Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Αλήθεια; Έχουν οι πόλεμοι κανόνες; ΟΛΟΙ;


Χθες βράδυ Τρίτης 24/10, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν ένα mail. Είναι η μαρτυρία ενός γιατρού της οργάνωσης στη Γάζα.

γράφει η Μαρία Κεφαλά

Χθες βράδυ οι Γιατροί Xωρίς Σύνορα στέλνουν ένα mail. Είναι η μαρτυρία ενός γιατρού της οργάνωσης στη Γάζα.
Ο γιατρός περιγράφει ένα περιστατικό. Το περιστατικό είναι κάτι πέρα από οτιδήποτε συνηθισμένο.
Για εμάς. Εδώ. Για εκείνους; Εκεί;


Ο Δρ. Ομπέιντ, χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, αφηγείται πως χρειάστηκε να ακρωτηριάσει το πόδι ενός εννιάχρονου παιδιού στο πάτωμα με ελαφριά νάρκωση, μπροστά στην οικογένειά του.

«Το χειρουργείο μας ήταν γεμάτο. Έτσι αρχίσαμε να χειρουργούσε στο πάτωμα, στο διάδρομο. Η μητέρα έφερε τη μικρή της κόρη, περίπου 13 ετών, σε αναπηρικό καροτσάκι. Και στο πάτωμα χειρουργούσα τον μικρότερο γιο της, έναν 9χρονο ο οποίος έχει ημι-ακρωτηριασμένο πόδι. Δεν έχουμε τα εργαλεία και έχουμε πολλά περιστατικά. Οπότε απλά ακρωτηριάσαμε με ελαφρά νάρκωση. Ο αναισθησιολόγος φαίνεται στο καρέ να προσπαθεί να κρατήσει το στόμα του παιδιού ανοιχτό για να μην πεθάνει από ασφυξία. Έτσι τον ακρωτηριάσαμε μπροστά στην μητέρα του και την αδερφή του επειδή δεν υπάρχει χώρος και η αδερφή του περιμένει να χειρουργηθεί στη συνέχεια. Δε μπορείτε να το φανταστείτε αυτό. Αυτό το κορίτσι, αυτή η 13χρονη να περιμένει να χειρουργηθεί και να με κοιτάζει καθώς ακρωτηριάζω το πόδι του αδερφού της. Στην πραγματικότητα αυτή είναι η κατάσταση. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δε μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».
Στις 14  Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε, πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στο Ισραήλ και στη Γάζα, ότι «ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες» απαιτώντας την προστασία των αμάχων που δεν πρέπει επιπλέον να «χρησιμοποιούνται ως ασπίδα»: «Η κατάσταση στη Γάζα έχει φθάσει σε επικίνδυνα χαμηλό σημείο. Το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τα νεκροτομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα».

Και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ηγέτες της περιοχής για να εστιάσουν στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να περιοριστούν τα δεινά. «Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, ώστε να μπορέσουμε να πάμε καύσιμα, τρόφιμα και νερό σε όλους αυτούς που χρήζουν ανάγκης. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες».
Αλήθεια; Έχουν οι πόλεμοι κανόνες; ΟΛΟΙ;
Στην Παλαιστίνη οι πόλεμοι δεν έχουν κανόνες.
UNICEF: Τουλάχιστον 2.400 παιδιά νεκρά στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς μέσα σε 18 ημέρες - 
Η UNICEF κάλεσε τα δύο μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός
Τα στοιχεία της UNICEF κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2.360 νεκρά παιδιά, τα οποία σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε 18 ημέρες και για 30 στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Στην ανακοίνωσή της, η UNICEF για τα παιδιά, αναφέρει ότι περισσότερα από 30 παιδιά φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ και 2.360 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ενώ παράλληλα 5.364 έχουν τραυματιστεί λόγω «αδυσώπητων επιθέσεων» από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.  Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) παρείχε αυτά τα στοιχεία και έκανε λόγο για «αδυσώπητες επιθέσεις» του ισραηλινού στρατού.

Κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση
«Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κηλίδα που μεγεθύνεται στη συλλογική μας συνείδηση. Ο ρυθμός των θανάτων και των τραυματισμών είναι απλά απίστευτος», δηλώνει η Αντέλ Χοντρ, επικεφαλής της διεύθυνσης της UNICEF που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Η ολοένα οξύτερη έλλειψη πόσιμου νερού, τροφής, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον παλαιστινιακό θύλακα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, που αποτελούν περί το 50% του πληθυσμού (2,3 εκατ.). Η UNICEF κάλεσε τα μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια.
Φωτογραφία: Motaz Azaiza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου