Η κυβέρνηση προχωρά σε «αναβάθμιση» της νομιμοποιημένης καταστροφής του περιβάλλοντος εν μέσω πανδημίας
● ToPeriodiko admin team
● ToPeriodiko admin team
Εν μέσω πανδημίας, μετά από μια «πετσοκομμένη διαβούλευση» όπου αν και έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις και προτάσεις, όχι απλώς δεν εισακούστηκαν, αλλά αντίθετα προστέθηκαν επιπλέον 63 άρθρα περισσότερα από αυτά που είχαν αρχικά δημοσιοποιηθεί, η κυβέρνηση φέρνει στην, έρημη λόγω των μέτρων του κορονοϊού, ολομέλεια της Βουλής στις 4 Μαΐου με στόχο να ψηφιστεί στις 5 Μαΐου, ένα ακόμη καταστροφικότατο νομοσχέδιο για το περιβάλλον υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». . Και αυτό παρά τις εντονότατες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων, αρμόδιων φορέων, ενώσεων, κομμάτων αλλά και την ολοένα πιο έντονη και ευρεία συζήτηση για τις επιπτώσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος και των βιότοπων στην αύξηση της εμφάνισης πανδημιών σαν την τωρινή που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά αυτές οι ειδήσεις δεν έχουν χώρο στο πρόγραμμα των περισσότερων ΜΜΕ…
Το νομοσχέδιο προωθεί την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων γενικά, την απλοποίηση αδειοδότησης των ΑΠΕ ειδικότερα, μέτρα που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων, την επιτάχυνση κατάρτισης των δασικών χαρτών, παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν τις Προστατευόμενες Περιοχές και τις περιοχές Natura και προχωρά σε νέα ρύθμιση για λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις», διαιωνίζοντας το καθεστώς της αυθαίρετης δόμησης με καθαρά εισπρακτικά κριτήρια και απροκάλυπτη εμπορευματοποίηση της βιοποικιλότητας της χώρας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων το νομοσχέδιο περιορίζει το χρόνο έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες και επιτρέπει την είσοδο στις σχετικές ελεγκτικές διαδικασίες σε ιδιωτικές εταιρείες αξιολόγησης, μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών». Επιχειρείται συνολική παρέμβαση και στις Προστατευόμενες Περιοχές, όπου καταργούνται οι υφιστάμενοι φορείς διαχείρισης και αντικαθίστανται από τον «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής», ενώ για τις περιοχές «Natura» το νομοσχέδιο εισάγει 4 ζώνες «κλιμακούμενης προστασίας», βάσει των οποίων θα καθοριστούν και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός των Προστατευόμενων Περιοχών.
Το νομοσχέδιο-σκούπα διατηρεί στο σύνολό του τις αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις που εισήχθησαν στη διαβούλευση για κατάργηση των περιοχών «Natura», ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων αφαίρεση αρμοδιοτήτων της Τοπικής Διοίκησης στην έγκριση των σχεδίων διαχείρισης και νομοθετεί την «κατ’ εξαίρεση» και για «έκτακτες περιπτώσεις» λήψη απόφασης για τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων στον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων προβλέψεων των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων. Ακυρώνοντας τον σχεδιασμό και στη χωροταξία και στη διαχείριση απορριμμάτων, μετατρέπει όλες τις περιαστικές περιοχές σε απέραντες χωματερές, προετοιμάζει το έδαφος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αφαιρεί το δικαίωμα άρνησης από τα δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους, επιτρέπει το κυνήγι και την αλιεία στα καταφύγια άγριας ζωής.
Προχωρά, επίσης, σε μπαράζ ρυθμίσεων χωροταξικού και πολεοδομικού χαρακτήρα. Σχετικά με τις «οικιστικές πυκνώσεις», το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα «τακτοποίησης» έναντι τιμήματος, για χρονικό διάστημα 30 ετών, των κατοικιών που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων, ανοίγοντας έτσι ξανά «παράθυρο» στη διαιώνιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης. Προωθείται επίσης η αναμόρφωση όλων των δασικών χαρτών, ακόμα και όσων έχουν κυρωθεί ή αναρτηθεί μέχρι σήμερα, βάσει διοικητικών πράξεων που είχαν εκδοθεί πριν από το 1975 και με τις οποίες άλλαξε ο χαρακτήρας τους από δασικό σε αγροτικό.
Σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις που αλλάζουν τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Με την κατάργηση του περιορισμού των 100 κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα, μετατρέπει το ιστορικό κέντρο σε απέραντο ξενοδοχείο. Ταυτόχρονα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα δίνονται αυτόματα μέχρι τον Σεπτέμβριο οικοδομικές άδειες για μεγάλα κτίρια και επαναφέρεται η έκπτωση για νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε κυνικά ποιος είναι ο στόχος, σημειώνοντας πως «επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη μετά κορονοϊό εποχή […] η οικονομία υφίσταται πλήγμα», προσθέτοντας ότι γι’ αυτό πρέπει «να είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε επενδύσεις, αν τα αφήσουμε έτσι και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις διαρκούν χρόνια, προφανώς ο επενδυτής θα πάει αλλού να ανοίξει δουλειές». «Η περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Ελλάδα […] παραμένει μία από τις διοικητικές διαδικασίες που αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην πραγματοποίηση επενδύσεων», σημείωνε περσινή μελέτη του ΣΕΒ, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Πόσο πιο καθαρά να πουν ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η πολιτική τους;
Το κείμενο αποτελεί σύμπτυξη των άρθρων «Αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο: Προς ψήφιση-εξπρές το «έγκλημα»» του Κώστα Παπαγεωργίου και «Σε δημόσια διαβούλευση το νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου