Η τεχνολογία καλπάζει κι εμείς τρέχουμε να την προλάβουμε. Το μέγα ερώτημα είναι ποιος είναι ο προορισμός; Ένας κόσμος πιο εύκολος ή μια «δικτατορία της τεχνολογίας»; Στην Ελλάδα τέτοια θέματα δεν υπάρχουν στον δημόσιο διάλογο κι ας βιώνουμε ήδη τις κακές συνέπειες της τεχνολογίας. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται και μ΄ αυτά τα θέματα. Ο Μάκης Ανδρονόπουλος δημοσιογράφος και συγγραφέας έγραψε το το βιβλίο «SAPIENS 3 κόντρα στον Μετάνθρωπο».. Που μας πάει λοιπόν η τεχνολογία; Σε παράδεισο ή κόλαση;
«Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται ένα «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» και ο νέος Φρανκενστάιν μια Μηχανή με «πρόσωπο». Η ιατρική, οι νευροεπιστήμες, η συνθετική βιολογία και άλλες επιστήμες αιχμής δουλεύουν για την αντιστροφή της γήρανσης και τις γονιδιακές τροποποιήσεις. Συνεπώς δεν είναι τυχαίο που όλα τα λεφτά για τις έρευνες πάνε στο κυνήγι της αθανασίας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον φύονται οι κουλτούρες και οι σέχτες του μετανθρωπισμού. Απέναντι σ΄ αυτές μια νέα προσέγγιση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου και της απελευθέρωσης του Sapiens 3 που κρύβουμε μέσα τους», γράφει.
Στην Εισαγωγή του βιβλίου ο συγγραφέας αποτιμά τον ρόλο της τεχνολογίας ως Επιταχυντή της Ιστορίας και διερευνά τις ιδεολογικές της διαστάσεις, για να καταλήξει στη θέση ότι είμαστε σε μια εποχή μετάβασης σε μια «Άλλη Εποχή» που θα αλλάξει ριζικά την ανθρώπινη συνθήκη. Στο επίκεντρο της τεχνοεπιστήμης είναι πλέον η παράταση της ανθρώπινης ζωής έως τα 120, με τελικό στόχο τη διεκδίκηση της αθανασίας.
Στο Α΄ Μέρος διερευνά διεξοδικά τις δυναμικές της μετάβασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, από την επέλαση του COVID-19, την κλιματική κρίση ως πολιτικό πρόβλημα, τον υπερπληθυσμό, το επισιτιστικό ζήτημα και το μεταναστευτικό, για να περάσει στους αλγόριθμους και τα ρομπότ, τα big data και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση στη Μεταδημοκρατία και στις Κοινωνίες της Επιτήρησης.
Αναλύει τη μυθώδη οικονομική ισχύ των GAFAM και τη νέα «πραγματικότητα» του metaverse, αλλά και τη μεγάλη πολιτικο-κοινωνική ανατροπή της κρυπτογραφίας και των κρυπτονομισμάτων.
Στο γεωπολιτικό πεδίο, αναλύει τη βίαιη διόρθωση της παγκοσμιοποίησης και τα μέτωπα του Δ΄ Παγκόσμιου Πολέμου (εμπορικός, νομισματικός, ενεργειακός, υβριδικός, διάστημα) ενώ διερευνά την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην πολεμική μηχανή και το ενδεχόμενο της αυτονόμησής της.
Ο Μάκης Ανδρονόπουλος είναι δημοσιογράφος, οικονομολόγος και συγγραφέας. Διετέλεσε διευθυντής σύνταξης στη «Ναυτεμπορική», στον «Κόσμο του Επενδυτή», στην «Απογευματινή της Κυριακής» και αρχισυντάκτης στο «Κέρδος». Εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στην «Καθημερινή», το «Έθνος», το «Ποντίκι» και παρουσίασε οικονομικές εκπομπές στα κανάλια ΜΕGA, TEMPO, 7X. Εργάστηκε, επίσης, στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας.Έχει γράψει τα βιβλία: Η Ελλάδα στο ντιβάνι – Διεργασίες ανατροπής γύρω από την ιστορία, τη γλώσσα και τα κοινωνικά στερεότυπα (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2011), Το γερμανικό σύνδρομο – Η Ελλάδα και η Ευρώπη απέναντι στη γερμανική ιδιαιτερότητα (εκδ. Ταξιδευτής, 2013) και έχει μεταφράσει το φουτουριστικό μυθιστόρημα του Τσέχου συγγραφέα Γιαν Βάις Το σπίτι με τα χίλια πατώματα (εκδ. Οδυσσέας, 1982).Αρθρογραφεί συστηματικά στο SLpress.gr και στο blog του Extrapolation.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου