Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζουν τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Το θέμα είναι να κινητοποιηθεί αναλόγως η εξ αριστερών πλευρά για να του βάλει φρένο.
Γιάννης Αλμπάνης
Την επόμενη μέρα των εκλογών τις 21ης Μάης ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι στόχος της ΝΔ για τις δεύτερες εκλογές είναι να πάρει 180 βουλευτές για να αλλάξει το σύνταγμα. Στη συνέχεια, ο «μαρτυριάρης» πρώην υπουργός αδειάστηκε από την ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος τις δηλώσεις Γεωργιάδη.
Την επόμενη μέρα των εκλογών τις 21ης Μάης ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι στόχος της ΝΔ για τις δεύτερες εκλογές είναι να πάρει 180 βουλευτές για να αλλάξει το σύνταγμα. Στη συνέχεια, ο «μαρτυριάρης» πρώην υπουργός αδειάστηκε από την ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος τις δηλώσεις Γεωργιάδη.
Υπενθυμίζεται ότι για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα απαιτούνται δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση η (προτείνουσα) Βουλή αποφασίζει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν και στη συνέχεια η (αναθεωρητική) Βουλή, που προκύπτει από τις επόμενες εκλογές, αποφασίζει το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Είτε στην προτείνουσα είτε στην αναθεωρητική πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία ⅗, δηλαδή 180 βουλευτών. Το συντομότερο που θα μπορούσε να ξεκινήσει η αναθεωρητική διαδικασία είναι το 2025.
Το δημοσίευμα
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις ένα αναλυτικό ρεπορτάζ του Κώστα Παπαχλιμίντζου στα Παραπολιτικά αποκάλυψε ότι όντως η Νέα Δημοκρατία έχει κεντρικό στόχο την αναθεώρηση του συντάγματος, στην κατεύθυνση των ιδεολογικών αντιλήψεών της.
Όπως αναμενόταν, προτεραιότητα στον σχεδιασμό της Πειραιώς είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 για να μπορέσουν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναθεώρηση των άρθρων 78 και 79 σχετικά με τη φορολογική πολιτική και την προϋπολογισμό. Αν αληθεύει το ρεπορτάζ, τότε θα επιχειρηθεί να συνταγματοποιηθεί η «δημοσιονομική πειθαρχία». Δηλαδή μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική νεοφιλελεύθερης έμπνευσης που επιτάσσει τη λιτότητα, θα μετατραπεί σε απαράβατο συνταγματικό κανόνα.
Στα υπό αναθεώρηση άρθρα βλέπουμε και το περίφημο άρθρο 24 σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά το ρεπορτάζ, η αναθεώρηση θα γίνει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής προστασίας. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες το άρθρο 24 αποτέλεσε ασπίδα απέναντι στις αυθαιρεσίας σε βάρος του περιβάλλοντος. Όλες οι σχετικές δικαστικές προσφυγές είχαν σαν αναφορά το άρθρο 24.
180 ή όχι;
Το συμπέρασμα που προκύπτει ήταν ότι η διάψευση Μητσοτάκη σχετικά με το στόχο των 180 βουλευτών ήταν παραπειστική, προκειμένου να μην προκληθεί φόβος και ενισχυθεί η αντισυσπείρωση της αντιπολίτευσης. Ο στόχος της ΝΔ είναι να πλησιάσει όσο μπορεί το 180 ώστε να λυθούν τα χέρια της για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Μετά τη θριαμβευτική νίκη της 21ης Μάη και με όπλο την ενισχυμένη αναλογική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη δυνατότητα να πάρει μια άνετη αυτοδυναμία. Σε αυτήν την (εξαιρετικά πιθανή περίπτωση) οι όποιοι βουλευτές λείπουν για να συμπληρωθεί το 180, πιθανότατα θα βρεθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι διαφορετικό να ψάχνεις 25 βουλευτές και διαφορετικό 10. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να πούμε ότι με τη δυναμική που έχει η ΝΔ, το 180 μπορει να μοιάζει πολύ δύσκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο.
Η πολιτική κυριαρχία
Στο ερώτημα γιατί θέλει ο Μητσοτάκης να αλλάξει το σύνταγμα κατά το δοκούν, η απάντηση είναι γιατί μπορεί. Η στάση του επικοινωνιακού μηχανισμού που έχει στήσει ο απερχόμενος (και επόμενος) πρωθυπουργός, είναι ενδεικτική τόσο του τρόπου που διάβασε το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και του πολιτικού σχεδιασμού. Το σύστημα Μητσοτάκη όχι μόνο δεν επαναπαύθηκε μετά τις εκλογές, αλλά είδε στις δεύτερες εκλογές την ευκαιρία να βαθύνει ακόμα περισσότερο τη νίκη της ΝΔ, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για μια μακροχρόνια πολιτική κυριαρχία που ενδεχομένως ξεπεράσει το 2027 -θυμηθείτε την εξαγγελία Βορίδη ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Αριστερά να κυβερνήσει ξανά.
- Γι’ αυτό δεν σταματάει η επικοινωνιακή ομοβροντία κατά της αντιπολίτευσης.
- Γι’ αυτό καλλιεργείται ηθικός πανικός για οποιαδήποτε πρόταση φορολόγησης του μεγάλου πλούτου.
- Γι’ αυτό επιχειρείται η ιδεολογική απονομιμοποίηση οποιασδήποτε άποψης παρεκκλίνει από τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία.
- Γι’ αυτό επανέρχονται τα μετεμφυλιακά ιδεολογήματα περί αντεθνικής αριστερής αντιπολίτευσης.
- Γι’ αυτό και σχεδιάζεται η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού.
Βεβαίως, εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί να μην τα κάνει αυτά ο Μητσοτάκης αφού μπορεί. Προφανώς, έτσι είναι τα πράγματα. Στην πολιτική αυτά που μπορείς, τα κάνεις όλα. Από τη μεριά του ο Κυριάκος, μια χαρά τα κάνει. Το θέμα είναι να κινητοποιηθεί αναλόγως η εξ αριστερών πλευρά για να του βάλει φρένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου