Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Παράθυρο κενό

Παράθυρο κενό
 
Ελπίδα Πουρναρά
Κάθε μέρα περνώ έξω από το ίδιο μπαλκόνι. / πότε οι κουρτίνες κρύβουν ό,τι βρίσκεται πίσω από αυτό, / πότε είναι τραβηγμένες και το βλέμμα μπορεί να δει τα πάντα / – θαρρείς πως κατασκοπεύει
 
«Είμαι ένας απλός, καθημερινός, αισιόδοξος άνθρωπος.
Αλλά, δεν αντέχω τα παράθυρα χωρίς θέα.
Τα παράθυρα βρίσκονται εκεί για να ταξιδεύουν τη ματιά.
Για ν’ αποκαλύπτουν ορίζοντες.
Για να υπόσχονται το «παραπέρα».
Για να λούζουν στο αληθινό φως τ’ άδεια δωμάτια.
Για να φτιάχνουν σκιές με χρώμα πάνω στους λευκούς τοίχους…»
(Ο. Ελύτης: [Δεν αντέχω τα παράθυρα χωρίς θέα])
 
Κάθε μπαλκόνι και μια φωτογραφία / Ένα ανάγλυφο κάδρο που κρέμεται στον τοίχο / Άλλοτε φυλάσσει μέσα του στιγμές με ζωντανά χρώματα και συναισθήματα / Άλλοτε στέκει εκεί αδειανό, άσπρο στο άσπρο. Κενό / Μοναδικός επισκέπτης εκείνος με την τραγιάσκα και τα ψαρά μαλλιά / Τον βλέπω να στέκεται εκεί και να μονολογεί / Μοιάζει να εξιστορεί τη ζωή του στους περαστικούς / Μοιάζει κιόλας να μην τον ακούει κανείς / Ο κόσμος αεικίνητος – εκείνος στέκει σαν σε σταθμό
 
«[…] σε τούτο το τυρρηνικό χωριό, πίσω από τη θάλασσα του Σαλέρνο
πίσω από τα λιμάνια του γυρισμού, στην άκρη
μιας φθινοπωρινής μπόρας, το φεγγάρι
ξεπέρασε τα σύννεφα, και γίναν
τα σπίτια στην αντίπερα πλαγιά από σμάλτο.
Σιωπές αγαπημένες της σελήνης.
Είναι κι αυτός ένας ειρμός της σκέψης, ένας τρόπος
ν’ αρχίσεις να μιλάς για πράγματα που ομολογείς
δύσκολα, σε ώρες όπου δε βαστάς, σε φίλο
που ξέφυγε κρυφά και φέρνει
μαντάτα από το σπίτι κι από τους συντρόφους,
και βιάζεσαι ν’ ανοίξεις τη καρδιά σου
μη σε προλάβει η ξενιτιά και τον αλλάξει […]»
(Γ. Σεφέρης, Τελευταίος σταθμός)
 
Την τελευταία φορά που πέρασα από το μπαλκόνι, έλειπε / Είπαν πως έφυγε ταξίδι μακρινό / να βρει εκείνη που έχασε σαν ήτανε παιδί / Δεν τον έχω δει εδώ και μήνες / και στέκει το παράθυρο εκεί / αδειανό, άσπρο στο άσπρο / Κενό. 
 
«[…] Στην πλώρη αυτή κατάστρεψα τον ήρεμον εαυτό μου
και σκότωσα την τρυφερή παιδιάτικη ψυχή.
Όμως ποτέ δε μ’ άφησε το επίμονο όνειρό μου
και πάντα η θάλασσα πολλά μου λέει, όταν αχεί.»
(Ν. Καββαδίας, Η πλώρη μας)         
www.katiousa.gr

Οι Πορτογάλοι απάντησαν με το ίδιο νόμισμα...

 
Το εξώφυλλο του Ολλανδικού περιοδικού Elsevier Weekblad θα έκανε σίγουρα τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να αισθανθεί... δικαιωμένος:
Στην προσπάθειά του να στηλιτεύσει την πρόταση της Κομισιόν, το εξώφυλλο παρουσιάζει στο πάνω μέρος του Βόρειους να εργάζονται σκληρά σε εργοστάσια, την ώρα που τα χρήματα πέφτουν βροχή στο νότο, όπου ένας στερεοτυπικός τεμπέλης νότιος πίνει καφέ και κρασί (μαζί!) και λιάζεται χαζέοντας μια καλλονή με μαγιώ που χαζεύει στο κινητό της.
Οι Πορτογάλοι απάντησαν με το ίδιο νόμισμα, αλλά με μια διαφορά:
Στο πάνω μέρος της σελίδας και στη θέση αυτών που πασχίζουν στο εργοστάσιο είναι μετανάστες από το νότο που μετακόμισαν στο Βορρά λόγω της ανεργίας στην περιφέρεια.
Και στη θέση αυτών που λιάζονται ένα ζευγάρι βορειοευρωπαίων εγκαυματιών από τον ήλιο της Μεσογείου όπου κάνουν τις διακοπές τους. Το χρήμα ρέει τώρα από τους Νότιους στους Βορείους
 Ο καφές και το κρασί παραμένουν στη θέση τους:

Ο αφόρητος λαϊκισμός του παραληρηματικού αντι-σεξισμού

Ο αφόρητος λαϊκισμός του παραληρηματικού αντι-σεξισμού
 
Αποτύπωμα της δυναστικής πολιτικής ορθότητας.
 
του Γιάννη Τριάντη

Βγήκε τις προάλλες ο Πρετεντέρης και είπε οτι η Φώφη Γεννηματά απουσίαζε από την ψηφοφορία για τον Παπαγγελόπουλο, επειδή μπορεί να πήγε κομμωτήριο. Τι ήταν να το πεί; Κατηγορήθηκε για σεξισμό, δέχθηκε σωρεία απαξιωτικών σχολίων και ύβρεων, ενώ ακούστηκαν προτάσεις για παρέμβαση της Ενωσης Συντακτών!
Μετά από λίγες μέρες νέος σάλος: ο ίδιος δημοσιογράφος βλέποντας την Εφη Αχτσιόγλου να μπαίνει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ είπε (επίσης από ραδιόφωνο/ «Πρώτο Θέμα»): Ωραίο το μίνι, ωραίο το τακούνι, ωραίο και το από μέσα, εννοώντας το σώμα της βουλευτίνας και πρώην υπουργού.
Ας δούμε, λοιπόν, τα δύο γεγονότα για να ψάξουμε που κείται ο σεξισμός και να διαπιστώσουμε που εκβάλλει τελικά ο πύρινος καταγγελτικός λόγος περί σεξισμού.
Δεν είχε πάει κομμωτήριο η Φώφη Γεννηματά. Βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι, κάτι που δεν ανέφερε ο σχολιαστής. Το αγνοούσε ή το ήξερε και το απέκρυψε; Επιβαρυντικά για τον ίδιο και τα δύο. Απ΄ο,τι φάνηκε, ήθελε να πλήξει την κυρία Γεννηματά, η οποία δικαίως εξανέστη.
Προσοχή! Το δίκιο της εντοπίζεται στο ότι ο δημοσιογράφος, μιλώντας για το κομμωτήριο, άφησε να εννοηθεί ότι η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ «άφησε το γάμο κα πήγε για παλιούρια». Ότι το έκανε σκοπίμως για πολιτικούς λόγους.
Όμως η κυρία Γεννηματά προχώρησε. Καταλόγισε στον Πρετεντέρη εχθρότητα προς το ΚΙΝΑΛ και προσπάθεια απαξίωσης της ίδιας και του κόμματος. Αναπόφευκτο το ερώτημα: Δεν έχει  δικαίωμα ο πάσα είς να λέει τη γνώμη του και να καταφέρεται εναντίον οιουδήποτε; Να κρίνει, να επιτίθεται, να αποδοκιμάζει;
Από πότε-και γιατί- μια άποψη διατυπωμένη κατά τον τρόπο του καθενός- έξυπνα, εξυπνακίστικα, ειρωνικά- θεωρείται εντεταγμένη σε επιχείρηση φθοράς και δεν αξιολογείται ως γνώμη ενός ατόμου που λέει αυτό που πιστεύει, χωρίς να εντάσσεται σε διατεταγμένες επιχειρήσεις;
Ούτως ή άλλως και οι κρίνοντες κρίνονται. Αργά ή γρήγορα όλα λαγαρίζουν και αποκαλύπτονται. Τα στέρεα επιχειρήματα, οι αβαθείς προσεγγίσεις, ο εξυπνακισμός, η ιδιοτέλεια, οι σκοπιμότητες, η γενναιότητα να πάς κόντρα στο ρεύμα κλπ κλπ.
 
Παροξυσμός
Όμως, με εξαίρεση τις οργισμένες βολές της Φώφης Γεννηματά, βολές πολιτικού χαρακτήρα κατά κύριο λόγο, το κυρίαρχο στοιχείο των επιθέσεων εναντίον του Πρετεντέρη ήταν ο σεξισμός. Μιλάμε για παροξυσμό. Με σημείο αναφοράς και ερμηνείας το εξής: το κομμωτήριο επιστρατεύεται μειωτικά, και δη για μια γυναίκα πολιτικό.
Αλήθεια γιατί είναι υποτιμητικό απέναντι στο γυναικείο φύλο να συνδέσεις μια γυναίκα με το κομμωτήριο, τα κέντρα αισθητικής, τη μόδα και τα συναφή; Που ακριβώς βρίσκεται η υποτιμητική διάθεση; Υπάρχει γυναίκα που δεν φροντίζει τα μαλλιά, το σώμα, το ντύσιμο και την αισθητική της; Μήπως οι άνδρες δεν κάνουν εν πολλοίς το ίδιο;
Δηλαδή, αν η κυρία Γεννηματά είχε πάει σε μια εκδήλωση για τον Χαϊλντερλιν και τον Ρομαντισμό, και ακολούθως στο κομμωτήριο, και το έλεγε αυτό ενας σχολιαστής, σε πια επίψογη κατηγορία θα εντασσόταν το  σχόλιό του;
Και, βέβαια, αν κάποιος έλεγε ότι ο τάδε άνδρας βουλευτής δεν πήγε στη Βουλή να ψηφίσει γιατί ήταν στο γυμναστήριο ή έραβε κοστούμι στον ράφτη του, θα ήταν υποτιμητικό για τους άνδρες, ως…σεξιστικό, τέτοιο σχόλιο;
Το αστείο είναι ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος ανέφερε με αρκετή δόση ειρωνείας τον Γιώργο Παπανδρέου που επίσης δεν είχε πάει στη Βουλή να ψηφίσει. Είπε κάτι για το ποδήλατο του πρώην πρωθυπουργού, επιχειρώντας -όπως και με το κομμωτήριο της Φώφης- να σχολιάσει αρνητικά την απουσία του.
Όμως κανείς δεν ασχολήθηκε με το υπαινικτικά τοξικό αυτό σχόλιο. Τοξικό πολιτικά. Όπως ήταν και το σχόλιο για την κυρία Γεννηματά. Και, φυσικά, ουδείς σκέφτηκε να καταλογίσει σεξισμό στον σχολιαστή. Γιατί δύο μέτρα και δυό σταθμά στην κριτική των επικριτών; Γιατί υπνώττουν οι ταξιαρχίες του πολιτικώς ορθού;
 
Κουκλάρα μου!
Στο θέμα του σχολίου για την Εφη Αχτσιόγλου, τώρα. Ο Πρετεντέρης και πλείστοι όσοι δημοσιολογούντες έχουν σχολιάσει κατά κόρον το έργο της πρώην υπουργού. Θετικά η επικριτικά. Εκριναν τις πολιτικές επιλογές της, τις δηλώσεις, την εν γένει παρουσία της ως πολιτικού στον δημόσιο χώρο.
Γιατί, λοιπόν, σε κάποια στιγμή-με αφορμή μια δημόσια εμφάνισή της- συνιστά  σεξισμό ένα σχόλιο  για το ντύσιμο, το σώμα, την ομορφιά και την αισθητική της; Υποτιμάται με ένα τέτοιο σχόλιο η πολιτική προσωπικότητα της χαμηλότονης και ικανής βουλευτίνας;
Κι  αν δεν περιοριζόταν στο συγκεκριμένο σχόλιο ο Πρετεντέρης κι έλεγε π.χ. «κουκλάρα η Αχτσιόγλου», τι θα είχε διαπράξει; Θα είχε φτάσει στην υψηλότερη κλίμακα του σεξισμού και θα του άξιζε αγχόνη;
Αλήθεια, τι λένε άνδρες και γυναίκες όταν περνάει μπροστά τους μια ωραία γυναίκα ή ένας ωραίος άνδρας; Κουκλάρα, λένε. Και κούκλος. Χωρίς κανένας στην παρέα,  άνδρας η γυναίκα, να σκεφτεί ότι ένα σχόλιο θαυμασμού είναι…σεξιστικό.
Και κάτι τελευταίο: δεν είδα ποτέ κανέναν προοδευτικό που έχει κορόνα στο κεφάλι του τον φεμινισμό και τον αντισεξισμό, να καταγγείλει τα χιλιάδες τοξικά σχόλια, τις ειρωνείες και τη  χλεύη για τα φορέματα, το σπίτι και την αισθητική π.χ. της κυρίας Πατούλη.
Γιατί άραγε; Και μην πεί κανείς ότι προκαλεί με τις εμφανίσεις και τα χρυσά της, γιατί αυτό θα ήταν η αποθέωση του σεξισμού. Πολύ περισσότερο που το συγκεκριμένο επιχείρημα επιστρατεύουν κάποιοι χυδαίοι για άλλες περιπτώσεις (π.χ. τα ΄θελε αυτή και τα ΄παθε).
Εν κατακλείδι: ο σεξισμός υπάρχει στη χώρα μας. Και παντού στον κόσμο. Όμως η αναγωγή σχολίων όπως αυτά για την Γεννηματά και την Αχτσιόγλου σε κρούσματα απεχθούς σεξισμού, δεν είναι απλώς υπερβολική.
Πρόκειται για αποτύπωμα αφόρητου λαϊκισμού, που συγγενεύει με την  δυναστική πολιτική ορθότητα. Για την οποία θα μιλήσουμε εν εκτάσει προσεχώς.

Το ευθυμογράφημα της… νέας κανονικότητας

 
Αν κοιτάξεις πέρα απ’ το φόβο της μόλυνσης, αν βγάλεις τη μάσκα, βλέπεις την παρανομία εγκατεστημένη παντού ως πολιτική και οικονομική  νομιμότητα
 
 Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Επιστρέψαμε στη νέα κανονικότητα, λέει. Ποια νέα κανονικότητα; Η μόνη διαφορά της απ’ την προηγούμενη είναι ότι, που και που, παίρνει το μάτι σου κάνα σπασίκλα με μάσκα. Δεν τη φοράει, κρεμασμένη την έχει. Απ’ τα αυτιά. Στο στόμα έχει κι αυτός το καλαμάκι του φραπέ. Όπως όλοι τριγύρω. Τα «τραπεζάκια έξω», φίσκα. Στη θέση τους, όπως πάντα, κι αυτά. Ούτε αποστάσεις, ούτε τίποτε. Και οι θαμώνες, ο ένας πάνω στον άλλο.
-Τζάμπα το μέτρημα, λέω στον εύσωμο διπλανό μου που  ρουφάει εσπρέσο φρέντο, κατεβάζοντας ταυτόχρονα κάτι γατοκέφαλα από ένα τεράστιο σάντουιτς που κρατά στο δεξί του χέρι – στο αριστερό το καλαμάκι του καφέ – αφήνοντας μικρούς στεναγμούς ευχαρίστησης.
-Πως είπατε; με ρωτάει μπουκωμένος.
-Το μέτρημα, του φωνάζω: Oι φωτογραφίες στις εφημερίδες με τους ανθρώπους του Χαρδαλιά να μετράνε τις αποστάσεις από τραπέζι σε τραπέζι. Δεν τις είδες; 
-Δεν διαβάζω εφημερίδες, κύριε, μου λέει πίσω απ’ τα δόντια,
με μια ριπή από ψίχουλα νοτισμένα με σταγονίδια…  φρέντο  να κατευθύνονται προς το μέρος μου.
-Και τι διαβάζεις, ρωτάω με δημοσιογραφική περιέργεια, ανεβάζοντας τη μάσκα – μη με πάρουν τα… σκάγια.
- Διαβάζω You Tube, απαντάει με άψογη οξφορδιανή προφορά…
Διαβάζει… You Tube, ενημερώνεται από ειδησεογραφικά σάιτ και μπλογκ, είναι 28, με σπουδές και μεταπτυχιακά στο Λονδίνο και, «φυσικά άνεργος». Αδιαφορεί για τον κορωνοϊό και το lockdown, «θα μπορούσε να περιοριστεί στους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες από βαριά νοσήματα», ενδιαφέρεται μόνο για μια δουλειά στο αντικείμενό του: «γενετική ιατρική»…
-Ευκολάκι, τον χαιρέτισα με… αλληλέγγυο σαρκασμό.  
   
 *******
Ύστερα στη… νέα κανονικότητα της ασφάλτου. Τα συνηθισμένα, δηλαδή: για να μπεις στο κέντρο της πόλης, πρέπει να βλαστημήσεις. Τις συνηθισμένες βλαστήμιες. Και να παίξεις το παιχνίδι των παράνομων παρακάμψεων. Το συνηθισμένο παιχνίδι…
-Ρε φίλε, λάθος πας, δεν πάει από 'δω, θα σκοτωθούμε, μου φωνάζει ένας ταξιτζής πίσω από μια βρώμικη μάσκα.
-Και πού ξέρεις ότι δεν πας εσύ ανάποδα; του λέω.
-Πάει στοίχημα; μου λέει.
-Πάει, του λέω: μια καινούργια μάσκα κι ένα απολυμαντικό.
Κατεβαίνουμε, πάμε στην αρχή του μικρού δρόμου, απαγορευτικό. Πάμε στο τέλος του δρόμου, άλλο απαγορευτικό. Σκάμε στα γέλια, δίνουμε τα χέρια με... τους αγκώνες, και φεύγουμε με απόγνωση, ο καθένας στη δουλειά του. Παράνομοι και οι δυό...
Τι παράνομοι, δηλαδή, νομιμότατοι. Διότι αν κοιτάξεις πέρα απ’ το φόβο της μόλυνσης, αν βγάλεις τη μάσκα, βλέπεις την παρανομία παντού. Εγκατεστημένη ως παγκόσμια πολιτική και οικονομική  νομιμότητα από τους ηγέτες Δύσης και Ανατολής: «Περισσότερο από οτιδήποτε, η πανδημία ήρε το παραπέτασμα της ψευδαίσθησης πως οι ηγέτες που έχουν την εξουσία γνωρίζουν τι κάνουν», είπε προχθές ο Μπάρακ Ομπάμα, σχολιάζοντας τη… «νέα κανονικότητα».   
Όπως και να ‘χει, αν αποφασίσεις να κατέβεις κέντρο, πρέπει να είσαι μυημένος στην παρανομία, διαφορετικά...
Διαφορετικά, μπορείς να ξοδέψεις δύο και τρεις ολόκληρες… κορονοώρες  για να πληρώσεις ένα λογαριασμό, να πούμε, σε κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Πάλι να πούμε...
 
*******
Τι να πούμε δηλαδή, που αυτό ακριβώς συνέβη. Και όχι μόνο αυτό. Πληρώνεις το λογαριασμό, μένεις πανί με πανί και κατευθύνεσαι στο μηχάνημα να πάρεις κάνα ψιλό –χοντρά δεν υπάρχουν– να κινηθείς. Ουρά! Μια τεράστια ουρά με αποστάσεις και μάσκες εδώ – μόνο στις τράπεζες τηρείται η… νομιμότητα – και στο βάθος το μηχάνημα.
-Τι έγινε, ρε παιδιά, μήπως με εντολή Μητσοτάκη το μηχάνημα βγάζει δωροεπιταγές για αρνάκια… Νότιας Ζηλανδίας; 
-Χαχαχα, έχει βλάβη...
-Και τι περιμένουμε;
Μπαίνω μέσα και πλησιάζω το τραπεζικό στέλεχος με τη μάσκα
-Τι γίνεται με το μηχάνημα;
-Δυστυχώς, κύριε, έχει πέσει το κεντρικό δίκτυο και επηρεάζονται όλα τα υποκαταστήματα.
-Και τι κάνουμε τώρα;
-Προσπαθούμε να το διορθώσουμε, κύριε, περιμένετε...
Δεν περιμένω, φεύγω βλαστημώντας. Μέσα μου. Τις συνηθισμένες βλαστήμιες...
Το κακό είναι ότι η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Πάω να πάρω το αμάξι για να βγω απ' το κέντρο, να γλιτώσω, και βλέπω στο παρμπρίζ φαρδιά – πλατιά την κλήση. Και την εντεταλμένη αστυνομικίνα βλέπω να κόβει αβέρτα χαρτάκια και να τα κολλάει στο τζάμι.
-Πόσο πάει; της λέω.
Πιάνει τον προκλητικό υπαινιγμό και εκνευρίζεται:
-Είστε παράνομος, κύριε, και εγώ κάνω τη δουλειά μου, σας έγραψα...
Κι εγώ τη δουλειά μου έκανα: Πήρα την κλήση, την... έσκισα όπως έκανα και στην παλιά… κανονικότητα και πάτησα γκάζι βλαστημώντας τον εφευρέτη αυτής της ξέφτιλης λέξης: άκου «κανονικότητα»…

Υπουργείο Κακοδιαχείρισης


Οπου λοιπόν αποδεικνύεται ορθή η αρχική απόφαση του πρωθυπουργού να μη συμπεριλάβει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην πρώτη κυβέρνησή του. 
 

Με την αναθεώρηση της άποψής του, στον ανασχηματισμό του Γενάρη, και την επανίδρυση του εν λόγω υπουργείου, απλώς έθεσε σε λειτουργία μια μηχανή παραγωγής λαθών, αστοχιών, ατοπημάτων και όλων των συνωνύμων. Ωσπου να φτάσουμε στο προσώρας τελευταίο, που το αποκάλυψε προχθές στην «Κ» η Τάνια Γεωργιοπούλου, προηγήθηκαν πολλά θλιβερά, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του κ. Νότη Μηταράκη.
Για να γιορτάσει τον πρώτο μήνα της θητείας του, ο κ. υπουργός ανέθεσε στα ΜΑΤ να υλοποιήσουν την απόφασή του για τη δημιουργία κλειστών προσφυγικών κέντρων στη Λέσβο και τη Χίο. Και τα ΜΑΤ την ξ-υλοποίησαν. Ξυλοκόπησαν τους νησιώτες, τους έβρισαν σαν τουρκόσπορους, τους φλόμωσαν δακρυγόνα και ξεθύμαναν καταστρέφοντας αυτοκίνητα. Ενστολοι χούλιγκαν. Εσχάτως η λαθοπαραγωγική μηχανή ανέβασε ταχύτητα. Κατ’ αρχάς ο κ. Μηταράκης, τιμώντας τα προεκλογικά περί ακομμάτιστης αξιοκρατίας, δώρισε τη διοίκηση των νέων «δομών φιλοξενίας» με βάση το δόγμα του ημετερισμού. Και καλά τα «δικά μας παιδιά», αποτυχόντες υποψήφιοι σε εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές. Ηταν ανάγκη να διαλέξει και κομματικούς εκπεφρασμένων ακροδεξιών απόψεων ή άλλους που διαδήλωναν κατά της ίδρυσης δομής στην περιοχή τους;
Επιτυχία δεύτερη: Χωρίς κανένα σχέδιο κατά νουν, ο υπουργός αποφάσισε ότι όσοι αλλοδαποί έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, περί τις 15.000, πρέπει να φύγουν από τις δομές. Να πάνε πού; Πρόβλημά τους. Την τρίτη επιτυχία την αναγνώρισε με θαυμασμό διεθνής οργανισμός, διαβαθμισμένο έγγραφο του οποίου αποκάλυψε προχθές η «Κ». Ο θαυμασμός αφορά: α) την υπουργική αδράνεια, λόγω της οποίας χάνονται ευρωπαϊκά κονδύλια· β) την εγκαθίδρυση ενός «παράλληλου συστήματος» με μετακλητούς υπαλλήλους, που «δεν γνωρίζουν το αντικείμενο»· γ) τις «εν κρυπτώ κινήσεις» του υπουργείου, χωρίς συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες· δ) την απώλεια της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών· και ε) τις «σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιούνται». Στη Μαλακάσα λ.χ. το μέσο κόστος είναι 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο, «λόγω βιασύνης», ενώ σε ανάλογο έργο, επίσης επείγον, ήταν μόλις 270 ευρώ.
Ο κ. Μηταράκης απάντησε πώς «έχει άγνοια του εγγράφου». Ενα επιπλέον λάθος. Το θέμα δεν είναι αν γνωρίζει το έγγραφο αλλά τι έχει να πει για τα καταγγελλόμενα.

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Εντγκάρ Μορέν: «Η κρίση μας κάνει να αναρωτηθούμε για τον τρόπο ζωής και τις πραγματικές ανάγκες μας»

 
Αποσπάσματα από συνέντευξη στην εφημερίδα «Le Monde».
 
Γεννηθείς το 1921, αντιστασιακός, κοινωνιολόγος, φιλόσοφος, και απείθαρχος στοχαστής, επίτιμος Διδάκτωρ (με τον τιμητικό τίτλο «honoris causa») τριάντα τεσσάρων πανεπιστημίων σε όλον τον κόσμο, ο Εντγκάρ Μορέν αναλύει σε μια απολαυστική συνέντευξη του μία παγκόσμια κρίση που τον «διεγείρει υπερβολικά».
 
Η οφειλόμενη σε αυτόν τον τύπο κορωναϊού πανδημία ήταν προβλέψιμη;
Όλες οι μελλοντολογίες του 20ου αι., που προεικόνιζαν το μέλλον με όρους του παρόντος, κατέρρευσαν. Ωστόσο, συνεχίζουμε να προβλέπουμε το 2025 και το 2050, ενώ αδυνατούμε να κατανοήσουμε το 2020. Η ιστορική εμπειρία των απροσδόκητων εκρήξεων δεν έχει επαρκώς συνειδητοποιηθεί. Η άφιξη, ωστόσο, ενός απρόβλεπτου γεγονότος ήταν προβλέψιμη, αλλά όχι η φύση του. Εξ ου το σταθερό αξίωμά μου «Περίμενε το αναπάντεχο».
Επιπλέον, ανήκα σε αυτήν τη μειονότητα που προέβλεψε αλυσιδωτές καταστροφές, προκαλούμενες από την ανεξέλεγκτο ακρωτηριασμό της τεχνοοικονομικής παγκοσμιοποίησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέκυψαν από την υποβάθμιση της βιόσφαιρας και των κοινωνιών. Δεν είχα, όμως, καθόλου προβλέψει την ιογενή καταστροφή.
Παρόλα αυτά, υπήρξε ένας προφήτης αυτής της καταστροφής: ο Bill Gates, ο οποίος σε μία διάσκεψη, τον Απρίλιο του 2012, ανακοίνωσε ότι ο άμεσος κίνδυνος για την ανθρωπότητα δεν ήταν πυρηνικός, αλλά υγειονομικός. Κατά την επιδημία του ιού Έμπολα, που -κατά τύχη- είχε τεθεί αρκετά γρήγορα σε έλεγχο, διέβλεψε τον παγκόσμιο κίνδυνο ενός πιθανού ισχυρού μολυσματικού ιού και επεσήμανε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων έναν κατάλληλο νοσοκομειακό εξοπλισμό. Παρά αυτήν τη δημόσια προειδοποίηση, όμως, τίποτα δεν έγινε στις ΗΠΑ, ούτε αλλού. Διότι η πνευματική οκνηρία και η συνήθεια μισούν τα ενοχλητικά μηνύματα.
 
Πώς εξηγείται η γαλλική έλλειψη προετοιμασίας;
Σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η αντικατάσταση της στρατηγικής της αποθήκευσης με την οικονομική στρατηγική της κατά παραγγελία παράδοσης, άφησε το υγειονομικό σύστημα ελλιπές σε μάσκες, όργανα διαγνωστικού ελέγχου (τεστ), αναπνευστήρες. Αυτό που συνάδει με το φιλελεύθερο δόγμα εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων και περικοπής των πόρων του, συνέβαλε στην καταστροφική πορεία της επιδημίας.
 
Ενώπιον ποιου απροσδόκητου μας θέτει η κρίση;
Αυτή η επιδημία μας φέρνει ένα φεστιβάλ αβεβαιότητας. Δεν είμαστε σίγουροι για την προέλευση του ιού -παράνομη αγορά της πόλης Wuhan ή κάποιο γειτονικό εργαστήριο-, δεν γνωρίζουμε ακόμη τις μεταλλάξεις, τις οποίες υφίσταται ή θα υποστεί ο ιός κατά τη διάρκεια της μετάδοσής του. Δεν γνωρίζουμε πότε θα υποχωρήσει η επιδημία και εάν ο ιός θα παραμείνει ενδημικός. Δεν ξέρουμε μέχρι πότε και σε ποιο βαθμό ο εγκλεισμός θα μας βάζει εμπόδια, περιορισμούς, καταμερισμούς. Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες, σε πολιτικό, οικονομικό, εθνικό και πλανητικό επίπεδο, αυτών των περιορισμών. Δεν γνωρίζουμε εάν πρέπει να περιμένουμε το χειρότερο, το καλύτερο ή ένα μείγμα των δύο: οδεύουμε σε νέες αβεβαιότητες.
..Θα ήθελα να προσθέσω ότι η εμμονή των ηγετών και όσων εξουσιάζουν, στην αποδοτικότητα, οδήγησε σε οικονομίες που είναι υπεύθυνες για ότι συνέβη με τα νοσοκομεία και την εγκατάλειψη της παραγωγής μασκών στη Γαλλία. Κατά τη γνώμη μου, το έλλειμμα κριτικής σκέψης και η συνδυαζόμενη αδιαμφισβήτητη κυριαρχία μιας ανεξέλεγκτης δίψας για κέρδος, ευθύνονται για αναρίθμητες ανθρώπινες καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επήλθαν από το Φεβρουάριο του 2020.
 
Είχαμε ένα ενωτικό όραμα της επιστήμης. Ωστόσο, οι επιδημιολογικές συζητήσεις και οι γόνιμες αντιπαραθέσεις μεταξύ επιστημόνων πολλαπλασιάζονται. Μήπως η βιοϊατρική επιστήμη έγινε ένα νέο πεδίο μάχης;
Είναι, βεβαίως, νόμιμο να καλείται η επιστήμη από την εξουσία για την καταπολέμηση της επιδημίας. Ωστόσο, οι πολίτες, αρχικά, ησύχασαν, ειδικά μετά την (επιτυχή) κλινική δοκιμή του φαρμάκου από τον Καθηγητή Ιατρικής, Didier Raoult (στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, του οποίου είναι Διευθυντής), στη συνέχεια, όμως, ανακάλυψαν διαφορετικές, έως και αντιφατικές, απόψεις. Οι καλύτερα πληροφορημένοι πολίτες ανακάλυψαν ότι ορισμένοι σπουδαίοι επιστήμονες έχουν συμφεροντολογικές σχέσεις με τη φαρμακευτική βιομηχανία, της οποίας οι ομάδες συμφερόντων («λόμπι») στα υπουργεία και τα ΜΜΕ είναι ισχυρά, ικανά να εμπνέουν εκστρατείες, για τη γελοιοποίηση των μη συμμορφούμενων ιδεών.
Ας θυμηθούμε το (νομπελίστα) καθηγητή Luc Montagnier, ο οποίος, ενάντια σε ποντίφικες και μανδαρίνους της επιστήμης, ανακάλυψε, με μερικούς άλλους, τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοεπάρκειας («HIV»), αιτίας του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας («AIDS»). Μπορούμε, έτσι, να καταλάβουμε ότι η επιστήμη δεν είναι ρεπερτόριο απόλυτων αληθειών (σε αντίθεση με τη θρησκεία), αλλά ότι οι θεωρίες της είναι βιοδιασπώμενες υπό την επίδραση νέων ανακαλύψεων.
Οι αποδεκτές θεωρίες τείνουν να γίνουν δογματικές στις ακαδημαϊκές συνόδους, ενώ αποκλίνουν οι εφευρέτες, χάρη στους οποίους οι επιστήμες προόδευσαν και εξελίχθηκαν, από τον Λουί Ζαν Παστέρ έως τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Κάρολο Δαρβίνο, και τους Φράνσις Κρικ (J. Crick) και Τζέιμς Γουάτσον (F. Watson) που ανακάλυψαν το μοντέλο της διπλής έλικας του δε(σ)οξυριβο(ζο)νουκλεϊ(νι)κού οξέος («DNA»).
Οι αντιπαραθέσεις δεν συνιστούν μια ανωμαλία,  είναι απαραίτητες για αυτήν την πρόοδο. Για άλλη μια φορά, στο άγνωστο, όλα προχωρούν, εξελίσσονται με δοκιμές και λάθη, καθώς και με -ακατανόητες, αρχικά, και απορριφθείσες- αποκλίνουσες καινοτομίες. Αυτή είναι η θεραπευτική περιπέτεια ενάντια στους ιούς. Οι θεραπείες μπορούν να εμφανιστούν εκεί, όπου δεν τις περιμένουμε.
Η επιστήμη καταστρέφεται από την υπερ-εξειδίκευση, η οποία, αντί να επικοινωνεί, κλείνει και διαχωρίζει τις εξειδικευμένες γνώσεις. Και είναι, κυρίως, ανεξάρτητοι ερευνητές αυτοί που καθιέρωσαν, από την έναρξη της επιδημίας, μια συνεργασία, που τώρα διευρύνεται μεταξύ των λοιμωξιολόγων και των γιατρών του πλανήτη. Η επιστήμη ζει επικοινωνώντας, οποιαδήποτε λογοκρισία την εμποδίζει. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε -ταυτόχρονα με τις αδυναμίες της- το μεγαλείο της σύγχρονης επιστήμης.
 
Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από την κρίση;
Η κρίση σε μια κοινωνία προκαλεί δύο αντιφατικές διαδικασίες. Η πρώτη διεγείρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα στην αναζήτηση νέων λύσεων. Η δεύτερη είναι, είτε η αναζήτηση της επιστροφής στην παρελθούσα σταθερότητα, είτε η θεία σωτηρία καθώς και η καταγγελία ή ο αυτοπυρπολισμός ενός ενόχου. Αυτός ο ένοχος μπορεί να έχει διαπράξει τα λάθη που προκάλεσαν την κρίση, ή είναι, ίσως, ένας κατά φαντασία ένοχος, ένας αποδιοπομπαίος τράγος που πρέπει να καταστραφεί.
Πράγματι, αποκλίνουσες και περιθωριοποιημένες ιδέες εξαπλώνονται με ανάκατο τρόπο: επιστροφή στην κυριαρχία, κράτος πρόνοιας, προστασία των δημόσιων υπηρεσιών κατά των ιδιωτικοποιήσεων, μετεγκατάσταση, απο-παγκοσμιοποίηση, αντι-νεοφιλελευθερισμός, αναγκαιότητα μιας νέας πολιτικής. Προσωπικότητες και ιδεολογίες αναγνωρίζονται ως ένοχες.
Και βλέπουμε, επίσης, στο δημόσιο έλλειμμα, αφθονία των φαντασμάτων αλληλεγγύης: εναλλακτική παραγωγή -ελλείψει μασκών- από μια αναδιοργανωμένη εταιρία ή βιοτεχνία, ομαδοποίηση τοπικών παραγωγών, δωρεάν κατ’οίκον παραδόσεις, αλληλοβοήθεια μεταξύ γειτόνων, παροχή δωρεάν γευμάτων στους άστεγους, φύλαξη παιδιών. Επιπλέον, ο περιορισμός διεγείρει τις αυτο-οργανωτικές ικανότητες, για την αποκατάσταση -μέσω της ανάγνωσης, της μουσικής, των ταινιών- της απώλειας ελευθερίας στις μετακινήσεις μας. Έτσι, η αυτονομία και η εφευρετικότητα διεγείρονται από την κρίση.
 
Η επιδημία δεν τόνισε την εγχώρια εσωστρέφεια- αναδίπλωση και το γεωπολιτικό κλείσιμο;
Η παγκόσμια επιδημία του ιού πυροδότησε και, στη χώρα μας, επιδείνωσε τρομερά μια υγειονομική κρίση, που προκάλεσε ασφυκτικούς για την οικονομία εγκλεισμούς, μετατρέποντας έναν εξωστρεφή τρόπο ζωής σε μια εγχώρια εσωστρέφεια, και θέτοντας σε μία βίαιη κρίση την παγκοσμιοποίηση. Αυτή η τελευταία είχε δημιουργήσει μια αλληλεξάρτηση (ενν. των εθνών), που, όμως, δεν συνοδευόταν από αλληλεγγύη. Ακόμη χειρότερα, είχε προκαλέσει, ως αντίδραση, (εγωιστικούς) εθνικούς, κρατικούς και θρησκευτικούς περιορισμούς που επιδεινώθηκαν τις πρώτες δεκαετίες αυτού του αιώνα.
Συνεπώς, ελλείψει δράσεων αλληλεγγύης εκ μέρους των διεθνών, αλλά και ευρωπαϊκών, θεσμών, τα κράτη αναδιπλώθηκαν σε εθνικές πολιτικές. Η Τσεχική Δημοκρατία, μάλιστα, κατέσχεσε, κατά τη διαδρομή, μάσκες που προορίζονταν για την Ιταλία, και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να υφαρπάξουν ένα απόθεμα κινεζικών μασκών που αρχικά προορίζονταν για τη Γαλλία.
Η υγειονομική, λοιπόν, κρίση προκάλεσε την κλιμάκωση συνδεδεμένων κρίσεων. Αυτή η πολλαπλή κρίση ή η «μεγα-κρίση» εκτείνεται από το ουσιαστικό στο πολιτικό μέσω της οικονομίας, από το ατομικό στο πλανητικό μέσω οικογενειών, περιφερειών, κρατών. Εν ολίγοις, ένας μικροσκοπικός ιός σε μια άγνωστη πόλη της Κίνας προκάλεσε την αναταραχή ενός ολόκληρου κόσμου.
 
Ποιο είναι το περίγραμμα αυτής της παγκόσμιας έκρηξης;
Ως πλανητική κρίση, υπογραμμίζει τη σημασία της κοινότητας πεπρωμένου όλων των ανθρώπων, άρρηκτα συνδεδεμένης με το βιο-οικολογικό πεπρωμένο του πλανήτη της Γης. Εντείνει ταυτόχρονα την κρίση της ανθρωπότητας που δεν καταφέρνει να συγκροτηθεί ως τέτοια. Ως οικονομική κρίση, συντρίβει όλα τα δόγματα που διέπουν την οικονομία και απειλεί με σοβαρή -για το μέλλον μας- επιδείνωση, μέσα από το χάος και τις ελλείψεις.
Ως εθνική κρίση, αποκαλύπτει τα μειονεκτήματα μιας πολιτικής που ευνοούσε το κεφάλαιο έναντι της εργασίας, και θυσίασε την πρόληψη και την προφύλαξη για την αύξηση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Ως κοινωνική κρίση, ρίχνει έντονο φως στις ανισότητες μεταξύ αυτών που ζουν σε μικρές κατοικίες, με παιδιά και γονείς, και εκείνων που εξασφάλισαν μία δεύτερη κατοικία στην εξοχή.
Ως πολιτιστική κρίση, μας ωθεί να αντιληφθούμε το έλλειμμα αλληλεγγύης και την καταναλωτική δηλητηρίαση, που ανέπτυξε ο πολιτισμός μας, και μας ζητά να συλλογιστούμε για μια πολιτική κουλτούρας, πολιτισμού («Πολιτική πολιτισμού», με τον Sami Naïr, Arléa 1997). Ως διανοητική κρίση, θα πρέπει να μας αποκαλύψει την τεράστια μαύρη τρύπα στη νοημοσύνη μας, η οποία μας καθιστά αόρατες τις προφανείς πολυπλοκότητες της πραγματικότητας.
Ως υπαρξιακή κρίση, μας ωθεί να διερωτηθούμε ως προς τον τρόπο ζωής μας, τις πραγματικές, ουσιαστικές, ανάγκες μας, τις κεκαλυμμένες στην αποξένωση της καθημερινής ζωής πραγματικές μας φιλοδοξίες, να κάνουμε τη διαφοροποίηση μεταξύ της ψυχαγωγίας που μας απομακρύνει από τις αλήθειες μας, και της ευτυχίας που βρίσκουμε στην ανάγνωση, την ακρόαση ή την παρακολούθηση των αριστουργημάτων, τα οποία μας βοηθούν στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πεπρωμένου μας.
Και, θα πρέπει, κυρίως, να διευρύνει το νου μας - που, εδώ και πολύ καιρό, είναι περιορισμένος στο άμεσο, το δευτερεύον και το επιπόλαιο- στο ουσιαστικό: την αγάπη/τον έρωτα και τη φιλία για την προσωπική μας ανάπτυξη, την κοινότητα και την αλληλεγγύη , το (κοινό) πεπρωμένο της Ανθρωπότητας, ένα σωματίδιο της οποίας είναι ο καθένας μας. Εν ολίγοις, ο φυσικός εγκλεισμός θα πρέπει να ενθαρρύνει την αποσυμφόρηση του νου.
 
Τι είναι ο εγκλεισμός; Και πώς τον βιώνετε;
Η εμπειρία του κατ’οίκον διαρκούς περιορισμού που επιβάλλεται σε ένα έθνος είναι μια πρωτόγνωρη, πρωτοφανής, εμπειρία. Ο εγκλεισμός στο γκέτο της Βαρσοβίας επέτρεπε την εκεί κυκλοφορία των κατοίκων. Ο εγκλεισμός, όμως, του γκέτο προετοίμαζε το θάνατο και ο εγκλεισμός μας αποτελεί προστασία της ζωής.
Άντεξα τον εγκλεισμό σε προνομιακές συνθήκες, καθώς ζω σε ισόγειο διαμέρισμα με κήπο, όπου μπορώ στον ήλιο να χαίρομαι την άφιξη της άνοιξης, καλά προστατευμένος από τη Sabah, τη σύζυγό μου, με ευγενικούς γείτονες που μας προμήθευαν τα είδη πρώτης ανάγκης, με τους οικείους μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα, τους φίλους μου, σε επικοινωνία, και με τον Τύπο, το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, να μου ζητούν να δώσω τη διάγνωσή μου, το οποίο έκανα μέσω Skype.
Γνωρίζω, ωστόσο, εξαρχής, ότι αυτοί που συνωστίζονται σε μικρές κατοικίες, δεν μπορούν να αντέξουν το συνωστισμό, ότι οι μοναχικοί και, κυρίως, οι άστεγοι είναι θύματα του εγκλεισμού.
 
Ποιες είναι οι δυνητικές συνέπειες ενός παρατεταμένου εγκλεισμού;
Γνωρίζω ότι ο διαρκής εγκλεισμός θα βιώνεται όλο και περισσότερο ως εμπόδιο. Τα βίντεο δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επί μακρόν την έξοδο στον κινηματογράφο, οι ταμπλέτες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επί μακρόν τις επισκέψεις στο βιβλιοπώλη. Τα Skype και Zoom δεν προσφέρουν σαρκική επαφή, το κουδούνισμα του ποτηριού που τσουγκρίζουμε. Το σπιτικό φαγητό, ακόμη και εξαιρετικό, δεν καταστέλλει την επιθυμία για εστιατόριο. Οι ταινίες ντοκιμαντέρ δεν καταστέλλουν την επιθυμία να επισκεφτούμε τοπία, πόλεις και μουσεία, δεν αφαιρούν την επιθυμία να ξαναβρεθούμε στην Ιταλία και την Ισπανία. Ο περιορισμός στο αναγκαίο δίνει τη δίψα, επίσης, για το περιττό.
Ελπίζω ότι η εμπειρία του εγκλεισμού θα μετριάσει την καταναγκαστική μανία για διαρκή κίνηση, την απόδραση που κάνουμε στην Μπανγκόκ, για να μεταφέρουμε αναμνήσεις, προς περιγραφή στους φίλους. Ελπίζω, επίσης, ότι θα συμβάλει στη μείωση του καταναλωτισμού, δηλαδή της καταναλωτικής δηλητηρίασης και της υπακοής στα διαφημιστικά κίνητρα, υπέρ των υγιεινών και εύγευστων τροφίμων, των ανθεκτικών προϊόντων, πολλαπλών χρήσεων. Ωστόσο, θα χρειαστούν άλλα κίνητρα και νέα ευαισθητοποίηση, για την επίτευξη μιας επανάστασης σε αυτόν τον τομέα. Παρόλα αυτά, υπάρχει ελπίδα ότι η αργή εξέλιξη ξεκίνησε και επιταχύνεται.
 
Πώς, κατά τη γνώμη σας, θα είναι ο ονομαζόμενος «επόμενος κόσμος», «η επόμενη μέρα»;
Καταρχάς, τι θα κρατήσουμε εμείς οι πολίτες, τι θα κρατήσουν οι δημόσιες αρχές από την εμπειρία του εγκλεισμού; Ένα μέρος μόνο; Όλα θα ξεχαστούν, θα ναρκωθούν ή θα τυποποιηθούν, θα γίνουν φολκλόρ; Το πιθανότερο είναι ότι η ενισχυμένη από τον εγκλεισμό εξάπλωση της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων (τηλεργασία, τηλεδιασκέψεις, Skype) και η εντατική χρήση του διαδικτύου, θα συνεχιστούν με τις αρνητικές και τις, ταυτόχρονα, θετικές πτυχές τους, που δεν αφορούν, όμως, αυτή τη συνέντευξη.
Ας έρθουμε στην ουσία. Η έξοδος από τον εγκλεισμό θα αποτελέσει την αρχή της εξόδου από τη μεγάλη κρίση ή την επιδείνωσή της; Θα είναι άνθηση ή κατάθλιψη; Τεράστια οικονομική κρίση; Παγκόσμια επισιτιστική κρίση; Συνέχιση της παγκοσμιοποίησης ή αυταρχική ύφεση;
Ποιο θα είναι το μέλλον της παγκοσμιοποίησης; Ο κλονισμένος νεοφιλελευθερισμός θα ξαναπάρει τον έλεγχο; Τα μεγάλα έθνη θα αντιταχθούν περισσότερο σε σχέση το παρελθόν; Οι ελαφρώς μετριασμένες -από την κρίση- ένοπλες συγκρούσεις θα εντατικοποιηθούν; Θα υπάρξει μια σωτήρια διεθνής ώθηση για συνεργασία; Θα υπάρξει πολιτική, οικονομική, κοινωνική πρόοδος, όπως συνέβη λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Θα παραταθεί και θα ενταθεί η αλληλεγγύη  που δημιουργήθηκε κατά τον εγκλεισμό, όχι μόνο για τους/τις γιατρούς και τους/τις νοσοκόμους/-ες, αλλά και για τους υπεύθυνους καθαριότητας, αποθηκάριους, διανομείς, ταμίες, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσαμε να έχουμε επιβιώσει, ενώ μπορέσαμε να ζήσουμε χωρίς το «Γαλλικό Κίνημα των Επιχειρήσεων» («Medef») και το χρηματιστηριακό δείκτη του χρηματιστηρίου του Παρισιού «CAC 40»; Θα ενισχυθούν οι αναρίθμητες και διεσπαρμένες προ επιδημίας πρακτικές αλληλεγγύης;
 Οι απεγκλεισμένοι, οι απεγκλωβισμένοι, θα επιστρέψουν στο χρονομετρημένο, εντατικό, εγωιστικό, καταναλωτικό κύκλο; Ή μήπως θα υπάρξει μια νέα άνθηση στη φιλική και τρυφερή, στοργική, ζωή προς έναν πολιτισμό, όπου η ποίηση της ζωής ξεδιπλώνεται, όπου το «εγώ» ανθίζει στους κόλπους του «εμείς»;
Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν, μετά τον εγκλεισμό, οι καινοτόμες συμπεριφορές και ιδέες ανθίσουν, εάν φέρουν, ακόμη και την επανάσταση στην πολιτική και την οικονομία ή εάν η διαταραγμένη τάξη πραγμάτων αποκατασταθεί.
Μπορούμε να φοβόμαστε έντονα τη γενικευμένη οπισθοδρόμηση που ήδη υπήρχε κατά τη διάρκεια των είκοσι πρώτων χρόνων αυτού του αιώνα (γενική κρίση δημοκρατίας, θρίαμβος της διαφθοράς και δημαγωγία, νεο-αυταρχικά καθεστώτα, εθνικιστικές, ξενοφοβικές, ρατσιστικές πιέσεις).
Όλες αυτές οι παλινδρομήσεις (και, στην καλύτερη περίπτωση, στασιμότητες) είναι πιθανές, όσο δεν εμφανίζεται ο καθοδηγούμενος -από έναν αναγεννημένο ανθρωπισμό- νέος πολιτικο-οικολογικο-οικονομικο-κοινωνικός δρόμος. Αυτός θα πολλαπλασίαζε τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν είναι περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά μεταρρυθμίσεις του πολιτισμού, της κοινωνίας, που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις της ζωής.
Θα συσχέτιζε (όπως υπέδειξα στο βιβλίο «Ο Δρόμος για το Μέλλον της Ανθρωπότητας») τους αντιφατικούς όρους: «παγκοσμιοποίηση» (για οτιδήποτε αφορά στη συνεργασία) και «αποπαγκοσμιοποίηση» (για την αποκατάσταση μιας υγιεινής διατροφικής αυτάρκειας και τη διάσωση των εδαφών από την απερήμωση), «μεγέθυνση» (της οικονομίας των βασικών αναγκών, της αειφορίας, της αγροτικής ή της βιολογικής γεωργίας) και «απομεγέθυνση» (της οικονομίας του επιφανειακού, του απατηλού, της μίας χρήσης), «ανάπτυξη» (όλων όσα παράγουν ευημερία, υγεία, ελευθερία) και αλληλεγγύη της κοινότητας.
 
Γνωρίζετε τις διαχρονικές καντιανές ερωτήσεις -Τι μπορώ να γνωρίζω; Τι πρέπει να κάνω; Τι μου επιτρέπεται να ελπίζω; Τι είναι ο άνθρωπος;- της ζωής σας. Ποια ηθική στάση πρέπει να υιοθετούμε απέναντι στο απροσδόκητο;
Η μετα-επιδημία θα είναι μια αβέβαιη περιπέτεια, όπου θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις του κακού και του καλού, εκ των οποίων οι τελευταίες συνεχίζουν να είναι αδύναμες και διασκορπισμένες. Να γνωρίζουμε, τέλος, ότι το κακό δεν είναι βέβαιο, ότι το απίθανο μπορεί να συμβεί και ότι, στον τιτάνιο και ασίγαστο αγώνα μεταξύ των αχώριστων εχθρών, του Έρωτα και του Θανάτου, είναι υγιές και αναζωογονητικό να τασσόμαστε υπέρ του Έρωτα.
 
Η μητέρα σας, η Λούνα, προσβλήθηκε και η ίδια από την ισπανική γρίπη. Και ο προγεννητικός τραυματισμός που αναφέρεται στην αρχή του τελευταίου σας βιβλίου, μάλλον δείχνει ότι σας έδωσε μια ζωτική δύναμη, μια εξαιρετική ικανότητα αντίστασης στο θάνατο. Νιώθετε ακόμη αυτήν την ζωτική ώθηση μεσούσης αυτής της παγκόσμιας κρίσης;
Η ισπανική γρίπη προκάλεσε στη μητέρα μου μία καρδιακή βλάβη και οι γιατροί της συνέστησαν να μην αποκτήσει παιδιά. Η μητέρα μου επιχείρησε να κάνει δύο αμβλώσεις. Η δεύτερη απέτυχε, αλλά το παιδί γεννήθηκε σχεδόν πνιγμένο, στραγγαλισμένο, από τον ομφάλιο λώρο.
Απέκτησα, ίσως, τότε στη μήτρα, δυνάμεις αντοχής, τις οποίες συνεχίζω να διαθέτω, αλλά δεν μπόρεσα να επιβιώσω παρά μόνο με τη βοήθεια άλλων, του γυναικολόγου που με χαστούκισε μισή ώρα πριν βγάλω την πρώτη μου κραυγή, της τύχης κατά τη διάρκεια της Αντίστασης, του νοσοκομείου (ηπατίτιδα, φυματίωση), της Sabah, της συντρόφου και συζύγου μου. Είναι αλήθεια ότι η «ζωτική ώθηση» δεν με άφησε. Αυξήθηκε, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης. Οποιαδήποτε κρίση με διεγείρει, και αυτή, η τεράστια, με διεγείρει υπερβολικά.
                                                                                                                  tvxs.gr

Όσοι κάνουν αδύνατη την ειρηνική επανάσταση, θα κάνουν αναπόφευκτη την βίαιη


Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,

Τον Τζον Κένεντι δεν τον συμπάθησα ποτέ, πάντως μια ρήση του νομίζω ταιριάζει γάντι: «Όσοι κάνουν αδύνατη την ειρηνική επανάσταση, θα κάνουν αναπόφευκτη την βίαιη». 
Άρχισε να μυρίζει μπαρούτι σε ακόμα περισσότερες αμερικανικές πόλεις χθες το βράδυ και φυσικά η οργή εντείνεται.
Δεν έχει να κάνει μόνο με το θάνατο ενός μαύρου στα χέρια της αστυνομίας, αυτή ήταν η σπίθα, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Απλά, ο κόσμος δεν αντέχει άλλο bullshit.
Πάρα πολλοί άνθρωποι ισορροπούσαν σε τεντωμένο σχοινί τα τελευταία χρόνια, με την κατάσταση της υγείας -αν το λες υγεία αυτό το πράγμα-, τα χρέη, την αστυνομοκρατία και την γενικότερη παρακμή σε όλα τα επίπεδα.
Όλες οι ελάχιστες ελπίδες που είχαν απομείνει για μια έστω τυπική επιβίωση σ’ αυτό το σύστημα εξανεμίστηκαν ολοκληρωτικά σε δυο μήνες. Τόσο εύθραυστη ήταν η ισορροπία.
Και από τη στιγμή που σε λίγες εβδομάδες θα γεμίσουμε εξώσεις, χρεοκοπίες και εκατομμύρια ανθρώπους που θα εξαρτώνται από τα συσσίτια -κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει, μιας και κάτι παραπάνω από 40 εκατομμύρια είναι πλέον οι άνεργοι, δυο-δυο εκατομμύρια αυξάνονται κάθε βδομάδα-, δεν θέλει και πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς γιατί μας «έστριψε».
Δεν λέω τίποτε παραπάνω απ’ αυτό. Είναι νωρίς ακόμα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια.
Πάντως, δεν έφτανε για το κατεστημένο η οικονομική ζημιά του lockdown, τώρα έχει να διαχειριστεί και την οργισμένη πλέμπα. «Failed state» και λίγο μας είναι πλέον.
Η «πανδημία» οργής άρχισε να εξαπλώνεται σε ακόμα περισσότερες μεγάλες αμερικανικές πόλεις, ακόμα και στη Νέα Υόρκη, δηλαδή ο κορονοϊός έπαψε να τρομάζει και αυτό πρέπει να τους έχει τρομάξει αρκετά εκεί στη Washington.
Ο δε Trump είναι τόσο ηλίθιος που βγαίνει και λέει ότι, αν αρχίσει το looting, θα αρχίσει το shooting.
Προς το παρόν, μόνο αυτό δεν έχει ξεκινήσει.
Στη Minneapolis άρχισε να κάνει την εμφάνισή της η Εθνοφρουρά, δεδομένου ότι έγινε και κατάληψη/πυρπόληση του 3ου αστυνομικού τμήματος μέσα στο βράδυ από διαδηλωτές.
Το πιο εκπληκτικό στιγμιότυπο το είδα με μια κοπέλα να περνάει με το κινητό της καταγράφοντας σε βίντεο τους δεκάδες, κυριολεκτικά, μπάτσους μπροστά στο σπίτι του Chauvin, όνομα να σου πετύχει -του ανθρώπου που γονάτισε πάνω στο λαιμό του Floyd- η οποία εξοργίζεται, επαναλαμβάνοντας όλο και πιο δυνατά τη φράση «look how f*cking many are defending this killer’s house».



Στο Louisville έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 7 πολίτες από πλαστικές σφαίρες.  
Στο Los Angeles είχαμε οδοφράγματα.
Ξαναλέω, πως δεν ξέρω τι θα συμβεί. Το είπα και χθες. Απλά, κανένας μας δεν περίμενε -για άλλη μια φορά φυσικά- την έκταση και την ταχύτητα που μπορεί να εκδηλωθεί η οργή.
Και ας μην ήμασταν πάλι εδώ πάνω από 100 άτομα.
Από την άλλη, ένα ζευγαράκι πριν λίγη ώρα, σχεδόν ξημερώματα ήταν και απλά καθόμασταν έξω και μιλούσαμε μέχρι την ανατολή, κάποια στιγμή άρχισε να κλαίει η κοπέλα -είμαστε όλοι φορτωμένοι από όλα όσα ζούμε- και ακολούθησε αμέσως σχεδόν το αγόρι της -με το πού την αγκάλιασε- και πραγματικά δεν έχω δει τόσους πολλούς ανθρώπους στη ζωή μου να κλαίνε σαν μικρά παιδιά.
Αρχίσαμε πάλι να νιώθουμε άνθρωποι. Και δεν είμαστε οι μόνοι.
Έστω και αν λειτουργήσει σαν απλή εκτόνωση, τι όμορφες νύχτες οι δυο τελευταίες και όσες πιθανόν ακολουθήσουν.
Γιατί χαμένες δεν είναι οι μάχες που δόθηκαν και χάθηκαν, αλλά εκείνες που δεν δόθηκαν ποτέ.
No justice, no peace. F*ck the police.
Με εκτίμηση,
Άρης
 
Υ.Γ.1Και επειδή karma is a bitch, βγαίνουν διάφοροι στο διαδίκτυο και προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα με το ίδιο επιχείρημα, πως το να κάψεις μια πόλη δεν θα φέρει πίσω τον Floyd. Και απάντησε ένας “όπως και να βομβαρδίζεις χώρες στη Μέση Ανατολή, δεν θα αναιρέσει την 9/11″.
Υ.Γ.2 Στα της Ελλάδος. Που νομίζει ότι πάτησε την παύση το Μάρτιο και μπορεί να ξεκινήσει από εκεί ακριβώς την …επιστροφή της. Χωρίς, βέβαια, να ξέρει σε τι επιστρέφει. Η πρόβλεψη για τον παγκόσμιο Τουρισμό είναι ότι δεν θα επανέλθει πριν το 2025 στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Μόνο φέτος υπολογίζουν μείωση 70% της κίνησης. Απλά ενημερώνω. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Οκτώβριο, αν όχι τον Αύγουστο -όταν επιβράδυνε η βιομηχανία σε πολλές χώρες-, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφισβητήσεις και …θριαμβολογίες. Το σύστημα απέτυχε. Από την Ασία μέχρι την Λατινική Αμερική. Και δεν μας σώζει ούτε ο Μωυσής, ούτε ο Ηρακλής από αυτό το γεγονός. Αν και απ’ ό,τι βλέπω θέλετε να περιμένετε να δείτε αυτά που έρχονται για τις ΗΠΑ, ώστε να το καταλάβετε.
 
(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, η δολοφονία του George Floyd δεν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μάλλον ισχύει αυτό που είχε πει ο Τζίμης Πανούσης για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου:”Δεν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν ο κουβάς που μας ήρθε στα μούτρα”. Άρη, είναι και το momentum, σωστά το γράφεις. Μετά το lockdown και εν μέσω τεράστιας οικονομικής ύφεσης. Βέβαια, μπορεί όλα αυτά να λειτουργήσουν υπέρ του “καθεστωτικού” κομματιού των ΗΠΑ και ο Τραμπ να κάνει περίπατο στις εκλογές, ενώ η καταστολή να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Θα το ζήσεις εσύ για εμάς -που πια έχουμε γίνει θεατές και των ζωών μας και έχουμε ξεπεράσει και τους νεκρούς σε παθητικότητα- και σε ευχαριστούμε. Εδώ, οι Έλληνες περιμένουν τους τουρίστες. Χριστό δεν έχουν καταλάβει ακόμα. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

«Πιόνι» & παίγνιο πολιτικών αποφάσεων ο Σωτήρης Τσιόδρας

 
Τον τρόπο με τον οποίο ο Σωτήρης Τσιόδρας έβαλε «πλάτη» στην κυβέρνηση περιγράφει σε άρθρο του στο protothema.gr o δημοσιογράφος της εφημερίδας Βασίλης Αναστασόπουλος: «Για όποιον δεν εθελοτυφλεί και δεν αρέσκεται στην κατανάλωση «σανού», ή δεν αποχαυνώθηκε εντελώς κατά το διάστημα της καραντίνας, το συμπέρασμα προκύπτει μάλλον εύκολα: εν μέσω πανδημίας, οι επιστήμονες «έβαλαν πλάτη» στους πολιτικούς για θέματα από διφορούμενα έως απολύτως καθαρά. Όταν όμως ο ειδικός φτάνει να γίνεται «πιόνι» και παίγνιο πολιτικών αποφάσεων, τότε αμφισβητεί ο ίδιος και υπονομεύει την ίδια του την επιστημοσύνη», γράφει χαρακτηριστικά, κάνοντας ευθεία αναφορά στον ρόλο του Σωτήρη Τσιόδρα.
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Ήταν 22 Ιανουαρίου του σωτήριου έτους 2020, μόλις πριν από τέσσερις μήνες, που η λέξη «κορωνοϊός» ακουγόταν -από επίσημα χείλη- για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Με τις εκτιμήσεις, τότε, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να υποτιμούν τον πραγματικό κίνδυνο, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμιζε σε δηλώσεις του ότι ο νέος ιός εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τους προγενέστερους, SARS και MERS. Παράλληλα, σε ερώτηση για τα μέτρα που λαμβάνονταν στην Ελλάδα, σημείωνε: «Βάση για τη διάγνωση πιθανής νόσησης εξαιτίας του κορωνοϊού είναι η επίσκεψη στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται σε όσους επιστρέφουν από την περιοχή. Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς η χώρα μας δεν έχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα.
Ελάχιστο διάστημα αργότερα, ο καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα γινόταν ο άνθρωπος που θα εμπιστευόμασταν… πολύ σχολαστικά, στην καθημερινή ενημέρωσή μας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. Και θα ήταν, ταυτόχρονα, ο ίδιος άνθρωπος που, ενώ στην αρχή υποτιμούσε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, εναρμονιζόμενος πλήρως με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, στη συνέχεια θα απέρριπτε, σχεδόν μετά βδελυγμίας, τις παροτρύνσεις του Οργανισμού για «τεστ, τεστ, τεστ», ως της ασφαλέστερης μεθόδου διάγνωσης και αποτροπής της διασποράς του φονικού ιού στον γενικό πληθυσμό.
Με τον ίδιο να «αποθεώνεται» περίπου ως… Θεός από μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και των media -ή μήπως το ανάποδο;- ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αποκαλύψει, προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού, ότι η επιστήμη δεν είναι απαραίτητο να παίρνει αποστάσεις από την θρησκεία. Τουναντίον, μπορεί ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος μίας χώρας εν μέσω πανδημίας να βρίσκει χρόνο για να πηγαίνει στην εκκλησία και να ψέλνει, την ώρα που «δορυφόροι» του, όπως για παράδειγμα η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου, επιχειρούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι η Θεία Κοινωνία δεν «κολλάει»…
Κάπου εκεί, άρχισαν ίσως να γεννιούνται τα πρώτα ερωτήματα: πώς γίνεται να σου κουνάνε το δάχτυλο, άνθρωποι που αμφισβητούν την ίδια τους την επιστήμη; Ελάχιστοι, ωστόσο, ίσως και κανένας, έδωσαν τη δέουσα σημασία. Παραδομένη στη «νιρβάνα» της καραντίνας, η χώρα συνέχισε να παρακολουθεί σχεδόν αποχαυνωμένη το καθημερινό τηλεοπτικό «σόου» στις 18:00, με την… ενημέρωση των κυρίων Τσιόδρα και Χαρδαλιά -αλήθεια, ποια ενημέρωση, των δημοσιογράφων απόντων και δίχως τη δυνατότητα διευκρινιστικών ερωτημάτων; Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…
Η λήξη της καραντίνας και η σταδιακή επιστροφή του κόσμου στους δρόμους και την εργασία του, σε μία κάποια κανονικότητα, έστω, συνοδεύτηκε και από τις πιο εξόφθαλμες παλινωδίες των επιστημόνων. Επιγραμματικά σχεδόν, επιτρέψτε μου να σας «φρεσκάρω» λίγο την μνήμη. Στην αρχή ήταν η μάσκα που χαρακτηρίστηκε ακόμα και «επικίνδυνη», για να γίνει κατόπιν υποχρεωτική -και με την επιβολή προστίμου- και εν τέλει προαιρετική, τύπου «κόψτε τον λαιμό σας». Στη συνέχεια, η επιτροπή των ειδικών άρχισε να «κουνάει το δάχτυλο» για τον συνωστισμό σε πλατείες και παραλίες, έκλεινε όμως αδιάφορα τα μάτια σε… γλέντια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ή σε φιέστες τύπου «εγκαίνια της νέας πλατείας Ομονοίας με τυχαίους περαστικούς».
Η ίδια επιτροπή, μάλιστα, η οποία στην αρχή της πανδημίας επέλεξε να στερήσει εγγόνια από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, για να εμποδίσει την διασπορά του κορωνοϊού, αποφάσιζε έπειτα από περίπου ένα μήνα ότι τα παιδιά δύσκολα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και ετοιμαζόταν, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να αποφασίσει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων -με τους γονείς, φυσικά, να αδυνατούν να καταλάβουν το γιατί.
Οι ίδιοι επιστήμονες, κατανοώντας προφανώς την ανάγκη να επανεκκινήσει με κάθε τρόπο -και κόστος- ο τουρισμός, εκτίμησαν ότι ο ιός δεν κολλάει στα αεροπλάνα, και συνεπώς δεν συντρέχει λόγος κατάργησης της μεσαίας θέσης, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την επανέναρξη των πτήσεων προς τη χώρα μας. Λίγα 24ωρα αργότερα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δήλωνε δημοσίως ότι οι κλειστοί χώροι αποτελούν «εστίες υπερμετάδοσης» του ιού -εντάξει, το αεροπλάνο δεν πιάνεται, στο κάτω-κάτω ανοίγεις ένα παράθυρο και μπαίνει καθαρό αεράκι…
Φτάσαμε έτσι στις πολύ πρόσφατες ανακοινώσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας των ΙΧ οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, που «ξένισαν» πολλούς. Ναι, από τη μία ένα κέντρο χωρίς καυσαέρια και αυτοκίνητα φαντάζει ιδανικός προορισμός, από την άλλη, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει και η δέουσα προετοιμασία της κοινής γνώμης. Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη και μερίδα των μέσων ενημέρωσης υπογράμμιζε ότι τα μέτρα περιορισμού έχουν να κάνουν με τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας», το εμβληματικό έργο του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση επικαλείτο επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. «Και πώς θα κατέβει κανείς στο κέντρο της Αθήνας, αν δεν μένει κοντά;» είναι ένα εύλογο ερώτημα. Με τα μέσα μεταφοράς, τα οποία ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας έχει εν πολλοίς υποδείξει ως «υγειονομικές βόμβες», καλώντας τους πολίτες να μην τα χρησιμοποιούν;
Για όποιον δεν εθελοτυφλεί και δεν αρέσκεται στην κατανάλωση «σανού», ή δεν αποχαυνώθηκε εντελώς κατά το διάστημα της καραντίνας, το συμπέρασμα προκύπτει μάλλον εύκολα: εν μέσω πανδημίας, οι επιστήμονες «έβαλαν πλάτη» στους πολιτικούς για θέματα από διφορούμενα έως απολύτως καθαρά. Όταν όμως ο ειδικός φτάνει να γίνεται «πιόνι» και παίγνιο πολιτικών αποφάσεων, τότε αμφισβητεί ο ίδιος και υπονομεύει την ίδια του την επιστημοσύνη. Και όχι, δεν έγιναν αίφνης οι δημοσιογράφοι και ο απλός κόσμος ειδικοί και «ξερόλες». Ερωτήματα έθεσαν, ερωτήματα έθεταν εξ αρχής, ερωτήματα εξακολουθούν να θέτουν. Ερωτήματα, ωστόσο, που ουδείς είναι πια έστω κι ελάχιστα πρόθυμος να απαντήσει. Εξ ου και η ζωντανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό περιορίστηκε πλέον μόλις σε τρεις φορές την εβδομάδα. Τι νόημα έχει, όταν κανείς δεν θέλει να απαντήσει σε ερωτήματα ουσίας;

ΥΓ: Με δύο-τρία κρούσματα ημερησίως, είναι κάπως δύσκολο να συγκρατήσεις τον κόσμο που θέλει να βγει έξω και να πιει ένα ποτό. Και θα βγει έξω και θ’ αγκαλιαστεί και θα φιληθεί και θα… συνωστιστεί. Ας άνοιγαν τα καταστήματα εστίασης, τα καφέ και τα μπαρ από την περασμένη Παρασκευή και όχι από αύριο, Δευτέρα, για να μην είχαμε εικόνες όπως οι χθεσινοβραδινές στου Ψυρρή. Το ξέρουν όλοι, άλλωστε… Το βράδυ του Σαββάτου κολλάει, από το πρωί της Δευτέρας δεν θα κολλάει…

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Γιώργος Κοντογιώργης - Για την επιτροπή του 1821: “...τους ενοχλεί ο Καποδίστριας”

Γιώργος Κοντογιώργης - Για την επιτροπή του 1821: “Φέρονται σαν ξεπεσμένοι άρχοντες, τους ενοχλεί ο Καποδίστριας”.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης στις 13.5.2020 στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM 90.1 και στον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη.

Τι λέει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ για την Άλωση;


Η κορυφαία βυζαντινολόγος ιστορικός αναλύει τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο, μιλάει για την παρακμή και τον διχασμό στην αυτοκρατορία και γκρεμίζει μύθους

Αναρτήθηκε από   Wilson Wilson     
 
Τρίτη 29 Μαΐου 1453: Μετά από πολιορκία περίπου δύο μηνών η Κωνσταντινούπολη πέφτει. Ο Μώαμεθ ο Β', με στρατό 150.000 ατόμων, καταφέρνει να αλώσει τη Βασιλεύουσα (είχε φτάσει μπροστά στα τείχη της στις 5 Απριλίου) και ουσιαστικά να βάλει την ταφόπλακα σε αυτό που εμείς σήμερα γνωρίζουμε ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Ποιες ήταν όμως οι συνθήκες που οδήγησαν στην παρακμή και στην Άλωση που σήμανε και τη διάλυση του Βυζαντίου; Ποιο ήταν το κλίμα που επικρατούσε μέσα στον Πόλη τον καιρό της πολιορκίας και ποιοι είναι οι μύθοι που έχουν επικρατήσει γύρω από τα γεγονότα της 29ης Μαΐου 1453; Η κορυφαία βυζαντινολόγος ιστορικός, Έλενη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι η πλέον αρμόδια για να δώσει απαντήσεις.
"Το όνομα Βυζάντιο δεν είναι το σωστό όνομα. Οι Βυζαντινοί δεν ονόμασαν ποτέ τον εαυτό τους έτσι. Ρωμαίοι ήταν πάντα. Πάντοτε Ρωμιοί, πάντοτε Ρωμαίοι, πάντα Αυτοκράτορας και Βασιλεύς Ρωμαίων. Γιατί το Βυζάντιο δεν είναι παρά ο κληρονόμος, ο διάδοχος, ο οργανικός συνεχιστής της μεγάλης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στα αρχεία της ιστορίας δεν θα βρούμε ληξιαρχική πράξη της γέννησης του Βυζαντίου γιατί ακριβώς είναι συνέχεια της Ρώμης, οργανική συνέχεια της Ρώμης", τονίζει σε τηλεοπτική της συνέντευξη και συνεχίζει: "Ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί εμείς οι Έλληνες, εμείς οι Ρωμιοί έλεγα, γιατί μιλάμε για Βυζάντιο. Της μεγαρικής αποικίας με αυτό το όνομα πάνω στα ερείπια της οποίας ο Κωνσταντίνος έχτισε την Πόλη.
Οι Καθολικοί δεν θέλησαν ποτέ να αναγνωρίσουν το σχισματικό Βυζάντιο ως την πραγματική συνέχεια της Ρώμης, γιατί για αυτούς η Ρώμη είναι το κέντρο του κόσμου, η έδρα του Πάπα, ο ευγενής τίτλος. Πώς θα μοιραστούν αυτό τον τίτλο με τους σχισματικούς Ορθόδοξους της Ανατολικής Ρώμης, της δεύτερης Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης. Αυτοί (οι Καθολικοί) τον 16ο αιώνα στο Παρίσι, ονόμασαν για πρώτη φορά τα ελληνικά έργα εκείνη της εποχής, βυζαντινά έργα. Έκτοτε τα ονομάζουμε κι εμείς έτσι μολονότι ξεχάσαμε με αυτό τον τίτλο ότι έπρεπε να λέμε και να διαλαλούμε ότι το Βυζάντιο είναι η χιλιόχρονη, παγκόσμια αυτοκρατορία του μεσαιωνικού Ελληνισμού, συνέχεια της ελληνικής παράδοσης. Αυτής της αυτοκρατορίας είμαστε οι γόνοι. αυτής της θρησκείας είμαστε πιστοί. Εμείς είμαστε οι συνεχιστές και της ρωμαϊκής και της ελληνικής και της χριστιανικής παράδοσης. Είμαστε η οργανική, η ζωντανή συνέχεια αυτού που λέμε Βυζάντιο, ενώ έπρεπε να το πούμε Ρώμη, τη δεύτερη Ρώμη. Και ο όρος Ρωμιοσύνη ας μην το ξεχνάμε είναι τίτλος τιμής και όχι ένας παρακατιανός τίτλος όπως θέλησαν κάποτε να πουν οι αρχαιόπληκτοι μόνο Έλληνες. Την αποφράδα ημέρα ο τελευταίος αυτοκράτορας πεθαίνει στις επάλξεις, η Πόλις έπεσε αλλά η Ρωμανία, το Βυζάντιο δηλαδή, η ρωμαϊκή ψυχή, η ελληνική ψυχή, η Ρωμανία κι αν πέθανε ανθεί και φέρει κι άλλο, λέει το ποντιακό άσμα".
Στο βιβλίο της "Γιατί το Βυζάντιο" γράφει για τη σχέση του Βυζαντίου με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο: "Αδιάσπαστος κρίκος το Βυζάντιο ανάμεσα στον αρχαίο (στον ελληνιστικό κυρίως ελληνισμό) και στο σύγχρονο, η ιστορία του εξηγεί την ειδοποιό ψυχοσύνθεση των Νεοελλήνων και καθορίζει τη σχέση τους με την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, υπαγορεύοντας, υπόγεια έστω και λάθρα, τη διαχείριση, από την πολιτεία, αλλά και από τους απλούς πολίτες, του «ένδοξου» παρελθόντος. Ξένο βέβαια τελείως το βυζαντινό επίτευγμα από την κυρίαρχη πεποίθηση ότι το Βυζάντιο αποτέλεσε ένα χιλιόχρονο θεοκρατικό σκοταδιστικό σχήμα, πλήρες από ανατολικό δεσποτισμό.   Παρεξηγημένο λοιπόν το Βυζάντιο... Παρεξηγημένο ιδιαίτερα όταν το συγκρίνουν με το αρχαιοελληνικό μεγαλείο, έστω και αν αναγνωρίζεται έτσι η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού. Παρεξηγημένα τα πνευματικά του ενδιαφέροντα και οι διανοούμενοί του, που προέρχονται αποκλειστικά σχεδόν από τις εκκλησιαστικές τάξεις. Χαρακτηριστικά θα πω εδώ ότι ενώ η αρχαιοελληνική γλώσσα έδωσε τα ονόματα των επιστημών (και ιδιαίτερα της φιλοσοφίας αλλά και του θεάτρου) καθώς και τους αντικειμένου τους σε όλες σχεδόν τις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, το Βυζάντιο κληροδότησε γλωσσικά στην Ευρώπη όρους που σχετίζονται σχεδόν όλοι με τις ιδεολογίες, με τη θρησκεία και την εκκλησιαστική πρακτική. Αναφέρω ως παράδειγμα τους όρους: ορθοδοξία, καθολικός, κοιμητήριο, αίρεση και αιρετικός, ιεραρχία και εικονοκλάστης, λέξεις που τόσο χρησιμοποιούν οι νέοι της εποχής μας, αυτοί που αρνούνται την όποια αυθεντία".
 
«Η Πόλη είναι πλέον μικρή» 
Για την κατάσταση που επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την Άλωση αναφέρει συνέντευξη της που είχε παραχωρήσει στα "Νέα": «Βρισκόμαστε στα μέσα του 15ου αιώνα, γύρω στο 1450. Η Πόλη είναι μια μικρή πόλη πια- έχει δεν έχει 70.000 κατοίκους, όταν άλλοτε είχε περάσει το μισό εκατομμύριο. Η Πόλη έχει αποδεκατιστεί από την πανώλη και τις αλλεπάλληλες πολιορκίες των Τούρκων. Αλλά και από τις διαμάχες των Δυτικών, αφού οι προστριβές Γενοβέζων και Βενετσιάνων γίνονταν στο λιμάνι της μέσα. Υπήρχε και μια τάση ανεξαρτητοποίησης των λίγων χωρών που παρέμεναν ελεύθερες- όχι μόνο του Μυστρά που παρεμπιπτόντως έπεσε το 1460, επίσης στις 29 Μαΐου! Η κατάσταση ήταν μιας ανασφάλειας γενικής».Η ιστορικός τονίζει πως μέσα στην Πόλη το κλίμα ήταν εμφυλιακό:  «Υπήρχε μια μεγάλη ενωτική και ανθενωτική διαμάχη, υπέρ και εναντίον της Ένωσης των Εκκλησιών. Οι αντίθετοι στην Ενωση συμμαχούσαν και με τους Τούρκους και ήταν οι λεγόμενες παρά φύσιν συμμαχίες. Οι υπέρμαχοι της Ενωσης διακήρυσσαν: “Οταν οι δύο Ρώμες ήταν ενωμένες διαφεντεύαμε τον κόσμο. Όταν διχάστηκαν, χάσαμε τα πρωτεία”. Με αυτή την έννοια η πραγματική πτώση της Πόλης χρονολογείται από το 1204 και μετά. Η ανθενωτική διαμάχη πήρε μάλιστα τεράστιες διαστάσεις μετά το 1438 και τη Σύνοδο της Φερράρας. Εκεί ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ ξεσήκωσε την Εκκλησία σε μια τελευταία προσπάθεια Ένωσης, αλλά ενώ η διανόηση ήθελε να είναι αναγεννησιακή, η Εκκλησία παρέμενε προσηλωμένη στα πάτρια κατά τρόπο φανατικό, αν όχι τίποτα παραπάνω».
Συνεχίζοντας τονίζει πως στην παρακμή της αυτοκρατορίας και της Πόλης είχαν συμβάλει και οι δεισιδαιμονίες. «Υπήρχε όμως ακόμη ένας παράγοντας παρακμής. Ήταν η γενική δεισιδαιμονία που τρεφόταν από τις προφητείες. Ήδη από τον 6ο αιώνα υπήρχαν προφητείες, τότε ήταν όμως αισιόδοξες. Τώρα προφήτευαν το τέλος της Πόλης και μαζί το τέλος του κόσμου και της Ιστορίας. Αυτό ήταν, λοιπόν, το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη της εποχής. Δεισιδαιμονία, διχόνοια, φτώχεια, κακομοιριά. Οι Βυζαντινοί ζούσαν σε μια πόλη ερημωμένη. Και στα ανάκτορα του Πορφυρογέννητου πολύ λίγα δωμάτια χρησιμοποιούνταν. Όπως λέει και ο Παλαμάς στον “Δωδεκάλογο του Γύφτου”: “Και ήταν οι καιροί που η Πόλη/ πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε/ και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε/ και καρτέραγ΄ ένα μακελάρη (...) Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει”» αναφέρει.
 
«Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν μπορούσε να σταθεί μόνη της όρθια»
Η Έλενη Γλύκατζη-Αρβελέρ τονίζει ότι η Πόλη θα μπορούσε να είχε πέσει στα χέρια των Τούρκων πολύ νωρίτερα: «Ο λόγος που δεν έγινε αυτό και ανάσανε για πενήντα χρόνια ήταν ότι ο Βαγιαζίτ έπεσε στα χέρια των Μογγόλων. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν μπορούσε να σταθεί μόνη της όρθια. Ο Μανουήλ έτρεχε να δει τους Καρόλους, ο Ιωάννης πήγε στη Φερράρα. Είναι η εποχή των επαιτών αυτοκρατόρων. Πήγαιναν επαίτες στη Δύση, έστω και αν τους δέχονταν εκεί με τιμές και δόξες. Κάτι που συνήθως οι Έλληνες δεν δέχονται είναι ότι ο Πάπας προσπάθησε να βοηθήσει. Διέθεσε τις ιντουλγκέντσιες- τα επί πληρωμή συγχωροχάρτια- του 1450, που ως ιντουλγκέντσιες Ιωβηλαίου ήταν πιο προσοδοφόρες, στον πόλεμο κατά των Τούρκων. Άλλο αν αυτό δεν ήταν αποτελεσματικό, αφού έδωσε τα χρήματα στους Αραγωνέζους που τα χρησιμοποίησαν για δικούς τους σκοπούς».
Τι λέει όμως για περί προδοσίας της Πόλης από τη Δύση; «Πολλοί λένε ότι η Δύση δεν βοήθησε. Όταν όμως μιλάμε για Δύση τι εννοούμε; Οι Βυζαντινοί ήταν όλη η Ανατολή. Η Δύση ήταν πολυδιασπασμένη και ο Πάπας είχε ένα σχίσμα στην πλάτη του και την Ανατολική Εκκλησία εναντίον του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Παλαιολόγος πολεμάει τους Τούρκους μαζί με τον απεσταλμένο του Πάπα, Ισίδωρο του Κιέβου, και τους Γενοβέζους, ο Γεννάδιος- ο Γεώργιος Σχολάριος, πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση τοιχοκολλούσε ανάθεμα εναντίον του Παλαιολόγου. Και επίσης: μετά την πτώση της Πόλης, οι Δυτικοί έτρεμαν. Όταν ανέλαβε Πάπας ο Ένιο Σίβλιο Πικολομίνι, δηλαδή ο Πίος Β΄, έγραψε μια πραγματεία για την Άλωση στην οποία μιλούσε για καταστροφή της Χριστιανοσύνης. Αντίθετα οι Ρώσοι, που είναι μάλιστα φανατικοί ανθενωτικοί, δεν γράφουν σχεδόν τίποτα για την πτώση της Πόλης. Πέρασαν χρόνια για να αρχίσουν οι σλαβικοί θρήνοι. Εκείνοι που θρήνησαν από την αρχή για την Πόλη είναι στην Τραπεζούντα. “Πάρθεν η Πόλη, πάρθεν η Ρωμανία”, έλεγαν» τονίζει.
Η κορυφαία βυζαντινολόγος τονίζει ότι το Ρούμελι Χισάρ, το κάστρο που έχτισε ο Μωάμεθ το 1452 για να ελέγχει το πέρασμα ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην έκβαση της πολιορκίας. «Διούλκησε και τον στόλο περνώντας τα πλοία του στον Κεράτιο. Από την άλλη πλευρά, μόνο 3-4 πλοία γενοβέζικα πέρασαν και αυτά για να φέρουν τροφή στους πολιορκημένους» λέει και προσθέτει πως φυσικά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τον τεράστιο στρατό του Μωάμεθ: «Ο Μωάμεθ είχε μαζέψει Σέρβους, Αλβανούς, Τούρκους. Απέναντι στους τουλάχιστον 100.000 άντρες του- μερικοί μιλούν για 120.000, άλλοι τους ανεβάζουν σε 200.000- αντιπαρατάσσονταν περίπου 4.500 άνθρωποι το πολύ, μαζί με τους ξένους. Και πολλοί ήταν παιδιά και γυναίκες που πολεμούσαν με αγκωνάρια. Μεγάλη ήταν η βοήθεια των Γενοβέζων, αλλά όταν σκοτώθηκε ο Τζουστινιάνι έχασαν το ηθικό τους και υποχώρησαν. Όσοι πολέμησαν, πάντως, πολέμησαν ηρωικά. Οταν ο Μωάμεθ έστειλε αποκρισάριο στον Παλαιολόγο ζητώντας του να παραδώσει την Πόλη, πήρε την απάντηση ότι η Πόλη δεν είναι δικό του πράγμα και πως “με τη δική μας θέληση αποφασίσαμε να πεθάνουμε”. Ακόμη και ο περίφημος Νοταράς που είχε τρεις υπηκοότητες και όλη του την περιουσία στο εξωτερικό, και που είπε ότι είναι καλύτερο το τουρκικό καφτάνι από τη λατινική τιάρα, πολέμησε και εν τέλει εκτελέστηκε από τους Τούρκους. Και πρέπει να πούμε και για τον Μωάμεθ, που συνηθίζουμε να τον ταυτίζουμε με τη βαρβαρότητα, ότι δεν ήταν βάρβαρος ή δεν ήταν μόνο βάρβαρος. Ήταν από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές της Τουρκίας. Ήξερε τι ήθελε και πώς να το κάνει».
 
«Ο Γεννάδιος έχει τοιχοκολλήσει ανάθεμα για τον Κωνσταντίνο»
Η Ελένη Γλύκαντζη Αρβελέρ δίνει μια εικόνα των τελευταίων στιγμών της Πόλης τονίζοντας: "29 Μαΐου μετά από μια μεγάλη πολιορκία. Ο Κωνσταντινός ο 11ος επάνω στις επάλξεις της Πύλης του Ρωμανού. Έχει δίπλα του τον Τζουστινιάνι ο οποίος είναι Γενοβέζος. Ο Τζουστινιάνι έχει μαζί του 800 περίπου Γενοβέζους στρατιώτες, καθολικούς. Δίπλα τους ο Ισίδωρος του Κιέβου, μητροπολίτης της ουκρανικής πόλης, Έλληνας ο οποίος όμως αποδέχεται τα πρωτεία του Πάπα. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ΧΙ έχει κάνει πριν λίγες μέρες ενωτική λειτουργία στην Αγια Σοφιά. Τι κάνουν οι ανθενωτικοί; Δηλαδή όλοι οι καλόγεροι της πόλης εκείνη την εποχή. Ο Γεννάδιος, ο οποίος γίνεται μετά Πατριάρχης από τον Μωάμεθ έχει τοιχοκολλήσει ανάθεμα εναντίον του Κωνσταντίνου στο κελί του. Όταν μπαίνουν οι Οθωμανοί, όταν έχουν περάσει πλέον όλα τα πλοία τους, όταν όλα είναι ανοιχτά είναι η γιορτή της Αγίας Θεοδοσίας. Όταν βγαίνουν οι Χριστιανοί από τη λειτουργία της Αγίας πέφτουν πάνω στα στρατεύματα των Οθωμανών που έχουν μπει πλέον μέσα στην πόλη. 
Οι Οθωμανοί έχουν τρεις μέρες για να κάνουν πλιάτσικο στην Πόλη και ψάχνουν μέσα στα σπίτια που είναι κρυμμένοι οι στρατιώτες γιατί δεν μπορούν να φανταστούν ότι ήταν τόσο λίγοι αυτοί που αντιστάθηκαν σε περίπου 150.000 στρατό. Η Κερκόπορτα να λέμε ότι είναι ένα σύμβολο. Το θέμα εδώ είναι ότι οι Χριστιανοί μέσα στην πόλη ήταν διχασμένοι, όπως πάντα οι Έλληνες, σε Ενωτικούς και Ανθενωτικούς. Οι μεν έλεγαν μόνο όταν οι δύο Ρώμες ήταν ενωμένες κυριαρχούσαμε στον κόσμο. Δηλαδή η παλιά με την καινούργια άρα και τα πρωτεία του Παπά. Οι δε Ανθενωτικοί έλεγαν αυτό που ζήσαμε το 1204 από τους Δυτικούς να μην το ξαναζήσουμε. Οπότε λέει ο Νοταράς, προτιμώ να δω καφτάνι Τούρκου μέσα στην Πόλη παρά τιάρα λατινική. Οπότε με τέτοια συναισθήματα πώς θέλατε να αντιμετωπίσουμε τον στρατό των Τούρκων, 150.000 με Αλβανούς και Σέρβους ακόμα μαζί τους".
 
«Μόνο συμβολική η ιστορία της Κερκόπορτας»
Αναφορικά με την ιστορία της Κερκόπορτας η ιστορικός ξεκαθαρίζει πως πρέπει να την αντιμετωπίζουν μόνο ως κάτι συμβολικό και σε καμία περίπτωση τον λόγο της πτώσης της Πόλης. «Ανοιγμένη ή ξεχασμένη. Αστεία πράγματα. Ήταν χιλιάδες έξω, τα καράβια τους στον Κεράτιο, οι Γενοβέζοι έφευγαν. Τι να πεις για την Κερκόπορτα; Σε συμβολικό επίπεδο μόνο μπορείς κάτι να πεις.
Αλλά είναι σαν να λέμε ότι αντί να σκοτώνονταν τρεις Τούρκοι κατά την είσοδό τους στην Πόλη, θα σκοτώνονταν δέκα αν η πόρτα ήταν κλειστή. Και λοιπόν; Αφού είχαν ανεβάσει σκάλες και έμπαιναν από όπου ήθελαν», αναφέρει.Η ιστορικός αναφέρεται και στο διάστημα μετά την Άλωση και τις σχέσεις που ανέπτυξε η, υπό τον Γεννάδιο, Εκκλησία με τον Μωάμεθ. «Ο Μωάμεθ έδωσε το πατριαρχικό αξίωμα στον Γεννάδιο Σχολάριο, ορίζοντάς τον αμέσως αρχηγό του Μιλιέτ, δηλαδή όλων των ορθοδόξων. Κάπως έτσι ξέρουμε γιατί η Εκκλησία κράτησε όλα τα κτήματά της και η αυτοκρατορία τα έχασε. Κάπως έτσι φτάσαμε και στα βατοπεδινά βακούφια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, σε αντίθεση με άλλες συμπεριφορές της πολιτείας, ότι όταν ο Μανουήλ Παλαιολόγος είναι στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής, δημεύει όλα τα κτήματα του Αθω. Και ότι ο Κομνηνός δημεύει όλη την εκκλησιαστική περιουσία για να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους. Σε όλη τη διαμάχη των ανθενωτικών οι καλόγεροι στα μοναστήρια της Πόλης και του Αθω ήταν πρώτοι. Είναι πολλοί και δεν πολεμούν. Αντίθετα με τους δυτικούς μοναχούς που μπορούν να φέρουν όπλα, οι ορθόδοξοι δεν μπορούν», σημειώνει η Ελληνίδα βυζαντινολόγος.
 
«Το Βυζάντιο είναι η ελληνική γλώσσα και η ορθοδοξία»
Κλείνοντας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από διαδικτυακή συνέντευξη της ιστορικού αναφορικά με τη σημασία του Βυζαντίου σήμερα: «Το Βυζάντιο είναι η ελληνική γλώσσα και η ορθοδοξία, δηλαδή τα δύο βασικά συστατικά της ελληνοσύνης. Βέβαια το Βυζάντιο ήταν μια πολυεθνική αυτοκρατορία, αλλά ήταν μια αυτοκρατορία ελληνόφωνη. Το ότι το Βυζάντιο ήταν ελληνόφωνο έσωσε όλον τον ελληνικό πολιτισμό. Το Βυζάντιο είναι ελληνόφωνο από τον 7ο αιώνα. Είμαστε όμως οι μόνοι που δεν ελευθερώσαμε την κοιτίδα του γένους, την Κωνσταντινούπολη, και κάναμε πρωτεύουσα ένα λασποχώρι, όπως ήταν το 1830 η Αθήνα, ένα λασποχώρι με μερικές χιλιάδες σπίτια, από τα οποία πάρα πολλά ήταν χωρίς στέγη. Για να μην πούμε ότι η Αθήνα ήταν τότε αλβανοκρατούμενη, πράγμα που δεν έχει καμία σημασία, αλλά το λέω επίτηδες για τους εθνικίζοντες. Το ότι από μια ελληνόφωνη αυτοκρατορία φτάσαμε ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς σε ένα πολιτικό μόρφωμα, το ελληνικό κράτος, το οποίο είναι “δευτερεύον”, για να μην πω τίποτε χειρότερο, αυτό δημιουργεί ένα είδος συμπλέγματος. Σημασία έχει ότι από το λασποχώρι φτάσαμε απευθείας στον Περικλή, βάζοντας σε παρένθεση χίλια χρόνια της μόνης ελληνόφωνης αυτοκρατορίας. Το Βυζάντιο παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανό. Πάμε στην εκκλησία. Τι ακούμε; “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια” ή “αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού”. Γυρνάμε στο σπίτι. Ο μπαμπάς λέγεται Παναγιώτης, η μάνα Βασιλική, υπάρχει το εικονοστάσι. Χρησιμοποιούμε βυζαντινές παροιμίες. Λέμε “έφαγε τον περίδρομο” επειδή το πινάκιο, το βαθύ πιάτο των Βυζαντινών, είχε γύρω γύρω ένα περιθώριο όπου ξεχείλιζε το φαγητό. ΄Η λέμε “τα παίζει στα δάχτυλα”, επειδή ακριβώς οι Βυζαντινοί μετρούσαν τα πάντα. Είναι μια οργανική συνέχεια που εκφράζεται με τη λέξη ρωμιοσύνη. Αυτή η οργανική συνέχεια δεν είναι άλλη από τη ρωμιοσύνη…».

29 Μαΐου 1453: Άλωση της Κωνσταντινούπολης…

 
Μύθοι και πραγματικότητα… Όπως τα γράφει ο χρονικογράφος της Άλωσης Μιχαήλ Δούκας…
 
 
Τα ψάρια τηγανίστηκαν από τη μια μεριά, ο μαρμαρωμένος βασιλιάς περιμένει, η υπερμάχος περπατούσε στα τείχη και πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι του Άδωνι θα είναι. Η κοκκινοσκουφίτσα είναι από άλλη… ιστορία. Κι ο χρονικογράφος της άλωσης Μιχαήλ Δούκας δε γράφει παραμύθια. Αλλά είναι μια από τις ποιο έγκυρες πηγές της εποχής: Τον Μιχαήλ Δούκα και το βιβλίο του «Βυζαντινοτουρκική ιστορία», που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Κανάκη».
 
Το Έδαφος Της Αυτοκρατορίας Το 1453…
ουσιαστικά ήταν η Κωνσταντινούπολη και τα γύρω από αυτήν, καθώς και η Πελοπόννησος. Οι Τούρκοι κατείχαν τα πάντα γύρω από την πόλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρωτεύουσα των Τούρκων βρισκόταν πιο δυτικά από την Κωνσταντινούπολη, στην Ανδριανούπολη που την είχαν καταλάβει οι Τούρκοι πριν ένα αιώνα. Στις θάλασσες, την κυριαρχία είχαν οι Γενουάτες και οι Βενετοί. Την Θεσσαλονίκη το 1430 την  πούλησαν οι Βυζαντινοί στη Βενετία, αλλά την πήραν στη συνέχεια οι Τούρκοι. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σαμοθράκη κλπ.) τα είχαν χαρίσει οι Παλαιολόγοι στην Γενοβέζικη οικογένεια των Γατελούζων, γιατί τους βοήθησαν να ανακτήσουν το θρόνο σε κάποια από τις συνηθισμένες ίντριγκες του παλατιού. Και ένας Σουλτάνος έλεγε σ’ έναν βυζαντινό αυτοκράτορα: «Κλείσε τις πύλες της πόλης και βασίλευε μέσα σ’ αυτήν. Κάθε τι όμως που βρίσκεται έξω από την πόλη, ανήκει σ’ εμένα» (Δούκας).
 
Ήταν Ένα Ανυπόληπτο Κράτος…
του οποίου ο αυτοκράτορας πλήρωνε μονίμως φόρο στο Σουλτάνο. Οι Τούρκοι με τα φλουριά τους ανέβαζαν και κατέβαζαν όχι μόνο αξιωματούχους στην αυλή του αυτοκράτορα, αλλά ακόμα και πατριάρχες. Κι ήταν διαιτητές στις διενέξεις του Βυζαντίου. Αλλά «καθάριζαν» και για λογαριασμό των αυτοκρατόρων σε περιπτώσεις εξεγέρσεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την καταστολή της εξέγερσης των Ζηλωτών της Θεσσαλονίκης, το 1342,  που κάλεσε ο Κατακουζηνός τους Τούρκους να την καταστείλουν, με αντάλλαγμα … την κόρη του. Το 1392, ο αυτοκράτορας χρησιμοποιήθηκε από το Σουλτάνο Βαγιαζήτ, ακόμα και σαν … επικεφαλής του τουρκικού στόλου σε πόλεμο εναντίον των Ενετών. Κι ο γιός του αυτοκράτορα κρατούνταν μονίμως όμηρος στην αυλή του Σουλτάνου, για να μη κάνει «στραβοτιμονιές» η «αυτοκρατορία». Με τη Δύση, η εικόνα των σχέσεων ήταν παρόμοια. Οι αυτοκράτορες «έγλειφαν» τον Πάπα, τη Βενετία ή τη Γένουα για βοήθεια, στρατιωτική η οικονομική. Αλλά και τους Σέρβους ή τους Βούλγαρους. Κάποτε ένας αυτοκράτορας του Βυζαντίου συνελήφθη και φυλακίστηκε στη Βενετία ως οφειλέτης.
 
 
Οι Πλούσιοι…
κατείχαν ολοένα και πιο τεράστιες περιουσίες, δεν πλήρωναν φόρους, αλλά μόνο απαιτούσαν προνόμια. Τον καιρό της άλωσης, είχαν στο λιμάνι έτοιμα καράβια με τα πλούτη τους για να διαφύγουν. Την ίδια ώρα, ο αυτοκράτορας δε μπορούσε να πληρώσει τους μισθοφόρους και τους άφηνε να λεηλατούν περιουσίες για να ικανοποιηθούν.
 
Οι Ανθενωτικοί Και Η Εκκλησία…
Ο Παλαιολόγος, προσπαθούσε «να τα βρουν» οι εκκλησίες δύσης και ανατολής (1438 Σύνοδος της Φεράρας), μήπως και πάρει η «Βασιλεύουσα» κάποια βοήθεια από τον Πάπα. Η «αυτοκρατορία» χωρίστηκε σε «Ενωτικούς» (Παλαιολόγοι κλπ.) και «Ανθενωτικούς», με ηγέτες πολιτικό και οικονομικό τον πρωθυπουργό Λουκά Νοταρά (που είπε το περίφημο «Είναι καλύτερα να δει κανείς μέσα στην πόλη την δύναμη του Τούρκικου σαρικιού, παρά αυτήν της Λατινικής Τιάρας» όπως λέει ο Δούκας) και θρησκευτικό ηγέτη τον Γεννάδιο Γεώργιο Σχολάριο, που λίγο πριν την άλωση τοιχοκολλούσε «αναθέματα» στον Παλαιολόγο και μετά την άλωση ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β’ τον έκανε… Πατριάρχη.
Η εκκλησία, ενίσχυε τη μοιρολατρία και δεισιδαιμονία που τρεφόταν από τις προφητείες. Λυσσασμένοι καλόγεροι με επικεφαλής το Γεννάδιο, την ώρα της πολιορκίας, φώναζαν: «Ανοίξατε τις πόρτες του Κάστρου, αντί να περιμένετε να τις καταστρέψει ο άπιστος Τούρκος. Αφήστε αυτόν να μπει μέσα και να περάσει στη μέση της Πόλης. Τότες άγγελος εξολοθρευτής θα σας σώσει…». (Δούκας). Μ’ αυτές τις λογικές είχαν κλείσει το λαό στην Αγιά Σοφία όπου τους βρήκαν οι Τούρκοι μαζεμένους για να τους… μοιραστούν. Θα τους έσωζε υποτίθεται η υπερμάχος ή ο αρχάγγελος.
«… ήταν οι καιροί που η Πόλη/πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε/και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε/και καρτέραγ΄ ένα μακελάρη (…) Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει»  (Κωστής Παλαμάς από τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου»).
 
Ο Στρατός…
του Μωάμεθ ήταν 100 – 200.000 Σέρβοι, Αλβανοί, Τούρκοι. Απέναντί τους αντιπαρατάσσονταν το πολύ 8.500 άνθρωποι, κυρίως δυτικοί μισθοφόροι και στρατιώτες Δυτικών ηγεμόνων. Ο Δούκας λέει ότι  «αναλογούσε ένας Ρωμαίος σε είκοσι τούρκους». Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στο μέσα στα τείχη, δεν πίστευαν ότι ήταν τόσοι λίγοι οι αντίπαλοί τους. «Σκοτώναμε όσους βρίσκαμε μπροστά μας επειδή φοβόμασταν ότι πίσω από αυτούς, κρύβονται κι άλλοι» … έλεγαν οι Τούρκοι κατά τον Δούκα. Η βασική «πληγή» διαρροής ανδρών, ήταν ότι… «Την εποχή της Άλωσης, υπήρχε έξαρση του μοναχισμού. Σε όλη τη διαμάχη των ανθενωτικών οι καλόγεροι στα μοναστήρια της Πόλης και του Άθω ήταν πολλοί και δεν πολεμούσαν» όπως μας ενημερώνει η Αρβελέρ.
Οι πολιορκητές διέθεταν στόλο από 150 καράβια κι είναι γνωστό το στρατήγημα του Μωάμεθ να περάσει το στόλο του στον Κεράτιο κόλπο «μεταφέροντας τις διήρεις πάνω σε τροχοφόρες εξέδρες», για να εντείνει την πολιορκία κι από κει. «Όλη η επιφάνεια του νερού είχε καλυφθεί από τα τριακόσια κατάρτια των Τούρκων»… λέει ο Δούκας. Όπως κι ότι οι Τούρκοι προετοίμαζαν την πολιορκία χρόνια πριν, χτίζοντας τα φρούρια Ρούμελη Χισάρ (1452) και Αναντολού Χισάρ, αλλά και γέφυρα πάνω από το Βόσπορο.

Τα Τείχη…
Θεόφιλος: «Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αυτοκράτορας
 των Ελληνορωμαίων, στη μάχη της 29 Μαΐου 453»
ήταν επίσης σε κακά χάλια. Το 1393 που ο αυτοκράτορας Ιωάννης Ε’ προσπάθησε να ενισχύσει το τείχος που είχε φθορές και να αναγείρει οχυρά, όταν τόμαθε ο τούρκος Σουλτάνος Βαγιαζήτ, τον έβαλε να γκρεμίσει ότι είχε ήδη φτιάξει. Κρατούσε βλέπετε όμηρο το γιό του. Την ώρα της πολιορκίας και της μάχης, σε κάποια σημεία του τείχους έγιναν ζημιές, τρύπες κλπ. από το συνεχή κανονιοβολισμό των Τούρκων. Ο αρχηγός της φρουράς της πόλης ο Γενοβέζος Ιουστινιάνης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Λουκά Νοταρά κανόνια για να καλύψει τους κινδύνους αυτούς. Αυτός του αρνήθηκε. «Ε! Προδότη! Δε ξέρω τι με κρατά και δε σε σφάζω» … είπε ο Ιουστινιάνης στον Νοταρά.
 
Το Μεγάλο Κανόνι
Ο Μωάμεθ ήταν ίσως ο πρώτος πολέμαρχος παγκοσμίως που χρησιμοποίησε συγκροτημένο πυροβολικό σε μάχες. Κατά την πολιορκία διέθετε 15 πυροβολαρχίες. Τελευταία στιγμή ενίσχυσε το πυροβολικό του και με το λεγόμενο «μεγάλο κανόνι», που γκρέμιζε τείχη. Στα 1452, ο Ούγγρος Orban, πήγε στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και του πρόσφερε έναντι αμοιβής, την τέχνη του να κατασκευάζει, μεγάλα μπρούτζινα κανόνια. Ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε και τον κράτησε. Αλλά είχε λίγα διαθέσιμα κεφάλαια για να επενδύσει στη κατασκευή νέων όπλων. Ποιος άλλωστε θα τον χρηματοδοτούσε; Η εκκλησία; Ή οι πλούσιοι ; Και τα μπρούτζινα κανόνια ήταν πάρα πολύ ακριβά. Ενώ κι η μικρή αμοιβή του τεχνίτη δεν του δίνονταν ούτε τακτικά, ούτε ολόκληρη. Οπότε αποφάσισε κι αυτός να βρει τη τύχη του αλλού. Και πήγε «απέναντι» να κατασκευάσει τις μπομπάρδες του Σουλτάνου.
 
Έπεσε Η Πόλη ή Παραδόθηκε;
Θεόφιλος: «Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος ο αυτοκράτωρ  των
Ελληνορωμαίων εξέρχεται άτρομος εις την μάχην το 1453 Μαΐου 29»
Πατριαρχικές και Τουρκικές πηγές μιλούν για συμφωνία με τους Τούρκους, αφού οι πολιορκημένοι δεν άντεχαν άλλο. Ο Δούκας περιγράφει την επίσημη διαπραγμάτευση, αλλά δε μιλάει για  συμφωνία του αυτοκράτορα. «Βλέποντας όμως (: ο αυτοκράτορας) τώρα τόσο πολυάριθμο στρατό, τόσο βαριά εξοπλισμένο στόλο και εκείνα τα ισοπεδωμένα τείχη, έπεσε σε απόγνωση και απελπισία. Έστειλε λοιπόν πρέσβεις στον τύραννο και τον ικέτευε, λέγοντάς του πως θα καταβάλει ετήσιο φόρο, ακόμη και πέρα από τις δυνατότητές του». Η απάντηση του Μωάμεθ ήταν ότι «θα τελειώσουμε ότι αρχίσαμε κι αν θέλεις  μπορείς να φύγεις, μαζί με τους άρχοντές σου και τα υπάρχοντά τους, αφήνοντας τον πληθυσμό πίσω σου σώο και αβλαβή». Η τελική απάντηση του Κωσταντίνου σύμφωνα με το Δούκα ήταν : «Δεν έχω το δικαίωμα ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος από τους κατοίκους της να σου παραδώσουμε αυτή την πόλη. Όλοι με μια ψυχή διαλέγουμε όχι να λυπηθούμε τη ζωή μας αλλά να πεθάνουμε με απόφαση ομόθυμη προασπίζοντάς την». Το αν υπήρξε κάποιου είδους άλλη «παράδοση» δεν το γράφει, αλλά το υπονοεί … καθαρά.
 
Τι Έγινε Στην Κερκόπορτα;
Ο Δούκας είναι ο μόνος ιστορικός που χρησιμοποιεί το όνομα «κερκόπορτα» και γράφει ότι «ξεχάστηκε ανοιχτή».  «Ανοιγμένη ή ξεχασμένη. Αστεία πράγματα. Ήταν χιλιάδες έξω, τα καράβια τους στον Κεράτιο, οι Γενοβέζοι έφευγαν… είναι σαν να λέμε ότι αντί να σκοτώνονταν τρεις Τούρκοι κατά την είσοδό τους στην Πόλη, θα σκοτώνονταν δέκα, αν η πόρτα ήταν κλειστή. Και λοιπόν; Αφού είχαν ανεβάσει σκάλες και έμπαιναν από όπου ήθελαν» λέει η Ελένη Αρβελέρ. 
Ο χρονογράφος Δούκας, λέει πως όταν καιγόταν ο τόπος από τις κανονιές, οι ανθενωτικοί έμειναν στα σπίτια τους και έβαλαν τα συμφωνημένα σημάδια (;) στις πόρτες και έπεσαν να κοιμηθούν ήσυχοι (συμφωνημένα με ποιόν ;). Όταν όμως το πρωί στις 29 του Μάη διαδόθηκε πως ο Παλαιολόγος αρνήθηκε να δεχτεί τους νέους επαχθείς όρους του Μωάμεθ, αυτοί (οι ανθενωτικοί) πήγαν και άνοιξαν την Κερκόπορτα, για να μπουν οι Τούρκοι. Το πρωί στις 29 του Μάη, βρέθηκε πράγματι ανοιχτή. Μπήκαν στην αρχή καμιά πενηνταριά Τούρκοι κι ύστερα και άλλοι κι άρχισαν να χτυπούν τους υπερασπιστές από μέσα κι αυτοί αναγκάζονταν ολοένα να υποχωρούν. Η τελευταία πράξη του δράματος κατά τον Δούκα είναι ότι ο Μωάμεθ, τελικά «όλους τους Βυζαντινούς αξιωματούχους και μεγιστάνες που είχε εξαγοράσει, τους παρέδωσε στο δήμιο και τους καρατόμησε».  Μαζί και τον Νοταρά.
Πάντως «Το περίεργο θα ήταν να μην έπεφτε η πόλη», λέει κι η Ελένη Αρβελέρ, αφού η κατάσταση της αυτοκρατορίας και οι δυνατότητές της απέναντι σ’ ένα τόσο μεγάλο, οργανωμένο στρατό κι ένα τόσο χαρισματικό στρατηγό, σαν τον Μωάμεθ, δεν άφηναν πολλά περιθώρια για ελπίδες.

Το Αναπάντητο Ερώτημα
Νομίζω ότι όσο και να σκαλίζουμε την ιστορία, το αιώνιο ερώτημα θα παραμένει : Αφού οι Τούρκοι υποτίθεται ότι ήταν λαύροι κατά της εκκλησίας και του κλήρου, έσφαζαν παπάδες, έκαιγαν εκκλησίες (όπως λένε τα εθνικιστικά αφηγήματα). Αφού λεηλάτησαν την πόλη (γεγονός) και τους πήραν σκλάβους όσους δεν έσφαξαν. Πώς και άφησαν απείραχτο το πατριαρχείο να υπάρχει; Πως και γιατί η Εκκλησία κράτησε όλα τα κτήματά της και η αυτοκρατορία τα έχασε; Πως και ο Σουλτάνος σαν ένα από τα πρώτα μελήματά του είχε να ορίσει νέο Πατριάρχη τον Γεννάδιο; Άβυσσος η ψυχή του Μωάμεθ… του πορθητή.

ΥΓ του blog: ….σίγουρα η ιστορία είναι πηγές…. είναι όμως και εκδοχές κι η αναπαραγωγή της κρύβει σκοπιμότητες…. Η ιστορία όπως κάθε ιστορία έχει μυθοπλαστικά στοιχεία, σκοτεινά σημεία, αμφίσημα και περιέχει υπόγεια στοιχεία που μεταφέρονται σαν μαρτυρίες από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά ανθρώπων…..ούτε αυτοί που επικρίνουν ούτε αυτοί που προκρίνουν την κυρίαρχη εκδοχή έχουν το απόλυτο δίκιο…. όσο περισσότερα γνωρίζει κάποιος στέκεται πιο ασφαλής απέναντι της……