Σύμφωνα με μελέτη της Utility Bidder τα τελευταία 10 χρόνια η χώρα μας εισήλθε σε μια διαδικασία... Ελβετοποίησης. Από την ανάποδη.
Οι «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, στη χώρα μας, αποδεικνύονται κάλλιστες. Οι φράσεις «Ελβετός αναρχικός» και «αριστερός τραπεζίτης» (εκτός του οδοντιατρείου) αποκτούν, επιτέλους, νόημα.
Σύμφωνα με μελέτη της ομάδας Utility Bidder τα τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή από τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία υπέστη την οικονομική συνταγή των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, εισήλθε σε μια διαδικασία…. Ελβετοποίησης.
Από την ανάποδη, όμως.
Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση (ή την πρώτη από το τέλος, αν προτιμάτε) ως προς την αύξηση του μέσου μισθού μεταξύ των 38 κρατών -μελών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
Με μόλις 1,5% αύξηση των μέσων μισθών, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση.
Το 2022, οι μέσες ετήσιες αποδοχές ήταν 24.709 ευρώ, όταν το 2012 ήταν 24.339 ευρώ, που σημαίνει ότι οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 370 ευρώ την τελευταία δεκαετία. Δηλαδή, κατά 37 ολόκληρα ευρώ, ετησίως!
Η Ελβετία είναι η χώρα του ΟΟΣΑ με τη δεύτερη χαμηλότερη 10ετή αύξηση του μέσου μισθού. Οι πτωχοί πλην τίμιοι φίλοι Ελβετοί είχαν μέση αύξηση μισθών, η οποία δεν υπερέβη το 7,1%. Συνέπεια, ο μέσος μισθός, το 2022 να φθάσει τα 69.702 ελβετικά φράγκα (72.490 ευρώ) και να είναι μόλις 4.631 φράγκα υψηλότερος σε σχέση με 10 χρόνια πριν.
Και στο σημείο αυτό, τίθεται το κρίσιμο, υπαρξιακό ερώτημα:
Και η διαφορά στο κόστος ζωής; Δεν είναι υψηλότερο στην Ελβετία;
Στην πρώτη θέση, ως προς την αύξηση των τιμών μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ μεταξύ 2012 και 2022 βρίσκεται η Ελβετία.
Στη δεύτερη θέση, όμως, βρίσκεται…. η Ελλάδα με +7,4% !
Αυτή η αόρατη γραμμή ευμάρειας ενώνει την Ελλάδα με την Ελβετία.
Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη, ένα πράμα…
Και μέσα σ’ όλη αυτή την κατάσταση, τα συνδικάτα αντιδρούν. Με τις αντιδράσεις να ταξιδεύουν εκτός συνόρων.
Η ΓΣΕΕ με προσφυγή της προς τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ζητά την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την πλήρη επαναφορά όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που αποδομήθηκαν, «πάγωσαν» ή καταργήθηκαν την τελευταία δεκαετία,
Η Συνομοσπονδία Εργατών προειδοποιεί για τον κίνδυνο αύξησης των ανισοτήτων που απειλούν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε συνθήκες ελλειμματικής θεσμικής προστασίας. με απορρυθμισμένη την αγορά εργασίας.
Προφανώς, οι συνδικαλιστές δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για το νέο δόγμα «Ελλάς-Ελβετία: Οικονομική ευρωστία».
Πηγή: kosmodromio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου