Στις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις ενός Grexit και στην στάση των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρεται, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νομπέλ, Τζόζεφ Στίγκλιτς.
«Η επίγνωση ότι το ευρώ δεν είναι ακαταμάχητο θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα τόσο την ΕΚΤ, όσο και τους ευρωπαίους κυβερνώντες. Με την πρώτη κερδοσκοπική επίθεση, τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων θα εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα επίπεδα, αρχίζοντας από τις ασθενέστερες χώρες, όπως την Ιταλία. Και ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μια επίθεση και μια κρίση, σαφώς πιο βαθιά από τις προηγούμενες, είναι αναπόσπαστο στοιχείο των καπιταλιστικών κοινωνιών», τονίζει.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος σημειώνει:
«Το επίπεδο ασυνειδησίας που έχει διαδοθεί, κυρίως στην Γερμανία, είναι τρομακτικό. Κάποιοι φτάνουν να δηλώνουν, χαλαρά, ότι οι αγορές πλήρωσαν ήδη τη ρήξη του ευρώ και, μάλιστα, ότι η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν κάτι το θετικό για τη Νομισματική Ένωση. Το θεωρώ παραφροσύνη, ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, από την τύφλωση που επικράτησε κατά την αντιμετώπιση της κρίσης της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008».
Σχετικά με την Ιταλία, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς τονίζει ότι «αυτό που λείπει είναι η ζήτηση, η οποία συνεχίζει να συμπιέζεται από την κατεύθυνση που έχει ακολουθήσει η Γερμανία, με την εμμονή στην λιτότητα».
Στην συνέχεια ο αμερικανός οικονομολόγος επανέρχεται στην Ελλάδα και δηλώνει:
«Χρόνια δεινών δείχνουν να μην δίδαξαν τίποτα. Ετέθη ο εξωπραγματικός στόχος να πιεσθεί η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5%. Καταλαβαίνετε για τι μιλάμε; Η Ευρώπη έχασε μια δεκαετία και κινδυνεύει σοβαρά να χάσει άλλη μια, όσο συνεχίζει να δηλώνει ικανοποιημένη από μια ανάπτυξη της τάξης του 1%».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου