Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Το μεγάλο ψέμα Μητσοτάκη με τις αυξήσεις στις συντάξεις


Οχι μόνο δεν τις πήραν όλοι, αλλά και όσοι συνταξιούχοι τις πήραν τις είδαν να χάνονται σε ακρίβεια, εφορία, εισφορά αλληλεγγύης και εισφορά υγείας

Τζώρτζης Ρούσσος

Αν κάτι συνεισέφερε τα μέγιστα στην… παντοδυναμία Μητσοτάκη μετά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, είναι η ψήφος των συνταξιούχων. Τους «πούλησε» δήθεν αύξηση κατά 7,75% στις αρχές του έτους, επιδότησε με επίδομα προσωπικής διαφοράς όσους δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς τον Μάρτιο, έκανε «επιτηδευμένο λάθος» και τους έδωσε άλλα 250 ευρώ που θα τα πάρει πίσω από τις συντάξεις στις αρχές του 2024. Δεν δίστασε να βγαίνει προεκλογικά και να μιλά για δήθεν αποκατάσταση των συντάξεων με την αύξηση και τα επιδόματα.
Ουδέν ψευδέστερον τούτου και το μόνο που αποδεικνύεται είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από φορομπήχτης είναι και θεομπαίχτης, που πουλά δήθεν αποκατάσταση του εισοδήματος των συνταξιούχων εμφανίζοντας μόνο την αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις. Ουδέν αναφέρει για τις αλλαγές φορολογικής κλίμακας που επιβαρύνουν το εισόδημα, αφού δεν άλλαξε τους φορολογικούς συντελεστές. Ουδέν αναφέρει για την αύξηση στον κλάδο υγείας, αφού αυτή υπολογίζεται ποσοστιαία πάνω στην αύξηση του συντάξιμου μισθού. Ουδέν αναφέρει για τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και ως εκ τούτου καθηλώθηκαν οι συντάξιμες αποδοχές τους και μειώθηκε η αγοραστική τους δύναμη. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί αριθμούνται σε 1.090.000 σε σύνολο 2,4 εκατ. συνταξιούχων. Τέλος, ουδείς αναφέρει το δράμα των 400.000 συνταξιούχων, που εξαιτίας της μη αναπροσαρμογής και των κλιμακίων του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) είχαν επιπλέον μείωση. Για να μιλήσουμε με όρους αγοραστικής δύναμης, οι συνταξιούχοι είχαν μείωση του εισοδήματός τους από 6,5% έως τουλάχιστον 11%! Ο λόγος βέβαια εδράζεται στη φορομπηχτική πολιτική Μητσοτάκη. Τουτέστιν, ό,τι κάνει σε όλους μας το διαπράττει και ενάντια στους συνταξιούχους.

Η εκλογική φάκα των αυξήσεων του 2024
Ομως δεν μένει εκεί. Οι συνταξιούχοι κατακλύζονται ήδη με «καλές ειδήσεις» ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου. Αυτές αφορούν την υποτιθέμενη αύξηση του 2024. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούν τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, το 2024 σχεδιάζεται να καταβληθεί νέα αύξηση στις συντάξεις πέριξ του 5%. Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου πράγματι θα πρέπει να καταγράφεται ετήσια αναπροσαρμογή στις συντάξεις μετά το 2023. Αυτή προκύπτει με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, στην οποία προστίθεται ο ετήσιος πληθωρισμός. Με βάση τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη η ανάπτυξη το 2023 μπορεί να φτάσει το 4% και με πληθωρισμό 5% σημαίνει αύξηση συντάξεων για το 2024 στο 4,5%. Το γεγονός ότι το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,5% το 2023 και η Κομισιόν 2,4% δεν αποτελεί πρόβλημα για τα πετσωμένα ΜΜΕ. Το θέμα είναι να στείλουν «καλές ειδήσεις» για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ώστε να σκεπαστεί το πόσο φορομπήχτης και θεομπαίχτης είναι. Αν μη τι άλλο, ηχεί ευχάριστα στον συνταξιούχο ότι το 2024 επίκειται αύξηση κατά 4,5% ή ακόμη και πάνω από 5%.
Αν αυτή η πληροφορία είναι fake news, αν εξευτελίζεται έτσι εν συνόλω η δημοσιογραφία, ουδένα απασχολεί. Το θέμα είναι οι καλές –έστω και ψεύτικες– ειδήσεις μαζί με την αποσιώπηση της φορομπηχτικής πολιτικής Μητσοτάκη.

Η αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί
01. Οι φερόμενες αυξήσεις (7,75%) στις συντάξεις αφορούν πληθωριστική κάλυψη του 2022 (τιμαριθμική αναπροσαρμογή). Ο πληθωρισμός για το έτος αυτό μπορεί να έκλεισε στο 9,6% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις στον δείκτη τροφίμων, ξεπερνά το 11%. Δηλαδή αντί για 11% χορήγησαν μόνο 7,75%. Συνεπώς (αντί για αύξηση) οι συνταξιούχοι υπέστησαν επιπλέον κλοπή της τάξης (11% – 7,75%) του 3,25%! Αυτό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Με βάση τους χαμηλούς συντάξιμους μισθούς που κατευθύνονται στην άμεση κατανάλωση, δηλαδή στα στοιχειώδη της αξιοπρεπούς διαβίωσης –τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης όπως τα καθαριστικά–, είναι προφανές ότι κυμαίνεται πολύ πάνω από το 11% που εμείς υιοθετούμε για να φτάσουμε σε συμπεράσματα χωρίς να κατηγορηθούμε.
02. Η «αύξηση» 7,75% χορηγήθηκε μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές. Αυτό σημαίνει ότι το 7,75% έγινε 6,2% (αφαιρώντας την ποσοστιαία συμμετοχή των επικουρικών 20% από την αύξηση 7,75%). Δηλαδή μείωση του ποσοστού «αύξησης» κατά 1,55% (7,75% – 6,2%).
Παράδειγμα: έστω με 1.000 ευρώ κύρια και 200 επικουρική, σύνολο 1.200 ευρώ. Αντί για αύξηση 1.200 χ 7,75% = 93 ευρώ, καταβλήθηκε αύξηση 1.000 χ 7,75% = 77,5 ευρώ.
03. Δεν προηγήθηκε η αναπροσαρμογή (κατά 7,75%) των φορολογικών κλιμακίων και του αφορολογήτου, το οποίο παραμένει στις 8.636 ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν η «αύξηση» αυτή να εμφανίζεται ως υπερβάλλον ποσό και να φορολογείται με υψηλότερους συντελεστές 22%. Επομένως, άλλη μια μείωση του ποσοστού «αύξησης» κατά 1,7% (αφαίρεση του ποσοστού 22% των συντελεστών από την αύξηση 7,75%).
04. Δεν προηγήθηκε επίσης η αναπροσαρμογή των κλιμακίων της εισφοράς αλληλεγγύης – ΑΚΑΓΕ, που σημαίνει ότι με την «αύξηση» αυτή οι συντάξεις που είναι πάνω από 1.310 ευρώ αλλάζουν κλίμακα έχοντας μεγαλύτερη παρακράτηση, της τάξης του 3%. Επομένως, για την κατηγορία αυτή το ποσοστό «αύξησης» είναι επίσης μειωμένο κατά 3%.
Παράδειγμα: έστω σύνταξη 1.320 ευρώ. Με την αύξηση 1.320 χ 7,75 = 1.420 ευρώ ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, επομένως κράτηση 1.420 χ 3% = 42 ευρώ.
05. Το 45% των συνταξιούχων  δεν έλαβε καμία αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, επομένως οι συγκεκριμένοι είχαν μείωση κατά τουλάχιστον 11% (με βάση τις παραδοχές μας, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν προς τα κάτω παρά μόνο προς τα πάνω). Υπενθυμίζουμε ότι οι προσωπικές διαφορές είναι παράνομες, μάλιστα με δύο αποφάσεις του ΣτΕ (του 2015 και του 2019) προς τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε.
06. Στο παζλ θα πρέπει να προσθέσουμε και την επιπλέον εισφορά 3,45% που προκύπτει από τις «αυξήσεις» για τον κλάδο υγείας. Θυμίζουμε ότι από το 2015 οι συνταξιούχοι καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές: 6% για την κύρια +6% για την επικουρική (ήταν 4% μόνο στην κύρια προ του 2015) έναντι 2,55% που καταβάλλουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, με τις «αυξήσεις» Μητσοτάκη η εισφορά των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 3,45%.

Προσφέρει «μειώσεις», πουλάει «αυξήσεις»
Συνοψίζοντας, λοιπόν, αντί για αυξήσεις (δηλαδή αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού 11% ώστε να κρατηθεί η αγοραστική δύναμη) οι συντάξεις 2.450.000 συνταξιούχων διαμορφώθηκαν ως εξής:
  • 1.090.000 συνταξιούχοι (λόγω προσωπικής διαφοράς) δεν έλαβαν καμία αύξηση. Επομένως, οι συντάξεις τους (κυρίως λόγω ακρίβειας) μειώθηκαν κατά 11%.
  • 960.000 συνταξιούχοι ναι μεν έλαβαν 7,75%, όμως χωρίς την αύξηση στην επικουρική και χωρίς την αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 3,25% και έπεσε στο 4,5%. Επομένως και οι συντάξεις τους (λόγω του πληθωρισμού) μειώθηκαν (11% – 4,5% = 6,5%).
  • 400.000 συνταξιούχοι λόγω μη αναπροσαρμογής και των κλιμακίων του ΑΚΑΓΕ είχαν επιπλέον μείωση 3% και το ποσοστό «αύξησης» έπεσε ακόμη παρακάτω: 4,5% – 3% = 1,5%. Επομένως οι συντάξεις τους (λόγω πληθωρισμού) μειώθηκαν κατά 11% – 1,5% = 9,5%.

Η παράλληλη ασφάλιση και οι ποινικές ευθύνες Δουφεξή
Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη εδώ και πολύ καιρό. Το πρόβλημα είναι ότι η εισαγγελία των «αδιευκρίνιστων» ποσών καθυστερεί χαρακτηριστικά και εν πολλοίς ύποπτα να στείλει το ζήτημα στα δικαστικά έδρανα. Ο λόγος για την παράλληλη ασφάλιση που ο Κυρ. Μητσοτάκης με όργανα τους Κωστή Χατζηδάκη και Παναγιώτη Δουφεξή αρνείται να ξεκαθαρίσει. Ετσι όμως χάνονται τεράστια ποσά για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι πέραν των υπολοίπων δεν παίρνουν και τις αυξήσεις επειδή παραμένει η προσωπική διαφορά.
Τι κάνει λοιπόν ο Παν. Δουφεξής, νυν διοικητής του ΕΦΚΑ και πρώην διευθυντής των υπουργών Βρούτση, Χατζηδάκη που όποτε είναι κυβέρνηση η ΝΔ παρατάει την απασχόλησή του και γίνεται μέλος των κυβερνήσεων; Πολύ απλά, αρνείται να λύσει το πρόβλημα και δεν χορηγεί τις προσαυξήσεις σε όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση. Αυτοί οι άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς ακρίβειας από τις πολιτικές Μητσοτάκη δεν έχουν λάβει τα χρήματά τους και ανέρχονται σε 250.000 ή στο 17% των συνταξιούχων της χώρας. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα αφορά όλους εκείνους τους συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν σύνταξη πριν από την έναρξη λειτουργίας του ν. 4387/16, δηλαδή πριν από τη 13η Μαΐου 2016. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν παράλληλη ασφάλιση λόγω του συγκεκριμένου νόμου, δικαιούνται προσαύξησης επί της σύνταξης που έχουν ήδη λάβει κι αυτό με τον επανυπολογισμό των συντάξεων από 1.1.2019. Μόνο που η προσαύξηση αυτή δεν τους έχει καταβληθεί ποτέ.
Το όλο ζήτημα τρέχει δυναμικά το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Μάλιστα το ΕΝΔΙΣΥ προχώρησε στην υποβολή συμπληρωματικού υπομνήματος επί της μηνυτήριας αναφοράς που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών με ΕΓ21-2022/208 και αρ. πρωτ. 2747/2.6.2023 με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, «ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Π. Δουφεξής, αν και είχε δεσμευτεί στον εισαγγελέα ότι θα διορθώσει τα λάθη που είχαν εντοπιστεί στον επανυπολογισμό των ήδη εκδοθεισών συντάξεων (με την προσαύξηση του παράλληλου χρόνου) από 1.1.2019, εντούτοις δεν προέβη στην παραμικρή ενέργεια».
«Να αποκατασταθεί η αλήθεια»
Το ψέμα και η συκοφαντία ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 21ης Μαΐου. Κάτι που η αντιπολίτευση δεν κατάφερε ή δεν ήθελε να αποκαλύψει. Κατά μεγάλο ποσοστό αυτό οδήγησε στην παντοδυναμία της ΝΔ. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι τάχα αποκατέστησε τις συντάξεις και χορήγησε αυξήσεις, μάλιστα της τάξης του 7,75%, δεν είναι παρά κακόηθες ψέμα και η μεγαλύτερη προσβολή σε 2.450.000 συνταξιούχους.
Οι συνταξιούχοι δεν είναι επαίτες ούτε ζητούν ελεημοσύνη. Απαιτούν την αλήθεια και την άμεση αποκατάσταση της σύνταξής τους:
  • Συμπληρωματικές αυξήσεις (πάνω από 11%) και σε όλες τις συντάξεις.
  • Αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων και του αφορολόγητου ποσού τουλάχιστον 20%.
  • Κατάργηση (ή αναπροσαρμογή των κλιμακίων) της Εισφοράς Αλληλεγγύης – ΑΚΑΓΕ.
  • Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ (επιβάλλουν υψηλότερους συντελεστές των συντάξεων) και να αφανιστούν οι προσωπικές διαφορές.
  • Μείωση της εισφοράς για τον κλάδο υγείας στο 2,55%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου