Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Από το «non test» στα «rapid» test… ενός κακού, μύρια έπονται


Θανάσης Παπαγεωργίου

Φαίνεται πως ήρθε η σειρά των «σκληρών δεικτών» – όπως τους είπαν κάποιοι – να δείξουν την πραγματική  έκταση και τη δυναμική του προβλήματος. Τώρα που η πανδημία δεν αρκείται στο να «δείχνει τα δόντια της» και ο «αόρατος εχθρός» αφήνει τα ορατά του αποτυπώματα σε πραγματικό χρόνο και χώρο, τα ερωτήματα είναι εύλογα:
Πώς ξέφυγε η κατάσταση ; και είναι άραγε ελεγχόμενη;
Απαντήσεις υπάρχουν, αν και «σκληρές»!
Σχετικά με το πρώτο : Το πρόβλημα δυστυχώς ήταν πάντα εδώ. Τώρα που έγιναν τα «αποκαλυπτήρια», οι αρμόδιοι που όφειλαν να το αποκαλύψουν, είναι αυτοί που «έμειναν αγάλματα».
Σχετικά με το δεύτερο: δεν φαίνεται να είναι και τόσο, όσο επιχειρείται να παρουσιαστεί.
Οι κινήσεις πανικού, μάλλον δεν το επιβεβαιώνουν !

Μια από αυτές είναι και η προσφυγή σε μέτρα, που η εφαρμογή τους αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία:
– Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του Κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και, κυρίως, τα Νοσοκομεία.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα με τον τίτλο «γρήγορα test – γρήγορη διασπορά», παρουσιάσαμε  αναλυτικά τους κινδύνους που εγκυμονεί η καθιέρωση αυτών των test, ως μέσο μαζικών και εκτεταμένων ελέγχων στην κοινότητα, υποκαθιστώντας τους κλασσικούς μοριακούς ελέγχους με (RT – PCR) test.
Φαίνεται όμως ότι το πείραμα που έγινε και γίνεται στη Μόρια και γενικά στο πληθυσμό της Λέσβου, επεκτείνεται πλέον και στην Αττική.
Αλλά ας δούμε πώς εξελίχθηκε αυτό το τόσο εξαιρετικά κρίσιμο – κατά τη γνώμη μας – ζήτημα.
Ακούσαμε μόλις πρόσφατα στις 17/09 τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κο Αρκουμανέα, να αποκαλύπτει – σε όσους μπορούν ακόμη να αντιλαμβάνονται, να σκέπτονται και να κρίνουν – τη βασική αντίληψη, πάνω στην οποία στηρίζεται η πολιτική του ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τις καταγγελίες μας σχετικά με τη μη εγκεκριμένη χρήση των «γρήγορων» test, ως μέθοδο διενέργειας μαζικών test τόσο στον πληθυσμό των προσφύγων, όσο και στους κατοίκους της Λέσβου.
«Οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι, όπου βλέπουμε κάποιο κρούσμα ιχνηλατούμε όλες τις στενές επαφές και ακριβώς γι αυτό βρίσκουμε πολλούς θετικούς και τους οποίους απομονώνουμε. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Υγείας και την πολιτική προστασία, και γι αυτό βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων. Και θα δώσει και μεγάλη δύναμη το rapid test, το οποίο έχουμε εφαρμόσει εδώ πέρα και έχουμε χρησιμοποιήσει στη Λέσβο και στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, αλλά και στη καινούργια δομή, το οποίο μέσα σε μερικά λεπτά ξέρεις το αποτέλεσμα. Αυτό θα μας δώσει πολύ μεγάλη δύναμη, στο να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα και να έχουμε πολύ μικρούς χρόνους απόκρισης και να μπορούμε να βρίσκουμε τον κορωνοϊό.»

Θα ξεκινήσουμε από αυτό το τελευταίο.
Αλήθεια με ποια ιδιότητα ο κος Αρκουμανέας, προβαίνει σε αυτού του είδους τις ενέργειες και στις αντίστοιχες δηλώσεις ;
Μήπως με την ιδιότητα του «ειδικού» ;
Μήπως με την ιδιότητα του προέδρου ;
Κι αν ναι πόσο σχετικός είναι με το αντικείμενο ;
Από που προκύπτει η εξειδίκευσή του ή εξοικείωσή του με την Δημόσια Υγεία ;
Προκύπτει μήπως ως γνωστικό αντικείμενο από όσα στοιχεία αναφέρονται στο βιογραφικό του, ώστε να επιλεγεί ως πρόεδρος, κατάλληλος να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός τέτοιου οργανισμού ;
Μήπως το είδος της «εμπειρίας» που απέκτησε από τη συγκεκριμένη διαχείριση του ΕΟΔΥ, στη μέχρι στιγμής διάρκεια της πανδημίας, είναι αρκετό για να του εξασφαλίζει την παραμονή του στη συγκεκριμένη θέση ; 

Η απάντηση στα ερωτήματα έρχεται από τον κο Μαγιορκίνη :
«Σχετικά με τα αντιγονικά τεστ, να αναφέρω ότι ήδη χρησιμοποιούνται στη Λέσβο. Τα πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα θετικά επιβεβαιώνονται με επιτυχία από τα μοριακά, σύμφωνα με στοιχεία που μας έχει δώσει ο ΕΟΔΥ. Συνεπώς, δείχνουν πολλά υποσχόμενα και δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.»


Είχε προηγηθεί η δήλωση του Υπουργού Υγείας στις 14 Σεπτέμβρη :
«Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, μία από τις πρώτες στον κόσμο, που χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μερικές ημέρες, ξεκινώντας από την Μόρια, ειδικά αντιγόνα τεστ, rapid test πολύ υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας. Και αυτό ενδεχομένως θα είναι ένα νέο όπλο στη διάγνωση του ιού.»


Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας στις 11 Σεπτέμβρη :
«Η Ελληνική Κυβέρνηση ενεργώντας με ταχύτητα, εξασφάλισε την αγορά 200.000 τεμαχίων ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορονοϊού (Covid-19 Ag Rapid Test).
Τα ταχέα αντιγόνα, που η Πατρίδα μας είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που τα προμηθεύεται, θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόσο στην καθημερινή κλινική πράξη την περίοδο του χειμώνα, όσο και για τη διερεύνηση επιδημιών.»
Είναι προφανές ότι οι «αντιλήψεις» αυτές οδήγησαν σε ανάλογες δηλώσεις του πρωθυπουργού στις 13 Σεπτέμβρη :
«Θέλω επίσης να σας πω ότι εδώ και δύο ημέρες έχουμε προσθέσει στη «φαρέτρα» των όπλων μας και την πρώτη παρτίδα από rapid test αντιγόνων, τα οποία σε πρώτη φάση τα χρησιμοποιούμε στην Λέσβο, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα με πολύ υψηλή αξιοπιστία -τονίζω όχι τόσο υψηλή αξιοπιστία όσο η αξιοπιστία του PCR, αλλά με πολύ υψηλή αξιοπιστία- να έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών.
Να επανέλθω στο ζήτημα των γρήγορων τεστ αντιγόνων, το γεγονός ότι τα διαθέτουμε είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο το οποίο έχουμε πια στη «φαρέτρα» μας. Να μπορούμε γρήγορα να τεστάρουμε, με μεγάλη αξιοπιστία, και τους υγειονομικούς μας ενδεχομένως πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι θα το κάναμε αν ήμασταν μόνο εξαρτημένοι από τα τεστ PCR. Και θέλω να τονίσω για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση ότι όποιος  βγαίνει θετικός στο τεστ αντιγόνων τεστάρεται και με PCR, για να είμαστε απολύτως σίγουροι για την ακρίβεια του τεστ.»
Επομένως είναι σαφές ότι υπάρχει η πλήρης κάλυψη της πολιτικής που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ και ότι εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται για την «αντιμετώπιση» της πανδημίας.
Είναι άραγε εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας ότι αυτή τη στιγμή στη Μόρια με τη χρήση των «γρήγορων» test (αντιγόνων), εφαρμόζεται για την ανίχνευση τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους κατοίκους του νησιού, μια μη ενδεδειγμένη και μη εγκεκριμένη μέθοδος, η οποία επειδή έχει το μειονέκτημα ότι δίδει «ψευδή αρνητικά» αποτελεσμάτα, πρόκειται να δημιουργήσει συνθήκες εκτεταμένης διασποράς, με μη αναστρέψιμες συνέπειες ;
Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε πρόσφατο άρθρο μας.
Έχει λοιπόν δίκαιο όταν ο κος Κικίλιας δηλώνει ότι :«Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, μία από τις πρώτες στον κόσμο, που χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μερικές ημέρες, ξεκινώντας από την Μόρια, ειδικά αντιγόνα τεστ, rapid test….»
Ακριβώς επειδή μέχρι στιγμής καμία χώρα στον κόσμο δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τα test, για να υποκαταστήσουν τα μοριακά  (RT – PCR) test.
Κι αυτό γιατί :
το «γρήγορο» αυτό test αντιγόνου, όπως και κάθε άλλο παρόμοιο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση ως test για μαζικό testing και ιχνηλατήσεις.
Χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε ΑΣΘΕΝΕΙΣ με την υποψία της νόσου COVID-19  και μόνον σε χώρους διαλογής για μια πρώτη και γρήγορη εξέταση κατά την υποδοχή τους σε ιατρεία και μάλιστα εφόσον δεν έχουν περάσει 7 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, επειδή μπορεί να είναι «ψευδές» αρνητικό, επιβάλλεται έλεγχος με μοριακό (RT – PCR) test.
Επιπλέον στο φυλλάδιο οδηγιών (SPC) της κατασκευάστριας εταιρείας αναφέρονται ότι :Δείτε εδώ
Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει τη πιθανότητα, το εξεταζόμενο άτομο να πάσχει από τη νόσο COVID-19 και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ως αποκλειστική βάση για την αντιμετώπιση του ασθενούς. Εξηγεί δε, ότι είναι γνωστόν, πως τα test αντιγόνου έχουν μικρότερη ευαισθησία από τα μοριακά (PCR) test, τα οποία ανιχνεύουν RNA του ιού.
Ειδικότερα δε, εξηγεί τους κινδύνους από ένα «ψευδές» αρνητικό αποτέλεσμα, όπως είναι η καθυστέρηση, η μη εφαρμογή θεραπείας στον ασθενή, η μη παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς και των ατόμων του οικείου περιβάλλοντός του, με τελικό αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος διασποράς της νόσου COVID-19 στην κοινότητα.
Στην περίπτωση λοιπόν «ψευδούς» αρνητικού test, και εφόσον υπάρχει υποψία επειδή ο ασθενής, έχει εκτεθεί σε επαφή με κρούσμα ή προκύπτει από τα συμπτώματα που ο ίδιος εμφανίζει, τότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται το test ή να γίνεται έλεγχος με μοριακό (RT – PCR) test, μετά από γνώμη των ιατρών, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μοριακό test, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του γρήγορου test (αντιγόνου), είναι αρνητικό.
Προφανώς για να μην «ξεφύγουν» ψευδώς αρνητικά, που είναι εν δυνάμει θετικά κρούσματα.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις διπλές τυφλές μελέτες. Άραγε τι είδους «πολλαπλή τυφλή μελέτη» είναι αυτή που πραγματοποιείται με «εθελοντές» τους πρόσφυγες και τον ντόπιο πληθυσμό;
Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ακολουθείται και δεν το έχουμε υπόψη μας;
Κι αν ναι γιατί δεν δημοσιεύεται;
Θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, εφόσον πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά την υγεία ενός τόσο ευπαθούς πληθυσμού, όπως των προσφύγων, αλλά και την υγεία των ντόπιων κατοίκων.
Ωστόσο, όπως φαίνεται εδώ δεν πρόκειται απλώς για παρεξήγηση, ή για κάποια δήθεν διαφορετική επιστημονική άποψη. Οι υπεύθυνοι για την προστασία της υγείας του ελληνικού λαού επιχειρούν, μετά το «πείραμα της Μόρια», να καθιερώσουν την μέθοδο αυτή ως λύση για να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργήσει η ελλειμματική τους πολιτική, όσον αφορά τους μαζικούς ελέγχους στην κοινότητα και η οποία μας έφερε έως εδώ.
Όσο κι αν επιχείρησαν τους τελευταίους δυο μήνες, κυρίως με ελέγχους στις πύλες εισόδου να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ο αριθμός των test, είχε αυξηθεί, ως αποτέλεσμα πολιτικής μαζικών ελέγχων δήθεν στην κοινότητα, η πραγματικότητα τους διαψεύδει, όπως φαίνεται από τις ακόλουθες δηλώσεις.
Ας δούμε πώς μεταφράζεται από τον κο Αρκουμανέα, η σύσταση του ΠΟΥ για “test, test, test», δηλαδή η κλασσική διαδικασία του testing, των εκτεταμένων μαζικών και στοχευμένων έλεγχων στην κοινότητα, με στόχο την ανίχνευση ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ, την απομόνωσή τους, την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των επαφών τους, το σπάσιμο των αλυσίδων μετάδοσης και την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη περιχαράκωση της πανδημίας.
«Οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι, όπου βλέπουμε κάποιο κρούσμα ιχνηλατούμε όλες τις στενές επαφές και ακριβώς γι αυτό βρίσκουμε πολλούς θετικούς και τους οποίους απομονώνουμε»
«..όπου βλέπουμε κάποιο κρούσμα..» όχι βέβαια όπου αποτελεί προϊόν ανίχνευσης !!!
Το έλλειμμα είναι σαφές !!!
Το ίδιο και η περιορισμένη διάσταση του testing, όπως την αντιλαμβάνεται ο υπουργό 
«Υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίο κάνουμε τα τεστ. Η πρώτη προτεραιότητα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν συμπτώματα και προϋποθέσεις τέτοιες προκειμένου να εξεταστούν. Μετά είναι ειδικές, ευπαθείς ομάδες, φυσικά οι υγειονομικοί και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.»
αποκαλύπτει σε «όλο της το μεγαλείο» την πραγματική εικόνα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι της διαχείρισης της πανδημίας.
Ο Υπουργός δεν μας λέει κάτι καινούργιο, δηλώνοντας ότι :
«Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει εξηγήσει ποιος είναι ο αλγόριθμος με τον οποίον εξετάζουμε τους συμπολίτες μας.»Φυσικά και θυμόμαστε τι έλεγε τότε και τι προφανώς εξακολουθεί και πιστεύει ο κος Τσιόδρας.


Αυτοί που πρέπει να φρεσκάρουν την μνήμη τους, είναι κάποιοι που αναρωτιώνται «πού βρίσκεται ο κος Τσιόδρας», έχοντας ενδεχομένως την άποψη ότι η τηλεοπτική του απουσία σηματοδοτεί σενάρια διαφωνιών και αντιθέσεων ή ότι η επιστροφή του, θα έλυνε τα προβλήματα, και θα κάλυπτε τα κενά που έχει δημιουργήσει η απουσία του.
Πράγματι, ακόμη και πρόσφατα, στις 18 Σεπτέμβρη, ο κος Τσιόδρας βρέθηκε και πάλι «στα δεξιά» του κου Μητσοτάκη !!!
Όσο για το «κενό», δεν το άφησε η απουσία του και πιο συγκεκριμένα αυτή από το «τηλεοπτικό» προσκήνιο, άλλωστε ο ίδιος δήλωνε ότι ήταν πάντα παρών.  Η πολιτική του είναι αυτή, που δημιούργησε το απόλυτο κενό στη Δημόσια Υγεία, γεγονός που σήμερα γίνεται πλήρως αντιληπτό.
Ωστόσο μεσόλαβησε μεγάλο χρονικό διάστημα μηνών που το «κενό» αυτό «στήριζε» την πλασματικά βελτιωμένη εικόνα που είχε δημιουργηθεί, με μια επίφαση επιστημοσύνης και που αναπαράγονταν από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ.
Το «κενό» αυτό αντιπροσώπευε την πλήρη άγνοια της πραγματικής επιδημιολογικής εικόνας. Με άλλα λόγια υπήρχε μια επιβαρυμένη επιδημιολογική πραγματικότητα που παρέμενε καλώς συγκεκαλυμένη μέσα στο απόλυτο κενό.
Σήμερα το κενό αυτό, αντί να επιχειρηθεί να καλυφθεί, έστω και την ύστερη ώρα, αντίθετα κινδυνεύει να μεγιστοποιηθεί, με τη χρήση των «γρήγορων» test (αντιγόνων).
Δεν μπορεί λοιπόν παρά να προκαλεί ανησυχία, η εμμονή αυτή των υπευθύνων να προαναγγέλουν τη μαζική εφαρμογή, με τη χρήση του συγκεκριμένου test.
Στη συνέχεια όμως τα κρούσματα «αυτοαποκαλύπτονταν» το ένα πίσω από τ’ άλλο και ανάγκαζαν  τον ΕΟΔΥ, που άρχισε πλέον να τα «βλέπει», να τρέχει από πίσω τους. Τότε λοιπόν αναδείχτηκαν δυο νέες θεωρίες προκειμένου να εξηγήσουν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
Η μία είναι γνωστή και αφορά το κλασσικό πλέον ευτελές, αντιεπιστημονικό και φαιδρό επιχείρημα, που θέλει τα κρούσματα να εξαρτώνται από τα test. Πρώτος διδάξας ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η θεωρία αυτή αναπαράχθηκε χωρίς αιδώ από το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας στη χώρα μας. Σήμερα έρχεται να την επαναλάβει αμετανόητα και ο κος Αρκουμανέας.
«…όπου βλέπουμε κάποιο κρούσμα ιχνηλατούμε όλες τις στενές επαφές και ακριβώς γι αυτό βρίσκουμε πολλούς θετικούς.»
Η «επίσημη διαβεβαίωση» στους πολίτες, ότι δεν έχουν βρεθεί θετικοί, ενώ θα ανήκουν στην κατηγορία των «ψευδώς αρνητικών» θα επιταχύνει τη διασπορά.
Μια τέτοια προοπτική φέρνει στο νου επί το εφιαλτικότερο, ανάλογες περιπτώσεις έκδοσης και κυκλοφορίας, «ψευδών πιστοποιητικών υγείας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, περιορίζει τη χρήση τους αποκλειστικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία.
Εξ άλλου «Ο καθηγητής Ιατρικής εκτιμά πως τα τεστ αυτά θα είναι σημαντική βοήθεια στην αναχαίτιση του ιού. «Ένα από τα προβλήματα που έχουμε τώρα και για τον έλεγχο διασποράς σε διάφορες ομάδες πληθυσμού και για τη διαδικασία του ελέγχου και της διαχείρισης ασθενών στα τμήματα Επειγόντων περιστατικών είναι να έχουμε γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση και διαχωρισμό των θετικών από τα αρνητικά περιστατικά» εξήγησε.»
Μήπως άραγε οι δηλώσεις λοιπόν του κου Χαρδαλιά και οι προγραματιζόμενες ενέργειες του ΕΟΔΥ, φαίνεται ότι ξεπερνούν το πλαίσιο της σχετικής απόφασης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, εάν έχουμε σωστά πληροφορηθεί ;
Τι συμβαίνει λοιπόν και τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και στο εξής στο «κλεινόν άστυ» και γενικότερα στην Αττική;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου