Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Το κόστος του εφήμερου


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ελλάδα θα είναι μία από τις 20 χώρες που θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στον κόσμο έως το 2050

της Νικόλ Λειβαδάρη

Η Ελλάδα μικραίνει, γερνά, πεθαίνει και δεν γεννά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις στη χώρα μειώθηκαν κατά 10.000 μέσα σε έναν χρόνο, ενώ η αναλογία γεννήσεων θανάτων έπεσε σχεδόν στο ένα προς δύο (μία γέννηση για κάθε 1,8 θανάτους).
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ελλάδα θα είναι μία από τις 20 χώρες που θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στον κόσμο έως το 2050: Η μείωση αυτή υπολογίζεται στο 13,4%, γεγονός που σημαίνει ότι το 2050 ο ελληνικός πληθυσμός θα έχει πέσει κάτω από τα 9 εκατομμύρια. Κατά το ΙΟΒΕ, δε, το 2100 θα έχει συρρικνωθεί στα 8,3 εκατομμύρια. Εν ολίγοις, η δημογραφική κρίση παίρνει διαστάσεις εθνικής απειλής, όχι απαραιτήτως για λόγους πατριωτικούς ή ακόμη και γεωπολιτικούς. Η απειλή είναι πρωτίστως οικονομική και αναπτυξιακή. Έρευνα της διαΝΕΟσις δείχνει ότι, εάν δεν ανασχεθούν οι τρέχουσες τάσεις στο δημογραφικό, οι απώλειες για το ΑΕΠ έως το 2100 θα φθάσουν στα 58 δισ. ευρώ (31%), η απασχόληση θα μειωθεί κατά 2,1 εκατομμύρια άτομα, τα δημόσια έσοδα κατά 14 δισ. ευρώ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου 1.740 ευρώ.
Ο ορίζοντας των 75 χρόνων μπορεί να μοιάζει αιωνιότητα, όμως οι συνέπειες της κρίσης βρίσκονται ήδη εδώ. Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης προειδοποίησε, μιλώντας στο Naftemporiki TV, ότι γήρανση πληθυσμού με παράλληλη διεύρυνση του κενού τεχνολογίας και καινοτομίας σημαίνει μείωση ενεργού και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, με βαριές επιπτώσεις στην ποιότητα των επενδύσεων, την οικονομική μεγέθυνση και το βιοτικό επίπεδο.
Ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θόδωρος Πελαγίδης έχει απευθύνει την ίδια προειδοποίηση χρησιμοποιώντας σκληρούς και απόλυτους αριθμούς. Έχει πει ότι ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 29 ετών στην Ελλάδα έχει μειωθεί στο μισό, από το 1.200.000 στις 600.000, και η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό της δυναμικό που, κατ’ επέκταση, θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Οι βασικές πηγές του προβλήματος είναι τρεις εισοδηματική συμπίεση και στεγαστική κρίση, ανεπαρκείς πολιτικές ισότητας και αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο. Πέραν του χαμηλού ρυθμού γεννήσεων, η Ελλάδα υποκύπτει στο brain drain και δεν πετυχαίνει το brain regain. Επιπλέον και κυρίως, όμως, υποκύπτει σε μια πολιτική και κοινωνική αντίληψη που έχει εθιστεί στις «εθνικές στρατηγικές» των επιδομάτων και του εφήμερου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου