Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Θα μιλήσουμε για την ΕΚΤ;

 
του Χρήστου Λαδά
 
Ενώ είναι πολύ σαφής ο ρόλος της ΕΚΤ μέχρι σήμερα στο σκηνικό των διαπραγματεύσεων και στην ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία μέσω της μη παροχής εγγύησης στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και της ουσιαστικής απαγόρευσης της δυνατότητας δανεισμού της χώρας και για τις διεθνείς υποχρεώσεις της, που ακόμα εξυπηρετούνται σαδιστικά μόνο από το υστέρημα μας, ενώ είναι επίσης σαφές ότι με την στάση της συνεισφέρει στην αποσταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην μεταφορά των καταθέσεων, εκ του αποτελέσματος, από την Ελλάδα στον αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Βορρά και ιδίως στην Γερμανία, που συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές, δεν έχουμε διαβάσει παρ’ όλ’ αυτά σοβαρή κριτική στην ελληνική ''ειδησεογραφία'' για το ρόλο της.
Μίλησε χτες ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του, ευθέως, αναλαμβάνοντας μάλιστα και την ευθύνη για το παιχνίδι του Ντράγκι αλλά και πάλι σιωπή εν τάφω.
Χαρακτηριστικά δήλωσε:
«Στις 18 του Φλεβάρη η ΕΚΤ πήρε απόφαση πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη. Μείωσε στα 9 εκατ. τα ομόλογα που κατείχαν οι τράπεζες ενώ το όριο ήταν 15 εκατ. Στις 20 έθεσα και εγώ και ο κ. Βαρουφάκης το θέμα αυτό και πήρα τη δέσμευση ότι με το που θα υπάρξει αυτή η συμφωνία θα αποκαθίστατο το όριο. Το λάθος ήταν ότι αρκεστήκαμε σε προφορική δέσμευση και δε ζητήσαμε γραπτή. Θεωρήσαμε καλή τη πίστη ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση της 20ης Φλεβάρη».
Το σημαντικό όμως πέρα από τα ανωτέρω είναι ότι η ΕΚΤ εξ αρχής και μέχρι και σήμερα θεωρεί ότι η συμφωνία της 20/2 στο Eurogroup δεν συνιστά συμφωνία οπότε έχει αποσύρει την εγγύηση της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τη μοναδική δυνατότητα δανεισμού της χώρας, αφού άνευ της εγγυήσεως της τα ομόλογα ουσιαστικά δεν έχουν αγοραστικό ενδιαφέρον και τα spreads θα εκτιναχθούν αν εκτεθούν στις αγορές.
Αυτά, αν και ο θεσμικός ρόλος της ΕΚΤ και του κ. Ντράγκι και η αποστολή τους είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της αξίας του ευρώ. Η ΕΚΤ σύμφωνα και με το καταστατικό της πρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή στην Ευρωζώνη που δεν πρέπει βέβαια, εκ του ρόλου της ως κεντρικής ανεξάρτητης τραπεζικής αρχής, να μετέχει σε πολιτικά παιχνίδια.
Ποιος όμως μπορεί να πει σήμερα ότι η ΕΚΤ τηρεί την ανεξαρτησία της, το θεσμικό της ρόλο και δεν μετέχει σε αυτό το ανορθόδοξο bullying κατά της Ελληνικής κυβέρνησης, μετέχοντας στις προσπάθειες εκφοβισμού και αναγκαστικής πειθαρχίας της ώστε να υποχωρήσει όσο το δυνατόν κατά τις διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο της συμφωνίας που είναι βέβαια ευκταία αλλά ζητούμενη και όχι δεδομένη;
Τι κάνει η ΕΚΤ; Μπορεί πραγματικά να υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα;
Θα μιλήσει κανείς; Το «φιλοευρωπαϊκό» τόξο θα το θέσει ως ζήτημα στο δημόσιο διάλογο ή και τα κόμματα στο Κοινοβούλιο για να ασκηθούν και πολιτικές πιέσεις προς όφελος της χώρας;
Ή θα κάνουμε πάλι γαργάρες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου