Οι καλοκαιρινές διακοπές και το αυστηρό lockdown έληξαν για τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία, τα οποία βρέθηκαν, ύστερα από έξι μήνες, στους δρόμους μεγάλων πόλεων προκειμένου να διαδηλώσουν για ακόμη μία φορά ενάντια στη μεταρρυθμιστική πολιτική του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Πολιτική ανυπακοή» και «Επιστροφή στις βασικές διεκδικήσεις της αρχής» ήταν τα συνθήματα της ημέρας.
Οι διεκδικήσεις των διαδηλωτών είχαν κυρίως πολιτικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων ζητούν μεγαλύτερη «συμμετοχή των πολιτών και διάλυση της Βουλής ως μη αντιπροσωπευτική», καθώς το κόμμα του Μακρόν Republique En Marche έχει χάσει κομμάτι της δύναμής του έπειτα από ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών.
Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ωστόσο, δεν είχε τόσο ζωντανή παρουσία όσο μας είχε συνηθίσει στην πρώτη εμφάνισή του, παρά τις περίπου 160 συλλήψεις που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο. Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας ραντεβού δίνουν σήμερα τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, ακόμα και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, παρά τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το κόμμα της Αριστεράς.
Ο Πρόεδρος Μακρόν, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, φαίνεται πως είχε επαναπαυτεί στις... δάφνες του, καθώς έριξε όλο το βάρος στην εξωτερική πολιτική, με την παρουσία του απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη Λιβύη.
Ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας του έχει το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2022 και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.
Η γαλλική κυβέρνηση από το καλοκαίρι είχε εξαγγείλει μερικά
αποσπασματικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, πιεζόμενη και από την πανδημία της Covid-19, που έπληξε ακόμα και κραταιές οικονομίες.
Το πακέτο που θα λάβει η χώρα από το νεοσύστατο ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας δεν είναι άμεσα διαθέσιμο, όπως και για όλες τις χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι οικονομικοί δείκτες της Γαλλίας να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα.
Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13,8%, η ανεργία αυξήθηκε κατά 1.500.000 ανθρώπους. Από αυτούς, οι 715.000 έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο διάστημα, αυξήθηκε η μερική απασχόληση, ενώ τα οικογενειακά εισοδήματα μειώθηκαν πάνω από 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γαλλίας (INSEE).
Ζεστό χρήμα για... λίγους
Το ποσό των 100 δισ. ευρώ για δύο χρόνια, το οποίο θα συμβάλει στη μαζική μείωση της ανεργίας, αφού θα διατεθούν 20 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη κυρίως νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, προβάλλεται με ιδιαίτερο τρόπο από τα ΜΜΕ, αφορά όμως παροχές που είχαν ήδη ανακοινωθεί με τον προϋπολογισμό.
Το πρόγραμμα ανάκαμψης ικανοποιεί μόνο τον γαλλικό σύνδεσμο βιομηχανιών και τα συνδικάτα υποστηρίζουν πως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν προβλέπονται παρά μόνο «ψίχουλα». Ακόμα και το συντηρητικό κόμμα της Δεξιάς μίλησε για ανεπαρκή μέτρα, τα οποία καθυστέρησαν και, όταν τελικά ελήφθησαν, δεν κατάφεραν να προλάβουν την πτώχευση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας προβλέπει 35 δισ. ευρώ για να καταστεί πιο ανταγωνιστική, 30 δισ. ευρώ για πιο φιλικές στο περιβάλλον ενέργειες και 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης.
Καθώς το πρόγραμμα αντιστοιχεί στο 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, η Γαλλία ρίχνει περισσότερο δημόσιο χρήμα στην οικονομία από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο συρρικνώθηκε από την αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση Μακρόν βασίζεται στο σχέδιο αυτό για την επαναφορά της δραστηριότητας της γαλλικής οικονομίας στα προ της κρίσης επίπεδα έως το 2022, μετά τη χειρότερη ύφεση που αναμένει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας να καταγραφεί φέτος, με συρρίκνωση της τάξεως του 11%.
Το σχέδιο αποσκοπεί, επίσης, να επαναφέρει σε τροχιά τη φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα του Μακρόν με ήδη εξαγγελθείσες μειώσεις στους φόρους των επιχειρήσεων ύψους 10 δισ. ευρώ ετησίως και με νέους δημόσιους πόρους για να δοθεί ώθηση στον βιομηχανικό, κατασκευαστικό και μεταφορικό τομέα της Γαλλίας, βαριά χαρτιά της γαλλικής οικονομίας.
Το σχέδιο αποσκοπεί, επίσης, να επαναφέρει σε τροχιά τη φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα του Μακρόν με ήδη εξαγγελθείσες μειώσεις στους φόρους των επιχειρήσεων ύψους 10 δισ. ευρώ ετησίως και με νέους δημόσιους πόρους για να δοθεί ώθηση στον βιομηχανικό, κατασκευαστικό και μεταφορικό τομέα της Γαλλίας, βαριά χαρτιά της γαλλικής οικονομίας.
Ο συνδικαλιστικός αντίλογος
Ωστόσο για τα συνδικάτα, τα οποία θα βρεθούν σήμερα στους δρόμους, το πρόγραμμα ανάκαμψης είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των δισεκατομμυριούχων, το οποίο δεν περιλαμβάνει δεσμευτικά μέτρα για τους εργοδότες προκειμένου να διαφυλαχθούν και να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες ίσως τελικά παραμείνουν σε καθεστώς τηλεργασίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν προβλέπονται αυξήσεις στους μισθούς, έστω σε αυτούς που βρίσκονται στην κατώτατη κλίμακα και αντιστοιχούν στο βασικό ημερομίσθιο.
Καθώς η πλειονότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων βρίσκεται στο ίδιο πνεύμα, η CFTD αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση και αναφέρει πως «οι επιχειρήσεις έχουν ευρύτατα περιθώρια χειρισμού σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της εργασίας, την οικολογική μετάβαση και τη συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο», χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει από την απόφαση για κινητοποιήσεις.
Η συνέχεια στους δρόμους του Παρισιού, της Μασσαλίας, της Τουλούζης, της Λυών...
Πηγή: www.topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου