μπέρνι Σάντερς προκειμένου να αναδείξουν εκείνη της Χίλαρι Κλίντον.
Σήμερα όμως - τέσσερα χρόνια αργότερα - ο γερουσιαστής του Βερμόντ δείχνει πιο ικανός από ποτέ να διεκδικήσει τις πιθανότητές του να βρεθεί στον Λευκό Οίκο. Τουλάχιστον αν αποδειχθεί ότι στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν μάθει από τα λάθη τους…
Η ανάγκη για «ξεκάθαρη επιλογή» έναντι του Τραμπ
Όπως επισημαίνει σε ανάλυση του το αμερικάνικο διαδικτυακό περιοδικό Jacobin, o λόγος είναι απλός: ο Σάντερς έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τη δυνατότητα ξεκάθαρη πολιτικής επιλογής στους Αμερικάνους, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσει μια διακυβέρνηση που επενδύει στις κοινωνικές ανισότητες ή αν θα πάνε σε μια αλλαγή μοντέλου, η οποία θα στοχεύει στην όσο δυνατό μεγαλύτερη άμβλυνσή τους.
Διαβάστε επίσης:
Στον αντίποδα, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών δείχνουν να κινούνται σε ένα «παραδοσιακό» μοτίβο, αποφεύγοντας τα «ταράξουν» ιδιαίτερα τις ισορροπίες στο οικονομικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υποψήφιοι όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο (δισεκατομμυριούχος) Μάικλ Μπλούμπεργκ, ή ακόμη και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν επικεντρώνουν την κριτική τους στον Ντόναλντ Τραμπ στην ακατάσχετη σκανδαλολογία (ουκρανικής, ρώσικης ή οποιασδήποτε άλλης απόχρωσης), στην οποία (δυστυχώς) δείχνει να επενδύει στρατηγικά και το Δημοκρατικό Κόμμα. Το βασικό πρόβλημα όμως με τον Αμερικάνο πρόεδρο δεν είναι τόσο ότι η εμπλοκή σε σκάνδαλα ή το αψύ ύφος του, όσο το γεγονός ότι επί διακυβέρνησής του η ζωή των πολιτών της χώρας του έχει γίνει πολύ χειρότερα. Άλλωστε, στο Δημοκρατικό Κόμμα θα έπρεπε έχουν πάρει μαθήματα από τα «πάθημα» του 2016, όταν στην εκλογική μάχη με την Κλίντον ο Τραμπ είχε αποδειχθεί εξαιρετικά ικανός στην διεξαγωγή «βρόμικου» πολέμου.
Μια νέα αντιπαράθεση σε ένα τέτοιο επίπεδο θα ευνοούσε αφάνταστα τον Ντόνταλντ Τραμπ, καθώς θα οδηγούσε εκ νέου στην αποχή πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι απλά αρνούνται να «ακούσουν» τέτοιου είδους πολιτικές «κορώνες».
- Ποιος φοβάται τελικά τον Σάντερς;
Από τη μεριά του, ο Αμερικάνος πρόεδρος δείχνει να είναι αρκετά έξυπνος για να αντιληφθεί ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τον ίδιο από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες το στρατόπεδο Τραμπ έχει εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον του Μπέρνι Σάντερς παρουσιάζοντας είτε ως «υποστηρικτή τρομοκρατών» με αφορμή την θέση του για το Ιράν είτε «ως εύπορο πολιτικάντη, που κάνει μαθήματα στους Αμερικάνους για το πώς να ζουν». Η στόχευσή του είναι σαφής: αφενός μεν να επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης την περίφημη «ασφάλεια των ΗΠΑ» κι αφετέρου να «σπείρει» την αμφιβολία στα κατώτερα στρώματα σχετικά με τον γερουσιαστή του Βερμόντ. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα προσεύχεται τους επόμενους μήνες η τελική έκβαση των προκριματικών στο Δημοκρατικό Κόμμα να αναδείξει νικητή οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο από τον Μπέρνι Σάντερς.
Ενδεχομένως ανάλογη επιθυμία να έχουν και αρκετά κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία αποδεδειγμένα ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την ανάδειξη μιας τόσο ριζοσπαστικής υποψηφιότητας από τους κόλπους τους. Δεν είναι τυχαίες οι τελευταίες διαρροές μέσω φιλικών προς τους Δημοκρατικούς ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη κι ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωνε το 2016 διατεθειμένος να παρέμβει προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το χρίσμα εναντίον του Σάντερς. Καμιά πάντως από τις διαρροές δεν διευκρίνιζε αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει ανάλογη άποψη και μετά την ήττα που υπέστη η Χίλαρι Κλίντον από το Ντόναλντ Τραμπ.
Το ερώτημα πάντως παραμένει και είναι πιο κρίσιμο από ποτέ: έχουν αφομοιώσει οι Δημοκρατικοί το οδυνηρό μάθημα του 2016;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου