Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Μόλις 18 ημέρες μετά την τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μερικά 24ωρα μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από την Θεσσαλονίκη, μια δημόσια παρέμβαση του Ευκλείδη έφερε ξανά στο προσκήνιο τα «εσωτερικά» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Θέτοντας το... ερώτημα το αν η πρόσφατη εκλογή του νέου γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλου και οι αποφάσεις για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία της διεύρυνσής του, έχουν καταλαγιάσει το τοπίο των εσωκομματικών διαφωνιών. Από ότι φαίνεται όμως μια ανακοίνωση του πρώην υπουργού Οικονομικών, αργά χθες βράδυ, στην οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εκτόνωσε την κατάσταση.
Η αφορμή
Η φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε χθεσινή αρθρογραφία του σύμφωνα με την οποία «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες» έγινε αντιληπτή ως κίνηση αντίθεσης προς τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, αφού πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε αυτόν τον χαρακτηρισμό εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μάλιστα η ερμηνεία αυτή δόθηκε, τόσο εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από την Νέα Δημοκρατία που εξέδωσε ανακοίνωση, όσο και …εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανέλαβε να απαντήσει ο Παύλος Πολλάκης με ανάρτησή του.
Σε αυτήν μεταξύ άλλων ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανέφερε πως στην Ν.Δ υπάρχουν «τρανταχτά παραδέιγματα απατεώνων με τις απατεωνιές τους που πρέπει κατά την γνώμη μου να τους το φωνάζουμε δυνατά και κατάμουτρα».
Αντιπαράθεση με την Ν.Δ
Η δημόσια αυτή καταγραφή απόψεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε – όπως προαναφέραμε- την παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας η οποία σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της, σχολίασε:
«Ο κ. Τσακαλώτος παίρνει αποστάσεις από την χυδαία κεντρική γραμμή του κόμματος για πολιτικούς απατεώνες. Η Νεολαία τους παίρνει αποστάσεις από τη χρήση μάσκας στα σχολεία, στηρίζοντας τις καταλήψεις! Ο κ. Τσίπρας παραμένει σταθερά θεατής και η απόσταση που τους χωρίζει από τη σοβαρότητα, δυστυχώς για τη χώρα, μεγαλώνει».
Στην «γαλάζια» ανακοίνωσή όμως ανέλαβε να απαντήσει αργά χθες το βράδυ ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξαπολύοντας επίθεση στην Νέα Δημοκρατία. Όπως ανέφερε:
«Η ΝΔ, το κόμμα που ανήγαγε τη χυδαιότητα στην πολιτική σε επιστήμη, που κατηγορούσε για ψεύτη κάθε πολιτικό της αντίπαλο, που μιλούσε για προδότες και «εθνικά επιζήμια συμφωνία», που κατέβαινε στα συλλαλητήρια και τώρα ψάχνει εισηγητή, που πολιτεύτηκε με fake news και λάσπη, που φέρει σχεδόν ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση του πολιτικού διαλόγου, δε δικαιούται να κατηγορεί άλλους για χυδαιότητα, ούτε να μιλάει για σοβαρότητα, όπως έκανε στην τελευταία ανακοίνωσή της».
Προσθέτει μάλιστα ότι «θα προέτρεπα τα στελέχη της ΝΔ να πάνε σε ένα σχολείο, εκεί που τα παιδιά κάνουν κατάληψη φορώντας μάσκες και ζητούν το αυτονόητο: καθηγητές και λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Και ας μιλήσει μετά για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ».
Η ουσία
Στο επίμαχο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα TVXS ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ουσιαστικά εκτιμά ότι ο χαρακτηρισμός «απατεώνας» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν είναι κατ' ανάγκη ταιριαστός για όσους πρεσβεύουν την φιλελεύθερη αντίληψη στην οικονομία.
Αυτό γιατί όπως υποστηρίζει ενώ ανάμεσά τους «βεβαίως πολλοί θα είναι κυνικοί και ξέρουν ακριβώς τι θα είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών τους». Όμως συμπληρώνει πως «μια κρίσιμη μάζα νεοφιλελεύθερων κοινωνικών επιστημόνων πραγματικά πιστεύουν στις θεωρίες τους» και «το ίδιο ισχύει με τους πολιτικούς».
Με βάση αυτό ο Ε.Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δηλαδή, εξέφρασε μία προσέγγιση που προάγει την ανάδειξη της πολιτικής αντίθεσης ανάμεσα στις «φιλελεύθερες θέσεις» της Νέας Δημοκρατίας και στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχη και βασική.
Δηλαδή μοιάζει να εκτιμά ώς δευτερεύουσας σημασίας την ανάδειξη θεμάτων πολιτικής – επικοινωνιακής διαχείρισης. Ανάλογες τοποθετήσεις έχει κάνει στο παρελθόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντιστρατευόμενος τις λογικές αντιπαράθεσης με την Νέα Δημοκρατία, μέσω της ανάδειξης σκανδάλων ή άλλων παρεμφερών πρακτικών.
Πλην όμως αυτή η προσέγγιση δεν φαίνεται να αποτελεί αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα. Περισσότερο μοιάζει να εξυπηρετεί τον σκοπό του να γίνει πιο «διακριτή» εντός του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική προσέγγιση της τάσης των «53» που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκφράζει.
Στις θέσεις των «53» πάντως περιλαμβάνονται διαφωνίες με πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και της διεύρυνσής του. Δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι αντιστρατεύεται το εγχείρημα.
Αυτή η ερμηνεία ταιριάζει άλλωστε και με την τοποθέτηση που φέρεται να έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες εκεί είχε ταχθεί υπέρ του «ξεκαθαρίσματος» των όρων λήψης των αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε μάλιστα καλέσει τον νέο γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλο να αποσαφηνίσει τον ρόλο των κομματικών οργάνων. Επίσης φέρεται να ζήτησε σαφήνεια στην καταγραφή των απόψεων και αποφάσεις που να λαμβάνονται με πλειοψηφίες και μειοψηφίες.
Θυμίζουμε ότι στην συνεδρίαση εκείνη ένα τμήμα των «53» είχε ψηφίσει λευκό για την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλο, ως έκφραση διαμαρτυρίας για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας
Το ότι υφίστανται διαφωνίες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο άλλωστε αναγνώρισε στην συνέντευξη του στην ΔΕΘ (ΕΔΩ) την προηγούμενη Κυριακή και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Δίχως όμως να τις θεωρεί πρόβλημα στις σχέσεις του με τον πρώην υπουργό.
Όπως σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, «όταν εμείς διαφωνούμε καμία φορά, δεν διαφωνούμε διότι θέλουμε ο ένας να βάλει τρικλοποδιά στον άλλον. Στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν υπάρχουν ούτε βαρονίες, ούτε τιμάρια, ούτε βαρόνοι».
Πρόσθεσε μάλιστα πως «γνωρίζω, το αγαπημένο θέμα των δημοσιογράφων να ασχολούνται με τη σχέση μου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι άριστη η σχέση και η πολιτική και η συντροφική. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς στην Αριστερά έχουμε άλλους όρους δεοντολογίας και επικοινωνίας. Άλλους κώδικες».
Είχε επίσης σημειώσει σχετικά με τις νέες αρμοδιότητες του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι «δεν υπάρχει κανένα κούρεμα του Ευκλείδη. Όχι γιατί συνηθίζει να έχει κοντά μαλλιά ο ίδιος, αλλά το γιατί το να είναι κάποιος πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μάλιστα υπεύθυνος των διαρκών επιτροπών οικονομίας και παραγωγής και συντονιστής του ευρύτερου αυτού κύκλου τομεαρχών που αφορούν την οικονομία, δεν νομίζω ότι είναι κούρεμα. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική θέση ευθύνης»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου