Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί έρχονται χειρότερες μέρες και γιατί θυσιάζονται οι τρόφιμοι στα γηροκομεία

Το Κέντρο Αιμοδοσίας που ξέμεινε απο τεστ στην ουσία, έκανε προχτές μια ανατριχιαστικά κυνική ανακοίνωση για «αλόγιστη χρήση τεστ» και ξεσηκώθηκε  και η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ.
 
Από Pressroom
 
Ουσιαστικά αντί να πιέσουν για αντιδραστήρια και αναλυτές και τεστ, πιέζουν για «λελογισμένη χρήση», τη στιγμή που ήδη υστερούμε ως χώρα σε τεστ. Και άρχισαν να θυσιάζονται οι πλέον αβοήθητοι και ευάλωτοι, δηλαδή οι ηλικιωμένοι στους οίκους «ευγηρίας».
Η δε ανακοίνωση ότι μετά τις 8 Σεπτέμβρη θα ξαναγίνονται τεστ στο δημόσιο, δεν λέει το βασικότερο. Οχι απλά κάνουμε παύση για μια εβδομάδα, αλλά και όταν το Κέντρο Αιμοδοσίας επανέλθει στις 8 Σεπτέμβρη, θα κάνει πολύ λιγότερα τεστ.
«Θα κάνουν  5.000 τεστ την ημέρα λιγότερα», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος Μιχάλης, τονίζοντας ότι ήδη είμασταν οριακά με τα -υποτιθέμενα- 17.000 τεστ που γίνονταν την ημέρα.
Και όχι μόνον σε φάση έξαρσης θα γίνονται 5.000 τεστ λιγότερα ημερησίως, αλλά και θα χρεωνόμαστε ως πολίτες εμμέσως τις δαπάνες του κράτους, προς 60 ευρώ για κάθε τεστ σε ιδιώτες – αυτή είναι η «φιλική» τιμή προς το δημόσιο. Η οποία για 5.000 τεστ ημερησίως σημαίνει 300.000 ευρώ την ημέρα ή 10 εκατομμύρια το μήνα! Την στιγμή που ένας μοριακός αναλυτής στοιχίζει μόλις 7.000 ευρώ μειώνοντας το κόστος σε 35 ευρώ ανά τεστ! Αν δηλαδή υπήρχε ο αναλυτής, τα 5.000 τεστ που στέλνουμε σε ιδιώτες προς 300.000 ευρώ την ημέρα, θα μας στοίχιζαν τα μισά, αρκεί να δίναμε τα 7 χιλιάρικα για τον αναλυτή.
Ο λόγος είναι ότι ο κ. Κικίλιας και ο κ. Αρκουμανέας δεν μερίμνησαν τόσους μήνες ώστε να υπάρχουν μοριακοί αναλυτές και αντιδραστήρια ούτε καν σε νοσοκομεία αναφοράς! Και σε κάποια που υπάρχουν αναλυτές δεν υπάρχουν αντιδραστήρια, ενώ σε κάποια με αντιδραστήρια δεν υπάρχουν αναλυτές! Οπότε τεστ δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί.
Και πάνε τα τεστ στο Παστέρ για παράδειγμα, το οποίο θέλει  3 μέρες για να βγάλει απάντηση.
«Αυτά είναι οι λόγοι που έμειναν άοπλα και τα ιδιωτικά ή εκκλησιαστικά γηροκομεία, αλλά και οι λόγοι που αργούσαν οι απαντήσεις για τους τουρίστες», λέει ο κ. Γιαννάκος.
Ο δε κ. Θεοχάρης και οι λοιποί που  καλωσόρισαν το τουριστικό συνάλλαγμα σαν βλαχαδερά του ’60 που κοιτάνε να τα αρπάξουν από τους τουρίστες, λένε «δεν φταίνε οι τουρίστες γα την έξαρση». Ασφαλώς και έχουν δίκιο,  και βεβαία έπρεπε να ανοίξει τουριστικά η χώρα, μόνο που δεν ομολογούν ποιος πραγματικά φταίει. Όταν το τεστ του τουρίστα «έβγαινε» 3 μέρες μετά, ο φορέας είχε ήδη κυκλοφορήσει σε μπαράκια επί τριήμερο, Δεν φταίει ο τουρίστας που έσπειρε τον ιό, φταίει η Ελλάδα με τη χαλάρωση που βόλευε επιχειρηματίες και οι πολιτικοί που ανακάλυψαν τη μάσκα μετά τη Σύνοδο στην ΕΕ προ μηνός. και γενικά περίμεναν να ανοίξουν τα σύνορα χωρίς να έχουμε έξαρση!
 
Οι άοπλοι γέροντες
Αν και το δημόσιο προστατεύει τα κρατικά γηροκομεία (που είναι ελάχιστα) άφησε τους υπολοίπους γέροντες και γερόντισσες στο έλεος του ιδιωτικού τομέα, που δεν ειναι a priori αναγκαστικά κακός, αλλά συχνά όντως δεν δύναται. Συγκεκριμένα, όσο και αν η εκκλησία αποτελεί έναν εύκολο στόχο για πολλούς, τα περισσότερα γηροκομεία λειτουργούν από -ας πούμε- ΜΚΟ της εκκλησίας ή απο φιλανθρωπικά σωματεία. Τα ιδρύματα αυτά δεν είναι σε θέση να πληρώνουν 10.000 ευρώ το μήνα για τεστ στους εργαζόμενους, όπως ορίζει ο νόμος.
Αν και προβλέπεται δηλαδή τεστ ανά δεκαπενθήμερο στους εργαζόμενους και τροφίμους (περίπου 80 ανά ίδρυμα, δηλαδή 40 εργαζόμενοι και 40 φιλοξενούμενοι κατά μέσο όρο), τα περισσότερα, καθώς λειτουργούν από φιλανθρωπικές εισφορές, δεν μπορουν να καταβάλλουν 20 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως για ιδιωτικά τεστ. Και υπάρχουν και οι καθαρά ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου ο ιδιοκτήτης του οίκου ευγηρίας δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταβάλει αυτά τα 20 χιλιάρικα για τεστ το μήνα, δηλαδή για να εξετάζει ανά δεκαπενθήμερο και τους 80 τροφίμους και εργαζόμενους. Πολλά δε από αυτά δίνουν μια μάσκα στους εργαζόμενους … την εβδομάδα.
«Εδώ στο δημόσιο και μας δίνουν τις μάσκες με το σταγονόμετρο, φαντασθείτε τι γίνεται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια ή σε ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας, Οι εργαζόμενοι αγοράζουν μάσκες και γάντια από την τσέπη τους», λέει ο κ. Γιαννάκος.
Αλλά όπως έλεγε συχνά και ο βουρκωμένος κ. Τσιόδρας, «οι μάσκες δεν σώνουν και μπορουν να γίνουν και εστία λοίμωξης» και είχε επί μήνες κηρύξει τον πόλεμο στις μάσκες μέχρι να ανακαλύψουν αίφνης προ μηνός την Αμερική, δηλαδή αυτό που επιβάλλει η λοιμωξιολογία εδώ και έναν αιώνα: την σωτήρια χρήση της μάσκας. Σε όλο αυτό το διάστημα μετά την καραντίνα, η μάσκα παρέμενε υπό διωγμό και μετά βγήκαν όλοι να κουνάνε το δάχτυλο για την περίφημη ατομική ευθύνη…
Και οι γέροντες, ήδη παρατημένοι οι πιο πολλοί από συγγενείς ή μοναχικοί, οι πιο ευάλωτοι από όλους τους Έλληνες πολίτες, μόνοι και εγκαταλελειμμένοι σε ένα κρεβάτι ή μια καρτελίτσα γηροκομείου, έμειναν στο έλεος αυτών που έφερναν τουρίστες χωρίς να επιβάλλουν κανένα μέτρο στον πληθυσμό. Γιατί στα γηροκομεία δεν ζούνε ψηφοφόροι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου