Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Φόρουμ Δελφών: Σχεδιασμοί και μπίζνες


Διαβούλευση των ελίτ με απούσες τις ανάγκες των πολιτών

από Δημήτρης Γκάζης

Με κεντρικό θέμα τη «Μεγάλη Μετάβαση», διεξάγεται τις μέρες αυτές, το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, συγκεντρώνοντας στα πάνελ του πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους think tank, στελέχη διεθνών οργανισμών και επιχειρηματίες. Μια συνάντηση των ελίτ, υπό την αιγίδα της ΠτΔ, Αικ. Σακελλαροπούλου, που στόχο έχει να αναδείξει τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου – πάντα πό την σκοπιά τους. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλες οι μεγάλες προκλήσεις, ο πόλεμος και η νέα αρχιτεκτονική των διακρατικών σχέσεων, η κλιματική κρίση και η «πράσινη ανάπτυξη», ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, το μέλλον της οικονομίας κ.λπ. Πάνω από «800 ομιλητές από 70 χώρες», όπως διαφημίζουν οι οργανωτές του φόρουμ, θα δώσουν το στίγμα των «συστημικών απαντήσεων» στις παραπάνω προκλήσεις, κρύβοντας πίσω από την εικόνα «αυτοπεποίθησης» την πραγματικότητα της διαρκούς και πολυεπίπεδης κρίσης. Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ, θα υπάρχουν συζητήσεις για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τις δυνατότητες συνεργιών σε διάφορους τομείς, ενώ τα διάφορα λόμπυ θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τις θέσεις τους σε μια σειρά τομείς.

Συνάντηση με διεθνή σημασία
Το Φόρουμ των Δελφών φιλοδοξεί να καταστεί διεθνής πόλος. Μεταξύ των ομιλητών προσωπικότητες, πρώην πολιτικοί, ηγέτες κρατών κ.ά.. Το στίγμα δόθηκε ήδη από την πρώτη μέρα με την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μέσω του φόρουμ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Δύση «να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία, υιοθετώντας ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις, χωρίς χρονοτριβή». Παρόντες μεταξύ άλλων και μια σειρά ηγέτες και κυβερνητικά στελέχη, κυρίως από τα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη, με τη χώρα μας να επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως ένα μοχλό προσέλκυσης των χωρών της περιοχής, στο αυτικό (ευρωΝΑΤΟϊκό άρμα). Η εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ, ο αμερικανικός στρατός, η Μοσάντ, το think tank Atlantic Council, δείχνει πως και οι δυτικοί πατρόνες αποδέχονται (δηλαδή επιβάλλουν και προωθούν) αυτό το ρόλο. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Τσούνη, σε συνέντευξη που έδωσε στα πλαίσια του φόρουμ, όπου αφού επέμεινε στον ρόλο της χώρας μας στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία με τους σταθμούς φυσικού αερίου (LNG) σε Αλεξανδρούπολη και Ρεβυθούσα, την προοδο στην πράσινη ενέργεια και τα δικαιώματα των… ΛΟΑΤΚΙ, τόνισε πως «η Ελλάδα φυλάει τα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό να εκσυγχρονίσουμε τον εξοπλισμό της».

Και η κοινωνία;
Είναι χαρακτηριστικό πως –από τη σύνθεση των πάνελ ακόμη– γίνεται προσπάθεια να κατασκευαστεί ένα αφήγημα πιστό στις προδιαγραφές των ελίτ, για την πορεία του κόσμου μας. Η κατανόηση των προβλημάτων και των ανοιχτών προκλήσεων αλλά και οι προτεινόμενες λύσεις είναι προφανές πως βρίσκουν την κοινωνία στο περιθώριο. Κάπως έτσι έχουμε τραπεζίτες να μιλούν για τη δημοκρατία, τον γενικό διευθυντή της Coca-Cola Ελλάδας να μιλά για το νερό ως κοινό αγαθό και εκπροσώπους του ΝΑΤΟ να μιλούν για την ειρήνη. Στην πραγματικότητα συζητούν πως θα επιβάλλουν τις δικές τους προτεραιότητες, ως καθολικά αποδεκτές στην κοινωνία.
Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας δίνει το παρόν στη συνάντηση αυτή, παριστάνοντας πως εκπροσωπεί την κοινωνία. Στην πράξη δίνει διαπιστευτήρια και κάνει δημόσιες σχέσεις με τα διάφορα συμφέροντα. Στα πάνελ, παρελαύνουν ως ομιλητές σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης και δεκάδες εκπρόσωποι της Ν.Δ. αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης – από τον Ν. Ανδρουλάκη και τον Στ. Κασσελάκη μέχρι τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Η Δημοκρατία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Αττίλας
Εκτός των άλλων θεματικών, στο πρόγραμμα του Φόρουμ των Δελφών ειδική αναφορά γίνεται σε σημαντικές επετείους που σηματοδοτεί η φετινή χρονιά, με δύο ειδικές θεματικές συζητήσεις για τα «50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας» και τα «20 χρόνια από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα» να λαμβάνουν χώρα την πρώτη μέρα του φόρουμ. Τι κρατάνε από την περιπέτεια της δημοκρατίας στην μεταπολίτευση οι ελίτ, σε μια εποχή μάλιστα που η δημοκρατία έχει γίνει κουρελόχαρτο, αναλαμβάνουν να μας το πουν εκπρόσωποι τραπεζικών και οικονομικών συμφερόντων –πόσο πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις– μεταξύ των οποίων και ο διακομματικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμβολο των ελίτ η Ολυμπιάδα του 2004 και από την αντίστοιχη συζήτηση στο φόρουμ δεν μπορούσε να λείπει η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία αφού μας διαβεβαίωσε ότι «δεν ευθύνεται η Ολυμπιάδα για τη χρεοκοπία της χώρας», πήγε ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας πως «χωρίς την Ολυμπιάδα δεν θα είχαν προχωρήσει τόσα μεγάλα έργα υποδομής» ενώ δεν θα ήταν ίδια και «η εικόνα των ξένων για τη χώρα μας». Ευχαριστούμε για το «ξεβλάχεμα» κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, αν μπορείτε κάντε κάτι και για το πριν λίγους μήνες υπό κατάρρευση ΟΑΚΑ και για τα ρημαγμένα ολυμπιακά ακίνητα τα οποία ακόμη πληρώνουμε ως λαός.
Αποσιωπάται όμως μια τρίτη επέτειος, αυτή του Αττίλα, των 50 χρόνων από την εισβολή, και τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου από την Τουρκία. Άλλωστε είναι γνωστό πως «η Κύπρος κείται μακράν» και πλέον η Τουρκία είναι και «με τη βούλα» φίλη και σύμμαχος χώρα. Στο πρόγραμμα του φόρουμ χωράει μια αναφορά μόνο στην Κύπρο, στο πάνελ με τίτλο «Ξετυλίγοντας το αίνιγμα του Κυπριακού σε ταραχώδεις καιρούς: Αξιολογώντας τη πορεία και ανοίγοντας το μονοπάτι προς τα εμπρός» και αυτή στο γνωστό πλαίσιο της «λύσης», που επιμένει στο «διάλογο των δύο κοινοτήτων». Στη συζήτηση που διεξήχθη, την Πέμπτη 11/4, ακούστηκαν τα ίδια ευχολόγια. Ο απεσταλμένος της Ε.Ε. τόνισε πως «η ευρωπαϊκή πλευρά είναι πρόθυμη να δώσει στις δύο κοινότητες κοινές ευκαιρίες για να εργαστούν μαζί και παρουσίασε σειρά πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ε.Ε., όπως ένα σχέδιο εργοστασίου ενέργειας με φωτοβολταϊκά, υποτροφίες σε παιδιά και πολλά άλλα», ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων (πρώην διαπραγματευτής) επανέλαβε πως «πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για διεθνή συνεργασία και το Κυπριακό αποτελεί μεγάλο εμπόδιο», χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα του 2004 με το «όχι» στο σχέδιο Ανάν ως «μια τραυματική εμπειρία». Ενώ τέλος ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος επεσήμανε «ότι πρέπει να μείνει ανοιχτός ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, θυμίζοντας ότι πριν από 20 χρόνια, τα σύνορα ήταν κλειστά και δεν υπήρχε επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, πράγμα που σημαίνει ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος» και καταλήγοντας στην «ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». Όλα όμορφα και τακτοποιημένα και ο Αττίλας στη θέση του, να ψάχνει ευκαιρία να ολοκληρώσει τη δουλειά που κατά τον Ερντογάν έμεινε στη μέση το ’74.

Το ξέπλυμα μιας εισαγγελέως
Το βήμα του Φόρουμ τον Δελφών, χρησιμοποίησε η Γ. Αδειλίνη, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για να απαντήσει στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών που κάνουν λόγο για εγκληματική ολιγωρία και κενά στη διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. Απαντώντας μάλιστα στη Μαρία Καρυστιανού, που σε συνέντευξή της είχε αποκαλύψει την προτροπή της Γ. Αδειλίνη «να απευθυνθεί στην εκκλησία για βοήθεια», η εισαγγελέας κάνει λόγο για παρερμηνεία των λεγομένων της, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως επιπλέον επιχείρημα για την ορθότητα των χειρισμών της το γεγονός πως παρήγγειλε επιπλέον έρευνα της υπόθεσης από την εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Εμείς θα προσθέταμε όμως μετά τις καταγγελίες των συγγενών και τα στοιχεία των ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων και υπό το βάρος της κοινωνικής πίεσης.
Γιατί όμως μια εν ενεργεία ανώτατη δικαστικός έχει ανάγκη να τοποθετηθεί σε ένα φόρουμ για μια εν εξελίξει υπόθεση;. Πόσο θεμιτό και θεσμικά ορθό είναι αυτό; Πόσο επηρεάζει την ορθή και ανεξάρτητη κρίση της, τη διεξαγωγή των ερευνών κ.ο.κ, η εμπλοκή της στην πολιτική αντιπαράθεση που υπάρχει στη δημόσια σφαίρα σχετικά με την προσπάθεια ή μη συγκάλυψης της υπόθεσης; Και από την ανάποδη, γιατί ένα φόρουμ όπως αυτό των Δελφών, επιλέγει να γίνει ο τόπος ξεπλύματος της κα. εισαγγελέως;
Ορθά οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνονται οργισμένοι από τη στάση της Γ. Αδειλίνη και την καλούν αντί δημοσίων τοποθετήσεων να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε να είναι σε θέση, όπως την καλεί εκ νέου η κ. Καρυστιανού, «να απαντά και στα τελευταία γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη μονταζιέρα, τον ανακριτή και να μας απαντήσει για ποιο λόγο πρέπει εμείς να ψάχνουμε σήμερα για υπολείμματα των νεκρών μας αντί να έχει γίνει σωστά η έρευνα σε πρώτο χρόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου