Newsroom | email: info@pronews.gr
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό «βάλτωσαν» τον περασμένο Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.
Με βάση αυτά, τα έσοδα τον φετινό Ιούλιο ήταν μειωμένα κατά 177 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2023 και αυτό σε αντίθεση με τις «θριαμβολογίες» της κυβέρνησης η οποία μιλούσε για ελληνικό “Success Story” στην «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας.
Ειδικότερα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,031 δισ. ευρώ, έναντι 4,208 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
Το γεγονός οφείλεται στο ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, οι αφίξεις μεν των μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,1%, οι σχετικές εισπράξεις όμως μειώθηκαν κατά 4,2%.
Βάσει αυτού, ανακόπτεται η ανοδική πορεία των εσόδων συνολικά τους πρώτους επτά μήνες του έτους.
Στο συγκεκριμένο διάστημα του 2024 οι εισπράξεις ήταν 10,952 δισ. ευρώ έναντι 10,375 δισ. ευρώ το 2023, ή 577 εκατ. ευρώ περισσότερα.
Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,6%, αλλά αυτό οφείλεται στις προκρατήσεις, που όμως δεν επιβεβαιώνονται.
Το pronews.gr έχει κατ΄ επανάληψη αναφέρει την ζοφερή εικόνα του τουρισμού και των εσόδων στην χώρα μας, τη μοναδική ουσιαστικά πηγή εθνικού εισοδήματος αφού η χώρα δεν παράγει τίποτα. (ΕΔΩ)
Τον Ιούλιο η εικόνα που παρουσίαζε ο τουρισμός σχετικά με τις αφίξεις ήταν αποκαρδιωτική ιδιαίτερα στα νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού την Μύκονο και την Σαντορίνη με μειώσεις αφίξεων ακόμα και 40%, ενώ περίπου η ίδια εικόνα καταγραφόταν και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα και την Χαλκιδική.
Π.χ. στο 23% μείωση βρισκόταν η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος, ενώ μείωση κατά 33,7% στις θέσεις είχε και η Καλαμάτα από το αεροδρόμιο της οποίας «ζει» ο τουρισμός της Πελοποννήσου σε μεγάλο βαθμό.
Κρίση βέβαια που δεν φαίνεται να αγγίζει την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη που δαπάνησε 118.000 € των φορολογουμένων μαζί με τα χαλιά για να ανακαινίσει το γραφείο της. (ΕΔΩ)
Κακά μαντάτα από την Τράπεζα της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία
Για την ελληνική οικονομία οι αρνητικές ειδήσεις δεν περιορίζονται στον τουρισμό.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, αλλά και του ισοζυγίου υπηρεσιών.
Τον Ιούλιο του 2024, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 600,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 246,2 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των εισαγωγών σε σχέση με την αύξηση των εξαγωγών.
Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3% (5,9% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,4% (10,6% σε σταθερές τιμές).
Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% (4,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,6% (13,2% σε σταθερές τιμές).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε λόγω της επιδείνωσης πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε.
Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε μικρή υποχώρηση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, ως αποτέλεσμα της μείωσης των καθαρών πληρωμών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 8,6 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών.
Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,3% (4,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,1% (4,8% σε σταθερές τιμές).
Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 2,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% ( 5,6% και 5,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών.
Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,6%.
«Βουτιά» στα τουριστικά έσοδα σε Μύκονο και Σαντορίνη
Υπενθυμίζεται ότι μειωμένες κατά 7,8% και 6,7% ήταν τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 οι εισπράξεις από τον τουρισμό σε καταλύματα και εστίαση στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα στο νησί των ανέμων καταγράφεται πτώση στα 95,7 εκατ. ευρώ, ενώ στη Σαντορίνη τα έσοδα ήταν μειωμένα στα 68,6 εκατ. ευρώ.
Μειωμένα ήταν τα έσοδα και στη Σύρο, κατά 12,2%, στο 1,6 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου