Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

"Τι ψηφίσατε μωρέ" και άλλα άλλοθι


Μερικοί στην αντιπολίτευση περιμένουν οι ψηφοφόροι να αυτομαστιγωθούν για την εκλογή Μητσοτάκη και το ρίξουν ξανά ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει την παραμικρή αλλαγή.

Βίκυ Σαμαρά

Με το εργασιακό νομοσχέδιο ante portas της Βουλής, βασικές θεσμικές αλλαγές της Αλλαγής να έχουν ήδη ακυρωθεί, μία “μεταρρύθμιση” στην υγεία στα σκαριά και την κρίση να γίνεται αισθητή στις τσέπες των πολιτών, θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να δυσκολεύεται περισσότερο στις δημοσκοπήσεις ή έστω να κερδίζει κάτι η αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυτό όμως δε συμβαίνει και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο τρόπος με τον οποίο (δεν) αντιπολιτεύεται.
Μετά το Γενάρη του 2015, ένα μεγάλο αντιπολιτευτικό λάθος του Αντώνη Σαμαρά ήταν ότι επέμεινε πως οι πολίτες έκαναν μία καταστροφική επιλογή και περίμενε ότι σύντομα θα την αναγνώριζαν. Ασχέτως του εάν αυτό ήταν αλήθεια ή όχι, ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι οι ψηφοφόροι θα αυτομαστιγωθούν και θα σπεύσουν περίπου να ζητήσουν συγνώμη από την κυβέρνηση, την οποία προσφάτως μαύρισαν.
Και όμως κάποιοι στο ευρύτερο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα φαίνεται να υιοθετούν πλήρως το σύνθημα των “τρολ του ΣΥΡΙΖΑ”: “Τι ψηφίσατε μωρέ;”
Κατηγορούν, ιδίως τους αριστερούς ψηφοφόρους που απείχαν ή το έριξαν Βαρουφάκη ή ΚΚΕ, ότι έφεραν “τη δεξιά” και περίπου επιχαίρουν με όσα δεινά συμβαίνουν διότι “Μητσοτάκη θέλατε”- αυτό πάει κυρίως σε όσους ψήφισαν ΝΔ.
Εάν στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το να κουνάς το δάχτυλο στους ψηφοφόρους για έλλειψη ταξικής συνείδησης, ας ρωτήσουν και το ΚΚΕ πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η τακτική. Και ας καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν πια τακτικές ώριμου φρούτου ή ότι ένα φρούτο μπορεί να αργήσει πολύ να ωριμάσει, αλλά και ότι ο νέος αυτός δικομματισμός δεν έχει ακόμη εδραιωθεί. Και καθώς δεν είναι κάθε μέρα του Αη- Γιαννιού, δεν έρχεται σε κάθε εκλογές το κοινωνικό ρεύμα του 2011- 2015 να το καβαλήσεις και να σε πάει άξαφνα στην εξουσία.
Εάν οι ψηφοφόροι αυτή τη φορά πήγαν για καφέ ή ακόμη και κάποιοι πήγαν και ψήφισαν τον αντίπαλο σου, τις αιτίες πρέπει να τις αναζητήσεις στα κυβερνητικά σου πεπραγμένα. Όχι, κανείς στην πραγματικότητα (ή ελάχιστοι, που θα είχαν ήδη αλλάξει γνώμη) δεν περίμενε να βγάλεις τη χώρα από την ΕΕ το 2015. Αλλά πολλοί περίμεναν να κάνεις έστω πέντε πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ το 81 δεν έβγαλε τη χώρα από την ΕΟΚ. Αλλά προχώρησε σε θεσμικές αλλαγές, όσο άντεχε πολιτικά.
Στη Δημοκρατία δεν είναι ποτέ στραβός ο λαός, αλλά στραβά οι πολιτικοί αρμενίζουν. Και μετά από ένα ναυάγιο, πρέπει να δείξουν ότι κατάλαβαν το λάθος- έστω να το δείξουν, όχι να το καταλάβουν όντως. Συνήθως τα κόμματα αλλάζουν αρχηγό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κακά τα ψέματα δεν έχει κανέναν ικανό να “φάει” τον Τσίπρα.
Αφού όμως δεν άλλαξε ο αρχηγός, θα έπρεπε να αλλάξουν κάποια άλλα πρόσωπα και κυρίως πολιτικές, να γίνει αυτοκριτική, να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα των εκλογών του 2019. Διαφορετικά, το μήνυμα και των επόμενων εκλογών θα είναι σκληρό για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου