Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Ορατή δια γυμνού οφθαλμού η τυφλότητα ΗΠΑ και Ευρώπης


Η ΕE έχει εισέλθει σε μια… πολεμική οικονομία. Ο αντίκτυπος του ουκρανικού πολέμου στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, είναι τεράστιος. Βιώνουμε την επιστροφή ενός καλπάζοντος πληθωρισμού, την αδιάκοπη διεύρυνση του χρέους και των ελλειμμάτων, της φτωχοποίησης των νοικοκυριών, του περιορισμού της ζήτησης αγαθών, με τις κυβερνήσεις να σπεύδουν και να αυξάνουν δραματικά τις πολεμικές δαπάνες! Η τυφλότητα ΗΠΑ και Ευρώπης, είναι παροιμιώδης.

του Δημήτρη Χρήστου  *

Οι ελπίδες πως μπορεί να βρεθεί ειρηνική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία εξανεμίζονται, αν δεν εξανεμίστηκαν ολοσχερώς, καθώς η δύναμη που αποφασίζει, οι ΗΠΑ, εμμένουν να πλήξουν τη Ρωσία, μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό! Οι αποστολές όπλων συνεχίζονται και αυξάνονται. Κανείς δεν μαθαίνει πως ζουν οι Ουκρανοί πολίτες, όσοι τέλος πάντων έχουν μείνει στη χώρα και κατοικούν στις εμπόλεμες ζώνες, από τους βομβαρδισμούς. Αν μέσα στο βαρύ χειμώνα έχουν θέρμανση, νοσοκομεία, φάρμακα, γιατρούς, τρόφιμα, εργασία. Όλες οι ειδήσεις που μαθαίνουμε αφορούν τη ζήτηση όπλων καθώς μόνο γι’ αυτό νοιάζεται ο πρόεδρος Ζελένσκι. Τελευταία του απαίτηση να σταλούν υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τα γερμανικά εργοστάσια. Μπορούν όμως τα άρματα να αποκρούσουν τις στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις του ρωσικού στρατού;
Μια από τις πρόσφατες, αφορούσε πλήγμα σε πολυκατοικία στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο όπου έχασαν τη ζωή τους 41 άμαχοι και δεκάδες άλλοι αγνοούνται στα συντρίμμια! Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεξέι Αρεστόβις υπονόησε ότι ο ρωσικός πύραυλος που έπληξε το κτίριο είχε καταρριφθεί από την αεράμυνα της χώρας του, άλλαξε πορεία και έπεσε στην πολυκατοικία. Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε έντονες επικρίσεις στο Κίεβο, με αποτέλεσμα ο προεδρικός σύμβουλος να παραιτηθεί.
Και η εμπλοκή των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων ακολούθων, δεν αφορά μόνο αποστολές πολεμικού υλικού. Όπως έγινε γνωστό εξελίσσεται μακροχρόνιο πρόγραμμα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού. Μάλιστα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγός Mark Milley επισκέφθηκε πρόσφατα στρατιωτική βάση στη Γερμανία όπου πραγματοποιείται εκτεταμένη εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών από Αμερικανούς. Περίπου 600 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται αυτή την εποχή από Αμερικανούς συμβούλους σε διάφορα όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχη και τεχνικές μάχης στη βάση Grafenwoehr.

Η τυφλότητα και υπέρογκα χρέη
Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ακατάπαυστα για αποστολές όπλων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Miσέλ τάχθηκε υπέρ του της προμήθειας στην Ουκρανία σύγχρονων τανκς. «Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς για όσο (!) χρειαστεί. Τώρα είναι η ώρα, χρειάζονται επειγόντως περισσότερο εξοπλισμό και προσωπικά είμαι υπέρ της προμήθειας τανκς στην Ουκρανία», τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Και μετά ήρθε το μήνυμα από την υπουργό οικονομικό των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν πως οι ΗΠΑ κινδυνεύουν λόγω υψηλού χρέους με χρεοκοπία! Η Αμερικανίδα υπουργός προέτρεψε το Κογκρέσο να «δράσει εγκαίρως για να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους», καθώς πιθανή αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει για πρώτη φορά (!) σε χρεοκοπία του αμερικανικού χρέους και να προκαλέσει οικονομική ζημιά σε όλο τον κόσμο.

Οι αντοχές της Μόσχας
Στο πολεμικό πεδίο τώρα, η Ρωσία βρίσκεται κοντά στο να ελέγξει μια στρατηγικής σημασίας πόλη, το Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου βρίσκονται μεγάλα ορυχεία εξόρυξης αλατιού στα οποία υπάρχουν τεράστιες στοές χιλιομέτρων. Πληροφορίες φέρουν τους Ρώσους, κυρίως δυνάμεις της Wagner, να έχουν φτάσει μέχρι το δημαρχείο της πόλης. Το Σολεντάρ βρίσκεται κοντά στο Μπαχμούτ, όπου διεξάγεται εδώ και μήνες μία από τις πλέον αιματηρές συγκρούσεις από την έναρξη του πολέμου. Την είδηση αυτή μάλιστα παραδέχτηκε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Όχι όμως και το Κίεβο.
Οι σχέσεις λοιπόν της Ρωσίας με την Δύση δεν μπορούν να είναι όπως ήταν πριν, δήλωσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, και τόνισε: «Το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό: δεν θα υπάρξουν άλλες καταστάσεις όπου θα μας λέτε ψέματα, θα υπογράφετε έγγραφα και θα αρνείστε να συμμορφωθείτε με αυτά, όπως συνέβη με τη δήλωση του ΟΑΣΕ στην Αστάνα, με το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, τις συμφωνίες για τη ρύθμιση της κατάστασης στην Ουκρανία (υπογράφηκαν από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, τις συμφωνίες του Μινσκ). Όλο αυτό το διάστημα μας έλεγαν ψέματα κατάμουτρα». Και κατέληξε με το ακόλουθο τελεσίγραφο: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο όταν το Κίεβο σταματήσει να αποτελεί απειλή για τη Μόσχα και να κάνει διακρίσεις σε βάρος των ρωσόφωνων».
Η Μόσχα δεν είναι απομονωμένη όπως νομίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από την ενημέρωση που έχουν. Στο πρόσφατο, εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο του ο Σταύρος Λυγερός, με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο” σημειώνει: «Στη Ρωσία έβαλαν πλάτη μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία κ.α. Ο λόγος που στάθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο πλευρό της Μόσχας είναι ότι έχουν συνείδηση πως εάν οι ΗΠΑ γονατίσουν τη Ρωσία, ο διεθνές σύστημα θα χάσει τον αναδυόμενο πολυπολικό χαρακτήρα του και θα επιστρέψει περισσότερο ή λιγότερο στην αμερικανική μονοκρατορία. Η Κίνα έχει συνείδηση πως εάν γονατίσει η Ρωσία θα είναι ο επόμενος στόχος, ενώ η Ινδία δεν ξεχνάει ότι μόλις πριν 75 χρόνια ήταν βρετανική αποικία. Η Ρωσία δεν έχει περιθώριο να ηττηθεί, γιατί αυτό θα σήμαινε όχι μόνο αποκαθήλωση από το καθεστώς της μεγάλης δύναμης, αλλά και δρομολόγηση αποσχιστικών κινημάτων στο μαλακό της υπογάστριο».

Η προθυμία της Ελλάδας
Και σε αυτόν τον πόλεμο, η μικρή και ταλαιπωρημένη Ελλάδα προθύμως αποστέλλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, παρότι οι Γερμανοί που υποσχέθηκαν πως θα αντικαταστήσουν με νέο και σύγχρονο ότι παραχωρηθεί, δεν τήρησαν το λόγο τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC όπου παρουσιάζεται το συνολικό ύψος των ποσών που έχουν δεσμευτεί ανά χώρα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους προμηθευτές της Ουκρανίας, έχοντας δεσμεύσει, από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 7 Ιουνίου, 260 εκατομμύρια δολάρια (!) για τη στήριξη του Κιέβου. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλότερα, σε απόλυτους αριθμούς, από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία (16 εκατομμύρια δολάρια) και η Ιταλία (11 εκατομμύρια δολάρια).
Λεφτά υπάρχουν. Νοσοκομεία και φάρμακα δεν έχουμε. Λεπτομέρειες…

* Ο Δημήτρης Χρήστου είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1952. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα από τον “Ριζοσπάστη” (1980-1985). Στη συνέχεια ήταν αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα “Πρώτη”. Την περίοδο 1990-2005 ήταν διευθυντής στην οικονομική εφημερίδα “Εξπρές”. Τη διετία 2006-2008 εργάστηκε για τον ανασχεδιασμό του σαββατιάτικου φύλλου της “Καθημερινής”. Στη συνέχεια, και μέχρι το 2013 ανέλαβε το σχεδιασμό της “Αυγής” και εργάστηκε ως διευθυντής σύνταξης του κυριακάτικου φύλλου. Μέχρι σήμερα είναι σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας και αρθρογράφος της.
Πηγή: slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου