Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Καλέ τι πρωθυπουργός είσαι εσύ… – Εσείς πόσο Μητσοτάκη καταναλώσατε σήμερα;


Κούλα το ακούς; Πολύ καλό παιδί ο Κυριάκος…
 
Αρχικά προσπάθησαν να τον πλασάρουν ως το “καλύτερο βιογραφικό της χώρας” -πάλι καλά που δεν είπαν ότι είναι κι αυτοδημιούργητος. Μετά λάνσαρε ο ίδιος το αφήγημα του βρέφους που έγινε εν αγνοία του “πολιτικός εξόριστος” στο Παρίσι. Και τώρα βλέπουμε τις τελευταίες πινελιές του επιτελείου του, που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει το προφίλ του και να δείξει “τον άνθρωπο Κυριάκο πίσω από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη”.
Μετά την εντελώς τυχαία συνάντησή του με μια θαυμάστρια στην Κυψέλη (καλέ τι γκόμενος είσαι εσύ…), μετά από τη συνέντευξή του στην εκπομπή του Χατζηνικολάου για τα παιδικά του χρόνια και το αγαπημένο του φαγητό, που δεν είχε πολλά να ζηλέψει από τα πορτατίφ του Σαμαρά, η συντονισμένη καμπάνια συνεχίστηκε με συγκλονιστικά ρεπορτάζ και “παρασκήνια”:
(Σημείωση: όλα τα παραπάνω από “Τα ΝΕΑ” του Βαγγέλη Μαρινάκη).
Ακόμα και άρθρα γνώμης για τους καταιγιστικούς ρυθμούς του, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν οι αντίπαλοί του -που τουλάχιστον έχει πιο πολιτικό περιεχόμενο. Οπότε οι όποιες αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική δεν προκαλούνται από τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της αλλά γιατί δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τους κυβερνητικούς ρυθμούς…
Το αφήγημα που χτίζεται μεθοδικά από τα φιλικά ΜΜΕ -που δεν είναι και λίγα- θα μπορούσε να συνοψιστεί, παραφράζοντας μια κλασική κινηματογραφική ατάκα:
-Κούλα μ’ ακούς; Πολύ καλό παιδί ο Κυριάκος…
Την ίδια στιγμή, η “κριτική” που του ασκούν -για να κρατήσουν τα προσχήματα- είναι πχ ότι… σέβεται υπέρ του δέοντος τους κομμουνιστές και δεν προχωρά όσο πρέπει το μεταναστευτικό. Όχι τόσο σκληρή κριτική παιδιά, θα την ρίξετε την κυβέρνηση…

Οκτώβρης 1940 - Οκτώβρης 2019


Βιώματα και μνήμες από το μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης
 
Στέφανος Τζουμάκας
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος, το προσεχές Σάββατο 2 Νοέμβριου 2019, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στις εκδηλώσεις του Μαρτυρικού χωριού Καταρράκτης, προσκεκλημένος από το Δήμο των Κεντρικών Τζουμέρκων.
Οκτώβρης 1940. Μαρτυρίες από μαχητές. Βιώματα και μνήμες από τη γενέτειρα μου.
Όλοι οι άνδρες του χωριού μου -Καταρράκτης –Κεντρικά Τζουμέρκα- ήταν στη πρώτη γραμμή του Μετώπου με τη πολεμική διακοίνωση του Γκράτσι, πρέσβη του Ιταλικού Φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι στην Ελλάδα.
Στη πρώτη γραμμή, ο μετέπειτα δάσκαλος μου, ο πατέρας μου, ο αδελφός του, τα αδέλφια της μάνας μου και σύσσωμοι πολλοί μαχητές από τα Τζουμερκοχώρια.
Από το μέτωπο άρχισαν να έρχονται τα κακά μαντάτα για νεκρούς και τραυματίες. Είναι γραμμένα στο μνημείο του χωριού όλα τα ονόματα.
Ακολούθησε η υποχώρηση με τα πόδια μερόνυχτα και η ένταξη στις οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης της περιοχής (Βελουχιώτης και Ζέρβας). Έφθασαν οι Ιταλοί στρατιώτες στα χωριά μας και προσπαθούσαν να κρυφτούν σε στάβλους και αχυρώνες από το φόβο των άλλων κατακτητών, των Γερμανών. Οι Ιταλοί στρατιώτες προέβαιναν και σε αρπαγές κάθε φαγώσιμου.
Ακολούθησε η κατοχή από δυο κατακτητές που τη βαρβαρότητα υπέστησαν οι Ηπειρώτες από τους ναζί της Μεραρχίας Εντελβαις που αυτοαποκαλούνταν ευγενείς λευκοί - entelwess- των Βαυαρικών Άλπεων. Από τους μακελλάρηδες και συνειδητούς φασίστες της Βαυαρίας.
Η φτώχεια και η πείνα μαζί με το χειμώνα στα ορεινά θέριζαν. Δύο ανήλικα αδέλφια μου, 2,5 και 4 ετών πέθαναν από τη πείνα και τις κακουχίες.
Δίπλα από το χωριό μου κοντά στην ιστορική Γέφυρα της Πλάκας που τώρα ξανά αναστηλώνεται, στον Άραχθο ποταμό, ο Άρης Βελουχιώτης από το ΕΑΜ και ο Ναπολέων Ζέρβας από τον ΕΔΕΣ, υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία συνεργασίας κατά των δυνάμεων του κατακτητή.
Η ένοπλη αναμέτρηση των δυνάμεων της Αντίστασης με τα γερμανικά στρατεύματα είχε συνέπειες. Στις 23 Οκτώβρη του ‘43 η μεραρχία του Μονάχου πυρπόλησε, έκαψε και σκότωσε αμάχους και μακέλεψε το χωριό μου, τον Καταρράκτη Τζουμέρκων Άρτας. Σώθηκαν όσοι πρόφθασαν και χώθηκαν στις σπηλιές του βουνού με υψόμετρο από 1.200 - 2.453 (Την υψηλότερη κορυφή της Πίνδου στη θέση Καταφύγι). Οι Γερμανοί είχαν απώλειες, έθαψαν τους νεκρούς τους και ήλθαν το 1961 για την εκταφή και την αποκομιδή των οστών.
Οι επιζώντες κάτοικοι έφτιαξαν καλύβες που έζησαν έτσι για μια δεκαετία και πλέον. Μετά άρχισαν να ξανακτίζουν πετρόσπιτα και αντί για πόρτες και παράθυρα, χρησιμοποιούσαν παλούκια και κουβέρτες.
Ξεκίνησε ο καταστροφικός εμφύλιος που έσπρωξαν σε αυτό το νέο μακελειό οι εκπρόσωποι των δύο υπερδυνάμεων ΗΠΑ- ΕΣΣΔ με μεγάλη ευθύνη των εμπλεκόμενων πολιτικών δυνάμεων του τόπου, όπου τα αδιέξοδα τους οδήγησαν σε θηριωδίες, στη διάλυση της εθνικής ενότητας και τη τυχοδιωκτική έξοδο στον εμφύλιο και στη διαίρεση στη λαϊκή βάση, όπου οι φτωχοί σκότωναν τους φτωχούς. Ακολούθησε η εθνική τραγωδία για χιλιάδες Έλληνες στις εξορίες , στις φυλακές, στην πολιτική προσφυγιά.
Μετά τον εμφύλιο, οι εθνικόφρονες εμφάνισαν τη Φρειδερίκη Γκλύξμπουργκ, ως μεγάθυμη στις αγαθοεργίες και άρχισαν να κτίζουν το σχολείο του χωριού μου, γράφοντας το όνομα της στη πρόσοψη του με πελεκημένα γράμματα στη πέτρα.
Γεννήθηκα σε καλύβα ως τελευταίος γιός και ο νονός μου, μου έδωσε το όνομα του Στέφανου, του νεκρού αδελφού μου που χάθηκε στη κατοχή.
Όταν πήγα στο σχολείο δεν είχε κανένα θρανίο ούτε και παράθυρα, ούτε κανένα βιβλίο. Ακούγαμε όρθιοι και φεύγαμε. Ο δάσκαλός μας απεβίωσε και στη θέση του τοποθετήθηκε ως νέος δάσκαλος, ο συμπολεμιστής του πατέρα μου από το Αλβανικό Μέτωπο. Αποκτήσαμε σόμπα και κάθε μαθητής έπρεπε να πηγαίνει ένα ξύλο το χειμώνα, κάθε μέρα. Μετά μας έφεραν σκόνη γάλα και το έβραζαν οι μεγαλύτεροι μαθητές στο καζάνι και το σέρβιραν σε κούπες, κάθε μέρα διαφορετική βάρδια που έπρεπε δε να φέρουν και τα ξύλα για το καζάνι. Μετά έφεραν χρήματα και οι μαραγκοί άρχισαν να φτιάχνουν θρανία και εμείς να τα κουβαλάμε .Μέχρι και τη Πέμπτη δημοτικού κουβαλούσαμε θρανία όταν και ολοκληρώθηκε η παραγγελία.
Περιττό να πω ότι καθόμαστε σταυροπόδι στο δάπεδο σε ορεινό χωριό και γράφαμε με ένα κοντύλι σε μια πλάκα. Ένδεκα χρονών είδα θρανίο. Εν τω μεταξύ, ο δάσκαλός μου διάβαζε την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και οι χωροφύλακες και οι εθνικόφρονες των ΤΕΑ (Τάγματα Εθνοφυλακής) τον αποκαλούσαν συνοδοιπόρο, μίασμα και αντεθνικό.
Διανύαμε τη περίοδο της αποκαλούμενης χρυσής οκταετίας του αείμνηστου Καραμανλή και δεν ξέραμε τι θα πει παπούτσι, σακάκι , παντελόνι, υποκάμισο και βιβλίο να μάθουμε.
Φτώχεια και ορφάνια. Με τσαπί και με γκασμά μάζευαν στάχτες, καμένα καδρόνια και εκεί φύτευαν και έσπερναν. Μέσα στα αποκαΐδια από τη πυρπόληση , στα «κηπάρια» γιατί στα ορεινά δεν είχε κήπους, κάμπους και στρέμματα.
Δεν ξέραμε πως είναι τα ψάρια, πως είναι και κατά που «πέφτει» η θάλασσα, πως είναι οι ελιές, οι πορτοκαλιές, οι λεμονιές, τα αυτοκίνητα. Τα βλέπαμε μόνο στα βιβλία γιατί στην Πέμπτη, αλλά κυρίως στην Έκτη δημοτικού είδαμε πως είναι τα βιβλία. Ερχόταν δε ένας ταχυδρόμος και ένας γιατρός με ένα μουλάρι κατά διαστήματα.
Μπήκα στο Γυμνάσιο στη διπλανή κωμόπολη, τέσσερις ώρες με τα πόδια πήγαινε –έλα κάθε μέρα με παρέα τη βροχή, το χαλάζι και το χιόνι. Και διάβασμα πολύ τη Κυριακή γιατί δεν είχαμε πετρέλαιο για τη λάμπα πετρελαίου. Χρυσή οκταετία!
Η μετανάστευση χιλιάδων Ελλήνων στη Γερμανία, την Αυστραλία, ήταν μέρος της διάλυσης της χώρας, χαρακτηρίστηκε δε και ευλογία.
Ακολούθησε η βία και η νοθεία, η δολοφονία του βουλευτή Λαμπράκη με τα τρίκυκλα από τους χρυσαυγίτες της εποχής, στη συνέχεια η αποστασία με τη προτροπή των ανακτόρων, ως προάγγελος της Χούντας.
Η χούντα με την υποστήριξη των ΗΠΑ έκανε ένα ακόμη πογκρόμ κατά του ελληνικού έθνους, επικαλούμενη την εθνικοφροσύνη, με εξορίες, φυλακές, βασανιστήρια, φόνους στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, με κατάληξη τη προδοσία της Κύπρου.
Ακολούθησε η μεταπολίτευση, η αλλαγή, η αναγνώριση της εθνικής Αντίστασης και η ανακήρυξη των Μαρτυρικών χωριών μεταξύ των οποίων και ο Καταρράκτης των Τζουμέρκων. Τα μαρτυρικά χωριά είναι 114 και ήδη έχουν οργανώσει και συστήσει Ομοσπονδία.
Μου δόθηκε η δυνατότητα με τη συμμετοχή μου σε εκπροσωπήσεις της Χώρας, σε συνέδρια , εκδηλώσεις και αποστολές να μεταβώ στη Δυτική Γερμανία. Με την πρώτη άφιξη μου στη Φρανκφούρτη στο αεροδρόμιο με υπέβαλαν σε έλεγχο καθώς και για πόσο θα διαμείνω , γιατί - ως πρόεδρος της ΕΦΕΕ- είχα κάνει δήλωση να δοθεί άσυλο –όπως και δόθηκε από τον Άρειο Πάγο -στον Πόλε που ήταν στην Ελλάδα και κατηγορούνταν για συμμετοχή στην ένοπλη οργάνωση RAF- Rote Arme Fraction ή Baader-Meinhof. Φράξια Κόκκινος Στρατός - Μπάαντερ -Μάινχοφ .Η εν λόγω οργάνωση δρούσε στη λογική του αντάρτικου πόλεων, ως αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική οργάνωση. Είχε προβεί σε φόνους αξιωματούχων και επιχειρηματιών στη Δυτική Γερμανία από το 1970 μέχρι το 1990.
Πρώτα πήγα στη Βαυαρία , στο Μόναχο. Ήθελα να δω τη περιοχή που κατάγονταν τα «τέρατα και τα θηρία» που μακέλεψαν την οικογένεια μου, το τόπο μου, τη χώρα μας. Πήγα από το Μόναχο κάνοντας την ορεινή διαδρομή των Βαυαρικών και Αυστριακών Άλπεων, εκεί που φυτρώνει το λουλούδι entelwess των Άλπεων μέχρι το Salzburg της Αυστρίας, τη γενέτειρα του μεγάλου μουσικού Mozart.
Οι θρασύδειλοι ναζί που έσφαζαν, τα «λουλούδια του θανάτου», αυτοονομάζονταν τα λουλούδια των Άλπεων, τα άστρα των χιονισμένων Άλπεων. Βέβαια τα ορυχεία άλατος 2.500 χρόνων του Salzburg και ο Μότσαρτ ήταν η απάντηση του άλλου ανθρώπου που μοχθεί και ονειρεύεται ένα κόσμο ουμανιστικό.
Έχω συμφιλιωθεί με τη Γερμανία ως χώρα καθώς και με το Γερμανικό λαό, έχω πάει αμέτρητες φορές. Με σοκάρισαν: Τα απομεινάρια των συμμαχικών βομβαρδισμών στη Βρέμη. Η τετραμερής διακρατική κατοχή του Βερολίνου και ο στρατιωτικός έλεγχος με προκλητικούς προβολείς για να περάσουμε στο Ανατολικό Βερολίνο. Οι διηγήσεις των φτωχών Γερμανών που πήγαιναν ώρες και μερόνυχτα με τα πόδια για να αποκτήσουν στέγη και κυρίως εργασία. Οι διηγήσεις των Ελλήνων μεταναστών για τις ενοχές πολλών Γερμανών για τους Ναζί αλλά και για τη προκλητική επιθετικότητα ορισμένων που έχασαν τα παιδιά τους σε μάχες, όπως στη Μάχη της Κρήτης. Τι να πω για το Νταχάου που μαρτύρησαν αγωνιστές κρατούμενοι .Πολλοί που επέζησαν μίλησαν καλύτερα οι ίδιοι .
Το Λουξεμβούργο το θεωρώ τόπο ανείπωτης μαρτυρίας. Όμοια με το μακελειό στο Δίστομο, στο Κομμένο, στα Καλάβρυτα, στη Καισαριανή. Το Λουξεμβούργο συνορεύει με ένα μικρό ποτάμι με τη Γερμανία. Πέρασαν το ποτάμι οι Ναζί μπήκαν στο Δουκάτο και έσφαξαν στο αίμα όλους τους άνδρες του κρατιδίου. Απέναντι , στη γερμανική πλευρά –περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου - είναι η πόλη Trier- Τρίερ (Την είχαν κτίσει οι Ρωμαίοι το 15 π.χ .με το όνομα Τρέβηροι). Την επισκέφθηκα ως απάντηση στη σφαγή, ως απότιση τιμής σε ένα από τους μεγάλους διανοητές της ανθρωπότητας. Ένα εξαίρετο άγαλμα κοσμεί τη γενέτειρα πόλη του Κάρολου Μαρξ. Ο Μαρξ γεννήθηκε εκεί, ως ένας από τα εννέα τέκνα μιας προοδευτικής εβραϊκής οικογένειας.
Θεωρώ ως σημαντική τη διδακτορική του διατριβή στο Δημόκριτο και τον Επίκουρο και ιδιαίτερης αξίας για τη παγκόσμια γνώση τη Κριτική στη πολιτική Οικονομία και τους τόμους για το Κεφάλαιο.
Στη Γερμανία σήμερα η πολιτική της δεξιάς και της ολιγαρχίας, με επιμονή στη διαρκή λιτότητα, στα πλεονάσματα ως προϊόν εκμετάλλευσης άλλων οικονομιών της ΕΕ, με τη προώθηση της παραγωγής προϊόντων χαμηλού κόστους σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας και ως υιοθέτηση του αθέμιτου ανταγωνισμού και του οικονομικού και κοινωνικού dumping, δημιουργεί τους όρους για μια νεοφασιστική και ακροδεξιά παλινόρθωση. Ιδιαίτερα σε κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας, όπου λαϊκά στρώματα αντί να οργανώσουν την δημοκρατική απάντηση απέναντι σε μια εγκάθετη νεοφιλελεύθερη μειοψηφία που θέλει φθηνούς ανθρώπους, υιοθετούν το μίσος και την εκδίκηση όχι ενάντια στο σύστημα αλλά σε ομοιοπαθείς τους .
Αναδιανομή φτώχειας και αναδιανομή μίσους. Αυτό είναι το ανατέλλον έμβλημα της Γερμανίας.
Τα μαρτυρικά χωριά, που πυρπόλησαν δολοφόνησαν και εκτέλεσαν χιλιάδες ανθρώπους οι Γερμανοί φασίστες, για πολλά χρόνια δεν υπήρχαν. Γιατί οι δωσίλογοι και οι μαυραγορίτες που έκαναν τα παιδιά τους δικαστές, εφοπλιστές και υπουργούς τιποτόφρονες και θρασύδειλοι και οι μεν και οι δε δεν είδαν , δεν γνώρισαν. Ήταν τα ευνοημένα και τώρα υφιστάμεθα τη νέα τους φουρνιά στη πολιτικοκοινωνική επετηρίδα, που ρυπαίνουν το δημόσιο βίο, με πρωτοφανή πολιτικό κρετινισμό, με γελοιότητες για τη σημασία των αντιφασιστικών και πατριωτικών αγώνων των λαών, προκειμένου να συγκαλύψουν το φασισμό και την ακροδεξιά τους προέλευση, ταυτόχρονα δε, λυμαίνονται ποικιλοτρόπως το τόπο μας.
Η ανθρωπότητα έχει εισέλθει σε μια περίοδο έντονων οικονομικών και εμπορικών ανταγωνισμών με προεξάρχοντα τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τους δασμούς και τις περιφερειακές συγκρούσεις με υπόβαθρο επιδιώξεις ισχύος και εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων.
Η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι ειρηνική επίλυση διαφορών.
Οι λαοί έχουν κοινά συμφέροντα.
Οι άνθρωποι είναι ίσοι ανεξάρτητα από τη προέλευση τους και η δημοκρατία πρέπει να είναι η απάντηση σε κάθε αυταρχισμό που αποτελεί το προάγγελο της βίας και πολύ δε περισσότερο της ένοπλής βίας, που οδηγεί σε ολοκαυτώματα. Έχουμε τις θετικές και δημιουργικές πλευρές της διαδρομής των λαών, των εθνών και των κρατών στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Το 70% των νέων Αμερικανών «ψήνεται» για σοσιαλισμό...

 
Μια έρευνα της εταιρείας μάρκετινγκ YouGov, για λογαριασμό του αμερικανικού αντικομμουνιστικού Ιδρύματος Θυμάτων του Κομμουνισμού, βρήκε πως το 70% των millenials, δηλαδή των νέων Αμερικανών που γεννήθηκαν λίγο πριν μπει ο 21ος αιώνας, θεωρούν «κάπως πιθανό» ή «εξαιρετικά πιθανό» το να...ψηφίσουν σοσιαλιστή υποψήφιο σε κάποια εκλογική αναμέτρηση.
Η έρευνα, που διεξάγεται ετησίως από το 2016 και έχει τίτλο «Οι στάσεις στις ΗΠΑ για τον Σοσιαλισμό, τον Κομμουνισμό και τον Κολλεκτιβισμό», βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερα από 2.000 άτομα.
Τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας δείχνουν μια αξιόλογη τάση ριζοσπαστικοποίησης των νέων Αμερικανών, ειδικά στη γενιά των Millenials (23-38 ετών) και την επόμενη, αυτή των Gen Z (16-22 ετών). Συγκρινόμενη με την περσινή έρευνα, οι θετικές στάσεις για τον καπιταλισμό έπεσαν 8 και 6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Σε άλλα σημαντικά στοιχεία που απορρέουν από την έρευνα:
Το 70% των millenials δηλώνει ότι είναι «κάπως πιθανό» ή «εξαιρετικά πιθανό» να ψηφίσει σοσιαλιστή υποψήφιο, με το ποσοστό όσων δηλώνει «εξαιρετικά πιθανό» να διπλασιάζεται από το 10% του 2018, στο 20%.
Το 83% των συμμετεχόντων λέει ότι ξέρει τουλάχιστον λίγα πράγματα για τον σοσιαλισμό, με το 39% να δηλώνει ότι «ξέρει πολλά» – αύξηση που αγγίζει το 40% από το 2018.
Σχεδόν οι μισοί millenials θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέχει δουλειά σε όσους επιθυμούν να εργαστούν αλλά δε βρίσκουν εργασία.
Το 40% των Αμερικανών (45% των νέων) πιστεύει ότι η ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να είναι δωρεάν.
70% των Αμερικανών δηλώνει ότι η ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι σοβαρό ζήτημα.
Το 63% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι οικονομικά ανώτερες τάξεις «δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους» και εξ αυτών, το 54% πιστεύει ότι κομμάτι της λύσης είναι η αύξηση των φόρων, ενώ το 47% λέει ότι υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωτική αλλαγή του οικονομικού συστήματος.
Το 37% των millenials πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι μια από τις πιο άνισες κοινωνίες στον πλανήτη.
Πάνω από το 25% των Αμερικανών θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ την μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη.
Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς από πού πηγάζει αυτή η ριζοσπαστικοποίηση. Οι νεότερες γενιές Αμερικανών έχουν ζήσει την εκτόξευση της ανισότητας, με πολλούς να αναγκάζονται να δουλεύουν σε δύο, τρεις ή και τέσσερις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Ένας στους πέντε millenials ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον σοσιαλισμό συμπίπτει με την ταυτόχρονη «αναγέννηση» της ταξικής πάλης ανά τον κόσμο, από τη Λατινική Αμερική ως τη Μέση Ανατολή...
 Πηγή: info-war.gr

Η σύγχρονη τέχνη το μόνο αντίδοτο στο σύγχρονο εθνοστεντόν...

 
Τάσος Μόρφης
 
Ναι το παραδέχομαι, είμαι ενθουσιασμένος με τα 10 «στρατιωτάκια» της υπο-κριτικής τέχνης. Δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια αυθάδεια από την ημέρα που ο Σταύρος Ψυχάρης παραδέχθηκε πως ο ΔΟΛ έπαιρνε δάνεια με...«αέρα». Μάλλον ο Σταύρος Ψυχάρης χρησιμοποίησε τον ίδιο «αέρα” με τους ήρωες «εθελοντές» του 1940 για αυτό δεν επέστρεψε ποτέ τα 44 εκατομμύρια και η ελληνική δικαιοσύνη τον αθώωσε πριν λίγες εβδομάδες.
Πόσα αντεθνικά συνθήματα έχουν γραφτεί και φωναχθεί, πόσες αφίσες έχουν κολληθεί μέσα στη νύχτα για να έρθει μια άγνωστη ομάδα να κάνει το πιο εθνοπροδοτικό και συνάμα καταστασιακό σκηνικό στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη με κυβέρνηση Νεας Δημοκρατίας μετά από δέκα χρόνια κρίση.
Δεν θα μπω στην διαδικασία να αναλύσω το γιατί πρέπει να καταργηθούν οι παρελάσεις… χθες. Όποιος πιστεύει πως τις χρειαζόμαστε μπορεί να πάει να ζήσει πίσω στο 50 παίζοντας μπαρμπούτι με τον χωροφύλακα και τον παπά του χωριού. Επενδύσεις-καινοτομία-εξωστρέφεια δεν συμβαδίζουν με τις στρατιωτικές παρελάσεις. Ας καλέσουμε τους επενδυτές και τα funds που καλοβλέπουν την χώρα να παρακολουθήσουν μια παρέλαση δίπλα στους ιερωμένους για να δούμε αν θα φύγουν τρέχοντας ή όχι.
Ωστόσο νομίζω πως πρέπει να αφήσουμε τους ξένους έξω από τα εγχώρια ζητήματα. Παρά τον αγγλοσαξωνικό βηματισμό των κοριτσιών και επιχειρώντας να ζουλήξω την σημειολογία της περφόρμανς για να χωρέσει στα δικά μας σύνορα, βλέπω μεγαλύτερη ομοιότητα με τους δέκα μικρούς Μήτσους του Λάκη Λαζόπουλου παρά με τους Monty Pythons. Και εξηγούμαι. Στον βηματισμό κάθε κοπέλας είδα έναν «γυφτοσκοπιανό», έναν «σακάτη» που λοιδωρείται από τις πρόσφατες δηλώσεις του κου Βορίδη, μια «πουτάνα με AIDS» που κυνηγήθηκε με μίσος από τον κο Λοβέρδο, τον «κομμουνιστοσυμμορίτη» που κάρφωσε ο κος Μπογδάνος, το «πουστράκι» που δολοφονήθηκε από νοικοκυραίους στην Γλάδστωνος, τον «λαθροπακιστανό» που δολοφονήθηκε όταν πήγαινε στην δουλειά του με το ποδήλατο, τα «ανθρώπινα σκουπίδια» του κου Μπαλάσκα, τους «Αμερικανοεβραίους που κρύβονται πίσω από τα πάντα» του Μίκη Θεοδωράκη και άλλους…
Η κίνηση των κοριτσιών θυμίζει τους «καταστασιακούς φοιτητές με χόμπι την ζαχαροπλαστική» του πολυτεχνείου Κρήτης που το 2005 πέταξαν μια τούρτα στα μούτρα του πρύτανη τους και βιντεοσκόπησαν την ρίψη του γλυκού και την performance της Γεωργίας Σαγρή στο Πολυτεχνείο το 1999 που κυνηγήθηκε δικαστικά για προσβολή εθνικών συμβόλων. Παρά τα χιλιάδες event και performance στην πολιτιστικά πολύπαθη Αθήνα που έχει συγκεντρώσει καλλιτέχνες από όλα τα μήκη και πλάτη της γής που την είδαν σαν γη της καλλιτεχνικής επαγγελίας δεν έχουμε ξαναματαδεί τέτοιο παρόμοια κίνηση. Τι biennale και antibiennale τα κορίτσια στη Νέα Φιλαδέλφεια εκτέλεσαν ίσως την κορυφαία αντιμιλιταριστική περφόρμανς που έχει γίνει ποτέ σε αυτόν τον τόπο.
Την ίδια στιγμή που οι 10 νεαρές έκαναν την περφόρμανς τους, στην Θεσσαλονίκη έδιωξαν γονείς από την παρέλαση των παιδιών τους επειδή είναι Ρομά ενώ στον Πειραιά παρέλασαν μικρά παιδιά με ποδοσφαιρικές στολές του Ολυμπιακού.
Η διακωμώδηση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για έναν πολύ γόνιμο διάλογο που πρέπει να συνεχιστεί με το 2021 εν΄όψει δηλαδή τα 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση και τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αν ο μέσος Κυρ-Παντελής νιώθει να προσβάλλεται από τα 10 «στρατιωτάκια» της υπο-κριτικής τέχνης σκεφτείτε τι έχουμε να δούμε/ακούσουμε όταν θα γίνει κάποια παρέλαση από τριήρεις στην Πανεπιστημίου και στο Next Top Model 2021 θα πρέπει να ντυθούν Σουλιωτοπούλες.
Σαν λάτρης των αεροπορικών επιδείξεων παρακολούθούσα την τιμητική πτήση του F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Ζευς της Πολεμικής Αεροπορίας που παρουσίαζε τις δυνατότητες του αεροσκάφους αλλά και του πιλότου με κατακόρυφους ελιγμούς αλλά και χαμηλές πτήσεις με ταχύτητα πανω από 650 μίλια την ώρα. «Τούτος δω ο λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του» ακούστηκε να λέει από το κοκπιτ ο επισμηναγός Δημήτρης Βολακάκης προκαλώντας τα χειροκροτήματα των παριστάμενων. Στην Ελλάδα του 2021 πρέπει να χωράνε και το F-16 που χορεύει κυριολεκτικά στον αέρα αποτίοντας έναν φόρο τιμής στους πεσόντες αλλά και η περφόρμανς από τις στρατιωτίνες. Δεν είναι θέμα χώρου ή χρόνου ή context, είναι θέμα δημοκρατίας, αντίληψης και προόδου. Ο αφορμαλισμός του F-16 και της περφόρμανς πρέπει να συνυπάρχουν μακριά από στρατιωτάκια ακούνητα και αμίλητα και να μας εμπνέουν.
Μετά από δέκα χρόνια βαθύτατης πολιτικής κρίσης και με τα πιο βρωμερά εθνικιστικά περιττώματα να έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια κάποιες συμπολίτισσες μας βρήκαν το θάρρος να ξεκινήσουν πολύ έξυπνα μια κουβέντα που οφείλουμε να συνεχίσουμε. Το ερώτημα είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τις μεταμορφώσει στις Ελληνίδες pussy riot ή αν θα τις βάλει ενεργά στο debate για το παρελθόν και το μέλλον της συλλογικής μνήμης της χώρας. Έχω την αίσθηση πως για το καλό όλων μας θα πρέπει να επιλεγεί το δεύτερο.
Και ένα τραγουδάκι για κλείσιμο:
Σύνορα σίδερα κάγκελα και φράχτες / Ιερά και ευλογημένα από τον δικό σας τον θεό / Μα ο δικός μου θεός είναι ένα απένταρο ρεμάλι / Που εσείς μου τον σταυρώσατε σε αγκυλωτό σταυρό /
Τούτη την πατρίδα που θα έρθω να υπηρετήσω / Τη φράξατε με σύνορα σαν να ήταν φυλακή /
Κάψατε τα δάση τα βουνά και τα λαγκάδια / Και θέλετε να κάψετε και μένανε μαζί /  Ζούμε σε ένα θρίλερ με σκυλιά που κομματιάζουν / Τα λείψανα που απόμειναν από το ένδοξό μας χτες / Ήρθαν και οι τουρίστες για να κατασπαράξουν / Αυτά που δεν προλάβανε οι πολυεθνικές /  Δεν έχω πατρίδα, δεν έχω μυαλό / Σε δυο λεπτά μπορείς να βγάλεις τρελό
 Βανδαλούπ - Τρελός - «Νέα Τάξη Καθαρμάτων»... 
Πηγή: www.efsyn.gr

Οι χαρές της Σαραρέ και η μαγκιά του Αρείου Πάγου

Οι χαρές της Σαραρέ και η μαγκιά του Αρείου Πάγου
 
Μια υπόθεση που συγκινεί και διδάσκει
 
του Χρήστου Ξανθάκη
 
Είναι περίεργο πράγμα και παράδοξο στόρι και παράξενο όπως κι αν το δει κανείς που οι ειδήσεις οι καλές των τελευταίων ημερών έρχονται από ξένους, από μέτοικους εδώ στην Ελλάδα. Από τον Χασανού Τσαμάν που ήρθε περπατώντας στα μέρη μας από το μακρινό Μπαγκλαντές για να βρει μια καλύτερη ζωή και βρέθηκε παραστάτης στην παρέλαση. Κι από την Σαραρέ Καντεμί, που το ‘σκασε από το Ιράν για να γλυτώσει τη ζωή τη δική της και τη ζωή της κόρης της. Κι από χθες κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία και μια δεύτερη πατρίδα με μια γενναία απόφαση του Αρείου Πάγου!
Η υπόθεση είναι γνωστή πάνω κάτω, οπότε το γράφω συνοπτικά. Παντρεμένη με παιδί ήταν η Σαραρέ και τρώγανε ξύλο κι αυτή και η κόρη της από τον πατέρα αφέντη. Κι όταν σήκωσε κεφάλι και είπε «μπάστα», άρχισε να έχει εξτρά προβλήματα και δικαστικές περιπέτειες. Μιας κι έχει τον πρώτο λόγο ο αρσενικός στην οικογένεια λόγω θεοκρατίας και ο δικός του ο λόγος μετράει. Ενώ τα λόγια της συμβίας του, είναι λόγια του αέρα…
Τέλος πάντων, άντεξε μία, άντεξε δύο η Σαραρέ, κάποια στιγμή σκέφτηκε «άμα δεν φύγω ή το χώμα θα με φάει ή η φυλακή». Τα μάζεψε λοιπόν, πήρε και το βλαστάρι της και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για τη Δύση. Μικρό μυθιστόρημα και η δική της η πορεία, ώσπου έφτασε στην Τουρκία, πέρασε τον Έβρο, έζησε δυο μέρες λεύτερη, συνελήφθη, φυλακίστηκε, δικάστηκε. Το Συμβούλιο Εφετών Θράκης αποφάσισε να την επιστρέψει στο Ιράν κι αυτή και την κόρη της. Και κάπως έτσι η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο.
Ο οποίος Άρειος Πάγος αποφάσισε ομοφώνως (ομοφώνως, το σημειώνω), ότι δεν θα πάει πουθενά η Σαραρέ, ενώ διέταξε και την αποφυλάκισή της. Κι αμέσως η Ιρανή μάνα κατέθεσε αίτημα να της χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Αφού πρώτα έκλαψε από χαρά στην αίθουσα του δικαστηρίου, ψελλίζοντας «σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ»…
Αυτό παιδιά είναι το μπλουζ της Σαραρέ Καντεμί, αυτή είναι η μπαλάντα της. Και περιμένω φυσικά από στιγμή σε στιγμή να σκάσει ο πρώτος ανεγκέφαλος και να ξεράσει χολή:
«Σας δούλεψε η Περσίδα κορόιδα, πούλησε παραμύθι ότι την κυνηγούσανε οι μουλάδες και τώρα θα κατσικωθεί στο σβέρκο μας. Και αυτή και η κόρη της, άλλοι δυο ξένοι σε χιλιάδες που κατακλύζουν την Ελλαδίτσα, γεμίσαμε αλλοδαπούς, δεν χωράνε άλλοι, πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, ζήτω το έθνος». Κλπ. κλπ.
Ας μας δούλεψε και λίγο, λέω εγώ. Ας μην κινδύνευε η ζωή της η ίδια, ας ήταν απλώς μια βασανισμένη γυναίκα που δεν άντεχε άλλο την καταπίεση. Ας είπε και δυο κουβέντες παραπάνω έτσι για τη σάλτσα, ας τα φούσκωσε.
Εμείς δηλαδή, η οργανωμένη ελληνική κοινωνία, ποιόν κίνδυνο βλέπουμε στα πρόσωπα της Σαραρέ και της κόρης της και θέλαμε να τις στείλουμε πίσω; Από δυο Περσίδες θα τουμπάρανε οι ισορροπίες της πατρίδας και θα σκιζόταν το παραπέτασμα; Τόσο μικρή, τόσο ευάλωτη, τόσο ξεφτίλα είναι η Ελλάδα που δεν μπορεί ν’ ανοίξει την αγκαλιά της και να υποδεχθεί δυο ταλαίπωρες ψυχές; Δυο ψυχές που ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να κοιμηθούν χωρίς φόβο ένα βράδυ. Κι ας είναι και πίσω από της φυλακής τα σίδερα…
Ας αφήσουμε λοιπόν τις εξυπνάδες, γιατί οι αμφιβολίες είναι πάντοτε υπέρ του κατηγορουμένου. Και έχει μεγάλη σημασία που ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι αστεία υπόθεση και το πήρε επάνω του. Ιστορική απόφαση είναι και αύριο μεθαύριο θα φανεί χρήσιμη και σε κάποιο δικό μας κορίτσι που τραβάει των παθών της τον τάραχο. Ως τότε όμως ας ανταποδώσουμε με χαμόγελα τα δάκρυα της Σαραρέ κι ας της πούμε «καλώς ήρθες» στην Ελλάδα του 2019. Η Περσία του μεσαίωνα, μπορεί να περιμένει!

Ο άβολος «Τζόκερ»

Χιλή, Οκτώβριος 2019: Διαδηλωτής ντυμένος Τζόκερ προπορεύεται μιας διαδήλωσης ενάντια στη κυβέρνηση
και στην πολιτική της

Ορισμένες σκέψεις με αφορμή την ταινία

Νίκος Ταυρής

Αλήθεια είναι ότι το «Τζόκερ» είναι μια ταινία που σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα. Που σε βάζει να σκεφτείς διάφορα ζητήματα όπως για το πως η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί πάνω στις κοινωνίες, για τον ρόλο των ΜΜΕ, για το θέμα της βίας, για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, για τις εξεγέρσεις «αυτών που δεν έχουν φωνή» κ.α.
Βέβαια το πρώτο ερωτηματικό που μου δημιουργήθηκε, πηγαίνοντας στον κινηματογράφο, είναι γιατί τόσος «χαμός» με αυτή την ταινία. Και γιατί μια εταιρία παραγωγής όπως η Warner Bros αποφάσισε να γυρίσει ένα τέτοιο φιλμ. Πιστεύω ότι οι μεγάλες εταιρίες παραγωγής «μυρίζονται» το κλίμα, ξέρουν τι μπορεί να συγκινήσει έναν κόσμο και τι μπορεί να φέρει μεγάλα κέρδη. Το ίδιο νομίζω ισχύει και με τους θεατές που μάλλον αξιολόγησαν ότι η ταινία δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα ενώ την ίδια στιγμή και ο ντόρος που έγινε για την ερμηνεία του πρωταγωνιστή έπαιξε σοβαρό ρόλο.
Βλέποντας την ταινία ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η σκηνή που ο άνθρωπος που κάνει καθημερινό μπούλινγκ στον Τζόκερ του δίνει ένα περίστροφο για να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι σ’ όσους του επιτίθενται ή τον κοροϊδεύουν. Και μετά τον κρίνει για τις πράξεις του με κατάληξη ο Τζόκερ να τον σκοτώσει και αυτόν. Αυτό θυμίζει το κοινωνικό σώμα που καθημερινά βιάζεται από τις πολιτικές που του εξασκούνται, που καθημερινά του λένε «πάτα επί πτωμάτων για να επιβιώσεις/αναρριχηθείς» και μετά το κατακρίνουν και το δικάζουν οι «από πάνω» γιατί έκανε ακριβώς αυτό που του πρότειναν, ακριβώς αυτό που κάνουν και αυτοί – απλά εκείνοι έχουν την εξουσία και τον πλούτο για να είναι υπεράνω του νόμου.
Το «Τζόκερ» σου δείχνει με ανάγλυφο τρόπο ότι όταν σε μια κοινωνία εξασκείς βία με κάθε δυνατό τρόπο, όταν της μαθαίνεις να ζει και να αναπνέει μέσα στη βία, τότε νομοτελειακά θα γίνει και αυτή βίαιη. Η παγκοσμιοποίηση και οι εκπρόσωποι της έχουν καταδικάσει την μεγάλη πλειοψηφία στην ανέχεια και τους νέους σ’ ένα μέλλον που μόνη προοπτική έχει την ανεργία, την ανασφάλεια ή την ξενιτιά. Αυτό είναι μία μορφή βίας από το σύστημα προς το κοινωνικό σώμα. Υπάρχουν και άλλες όπως η καταστολή, η χειραγώγηση, η πολιτική περιθωριοποίηση, τα ναρκωτικά και το νάρκωμα –επίσημο και ανεπίσημο–, η ενσωμάτωση, ο κοινωνικός ρατσισμός, η αγοραπωλησία ελπίδας, τα επιδόματα-χαρτζηλίκια κ.ο.κ. Αυτή η βία επιστρέφεται και μάλιστα με τυφλό τρόπο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και ποιος είναι ο δημιουργός της, από που πηγάζει.
Ακόμα το «Τζόκερ» σε κάνει να αναλογιστείς για το πως μπορεί να αλλάξει η κοινωνία μας. Με ατομικό τρόπο ή συλλογικό; Ποιοι είναι οι αντίπαλοι και με τι τρόπο αντιπαρατίθεσαι μαζί τους; Ανοιχτά θέματα προς συζήτηση και διερεύνηση, ειδικά στους καιρούς που ζούμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να μιμηθούμε τις μεθόδους του συστήματος. Για να οικοδομηθεί μια κοινωνία με προοπτική, για να περπατηθεί ο δρόμος μιας ζωής με νόημα, με ατομική και συλλογική αξιοπρέπεια, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στον διπλανό μας, δεν μπορεί να γίνει μέσα από τον μηδενισμό και τον ναρκισσισμό που αναπαράγει η μεταμοντέρνα συνθήκη και η παγκοσμιοποίηση. Χρειάζονται άλλες αξίες, άλλα ιδανικά, άλλες πρακτικές απ’ αυτές που αναπαράγει καθημερινά το σύστημα, που θα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, που θα τους κάνουν πιο ανθρώπους, που θα τους χειραφετούν.
Κλείνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τούτο. Το θέμα της ταινίας είναι το πώς «δημιουργήθηκε» ένας παρανοϊκός εγκληματίας. Το υπέρτατο κακό εξανθρωπισμένο, ο μελλοντικός αντίπαλος του Μπάτμαν. Και σ’ αυτό που καταλήγει η ταινία είναι ότι αυτός ο εγκληματίας ήταν γέννημα-θρέμμα αυτού του συστήματος. Πατέρας του απ’ όλες τις απόψεις είναι το ίδιο το σύστημα. Και αυτό είναι κάτι που κάνει το σύστημα να νιώθει άβολα, ακόμα και όταν γίνεται για εμπορικούς σκοπούς.
Πηγή: e-dromos.gr

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το μανιφέστο των 10 κοριτσιών της Χαλκηδόνας...

 
Το σκεπτικό της καλλιτεχνικής «επέμβασης» που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας εκθέτουν τα 10 κορίτσια που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη δράση.
Σε κείμενό τους που... απέστειλαν στην «Εφ.Συν.» τονίζουν μεταξύ άλλων: «Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ισως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά».
Οι ίδιες εξηγούν τους λόγους που επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή για την υλοποίηση της ιδέας τους και απαντούν στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνησή τους τονίζοντας πως «Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων».
 
Αναλυτικά το κείμενο των 10 κοριτσιών:

«Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;
Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.
Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.
Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.
Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.
Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.
Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό. 
Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για "προβληματικά παιδιά". Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.
Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ.
Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες,  τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.
10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης»...

Ο Τζόκερ, τα Παράσιτα και ο Λόουτς

 
 
Καθόταν ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα, σε απόλυτη επαφή με τον κάδο σκουπιδιών. Είχε το χρώμα της νύχτας γι’ αυτό το σκοτάδι την έκρυβε εντελώς. Γύρω στα τριάντα. Τη ρωτήσαμε αν χρειάζεται κάτι. Μας ρώτησε που είναι η στάση για Παγκράτι. Ύστερα είδαμε τα… Παράσιτα. Η εικόνα της δυστοπικής πραγματικότητας και ως fiction στην οθόνη.
Δυο φορές θεατές, λοιπόν. Μόνο εικόνες. Η κοινωνική σχέση διαμεσολαβείται από εικόνες. Οι εικόνες μεσολαβούν τις κοινωνικές σχέσεις ως Πράγματα. Αποκομμένες από τη δυναμική των σχέσεων, απόλυτες, ενώ στη πραγματικότητα προκύπτουν από αυτές.  Τελικά, όσο περισσότερο αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας  εντός των κυρίαρχων εικόνων της ανάγκης, τόσο λιγότερο κατανοούμε τη δική μας ύπαρξη. Η εξωτερικότητα του θεάματος, σε σχέση με τον δρώντα άνθρωπο είναι εμφανής από το γεγονός ότι οι ίδιες οι χειρονομίες μας δεν ανήκουν πλέον σ’ εμάς, αλλά σε κάποιον άλλο που μας τις αναπαριστά.
Στα Παράσιτα, η ίδια κοινωνία, όπως και στον Τζόκερ, η ίδια χομπσιανή ζούγκλα, που πορεύεται από βία σε βία, από το μίσος στη μνησικακία, η ίδια χαοτική δομική ανισότητα προσδοκιών και ευκαιριών, η ίδια βία που στρέφεται είτε εναντίον του εαυτού είτε εναντίον των άλλων. Στα Παράσιτα, όμως, η ταξικότητα είναι εμφανής και άμεση ως όσφρηση, ως «μυρουδιά»! Η «πέραν των ορίων ταξική διαφορά» είναι η… μυρουδιά της μούχλας των υπογείων όπου ζουν οι «από κάτω». Η «ανώτερη τάξη» παρουσιάζεται «αφελής», με την «καλοσύνη αυτών που έχουν», αντίθετα οι «κάτω» έχουν την μαύρη ψυχή της μαύρης τους ζωής. Ο «εμφύλιος» των τελευταίων για τη διεκδίκηση μιας ευκαιρίας, για μια στιγμή «ανόδου στο φως» είναι αιματηρός, κανιβαλικός. Κι εδώ, όπως στον Τζόκερ, η ταξική σύγκρουση θα είναι τυφλή. Όσο για την «απελευθέρωση», στα Παράσιτα δεν θα είναι χημική, αλλά… καπιταλιστική. Ο γιος υπόσχεται στον έγκλειστο στο υπόγειο του πλουσιόσπιτου πατέρα του ότι θα αποκτήσει λεφτά ώστε να αγοράσει το σπίτι για να τον απελευθερώσει. Όχι, δεν λέει ότι «θα αγοράσει από τους καπιταλιστές το σχοινί που θα τους κρεμάσει»! Κι εδώ όπως και στον Τζόκερ η κοινωνία δεν έχει θεσμούς και τρόπους για την εξομάλυνση των εσωτερικών κραδασμών, ούτε για την πολιτική οργάνωση της απελπισίας και της οργής. Πολύ περισσότερο «δεν υπάρχει σχέδιο». Γιατί, όπως δηλώνεται, όλα τα σχέδια έχουν αποτύχει. Κι εδώ, οι πρωταγωνιστές «γελούν». Το «γέλιο χωρίς χαρά» είναι ομοίως παρόν. Αλλά εδώ έχουμε το γέλιο του «Σίσυφου» που βλέπει την πέτρα που κουβαλάει να τον χτυπάει στο κεφάλι! Και γελά τρελά. Όχι, στα Παράσιτα δεν υπάρχει ο διαρκής θόρυβος από τα διατεταγμένα «γέλια» των τηλεοπτικών σόου, εδώ η τηλεόραση είναι στην τσέπη, είναι το κινητό, ένα «κινητό όπλο», που απειλεί και εκτελεί με την «αποστολή» της εικόνας.
Και τώρα περιμένουμε τον Κεν Λόουτς, την αριστερή ματιά στην ίδια ανθρωπολογική και κοινωνική κατάσταση. Είδαμε τις ουρές στους κινηματογράφους του Παρισιού και χαρήκαμε. Γιατί στην ταινία «Δυστυχώς, απουσιάζατε» του Λόουτς παρά τη βία η ανθρωπιά «δεν πεθαίνει». Ο Λόουτς πραγματεύεται την «ουμπεροποίηση» της κοινωνίας και της οικονομίας(το φαινόμενο uber, AirBNB…). Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά νομίζει πως βρήκε τη χρυσή ευκαιρία να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά του προβλήματα μέσα από έναν νέο τύπο εργασίας, την περίφημη «ουμπεροποίηση», όπου συμβάλλεσαι με μία εταιρία και κάνεις με το ιδιωτικό σου αυτοκίνητο μεταφορές. Στην πορεία ο «ουμπεροποιημένος» εργαζόμενος ανακαλύπτει πως με βάση τη νέα επιχειρηματική λογική τα δικαιώματά του δεν υπάρχουν.
Είμαι σίγουρος ότι το βλέμμα του Λόουτς είναι ανθρώπινο, το είπε εξάλλου όταν τον ρώτησαν σχετικά: «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που γνωρίζω. Είναι έτσι στην πραγματική ζωή. Οι οδηγοί παράδοσης ή οι νοσηλευτές στο σπίτι που γνώρισα είναι σαν τους χαρακτήρες της ταινίας. Τι θα θέλατε; Ένα χαρακτήρα που έχει μια κρυμμένη ψυχολογική ασθένεια που τον ωθεί να μαχαιρώσει τους άλλους στην πλάτη; Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο υπάρχουν οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι γενναιόδωροι. Είναι αλληλέγγυοι. Φροντίζουν την οικογένειά τους. Και αν είστε χωμένος στη λάσπη, θα σας βοηθήσουν να βγείτε…».
Εικόνες λοιπόν: Από εδώ ο Κεν Λόουτς. Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος. Ο γενναιόδωρος άνθρωπος της αλληλεγγύης. Από εκεί η χαοτική, διπολική κοινωνία του Τζόκερ και η κανιβαλική του Μπονγκ Τζουν-χο…
Μόνο που η πραγματική ζωή δεν διαμεσολαβείται από εικόνες. Παραδόξως εμείς εκλαμβάνουμε ως αλήθεια την εικόνα. Γιατί, όπως έλεγε ο Ντεμπόρ, «Εντός του πραγματικά ανεστραμμένου κόσμου (μας), το αληθινό είναι μόνο μια στιγμή του ψεύδους.» Γι’ αυτό τόσος φόβος για μια ταινία, όπως ο Τζόκερ. Κι όμως τα Παράσιτα είναι πιο επικίνδυνη! Ελπίζω η ταινία του Λόουτς να είναι ακόμα πιο επικίνδυνη, αφού εκεί διασώζεται η ανθρωπιά, άρα και ο άνθρωπος.

Χιλή: Το βίντεο που συγκίνησε τον πλανήτη

Χιλιάδες διαδηλωτές, που εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση του Προέδρου, Σεμπαστιάν Πινιέρα, έγιναν μία φωνή και με τη συνοδεία της ορχήστρας στο Σαντιάγο τραγούδησαν το χιλιανό λαϊκό τραγούδι των Sergio Ortega και Quilapayun, «Λαός Ενωμένος, Ποτέ Νικημένος».
Η κατάσταση στη Χιλή παραμένει έκρυθμη ενώ ο τελευταίος μακάβριος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. 

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Από καρδιάς

 
@ai_Katerina
 
Από καρδιάς. Και ποιον μπορεί να ενδιαφέρει; Δεν ξέρω, γράμμα στη θάλασσα είναι. Μπορεί να μην το παραλάβει κανείς. Αλλά όλα όσα θέλεις να πεις, όλα όσα θέλεις να κάνεις λέξεις, να τις βάλεις σε μια σειρά, βγαίνουν από το μυαλό σου;
 
Όχι, εκεί γίνονται εργαλεία, εκεί σφυρηλατούνται, εκεί καλουπώνονται αλλά και εκεί λειαίνονται, εκεί στρογγυλεύσουν. Αλλά υπάρχουν, υπάρχουν κρυμμένα, ακατέργαστα, φουρτουνιασμένα, ακαλλώπιστα καρφιά, μέσα στη καρδιά σου. Μάσα σε μνήμες χαμένες, ίσως ξένες που έγιναν δικές, κομμάτια σαν ενσταντανέ, σαν φωτογραφίες που δεν θυμάσαι πως μπορεί εσύ να χώρεσες
Και πως να κάνεις γαμώτο λέξεις, επιχειρήματα, ορθολογισμό, αυτό που σε κάνει να ανατριχιάζεις τόσα χρόνια; Από παιδί. Ένα τραγούδι. Ένα τραγούδι που δεν το βίωσες, ένα τραγούδι που όταν το πρωτάκουστες στα παιδιατικά σου, ήταν ήδη πια μνημειακό.
Μαλλιά σγουρά, μαλλιά κοράκου χρώμα…
Το άκουσα πρωί, πρωί, μέρα… εθνικής επετείου. Μέσα στα εμβατήρια, μέσα στις παράτες, τις σημαίες, τις παρελάσεις.
Πάει καιρός που έβγαινες στους δρόμους, τη σκούφια φόραγες λεβέντικα, στραβά, και τα μαλλιά χυτά πάνω στους ώμους, τα ανέμιζε ο αγέρας στα ζερβά…
Αλήθεια η θέση σου, η οπτική σου, η ιδεολογία σου, το πως βλέπεις, ακουμπάς, βιώνει τα πράγματα, είναι ζήτημα μιας επεξεργασμένης ιδεολογίας, μιας ταξικής θέσεις ή είναι βάθια και ίσως ακατέργαστα πολιτισμική; Μήπως φτιάχνεις το επιχείρημα για να αιτιολογήσεις αυτό που η καρδιά σου βροντοχτυπήσει και προστάζει. Είναι «προξενιό» η πολιτική θέσε ή είναι έρωτας; Έρωτας από τη πρώτη ματιά, έρωτος βαθύς, συχνά κι αχώριστος, και πόνος, και πληγεί. Όπως άλλωστε κάθε έρωτας.
Σας αγαπούσε πάντοτε και τήρα, η δόλιο μου η καρδιά στενάζεις και πόνα.
Ανήκουμε στις γενιές που δεν έζησαν πολέμους, ξεριζωμούς, προσφυγιές, ναζιστική κατοχή, λευκή τρομοκρατία, εμφύλιο, εξορίες, ξερονήσια, βασανιστήρια, αναμορφώσεις και Παρθενώνες, Αποστασίες, χούντες, Νομικές και Πολυτεχνεία. Ανήκουμε στην τυχερή γενιά που κουβαλάει στους ώμους της μόνο μνημειακά, όλο αυτόν τον πόνο, όλο αυτό το αίμα, όλο αυτόν τον ηρωισμό που δεν χωράει ανθρώπου νους.
Εγώ Άη Στρατη δε φοβάμαι, είναι κι αυτή μια Ελληνική γωνιά, τα μαύρα τα μαλλιά μας κι αν ασπρίσαν δε μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά.
Ανήκουμε στις γενιές που δεν χρειάστηκε να επιβεβαιώσουμε με τη ζωή μας, την ύπαρξη ενός συνόρου, με το βούρδουλα στο πετσί μας, με το μαχαίρι στο κόκαλο, με το περίστροφο στον κρόταφο. Δεν ρισκάραμε τη ζωή μας για ένα απαράδεκτα παραβιασμένο όριο, που μπορεί να γίνει το παν και το τίποτα, ένα όριο που στο όνομα του αξίζει σε κάθε περίπτωση να χορέψουμε ταγκό με τον θάνατο. Δεν χρειάστηκε να γίνουμε ο Εξεγερμένος Ανθρωπος. Ή ίσως χρειάστηκε, αλλά δεν το κάνουμε. Τραβήξαμε αυτό το παραβιασμένο όριο, τόσο μα τόσο πολύ που το ξεχειλώσαμε για να το φέρουμε στα δικά μας βολικά μέτρα.
Θα’ ρθουν καιροί, καιροί ευτυχισμένοι, σκλάβοι δεν θα ‘ναι τότε οι λαοί, θα ζούμε τότε πια αδελφωμένοι, σε μια ελεύθερη ειρηνική ζωή.
Κι έτσι μια μέρα σαν τη σημερινή, μια μέρα… εθνικής εορτής, ο καθένας μόνος του, χωρίς το πάθος και την αψηφισιά που γεννάει η ανάσα του μεγάλου πλήθους που τολμά να ονειρευτεί, στεκόμαστε όρθιοι στο σαλονι του σπιτιού μας για να ακούσουμε ο καθένας το δικό του «εθνικό ύμνο». Αυτόν που κάνει τη καρδιά του να φτερουγίσει, αυτόν που κάνει το δέρμα του να αναρριγήσει, αυτόν που φέρνει κόμπο στον οισοφάγο.
Μαλλιά σγουρά, μαλλιά κοράκου χρώμα…
Πονεμένοι, ματωμένοι, προδομένοι, ηττημένοι. Οι Ήρωες μου. Εσείς που με κάνετε να αναριγώ. Γονατίζω ευλαβικά και σας ευχαριστώ. Από καρδιάς...

Δωσίλογοι: Οι Έλληνες που στράφηκαν κατά των Ελλήνων...

 
 
Μπορεί σήμερα να γιορτάζουμε το «ΟΧΙ», αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το «ΝΑΙ». Το «ΝΑΙ» που ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμού είπε στις δυνάμεις Κατοχής, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να στραφούν εναντίον των Ελλήνων.
Ο δοσιλογισμός είναι μία από τις... πιο μελανές σελίδες της ιστορίας, που επιμελώς έμεινε κρυμμένη στο σκοτάδι. Υπήρξε για δεκαετίες ένα ταμπού της δημόσιας μνήμης του πολέμου. Όχι τυχαία καθώς εκείνοι που συνεργάστηκαν και δεν τιμωρήθηκαν, στελέχωσαν το μεταπολεμικό κράτος, με τους απογόνους τους να συνεχίζουν την παρακαταθήκη τους μέχρι και σήμερα.
  μεγάλης έρευνας του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» για την Κατοχή στην Ελλάδα είχαμε μιλήσει με τους ιστορικούς Στράτο Δορδανά και Δημήτρη Κουσουρή για τον δοσιλογισμό και τις προεκτάσεις του στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δημοσιεύουμε μερικά ανέκδοτα  αποσπάσματα από όσα είχαν πει στον φακό της εκπομπής.

Αυτοί που συνεργάστηκαν
Η Ελλάδα δεν είδε το πρόσωπο του φασισμού για πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου του 1941. Ήδη από τις 4 Αυγούστου του 1936,  όταν ο Ιωάννης Μεταξάς ανακοίνωσε την απόφασή του να αναστείλει επ' αόριστον την ισχύ των διατάξεων του Συντάγματος που κατοχύρωναν τις προσωπικές και συλλογικές ελευθερίες και με τη συγκατάθεση του βασιλιά επέβαλε δικτατορία, οι Έλληνες είχαν πάρει μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δικτατορία του Μεταξά είχε αρκετά εξωτερικά γνωρίσματα των φασιστικών καθεστώτων, αλλά ουσιαστικά κατατασσόταν από σύγχρονους παρατηρητές ως «απροσδιόριστο» περισσότερο και όχι ως φιλοφασιστικό καθεστώς.
Παρόλ'αυτά,  οι νέοι του Μεταξά, η  Εθνική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΟΝ) με τη χαρακτηριστική σκούρα μπλε στολή και την άσπρη γραβάτα, που χαιρετούσαν δι’ ανατάσεως της δεξιάς χειρός τον δικτάτορα, επιδόθηκαν στην προπαγάνδα υπέρ του καθεστώτος αλλά και με ιδιαίτερη σκληρότητα, στον αγώνα κατά των κομμουνιστών και κατά των εν γένει δημοκρατικών πολιτών. Από τα «τάγματα» των νεολαίων αυτών θα γεννιόταν λίγο αργότερα ένα τέρας – Λερναία Ύδρα, που όσα κεφάλια και αν του κόψεις, παραμένει ζωντανό μέχρι και σήμερα... 
«Οι γερμανικές αρχές Κατοχής είχαν χρησιμοποιήσει τα ρήγματα τα οποία υπήρχαν στις τοπικές κοινωνίες, ήδη από τον Μεσοπόλεμο. Ρήγματα τα οποία στηρίζονταν στην διαφορετικότητα της γλώσσας, των εθνοτικών ομάδων, των πολιτικών πεποιθήσεων και στη συνέχεια ήρθαν ακριβώς με μια πάρα πολύ εύστοχη πολιτική να ανοίξουν τα ρήγματα αυτά», λέει ο Στράτος Δορδανάς. «Όχι από την πρώτη στιγμή αλλά σταδιακά οι γερμανικές αρχές χτίσανε μια πολιτική στις κατεχόμενες χώρες η οποία ήταν πολιτική συνεργασίας μ’ εκείνους οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί τους. Δεν έγινε από την πρώτη στιγμή, γιατί στο σχεδιασμό τους επικρατούσε η άποψη ότι θα έπρεπε να πάρουν μαζί τους όλη την κοινωνία. Όταν λοιπόν αυτό δεν έγινε κατορθωτό έγινε φανερό ότι μόνο ένα μέρος των τοπικών κοινωνιών ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους Γερμανούς», εξηγεί.
«Κυρίως η συνεργασία ξεκίνησε τη στιγμή που ενδυναμώνονται τα κινήματα αντίστασης στις κατεχόμενες χώρες. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση της Ελλάδος από τις αρχές του 1943 όταν επανακάμπτει το κίνημα αντίστασης μέσα κυρίως από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, εκείνη είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία οι Γερμανοί κάνουν δεκτές πλέον προτάσεις τις προηγούμενης περιόδου που είχαν απορρίψει κι εμφανίζονται από την άνοιξη του 1943 τα πρώτα δωσιλογικά τμήματα», λέει ο Στράτος Δορδανάς. «Αυτά καταρχάς ντύνονται κάτω από μία κίνηση κυβερνητική. Η κυβέρνηση Ράλλη ένας από τους όρους που θέτει στους Γερμανούς για να σχηματίσει κατοχική κυβέρνηση είναι να δημιουργηθούν εθνικά δοσιλογικά τμήματα. Πρόκειται για τους γερμανοτσολιάδες. Την ίδια στιγμή στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Μακεδονία, η δημιουργία των Τμημάτων Ασφαλείας γίνεται απευθείας από τους Γερμανούς», συνεχίζει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο όρκος που έδιναν τα Τάγματα Ασφαλείας ήταν ο εξής:
«Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον Άγιον τούτον όρκον ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού Στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Ανατεθησόμενός μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς δια μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεων μου, τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών».
Γιατί κανείς αποφασίζει να ενταχτεί στα Τάγματα Ασφαλείας ή στην ομάδα «Χ» όμως και να υπακούσει στον Χίτλερ; Υπάρχουν λόγοι ιδεολογικοί; Λόγοι επιβίωσης; Τυχοδιωκτισμός; Ο λόγος είναι εθνοτικός;  Έχουμε να κάνουμε με θρησκευτικές ή γλωσσικές διαφοροποιήσεις; Σύμφωνα με τους ιστοριογράφους που μελετούν την περίοδο της Κατοχής, όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να εξετάζονται συλλογικά και να μην μπαίνει ο δωσιλογισμός κάτω από τη γενική ομπρέλα του «εθνικού προδότη».
 
Αυτοί που άφησαν απογόνους
Αντιμέτωποι οι Έλληνες με τους Έλληνες και το παρελθόν με το παρόν, δεν κατάφεραν να κόψουν ποτέ το νήμα της ιστορίας που τους ενώνει στο πέρας του χρόνου. «Είμαστε η σπορά των ηττημένων. Αυτοί είμαστε! Είμαστε οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!», δήλωνε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, λίγο πριν η νεοναζιστική οργάνωση περάσει για πρώτη φορά την πύλη του ελληνικού κοινοβουλίου στις εκλογές του 2012.
Κάπως έτσι από την 4η Αυγούστου του Μεταξά φτάσαμε στην μεταπολιτευτική «4η Αυγούστου» του Μιχαλολιάκου και ύστερα τη Χρυσή Αυγή, με ενδιάμεσους σταθμούς τους μετεμφυλιακούς «χίτες» του Γρίβα και τα ΤΕΑ, μια χούντα των συνταγματαρχών και το μεταδικτατορικό παρακράτος... εν κράτει.
Οι δίκες των δωσιλόγων στην Ελλάδα ξεκίνησαν αμέσως μετά την Απελευθέρωση και δεν ήταν τόσο λίγες όσο νομίζουμε. Ήταν αρκετές εκατοντάδες, αλλά το 85% των υποθέσεων αρχειοθετήθηκε. Στα αλήθεια μόνο τα «μικρά ψάρια» βρέθηκαν αντιμέτωποι με την μετα-κατοχική δικαιοσύνη. «Ο ρόλος δικαιοσύνης ήταν ένας ρόλος αναπαραγωγής των προηγούμενων κοινωνικών ιεραρχιών και πολιτικών σχεδιασμών και υπηρέτησε την επιλογή των κυρίαρχων τάξεων στην Ελλάδα, να μην προχωρήσουν σε κάποιου τύπου μεταπολεμικό συμβιβασμό με τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς, αλλά να προχωρήσουν στην πλήρη και συντριπτική καταστολή του ΕΑΜικού κινήματος και μετά τον πόλεμο», θα πει ο Δημήτρης Κουσουρής.
«Ο εμφύλιος πόλεμος θα λειτουργήσει ως η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Δηλαδή περνώντας όλος αυτός ο κόσμος της συνεργασίας και του δοσιλογισμού της Κατοχής μέσα απ’ τον εμφύλιο πόλεμο, αφού πρώτα καταγραφεί και καταδικαστεί, αναβαπτίζεται και επανεντάσσεται στον εθνικό κορμό, από το 'φιλεύσπλαχνο' κράτος της εθνικοφροσύνης. Και αρχίζουν σιγά – σιγά να χτυπούν τις πόρτες των πολιτικών γραφείων ζητώντας διάφορα επιδόματα ως 'αγωνιστές της εθνικής αντίστασης'. Το ίδιο το κράτος δέχεται να τους παραχωρήσει ένα μικρό κομμάτι από αυτό ως πρόνοια, αλλά όχι με το αζημίωτο. Είναι ακραιφνείς αντικομουνιστές, μπαρουτοκαπνισμένοι την περίοδο της κατοχής και τον εμφύλιο πόλεμο», λέει από την πλευρά του ο Στράτος Δορδανάς. «Αρχίζει λοιπόν να στήνεται μία βιομηχανία παροχών και συντάξεων και συγχωροχάρτια για τη συνεργασία με τους Γερμανούς, καθώς όλοι συμμετείχαν στον.... εθνικό απελευθερωτικό αγώνα», συμπληρώνει.
Κατά τα 7 χρόνια που η Ελλάδα μπήκε στον γύψο, στήνονται «εργοστάσια» παραγωγής βεβαιώσεων  και αναγνωρίζονται όλοι ως αντιστασιακοί. Και κάπως έτσι η ιστορία ξαναγράφεται. «Το παρακράτος είναι το χέρι εφαρμογής του παρά-συντάγματος - της ειδικής δηλαδή νομοθεσίας που θέτει εκτός νόμου την κομμουνιστική αριστερά εκείνη την περίοδο - και που θα χρησιμοποιηθεί στις καίριες στιγμές όταν  το καθεστώς θα μπορούσε να κλονιστεί. Τούτο συνέβη το 1963, για παράδειγμα, με τη δολοφονία Λαμπράκη. Είναι γνωστό ότι οι δολοφόνοι του Λαμπράκη, ο Γιοσμάς και οι λοιποί, ήταν δωσίλογοι στην Κατοχή. Το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών φέρνει ξανά στο προσκήνιο όλο το απωθημένο παρελθόν του δωσιλογισμού που μέχρι τότε μπορούσε να κατοικοεδρεύει στις παρυφές του κυρίαρχου μπλοκ της κοινοβουλευτικής δεξιάς και ήρθε να πάρει την εξουσία και να επανα-νομιμοποιηθεί και δια νόμου», σημειώνει ο Δημήτρης Κουσουρής.
«Μετά την πτώση της χούντας, δεν υπήρξε κανενός τύπου βαθιά εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από τους ανθρώπους που στήριξαν, στελέχωσαν και εφάρμοσαν τελικά τη δικτατορία στην Ελλάδα. Η διαδικασία της από-χουντοποίησης ήταν εξαιρετικά περιορισμένη στους πρωταίτιους του πραξικοπήματος. Ωστόσο, όπως συνέβη και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η λογική της συνέχειας του κράτους υπερίσχυσε και τελικά επί της ουσίας είχαμε, μηχανισμούς της αστυνομίας, της χωροφυλακής και το δικαστικό μηχανισμό, οι οποίοι δε διέφεραν πάρα πολύ από τους μηχανισμούς που είχαν υπηρετήσει τα προηγούμενα χρόνια στη διάρκεια της δικτατορίας», λέει στη συνέχεια.
«Tα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι χρόνια τα οποία χαρακτηρίζονται από αλλεπάλληλες επιθέσεις και βομβιστικές επιθέσεις σε cinema ή θέατρα για παράδειγμα, κάτι που δεν είναι, παρεμπιπτόντως ελληνική ιδιαιτερότητα», σημειώνει ο κ. Κουσουρής. «Θυμίζω ότι ήμασταν ακόμα σε χρόνια Ψυχρού Πολέμου, ότι διεθνή δίκτυα όπως η Gladio στην Ιταλία, δηλαδή αυτά τα διεθνή παραστρατιωτικά δίκτυο αναχαίτισης και απόκρουσης του κομμουνιστικού κινδύνου συνέχιζε να υπάρχει και να λειτουργεί σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο. Αντιστοίχως, τα ακροδεξιά δίκτυα σε συνεργασία αλλά και αυτόνομα από τον κρατικό μηχανισμό συνέχιζαν την πορεία τους. Ανάμεσα σε εκείνους ήταν μεταξύ άλλων ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής», συνεχίζει.
Της Χρυσής Αυγής που υπήρξε τρίτη δύναμη στη Βουλή και οι επικεφαλής της όπως και δεκάδες μέλη της είναι υπόδικοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορούμενοι ανάμεσα σε άλλα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο Δημήτρης Κουσουρής που το 1992, ως φοιτητής, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, τον διαβόητο Περίανδρο, ευτυχώς γλίτωσε...
 
Μια χαρακτηριστική ιστορία
Ο διαβόητος δωσίλογος και ταγματασφαλίτης Ξενοφώντας Γιοσμάς, γνωστός και ως φον Γιοσμάς, συμμετείχε ως υπουργός Προπαγάνδας στην τελευταία φιλοναζιστική κυβέρνηση-φάντασμα της Βιέννης, υπό τον Έκτωρα Τσιρονίκο.
Το 1945 καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο. Το 1947 επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Γιοσμάς συνελήφθη και καταδικάστηκε και σε έναν επιπλέον χρόνο κάθειρξη και σε ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για συνεργασία με τη γερμανική Μυστική Αστυνομία Στρατού. Το 1949 κατέθεσε αίτηση αναθεώρησης της απόφασης με την οποία του είχε επιβληθεί η θανατική ποινή, η οποία απορρίφθηκε. Με διάταγμα της 7ης Απριλίου 1950 ο βασιλιάς Παύλος του απένειμε χάρη, μετατρέποντας τη θανατική ποινή σε πρόσκαιρα δεσμά 20 ετών. Στα μέσα Νοεμβρίου 1950 το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων αποφάσισε τη συγχώνευση των έως τότε ποινών που του είχαν επιβληθεί και τελικά ο Γιοσμάς αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές Επταπυργίου Θεσσαλονίκης στις 8 Ιουνίου 1952, έχοντας μείνει στη φυλακή για συνολικά 5 χρόνια.
Το 1960 μαζεύοντας παλιούς γνωστούς και συμπολεμιστές του, αλλά και νέα μέλη, ίδρυσε το «Σύνδεσμο Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως Βορείου Ελλάδος». Ο Σύνδεσμος είχε έδρα την Θεσσαλονίκη και σκοπός του ήταν η αναγνώριση και ενίσχυση όσων συμμετείχαν στον «αντικομμουνιστικό αγώνα» κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Έμβλημα του συνδέσμου ήταν ο γερμανικός Σιδηρούς Σταυρός. Το ίδιο έμβλημα έφερε και η εφημερίδα που εξέδιδε ο Γιοσμάς.
Το 1963 συνελήφθη ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Λαμπράκη. Το 1967 με την επιβολή της δικτατορίας όμως, πήρε σύνταξη ως αντιστασιακός. Κι επειδή... σόι πάει το βασίλειο, να σημειωθεί ότι ο γιος του φον Γιοσμά, Αλέξανδρος, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του κατεβαίνοντας στην πολιτική αρχικά με το ΛΑ.Ο.Σ. και στη συνέχεια με τη Χρυσή Αυγή.
Πηγή: tvxs.gr

Ανάλυση BBC: Γιατί ο κόσμος κατεβαίνει ξανά μαζικά στο δρόμο

 
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις διαδηλώσεις που συνταράσσουν την τελευταία περίοδο πολλές χώρες του κόσμου φιλοξενεί το βρετανικό δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, παρά τις διαφορετικές στοχεύσεις και τους επιμέρους στόχους τους, υπάρχουν κάποιες κοινές θεματικές που...διαπερνούν τις διαφορετικές κινητοποιήσεις, όπως ο θυμός για τις ανισότητες, οι αιτιάσεις για κυβερνητική διαφθορά, η ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και αιτήματα που αφορούν την πολιτική ελευθερία.
“Τις προηγούμενες εβδομάδες, μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε διάφορες χώρες του κόσμου, από τον Λίβανο μέχρι την Ισπανία και την Χιλή. Η καθεμιά από αυτές είναι διαφορετική, με διαφορετικούς σκοπούς, μεθόδους και στόχους, υπάρχει ωστόσο ένα κοινό νήμα που τις ενώνει. Παρότι απέχουν χιλιάδες μίλια μεταξύ τους, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους για παρόμοιους λόγους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πήραν έμπνευση ο ένας από τον άλλο αναφορικά με το πώς να οργανώσουν και να προωθήσουν τους στόχους τους” αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC και δίνει μια πρώτη εικόνα των διακυβευμάτων αλλά και του τι συνδέει όλους όσους κατεβαίνουν στους δρόμους.
 
Ανισότητα
Πολλοί από τους διαδηλωτές είναι άνθρωποι που νιώθουν αποκλεισμένοι από τον πλούτο των χωρών τους. Σε αρκετές περιπτώσεις μια αύξηση τιμών σε υπηρεσίες “κλειδιά” αποτέλεσε την σταγόνα που υπερχείλισε το ποτήρι, σημειώνει το BBC και προσθέτει:
“Στο Εκουαδόρ, οι διαδηλώσεις ξέσπασαν αυτόν τον μήνα όταν η κυβέρνηση κατήργησε τις επιδοτήσεις των καυσίμων στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 4,2 δισεκ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας ζητώντας το τέλος της λιτότητας και την επιστροφή των επιδοτήσεων. Η κυβέρνηση έκανε πίσω μετά από ημέρες μαζικών διαδηλώσεων”.
“Μια αύξηση στις τιμές των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτέλεσε την σπίθα που οδήγησε στις διαδηλώσεις της Χιλής. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονταν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και το αδύναμο νόμισμα, ωστόσο οι διαδηλωτές ανταπάντησαν ότι αυτά τα μέτρα είχαν ως στόχο να συμπιέσουν τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις”.
Όπως αναφέρει το BBC, τη στιγμή που οι διαδηλωτές συγκρούονταν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ο πρόεδρος της χώρας Sebastián Piñera εμφανιζόνταν να τρώει σε ένα ιταλικό εστιατόριο, κάτι που για πολλούς αποτέλεσε έναν συμβολισμό του χάσματος ανάμεσα στην πολιτική ελίτ και τους διαδηλωτές. Η Χιλή είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και ταυτοχρόνως μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες.
“Όπως ακριβώς συνέβη και με το Εκουαδόρ, η κυβέρνηση της Χιλής έκανε πίσω. Οι διαδηλωτές όμως δεν σταμάτησαν. Και ο Λίβανος βρέθηκε σε παρόμοια αναταραχή, με τα σχέδια για φορολόγηση των κλήσεων WhatsApp που οδήγησαν γενικότερες διαδηλώσεις για τα οικονομικά προβλήματα, την ανισότητα και την διαφθορά” αναφέρει σε άλλο σημείο η ανάλυση του BBC.

Διαφθορά
Ένα δεύτερο στοιχείο που μοιάζει να είναι κοινό σε αρκετές από τις διαδηλώσεις είναι οι αιτιάσεις προς την κυβέρνηση για διαφθορά, σύμφωνα με το BBC.
Στον Λίβανο για παράδειγμα, οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι ενώ υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ηγέτες της χώρας χρησιμοποιούν τις πολιτικές τους θέσεις για να πλουτίσουν και να επιτύχουν ευνοϊκές για εκείνους συμφωνίες.

Πολιτική ελευθερία
Σε άλλες χώρες, οι διαδηλωτές νιώθούν εγκλωβισμένοι σε πολιτικά συστήματα που δεν τους επιτρέπουν να είναι ελεύθεροι, υπογραμμίζεται στην ανάλυση.
Για παράδειγμα, οι διαδηλώσεις στον Χονγκ-Κονγκ ξεκίνησαν το καλοκαίρι με αφορμή ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αντιστοίχως, εκατοντάδες κόσμου στην Βαρκελώνη εξέφρασαν το θυμό τους για την φυλάκιση των καταλανών ηγετών υπέρ της ανεξαρτησίας.

Κλιματική Αλλαγή
Τέλος, όπως αναφέρει το BBC, μια σειρά διαδηλώσεων της τελευταίας περιόδου έχει ως βασικό αίτημα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ακτιβιστές του κινήματος Extinction Rebellion ανά τον κόσμο, ζητούν άμεση δράση από τις κυβερνήσεις.
Τέτοιες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία...
 Πηγή: BBC 
μέσω www.thetoc.gr

Οι επέτειοι, τα φωτοτυπικά και η «Υπολοχαγός Νατάσα»

Παντελής Μπουκάλας 
«Μια υπόθεση κουρασμένη και κουραστική οι εθνικές επέτειοι»

«Μια υπόθεση κουρασμένη και κουραστική οι εθνικές επέτειοι». Μάλλον μ’ αυτό το κλισέ θα βιαζόμασταν ν’ απαντήσουμε αν τύχαινε να ζητήσουν τη γνώμη μας σε κάποια δημοσκόπηση ή και στην παρέα, αν το ’φερνε η κουβέντα. Και θα ’χαμε δίκιο αδικώντας. Θα ’χαμε δίκιο αν στο μυαλό μας φέρναμε αποκλειστικά την υποδοχή και την αξιοποίηση των επετείων από όσους ηγεμονεύουν στον δημόσιο χώρο: το πολιτικό σύστημα, που υπάρχει αποκλειστικά ως πνιγηρά κομματικό, και τα μέσα ενημέρωσης.
Μιλάω κυρίως για τα γυάλινα ΜΜΕ. Από τα έντυπα, αρκετά συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, όσο τους το επιτρέπει ο κομματισμός, που στενεύει το βλέμμα τους και μειώνει το βάθος των σελίδων τους. Οι εφημερίδες λοιπόν θα προσπαθήσουν να ετοιμάσουν ενδιαφέροντα αφιερώματα, θ’ ανοίξουν ένα-δυο βιβλία, μια και –το μόνο σίγουρο– δεν τα λέει όλα η βικιπαίδεια και δεν τα λέει πάντα σωστά, θα ζητήσουν τη συνδρομή ιστορικών, που έχουν κάτι ουσιωδέστερο να πουν από τους δημοσιογράφους, που το ’χουμε χούι να καμωνόμαστε τους πανεπιστήμονες. Θα εκμεταλλευτούν δηλαδή λίγο ή πολύ την ευκαιρία να δείξουν ότι μια στο τόσο μπορούν να ξεπεράσουν τα ασφυκτικά όρια που θέτει το ίδιο το όνομά τους, ν’ αφήσουν ένα χνάρι στο αύριο και το μεθαύριο.
Από τα γυάλινα ΜΜΕ, οφείλουμε να ξεχωρίσουμε την κρατική τηλεόραση, έστω κι αν ποτέ δεν έγινε όντως δημόσια, ούτε και πρόκειται να γίνει, παρά τις μονότονα επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις. Η ΕΡΤ, με όλα τα στραβά και τ’ ανάποδά της, δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η 28η Οκτωβρίου και η 25η Μαρτίου (αλλά και η 17η Νοεμβρίου, η Πρωτομαγιά, η 29η Μαΐου, η 8η Μαρτίου, το Πάσχα, όλες οι επέτειοι, οι γιορτές και οι αφιερωματικές Ημέρες) δεν αντιμετωπίζονται με τη μηχανή της ραθυμίας και της υπνωτιστικής συνήθειας. Απαιτούν κάτι παραπάνω σε ιδρώτα μυαλού, ώστε πράγματι να υπηρετηθεί ο σκοπός: ο εφοδιασμός της συλλογικής μνήμης και η καλλιέργεια της κοινωνικής ή εθνικής αυτογνωσίας. Ετσι φτιάχτηκε δεκαετία τη δεκαετία ένα πλούσιο αρχείο, που ίσως αποτελεί τον μοναδικό σοβαρό λόγο καύχησης της κρατικής τηλεόρασης.
Από τη δική τους πλευρά, οι ιδιωτικοί-εμπορικοί δίαυλοι, που γενικώς δεν μπορούν να περηφανεύονται για πολλά, δεν έχουν και κανέναν ειδικό λόγο καύχησης: η συμβολή τους στην αξιοποίηση των επετείων θα ήταν μηδενική, αν δεν υπήρχαν ελάχιστα ντοκιμαντέρ, που μάλλον το προσωπικό φιλότιμο και μεράκι μαρτυρούν παρά πιστοποιούν την υγεία των καναλικών αντανακλαστικών. Τρεις υποχρεώσεις ορίζει για την ιδιωτική τηλοψία το Σύνταγμα, με το άρθρο 15 (ισότητα, αντικειμενικότητα, ποιότητα), και οι τρεις περιφρονούνται εξακολουθητικά και αλαζονικά – αλλά και άνευ συνεπειών. Η υποχρέωση για παραγωγή ποιοτικού υλικού, όσον αφορά την αξιοποίηση των επετείων, γίνεται σεβαστή με τη χιλιοστή προβολή της «Υπολοχαγού Νατάσας» την 28η Οκτωβρίου και τη μυριοστή της «Μαντώς Μαυρογένους» την 25η Μαρτίου. Βεβαίως, στα πρωινάδικα και στα μεσημεριανάδικα οι παρουσιαστές και οι παρουσιάστριες θα εμφανιστούν επισημότερα ντυμένοι και θα δηλώσουν την εθνική τους υπερηφάνεια με ξέπνοο στόμφο, στις δε ειδήσεις θα δούμε τα συνήθη τρίλεπτα ενθουσιασμένα ρεπορτάζ για «τις κάθε χρόνο και περισσότερες ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια». Αλλά μέχρις εκεί. «Ωχ μωρέ τώρα...»
«Ωχ μωρέ τώρα...» θα πρέπει να λένε και στα επιτελεία των κομμάτων όταν πλησιάζει κάποια επέτειος. Πού να βρεις λέξεις που να μην τις έχεις ξαναπεί, για να ετοιμάσεις το «μήνυμα» ή το «διάγγελμα» του αρχηγού έτσι που να μην ηχεί ακριβώς όπως ήχησε και το περσινό και το προπέρσινο. Νά, λοιπόν, γιατί οι προκηρύξεις των κομμάτων για κάθε μέρα-ορόσημο, όσες διανέμονται σε συγκεντρώσεις και πορείες, σπάνια έχουν πάνω τους ημερομηνία: Ισχύουν διαχρονικώς, ή μάλλον ερήμην του χρόνου, όπως ο Λόγος του Θεού. Μπορείς ως εκ τούτου να τις ξανατυπώσεις. Να τυπώνεις τις ίδιες κι απαράλλαχτες κάθε χρόνο, είτε στην εποχή του πολύγραφου ζεις είτε του φωτοτυπικού είτε του ιδιωτικού εκτυπωτή που συνδέεται με τον υπολογιστή σου.
Θα το καταλάβουν οι πιστοί σου; Και; Πιστοί σου είναι, έχουν μάθει να συγχωρούν. Θα το καταλάβουν και οι αντίπαλοί σου; Και; Κι αυτοί τα ίδια κάνουν. Δικαιούται ο ραθυμών να κατηγορήσει τον ραθυμούντα; Οπότε αδιαφορείς παγερά και για τον ηλεκτρονικό μνημοδιεγέρτη των τελευταίων χρόνων, τα ακαταπόνητα ψαχτήρια του διαδικτύου. Κι ας μπορούν να σε ξεμπροστιάσουν με δυο-τρεις κινήσεις στο πληκτρολόγιο. Να φανερώσουν από την πρώτη στιγμή τη φωτοτυπημένη «βαθιά συγκίνησή» σου και να αποκαλύψουν τις ρηχές «πηγές» σου, μία όλη κι όλη, στην οποία και εξαντλείται η βιβλιογραφία σου: Ο συνήθης Μακρυγιάννης, που προσφέρει τον ύμνο τού «εμείς», πάντα βολικό για κάθε εγωλάτρη ή φατριαστή. Λίγοι άλλωστε απ’ όσους χρησιμοποιούν αυτόν τον ύμνο θυμούνται ή γνωρίζουν ότι τον αντλούν από απομνημονεύματα όπου κυριαρχεί το «εγώ», όπως συμβαίνει σχεδόν νομοτελειακά στα ενθυμήματα όλων των πρωταγωνιστών της μιας ή της άλλης εποχής.
Τι απομένει; Η προσπάθεια να «εκσυγχρονιστεί» το νόημα των επετείων, να συσχετιστεί με το παρόν έστω και με «συλλογισμούς» εξόφθαλμης αυθαιρεσίας ή και ελαφρότητας. Το παρελθόν, το ένα ή το άλλο μέγα Συμβάν, σύρεται βίαια στην κλίνη ενός Προκρούστη που παραδίδει μαθήματα Ιστορίας και μηρυκάζει πατερναλιστικές διδαχές, ενώ ο ίδιος είναι δραματικά και πεισματικά ανιστόρητος και τίποτε δεν έχει διδαχθεί από τον περασμένο χρόνο, ίσως και επειδή ουδέποτε τον επισκέφθηκε ως φιλόπονος και ανοιχτόμυαλος μελετητής. Οι κομματικοί συγγραφείς και οι λογογράφοι των αρχηγών τα ξέρουν όλα εξ επιφοιτήσεως. Είναι οι ιδιοκτήτες του Λόγου της Αληθείας. Ευτυχισμένοι άνθρωποι, δεν αμφιβάλλουν για τίποτε.
Ο «εκσυγχρονισμός» του 1940 φαίνεται πανεύκολος – δανείζεσαι το ΟΧΙ και το συνάπτεις με οτιδήποτε. Και του 1821 η «επικαιροποίηση» δεν προκαλεί προβλήματα, δεν γεννάει ουσιαστικό προβληματισμό δηλαδή. Αλλά και χιλιετίες αν απέχουμε από κάποιο μέγα Συμβάν, θα ζορίσουμε τα πράγματα ώσπου να έρθουν στα μέτρα μας. Νά, όπως έγινε με τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια τους με «σηματωρό και κήρυκα» την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, περίπου όπως θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση με «σηματωρό και κήρυκα» την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Τότε οι Ελληνες πολέμησαν τους Πέρσες, όχι πάντως όλοι οι Ελληνες, αφού ούτε σ’ εκείνη τη δεινή περίσταση ίσχυσε το στερεοτυπικά επαναλαμβανόμενο «όταν οι Ελληνες είναι ενωμένοι...»· ενωμένοι δεν ήταν ούτε το 1821 ούτε αμέσως μετά το ’40. Τώρα; Τώρα, είπε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός, στην έναρξη των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια, «οι προκλήσεις είναι διαφορετικές. Κύματα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών πολιορκούν τις ευρωπαϊκές χώρες».
Ατυχέστατος ο συσχετισμός, η εξομοίωση των εισβολέων Περσών με τους «πολιορκητές» πρόσφυγες. Δεν παραμοιάζουν με πολεμικά σκάφη οι σαπιόβαρκές τους.

Οι μακρές νύχτες και οι μεγάλες μπλόφες της Ευρώπης


Γιάννης Κιμπουρόπουλος
 
Τι ακριβώς έχουν πάθει όλοι οι απερχόμενοι ευρωκράτες, από τον Ντράγκι και τον Μοσκοβισί μέχρι τον Γιούνκερ, τον Ντάισελμπλουμ και τον Βίζερ; Τι έχουν πάθει όλοι, οι κορυφαίοι, οι μεσαίοι, ακόμη και οι...
 χαμηλόβαθμοι, και τώρα που αποσύρονται από το προσκήνιο της Ευρωζώνης -για να απολαύσουν την πολιτική τους «συνταξιοδότηση» ή για να περάσουν σε νέα πόστα εξουσίας- και φιλοτεχνούν με τόσο ζήλο και συγκίνηση ηρωικούς απολογισμούς για τη συμβολή τους στη διάσωση της Ε.Ε., της Ευρωζώνης, της Ελλάδας; Γιατί έχει τόση σημασία για τον Γιούνκερ να αφήσει πίσω του το προφίλ ενός αφοσιωμένου φίλου και σωτήρα της Ελλάδας αντί της εικόνας του τρεκλίζοντος και αναβράζοντος από θυμό εκβιαστή που, στο τέλος της μακράς νύχτας της 12ης Ιουλίου του 2015, απειλούσε την ελληνική κυβέρνηση με «ξαφνικό θάνατο» της χώρας αν δεν έφερνε υπογεγραμμένο και ψηφισμένο το τρίτο Μνημόνιο; Τι ζόρι τραβάει ο Ντράγκι και επιμένει στις διαδοχικές δημόσιες εμφανίσεις του τις τελευταίες εβδομάδες να εμφανίζει τον εαυτό του ως το «περιστέρι» της Ευρωζώνης, τον θεσμικό «σταθεροποιητή» που απέτρεπε τα σχέδια βίαιης αποπομπής της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, και όχι ως τον άνθρωπο που τράβηξε το καλώδιο από την πρίζα της ρευστότητας;
Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι το κίνητρο είναι η υστεροφημία, εκείνη η ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση που ωθεί κυρίως τα δημόσια πρόσωπα να επεκτείνουν την εξουσία και την επιρροή που άσκησαν εν ζωή στη μετά θάνατο εποχή. Δεν υποτιμώ καθόλου τα μεταφυσικά κίνητρα των ανθρώπων, ακόμη κι αυτών που με απόλυτα κυνικό «ορθολογισμό» μπορούν ανά πάσα στιγμή να πατήσουν το κουμπί εξόντωσης μιας ολόκληρης χώρας προκειμένου να προστατέψουν το σύστημα εξουσίας τους. Η Ιστορία είναι γεμάτη από μεγάλους άρπαγες και ολετήρες της ανθρωπότητας που δρούσαν με την πεποίθηση ότι υπηρετούν το «καλό» της και φρόντισαν να κατασκευάσουν τα κατάλληλα «τεκμήρια» γι’ αυτό - το πόσο άντεξαν, άλλη ιστορία.
Ωστόσο, το βασικό, εξίσου μεταφυσικό, κίνητρο αυτής της υστεροφημικής καμπάνιας των απερχόμενων σταρ της Ε.Ε. δεν είναι τόσο το αρχαιολογικής κοπής μεταθανάτιο κλέος, όσο η αγωνία για το μέλλον του ασταθούς οικοδομήματος και του συστήματος που υπηρέτησαν.
Όταν ο Γιούνκερ αναπολεί «τις μακρές νύχτες με τους Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη» για την επίλυση του «ελληνικού προβλήματος», όπως έκανε προ ημερών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όταν ισχυρίζεται ότι απέναντι στις πιέσεις πρωθυπουργών και κυβερνήσεων να ξεμπερδεύουν με την Ελλάδα αυτός απαντούσε «ότι πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες και οι συνθήκες λένε πως η Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με το γενικότερο συμφέρον της Ευρώπης, κι αυτό είναι να αποφύγουμε την αποσύνθεσή της», ομολογεί μια αλήθεια. Και το ίδιο ομολογούσε προ εβδομάδων ο Ντράγκι ισχυριζόμενος ότι η ΕΚΤ ουδέποτε είχε σχέδιο Β για την Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις και ηγεσίες.
Ομολογούν και οι δύο όχι μόνο μία, αλλά δύο αλήθειες. Πρώτον, ότι από το 2011 μέχρι και το 2015 ψεύδονταν κάθε φορά που εκβίαζαν τις ελληνικές αλλά και άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι αν δεν δέχονταν τα Μνημόνια, δηλαδή την ουσιαστική εξαίρεση των χωρών τους από τις συνθήκες της Ε.Ε. και τον υποβιβασμό τους σε καθεστώς ευρωπαρία, θα αποπέμπονταν με συνοπτικές διαδικασίες. Και, δεύτερον, ομολογούν ότι η ατελής κατασκευή της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, αυτό το θεσμικό συνονθύλευμα που φτιάχτηκε με γερμανικούς δογματισμούς και γαλλικές ψευδαισθήσεις, δεν έχει τρόπο να καταστρέψει, να ακρωτηριάσει ένα μέλος της χωρίς να αυτοκαταστραφεί εν συνόλω.
Αυτή είναι η αληθινή μπλόφα, η μεγάλη πολιτική απάτη που αποκαλύφθηκε όχι μόνο από τις μακρές «ελληνικές» νύχτες του Γιούνκερ, αλλά και από τις 1.220 -μέχρι τώρα- μακρές μέρες και νύχτες ατέρμονης διαπραγμάτευσης για το Brexit που έχουν περάσει από το βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016...
                                                                                                                               www.avgi.gr

Το Brexit φοβίζει τη γερμανική Ευρώπη

 
 
Την ώρα που το Brexit κρέμεται από μια κλωστή ο Μακρόν έκανε επίδειξη πατριωτικής –ή «εθνικιστικής»– πολιτικής και έβαλε βέτο στην είσοδο της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ε.Ε., δυσαρεστώντας σφόδρα τη Γερμανία. Το μήνυμα είναι απλό: Αν η Ε.Ε., υπό την αιγίδα της Γερμανίας, απορρίπτει ως επίτροπο τη Γαλλίδα υποψήφια, τότε το Παρίσι θα δείξει τα δόντια του. Τα περί οικονομικών σκανδάλων της Γαλλίδας, ως αιτία της απόρριψης, να τα πούνε αλλού, υπονοεί ο Μακρόν. Η εξίσου Γαλλίδα κ. Λαγκάρντ έχει οριστική καταδίκη για λοβιτούρες αλλά αντί να οδηγηθεί φυλακή (είναι έξω με αναστολή) πάει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη θέση του Ντράγκι!
ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΠΛΑ: Η Αγγλία παίζει το χαρτί του «πατριωτισμού» φεύγοντας από την Ε.Ε., ενώ η Γαλλία παίζει το ίδιο «ατού» μένοντας. Και στις δυο περιπτώσεις στόχος είναι το Βερολίνο. Η συγκυρία προσφέρει στο Παρίσι το περιθώριο από θαλαμηπόλος στις Βρυξέλλες να αισθάνεται «ισότιμος» συνομιλητής με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Το εξασθενημένο, οικονομικά και πολιτικά Βερολίνο της Μέρκελ, αν διέθετε κουκούτσι μυαλό, θα ήταν πιο προσεκτικό. Η εμπειρία του τελευταίου αιώνα δείχνει ότι για το Βερολίνο το πολιτικό μυαλό είναι είδος εν ανεπαρκεία. Η Γερμανία έχει αποδείξει ότι διαπρέπει ως μηχανικός αλλά υστερεί απελπιστικά ως πολιτικός ηγέτης.
Έτσι κι αλλιώς ο χορός της δολιοφθοράς, της τρικλοποδιάς, των συντροφικών μαχαιρωμάτων έχει αρχίσει στις Βρυξέλλες πριν καν το Brexit αποκτήσει σάρκα και οστά. Η Βρετανία έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα προς τον τελικό σκοπό: Να ενσπείρει διχόνοια στα μέλη της «Ευρωπαϊκής Οικογένειας» που συμπεριφέρονται άλλωστε με την αδελφική αγάπη της γνωστής παροιμίας: «ποιος σού έβγαλε τόσο βαθιά το μάτι; Ο αδελφός μου».
Η βασίλισσα έχει ταχθεί υπέρ του Brexit και επομένως κατά του Βερολίνου, επιβεβαιώνοντας ότι για το παλάτι, για μια ισχυρή μερίδα της αγγλικής κυβερνώσας ελίτ και για την πλειοψηφία του κόσμου, η διάκριση μεταξύ Χίτλερ και των δημοκρατικά εκλεγμένων διαδόχων, είναι μεν υπαρκτή αλλά όχι αποφασιστική. Όταν τα πράγματα ζορίσουν το πρόβλημα είναι η γερμανική μπότα, όποιος και αν τη φοράει. Όπως ακριβώς στις ΗΠΑ δεν ξεχωρίζουν Στάλιν και Πούτιν. Η ρωσική αρκούδα τους φοβίζει έτσι κι αλλιώς. Το κακό στην περίπτωσή μας είναι ότι οι ιθύνοντες που κατηγορούν θορυβωδώς τους ως άνω ηγέτες, κάνουν οι ίδιοι τα χειρότερα χωρίς να έχουν έστω το μισό πολιτικό τους ανάστημα. Σπιθαμιαίου αναστήματος, από τον Μακρόν και τον Τσίπρα έως τον Γιούνγκερ, τη Μέρκελ ή τον Εργατικό Κόρμπιν, αυτοχαρακτηρίζονται δημοκράτες αλλά αρνούνται να υπακούσουν στα λαϊκά δημοψηφίσματα. Ποδοπατούν τη Δημοκρατία. Και καταγγέλλουν τον Πούτιν, τον Ιταλό Σαλβίνι και τον Μαγυάρο Όρμπαν ότι παραβιάζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΛΟΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ότι ενώ η σημαντική πλευρά του Brexit είναι η πολιτική με τις γεωπολιτικές προεκτάσεις και επιπτώσεις, τα ΜΜΕ προβάλλουν τα οικονομικά με έμφαση στις υποτίθεται σκοτεινές προοπτικές για την καθημερινή ζωή των Άγγλων. Λες και οι πιστοί των Βρυξελλών μόλις φύγουν οι Εγγλέζοι θα περνάνε ζωή και κότα. Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συμβαλλόμενος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να λογαριάζουμε με χαρτί και μολύβι τι θα μας κοστίσει η βρετανική έξοδος. Όσο για την ίδια τη Βρετανία θα μπορεί, τουλάχιστον, να διαπραγματεύεται, με κάθε μέλος της Ε.Ε. χωριστά αντί να αντιμετωπίζει το ενιαίο μπλοκ των Βρυξελλών υπό τον έλεγχο του Βερολίνου.
Από τη στιγμή που ο πόλεμος μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, λόγω πυρηνικών, τέθηκε «εκτός μόδας» στην Ευρώπη αλλά και επειδή το επίπεδο ζωής έχει μεταβάλλει ριζικά τις νοοτροπίες, η οικονομία είναι πεδίο επίλυσης των διαφορών. Κυρώσεις, Μνημόνια, φόροι, πτωχεύσεις, όλο το οπλοστάσιο είναι στο τραπέζι. Με πρώτες επιπτώσεις ότι οι διαμάχες παρατείνονται στο χρόνο, η διαφθορά κυριαρχεί, ο πατριωτισμός είναι περιττή αν όχι επιβλαβής πολυτέλεια, κ.λπ. Και κυρίως οι ιδεολογίες έχουν μείνει για τους ανόητους, σύμφωνα με τις κυρίαρχες ελίτ.
Το Brexit είναι σημαντική παράμετρος της διαπάλης της παγκοσμιοποίησης με το εθνικό συμφέρον, με δεδομένο ότι οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες είναι εκτός Ε.Ε., Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία και ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του. Οι Άγγλοι έτσι ή αλλιώς ενσωματώνονται στο αμερικανικό παιχνίδι. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο μόνος χαμένος είναι η Γερμανία. Η μόνη ελπίδα του Βερολίνου να παίξει στο διεθνές παιχνίδι σαν μεγάλος παίκτης είναι να εκπροσωπεί το σύνολο της Ε.Ε. συν τα δυο απομεινάρια, Τίρανα και Σκόπια. Το Brexit είναι θανάσιμο πλήγμα στη γερμανική φιλοδοξία. Χωρίς την Αγγλία, το Παρίσι γίνεται απαραίτητο στο Βερολίνο. Πολύ περισσότερο που η Ιταλία του Σαλβίνι μαζί με τον Όρμπαν καιροφυλακτούν στη γωνία, η Ισπανία τρεκλίζει, η Πολωνία μισεί τους Ρώσους αλλά προτιμάει φυσικά τους Αμερικάνους από τους Γερμανούς. Η Γερμανία για να έχει κάποιους να κυβερνήσει πρέπει να βγάλει τις μπότες και να βάλει πασουμάκια όταν μιλάει με τους εταίρους. Η Ε.Ε. είναι με το ζόρι μια επαρχία της Κίνας ή της Ινδίας. Και είναι ήδη προφανές ότι στο πλανητικό παιχνίδι είναι στο μηδέν. Η Ε.Ε. ή θα αλλάξει ή θα πετάξει σαν εφήμερη πεταλούδα προς την ανυπαρξία.
Υ.γ.: Μη ρωτάτε για την Ελλάδα. Κοιμάται.
Πηγή: edromos.gr