Γιατι ο παροξυσμός των δυτικών ελίτ και των συστημικών μίντια εναντίον του ταξιδιού Τσίπρα στη Μόσχα; Γιατί η Δύση συγκρούεται με τη Ρωσία κι ένα μέλος της ηγεμονίας της, ένα προτεκτοράτο μέχρι σήμερα, η Ελλάδα, παρουσιάζει φυγόκεντρες τάσεις.
H επίθεση της Δύσης εναντίον της Ρωσίας στο πεδίο της οικονομίας κλιμακώνεται όχι μόνο με τις περίφημες οικονομικές κυρώσεις-εμπάργκο αλλά πρωτίστως με μία απίστευτη πτώση(χειραγώγηση) της τιμής του πετρελαίου και το χτύπημα από τις περίφημες αγορές στο ρούβλι (νομισματικός πόλεμος).
Και όποιος θεωρήσει ότι όλα αυτά είναι εικοτολογίες ιδού τα κείμενα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: «Η Ρωσία τιμωρείται για την εισβολή στην Ουκρανία και οι αγορές δεν πείθονται από τις γεωπολιτικές ψευδαισθήσεις του Πούτιν». Απ’ όλα αυτά κρατείστε ότι οι ΑΓΟΡΕΣ και η ΔΥΣΗ εκείνο που χτυπούν ακριβώς είναι οι γεωπολιτικοί στόχοι του Πούτιν. Αυτό που συμβαίνει σήμερα με την Ουκρανία, είχε προηγηθεί με πιο ωμό τρόπο στη Γεωργία. Εκείνη η αντιπαράθεση όπως και σημερινή, δεν γίνεται μόνο για τον έλεγχο των «δρόμων» της ενέργειας. Οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν γίνονται για την επίτευξη μόνο γεωπολιτικών στόχων, αλλά είναι τα αποτελέσματα της διαμόρφωσης νέων ισορροπιών. Οι ΗΠΑ επιχειρούν να βρουν την ηγεμονική θέση τους στο πλαίσιο της άκεντρης, παγκοσμιοποιημένης νεοφιλελεύθερης Αυτοκρατορίας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο αναζητούν το χώρο και άλλες δυνάμεις όπως η Γερμανία. Έτσι, κάθε αυτοκρατορική εξουσία έχει υπό την ηγεμονία της «εθνικές-κρατικές τάξεις», όπως στη Γεωργία, την Ουκρανία ή προτεκτοράτα, όπως Κόσοβο, ΠΓΔΜ, ή στην Ελλάδα μέχρι πρότινος. Αυτή την εξουσία έρχεται μία νέα δύναμη, η Ρωσία του Πούτιν να την αμφισβητήσει, διεκδικώντας τη δική της ηγεμονία (Οσετία, Αμπχαζία κ.ά.) και τώρα Ουκρανία.
Γι’ αυτό η διατάραξη της «ανισόρροπης σταθερότητας» από οποιαδήποτε υποδεέστερη δύναμη, εν προκειμένω από τη Ρωσία, αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως. Υπ’ αυτήν την οπτική αντιμετωπίζεται και η προσέγγιση της Αθήνας προς τη Μόσχα. Γιατί στο πλανητικό πεδίο εξακολουθεί να κυριαρχεί η περίφημη «ανορθολογικότητα του ορθολογικού» (Σέλλινγκ) σύμφωνα με την οποία «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Το δίλημμα συνεπώς που μας τίθεται από τους δυτικούς είναι: Τίνος δούλοι θα είμαστε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου