Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Το τραύμα και η προσέγγιση του Γκαμπόρ Ματέ


Παναγιώτα Ψυχογιού 

«Το τραύμα είναι η αόρατη δύναμη που διαμορφώνει τη ζωή μας», λέει ο Ματέ. « Διαμορφώνει τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που αγαπάμε και τον τρόπο που νοηματοδοτούμε τον κόσμο. Είναι η ρίζα των βαθύτερων πληγών μας». 

Κατά το πρώτο έτος της ζωής του, ο Gabor Maté βίωσε τις συνέπειες της κατοχής της Ουγγαρίας από τους Ναζί: Οι παππούδες του σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς, ενώ ο πατέρας του  βρισκόταν σε ένα τάγμα καταναγκαστικής εργασίας στην υπηρεσία του γερμανικού και του ουγγρικού στρατού . Έτσι, η μητέρα του βρέθηκε μόνη της με ένα παιδί που ήταν απόλυτα εξαρτημένο από εκείνη. Για μερικές εβδομάδες μάλιστα, ο Gabor Maté, αποχωρίστηκε τη μητέρα του, όσο βρίσκονταν και οι δύο στο γκέτο της Βουδαπέστης. Στη βρεφική του ηλικία λοιπόν, ο Maté ήρθε σε άμεση επαφή με το άγχος και την απόγνωση της μητέρας του, γεγονός που τον επηρέασε και ως ενήλικο.
Στο βιβλίο του « Όταν Το Σώμα Λέει Όχι», ο Gabor Maté δεν επικεντρώνεται στα βιώματά του, αλλά στις ψυχολογικές επιπτώσεις που αυτά του προκάλεσαν. Θεωρεί ότι η απώθηση είναι μία από τις κυριότερες πηγές του στρες και συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών. 
Θεωρεί επίσης ότι η «ασθένεια γεννιέται από το άγχος, την άγνοια, την ανισότητα, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια και την κοινωνική απομόνωση». Στο  βιβλίο, The Myth of Normal: Trauma, Illness and Healing in a Toxic Culture, ο Δρ Gabor Maté και ο γιος του Daniel υποστηρίζουν ότι τα πρότυπα κανονικότητας του πολιτισμού μας είναι καταστροφικά για την υγεία των ανθρώπων. Σε μια κοινωνία όπου το κέρδος και τα προσωπικά επιτεύγματα είναι οι υψηλότερες αξίες, τα τραύματα αφθονούν και οι καθημερινοί άνθρωποι αφήνονται να υπομένουν τον πόνο και την ντροπή τους στη σιωπή: «Η μηχανή του καπιταλισμού, που ορίζεται από τη λατρεία του εαυτού, ευδοκιμεί με την καλλιέργεια ψυχολογικών και σωματικών χρόνιων διαταραχών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το άγχος, η κατάθλιψη, οι εθισμοί και οι αυτοκτονίες. Επιβραβεύει τα βασικά χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών: επιφανειακή γοητεία, μεγαλοπρέπεια και αυτοσυγκέντρωση, ανάγκη για συνεχή διέγερση, τάση για ψέματα, εξαπάτηση και χειραγώγηση και αδυναμία να αισθανθούν τύψεις ή ενοχές. Πολλά από τα δεινά της σύγχρονης κοινωνίας είναι, λέει, φυσικές απαντήσεις σε έναν τοξικό πολιτισμό. «Πάρτε τον εθισμό, κάτι που δεν σχετίζεται μόνο με το ποτό και τα ναρκωτικά, αλλά και με το «σεξ, τον τζόγο, την πορνογραφία, τα extreme sports, τα κινητά τηλέφωνα». Ο εθισμός είναι μια φυσιολογική απάντηση στο τραύμα». Ο εθισμός είναι μια τέτοια δομή του μυαλού που εμποδίζει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον πόνο τους. Ο πνιγμός στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά τους κάνει να νιώθουν λιγότερο σαν το αβοήθητο παιδί που ήταν κάποτε:  «Στη δουλειά μου, είτε πρόκειται για εθισμούς είτε για χρόνια ασθένεια είτε για ψυχική ασθένεια, το τραύμα είναι πάντα εκεί . Και έχει πολλές, πάρα πολλές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Και δυστυχώς, αγνοείται εντελώς στην ιατρική εκπαίδευση. Και βασικά, είτε πρόκειται για υπερκατανάλωση τροφής είτε για εθισμό στην εργασία, είτε για εθισμό στο Διαδίκτυο, είτε για εθισμό στα παιχνίδια, είτε για πορνογραφία είτε για ναρκωτικά ή αλκοόλ, όλα αυτά είναι προσπάθειες να ξεφύγουμε από τον πόνο. Το πρώτο ερώτημα δεν είναι γιατί ο εθισμός, αλλά γιατί ο πόνος. Και αν καταλαβαίνεις γιατί ο πόνος, πρέπει να κοιτάξεις τις ζωές των ανθρώπων. Έτσι, η όλη ιδέα ότι οι εθισμοί είναι μια γενετική ασθένεια είναι απλώς επιστημονική ανοησία. Ή ότι είναι επιλογή είναι ακόμα πιο επιστημονική ανοησία. Κανείς δεν επιλέγει να είναι εθισμένος και κανείς δεν γεννιέται εθισμένος».  
Το τραύμα ,υποστηρίζει ότι υπάρχει σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και στη συλλογική σφαίρα – αναφέρει τη δίωξη των ιθαγενών του Καναδά και τον επακόλουθο εθισμό, την ασθένεια και την αυτοκτονία, καθώς και την κληρονομιά του ρατσισμού και της δουλείας στις ΗΠΑ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γράφει, το τραύμα είναι πολλαπλών γενεών: «Μεταβιβάζουμε στους απογόνους μας αυτό που δεν έχουμε επιλύσει στον εαυτό μας». Αν δεν επουλωθεί, το τραύμα «έχει αντίκτυπο στη ζωή σας… για το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας, πώς βλέπετε τον κόσμο, πώς ενεργοποιείστε, τι πιστεύετε για τον εαυτό σας, το είδος των σχέσεων που έχετε. Και εμφανίζεται με τη μορφή χρόνιας ασθένειας».
Εξηγεί ότι οι ανικανοποίητες ανάγκες των παιδιών θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε τραύμα. Μία από αυτές τις ανάγκες είναι η άνευ όρων αγάπη και αποδοχή .Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη  ανεξάρτητα από την εμφάνιση, το επίπεδο ευφυΐας ή την προσωπικότητά τους. Ο  Ματέ σε συνέντευξη στον Jay Shetty εξηγεί επίσης ότι η προστασία του παιδιού από κάθε βλάβη, η υπερπροστασία, είναι επίσης επιζήμια για την ανάπτυξή του. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φροντιστές δεν βλέπουν πλέον το παιδί ως άτομο αλλά μόνο «βλέπουν τις δικές τους ανησυχίες, τους δικούς τους φόβους και τις δικές τους φαντασιώσεις».
Η έλλειψη αυτορρύθμισης είναι εμφανής σε άτομα που βιώνουν έντονες και οδυνηρές συναισθηματικές καταστάσεις ή παρορμήσεις χωρίς να μπορούν να τις ξεπεράσουν και να γειωθούν. Εκφράζουν τα συναισθήματα, αντί να βιώνουν και να τα εκφράζουν με υγιείς τρόπους. Αυτό, επίσης, αντανακλά καταστάσεις πρώιμης ζωής, όταν οι ενήλικες που φροντίζουν δεν μπορούσαν να είναι αρκετά συναισθηματικά παρόντες για να βοηθήσουν τον ανώριμο εγκέφαλο του βρέφους να αναπτύξει αυτορρύθμιση. 
Η μέθοδός του είναι η διερεύνηση μέσω αυτοσυμπόνιας, μια προσέγγιση που βοηθά τα άτομα να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους και να συνδεθούν με τον εσωτερικό τους εαυτό με έναν συμπονετικό και μη επικριτικό τρόπο. Βασίζεται στις αρχές της ενσυνειδητότητας, της αυτογνωσίας και της αυτοσυμπόνιας.
Ο Δρ Ματέ μας δίνει ένα νέο όραμα: μια κοινωνία ενημερωμένη για το τραύμα στην οποία οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι γιατροί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και το νομικό προσωπικό δεν ασχολούνται με τη διόρθωση συμπεριφορών, τη διάγνωση, την καταστολή των συμπτωμάτων και την κρίση, αλλά επιδιώκουν να κατανοήσουν τις πηγές από την οποία πηγάζουν ανησυχητικές συμπεριφορές και αρρώστιες στην πληγωμένη ανθρώπινη ψυχή.Παρά την αρνητική πλευρά του τραύματος, υπογραμμίζει ότι « η ευπάθεια είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη.  Λόγω παιδικών τραυμάτων, πάψαμε να είμαστε ευάλωτοι και γίναμε υποστηρικτές της στάσης «έχω δίκιο» για να αμυνθούμε. Έτσι σταματήσαμε να αναπτυσσόμαστε. Όπως ένα καβούρι έχει σκληρό περίβλημα και δεν μπορεί να αναπτυχθεί αλλο, έτσι κι εμείς, αν δεν επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να είναι ευάλωτοι, δηλαδή εύπλαστοι, δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε. Χωρίς να είμαστε ευπαθείς, ευάλωτοι,τρωτοί, δεν εξελισσόμαστε».

*Ο Dr. Gabor Maté γεννήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας το 1944. Είναι ουγγροκαναδός γιατρός, συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής. Αποφοίτησε με πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας το 1969 και συνέχισε να ασκεί την οικογενειακή ιατρική στο Βανκούβερ για πάνω από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γιατρός, άρχισε να ενδιαφέρεται για τη σχέση μεταξύ χρόνιων ασθενειών και συναισθηματικών τραυμάτων. Ο Maté μελέτησε τον εθισμό και τη σύνδεσή του με το τραύμα και τελικά έγινε ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στο θέμα αυτό. Στις 20 και 21 Ιουνίου 2023 θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου