«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου», διαμηνύει το Λονδίνο...
«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί... δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας στο αίτημα του έλληνα Πρωθυπουργού για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί... δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας στο αίτημα του έλληνα Πρωθυπουργού για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Σχολιάζοντας την πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον βρετανό ομόλογό του, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, δηλώνει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.
«Οι Επίτροποι (Trustees) του Μουσείου θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε τμήμα της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την πρόταση που υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο» αναφέρει η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου Χάνα Μπόλτον. Η ίδια υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι «οποιοδήποτε δάνειο από τη συλλογή μας είναι θέμα των Επιτρόπων του Μουσείου, ενός αυτοδιοικούμενου οργάνου, και όχι της βρετανικής κυβέρνησης», καθιστώντας σαφές ότι το αίτημα πρέπει να υποβληθεί στο Μουσείο.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «προϋπόθεση για οποιονδήποτε δανεισμό είναι η αποδοχή ότι η ιδιοκτησία των αντικειμένων ανήκει στους Επιτρόπους και στο Μουσείο».
Η συνέντευξη του Διευθυντή
Πρόκειται για θέση που είχε διατυπώσει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Χάρτβιχ Φίσερ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής ή επ’ αόριστον δανεισμού των Γλυπτών, αρνούμενος ακόμη και τον βραχυχρόνιο δανεισμό τους εάν η Ελλάδα δεν αναγνωρίσει ότι ανήκουν στους Βρετανούς. «Το Βρετανικό Μουσείο είναι προσηλωμένο στο να μοιράζεται τη συλλογή του με όσο το δυνατόν περισσότερους. Ως ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο, πέρυσι δανείσαμε περισσότερα από 5.000 αντικείμενα σε χώρους τόσο στη Βρετανία όσο και διεθνώς» σημειώνει η Μπόλτον, υπενθυμίζοντας ότι τον Δεκέμβριο του 2014 το Μουσείο είχε δανείσει στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης ένα από τα γλυπτά που απέσπασε ο Ελγιν από τον Παρθενώνα, το ακέφαλο άγαλμα του Ιλισσού – ενέργεια που ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε χαρακτηρίσει «προκλητική».
Η Ντάουνινγκ Στριτ
«ΤΑ ΝΕΑ» ζήτησαν από την Ντάουνινγκ Στριτ να απαντήσει στην πρόταση Μητσοτάκη για δανεισμό των Γλυπτών με αντάλλαγμα την παραχώρηση άλλων αρχαιολογικών θησαυρών.
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Οι επισκέπτες μπορούν να τα βλέπουν δωρεάν. Εκτίθενται εδώ και περισσότερο από 200 χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο τα έχουν επισκεφθεί. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις» απάντησε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.
Διεθνής υποστήριξη. Το διεθνές λόμπι για την επιστροφή των Γλυπτών αντέδρασε με ενθουσιασμό στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Συγχαίρουμε και υποστηρίζουμε σθεναρά τον έλληνα πρωθυπουργό στις προσπάθειές του να επανενώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα. Ο δανεισμός της μετόπης του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Λούβρο και συμφώνησε ο κ. Μητσοτάκης με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ένα πρώτο βήμα. Χαιρετίζουμε θερμά την πρόθεσή του να προτείνει στον βρετανό πρωθυπουργό τον δανεισμό των Γλυπτών» δήλωσε στα «ΝΕΑ» η δρ Κρις Τίτγατ, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία εκπροσωπεί εθνικές επιτροπές από 20 χώρες. «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι ο Μπόρις Τζόνσον, ως φιλέλληνας και άνθρωπος με κλασική παιδεία, θα δώσει σε αυτή την πρόταση τη δέουσα προσοχή. Ευχόμαστε στον κ. Μητσοτάκη να επιτύχει στην εκστρατεία του για την επανένωση των Γλυπτών» πρόσθεσε.
«Η αβρή, συνετή και ευαίσθητη στάση του κ. Μακρόν απέναντι σε παρανόμως κτηθέντα αποικιοκρατικά λάφυρα συνιστά επίπληξη προς την υπεροπτική αδιαλλαξία του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν καταδέχεται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα. Είναι καιρός τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Ελλάδα για να εκτεθούν δίπλα στο άλλο τους μισό. Θα ήταν ωραίο αν το Βρετανικό Μουσείο επεδείκνυε γενναιοδωρία πνεύματος στο πρότυπο του Μακρόν ως προς αυτά που ανήκουν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στον λαό της Ελλάδας» επισημαίνει και η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν. «Ελπίζουμε και αναμένουμε περισσότερα εν ευθέτω χρόνω, δηλαδή την ολική επανένωση στο Μουσείο Ακρόπολης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα που σήμερα εκτίθενται εκτός Ελλάδας, ιδίως όσων βρίσκονται αιχμάλωτα στο Βρετανικό Μουσείο. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση σίγουρα θα ανταποκριθεί δανείζοντας άλλα θαυμάσια αντικείμενα» αναφέρει, τέλος, στα «ΝΕΑ» ο Πολ Κάρτλιτζ, ομότιμος καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής.
Η θέση του υπουργείου
Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε χθες σε επικριτική ανάρτηση της τέως υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, καθώς και σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σημειωνόταν: «Θεωρούμε ότι ο δανεισμός των Γλυπτών προς έκθεση αποδέχεται στην ουσία τις κατά καιρούς απαντήσεις των δανειστών περί αναγνώρισης της κυριότητας εκ μέρους της χώρας μας ως προϋπόθεσης του δανεισμού, γεγονός το οποίο υπονομεύει και ακυρώνει την οριστική επιστροφή και επανένωση». Εκτός άλλων, το υπουργείο επισημαίνει: «Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στον “Observer” ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και επ’ ουδενί τρόπω αναγνωρίζει καμία κυριότητα στη βρετανική πλευρά, θεωρώντας ότι μία ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασής του θα αποτελούσε σημαντική χειρονομία καλής θελήσεως, εμπεριέχουσα την ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της απαίτησης»...
Πηγή: newpost.gr
ΥΓ του blog: …..ατζαμήδες ή επικίνδυνοι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου