Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριάκος Μητσοτάκης: H πονεμένη και διδακτική ιστορία των Γλυπτών -και των γλυφτών


Toυ Γ. Λακόπουλου

Σε μια έξαρση ευρηματικότητας ο  Έλληνας Πρωθυπουργός πέταξε- σε πρώτο πρόσωπο -μια  μπαρούφα προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό:
– Μπόρις, δεν μου δανείζεις τα Γλυπτά του Παρθενώνα που έχετε εκεί πέρα, να τα εκθέσω στην Αθήνα   στις γιορτές που ετοιμάζω για το 2021 και για να μη λες  ότι σε ρίχνω σου στέλνω κάτι άλφα- άλφα αρχαιότητες που έχω  να τις μοστράρεις στου Λονδρέζους σου το ίδιο διάστημα;
Κάτι σαν  win-win δηλαδή. Μόνο που η ιδέα έμπαζε από παντού.
Πρώτον στην Αγγλία τόχουν συνήθειο να κάνει κουμάντο ο καθένας στο μαγαζί του: ο Μπόρις στην κυβέρνησή του -που την πήρε και τη σήκωσε αυτές τις μέρες, το  BBC στις ειδήσεις του και το Βρετανικό Μουσείο στις αρχαιότητες που στεγάζει -προϊόν λεηλασίας από διάφορους λαούς οι περισσότερες.
Με πιο χαρακτηριστική περίπτωση  τα περίφημα Μάρμαρα του Παρθενώνα που φορτώθηκαν το 1803 από τον Τόμας Μπρους, κόμη του Έλγιν και πρεσβευτή της Βρετανίας στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη, μετά από κάτι τράμπες που έκανε με τον τοπικό τοπικό πασά και ένα αμφισβητούμενης ύπαρξης σουλτανικό φιρμάνι που τάχα του ανέθετε να τα κατεβάσει για να τα …μετρήσει. Όσα δεν καταστράφηκαν στην αποσυγκόλληση από το Ναό,  φυγαδεύτηκαν και πέρασαν τη Μάγχη και εκεί κόβουν έκτοτε  εισιτήρια.
Άρα ο Πρωθυπουργός έστειλε το γράμμα του -σε στυλ φιλικού διακανονισμού μεταξύ Κυριάκου και Μπόρις- σε λάθος διεύθυνση. Αλλά αντί για τον Μπόρις απάντησαν οι αρμόδιοι.
Δεύτερον, όταν κάποιος που έχει αρπάξει κάτι και  εδώ και 40 χρόνια η χώρα σου το χαρακτηρίζει επισήμως κλοπή και το ζητάει πίσω, δεν πας σ’ αυτόν που το κατέχει παρανόμως να του ζητήσεις να σου το δανείσει και να του δίνεις και… ανταλλάγματα για να σου κάνει τη χάρη.
Δεν του λες : δάνεισέ του τα δικά σου να σου δώσω να δικά μου. Γιατί δεν είναι δικά του. Είναι σα να αλλάζεις τη θέση της χώρας και να του χαρίζεις  αυτά που σου έκλεψε. Ωραία ανταλλαγή.
Τρίτον,  αντίδραση του Βρετανικού Μουσείου ήταν ο ορισμός του εξευτελισμού για την Ελλάδα. Με ιμπέριουμ οι Βρετανοί  εκδήλωσαν διάθεση να… εξετάσουν το ελληνικό αίτημα εφόσον η Ελλάδα αναγνωρίσει ότι είναι οι οριστικοί ιδιοκτήτες των Γλυπτών. Όχι που θα άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Ύστερα από αυτή την ατυχή εξέλιξη της ιδέας κατέστη προφανές ότι ο Πρωθυπουργός έπεσε θύμα κακών συμβούλων.  
Συμβαίνουν αυτά. Ούτε ο πρώτος  ούτε τελευταίος πολιτικός είναι που παραπλανάται από τους δικούς του. Αρκεί να θυμηθούμε τον προκάτοχό  του -που είχε πάντως το σθένος να διορθώνει τις  «πατάτες»
Συνεπώς το μόνο που θα περίμενε κανείς να κάνει ο Πρωθυπουργός ήταν να αρπάξει από το αυτί όποιον του εισηγήθηκε την ιδέα και να τον στείλει άκλαφτο.
Γιατί, αν μη τι άλλο, έπρεπε να ξέρει ότι  υπήρχε προηγούμενο: Πριν τα εγκαίνια τουΜουσείου της Ακρόπολης το 2009  οι Βρετανοί προθυμοποιήθηκαν να δανείσουν για λίγο τα Γλυπτά αρκεί να τους αναγνωριστική ιδιοκτησία και ευλόγως η τότε κυβέρνηση Καραμανλή το απέρριψε. 
Δεν έγινε γνωστό αν αναζητήθηκε ο υπαίτιος του λάθους που εξελίχθηκε σε γκάφα. Είτε ήταν κάποιος από τους πολυπληθείς συμβούλους του στο υδροκεφαλικό Μαξίμου, είτε η καθ’  ύλην αρμόδια υπουργός Πολιτισμού, για την εμπλοκή της οποίας δεν ξέρουμε τίποτε: αν της ανήκει η ιδέα, αν είχε ενημερωθεί και πώς αντέδρασε- πέραν από κάτι περίεργες δηλώσεις που έκανε   υποδηλώνοντας ότι, παρά το φιάσκο,  η πρόταση ισχύει!
Με άλλα λόγια αντί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στείλει τον κατεργάρη στον πάγκο του και να διασώσει το κύρος του   υποχρεώνοντας τους αρμοδίους τη κυβέρνησής του να κατακεραυνώσουν το Βρετανικό Μουσείο για το θράσος του, αφήνει το χειρισμό στους συνήθεις υπόπτους: τον  υπερτροφικό επικοινωνιακό μηχανισμό του.
Έτσι τα παιδιά που επέστρεψαν μαυρισμένα από τις παραλίες, άραξαν τα φουσκωτά στις μαρίνες και έπιασαν δουλειά για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Κάποιοι, οι κατ’ επάγγελμα γλύφτες, μας είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρόκειται για … επιτυχία του Πρωθυπουργού γιατί έφερε στο προσκήνιο το θέμα των Γλυπτών. Ότι το έφερε το έφερε. Αλλά με τον χειρότερο τρόπο για τη χώρα.
Άλλοι, οι συνήθεις γελωτοποιοί του βασιλέως, βρήκαν ότι μια χαρά ήταν η πρωθυπουργική πρόταση και για το θόρυβο φταίνε τα «Συριζόπουλα» που κάνουν φασαρία για ένα θέμα το οποίο είναι πλέον παγιωμένο: τα μάρμαρα τα έχουν οι Εγγλέζοι και πρέπει να τους καλοπιάνουμε, γιατί γούστο τους και καπέλο τους, ακόμη και να απαγορεύσουν την είσοδο Ελλήνων στο Βρετανικό  Μουσείο.
Ύστερα από όλα αυτά αναρωτιέται κανείς τι ήταν χειρότερο: η πρόταση του Πρωθυπουργού ή όσα επακολουθήσαν από την κομπανία των υποστηρικτών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου