Είναι ένας κόλαφος για τον Ερντογάν και το καθεστώς του: Πολίτες της χώρας του, όχι ένας και δυο αλλά χιλιάδες, προσφυγεύουν στον προαιώνιο εχθρό.
Ίσως η κρισιμότερη είδηση από το ελληνοτουρκικό μέτωπο δεν είναι η τρίμηνη Navtex που ανακοίνωσε ο ναρκισσιστικός λεονταρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτε η πλειοδοσία των υπουργών του σε δηλώσεις βαρυφορτωμένες προσβλητική αλαζονεία απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία. Δεν είναι καν η αναβλητικότητα της Ε.Ε., συνηθισμένη άλλωστε, ούτε η προσπάθεια της Αγκελα Μέρκελ να συμβιβάσει τα συμφέροντα της χώρας της με τις υποχρεώσεις ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης που απορρέουν από την προεδρία στην Ε.Ε. Είναι ένα προχθεσινό «ειδησάριο» από τη Χίο: Στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης έφτασαν με δύο ξύλινες βάρκες 26 Τούρκοι πολίτες που ζήτησαν πολιτικό άσυλο, ως διωκόμενοι από το καθεστώς του Ερντογάν.
Το περιστατικό θα μπορούσε να θεωρηθεί συνηθισμένο αποκλειστικά και μόνο επειδή έχει επαναληφθεί πάμπολλες φορές τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο ή στον Εβρο. Επί της ουσίας παραμένει εξαιρετικά ασυνήθιστο – αλλά και εξαιρετικά αποκαλυπτικό για την ποιότητα της τουρκικής δημοκρατίας, που την πιστοποιεί και ο θάνατος από απεργία πείνας πολιτικών κρατουμένων. Είναι ένας κόλαφος για τον Ερντογάν και το καθεστώς του: Πολίτες της χώρας του, όχι ένας και δυο αλλά χιλιάδες, προσφυγεύουν στον προαιώνιο εχθρό, την ώρα που εσύ κινητοποιείς τον τεράστιο μηχανισμό σου για να τους πείσεις πως η Ελλάδα συνωμοτεί με τους λοιπούς σταυροφόρους, αλλά και τους Εβραίους, για να αποτρέψει την εγκαθίδρυση της νέας αυτοκρατορίας σου. Τους δίνεις σαν λάφυρο ολόκληρη Αγία Σοφία, κι από κοντά τη Μονή της Χώρας, κι αυτοί ριψοκινδυνεύουν και τρέχουν να ζητήσουν προστασία από τους γκιαούρηδες. Προδοσία...
Στους 26 «προδότες» της Αγίας Ερμιόνης πρέπει να προστεθούν οι 23 του Βροντάδου, αρχές Αυγούστου. Το 2018, τον χρόνο με τις περισσότερες αφίξεις και αιτήσεις προστασίας Τούρκων, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου, 4.834 γείτονες (κυρίως οικογένειες με παιδιά), γιατροί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, δικαστές, ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.
Και πριν από το πραξικόπημα του 2016 Τούρκοι δημοκράτες αναζητούσαν καταφύγιο στην εθιμικώς μισητή Ελλάδα. Λίγοι όμως. Από τους εκατό της τριετίας 2013-2015 φτάσαμε τους 7.137 στην περίοδο από το καλοκαίρι του 2016 έως τον Γενάρη του 2019. Μόνο το 2018, 24.500 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο στην Ε.Ε., στη συντριπτική τους πλειονότητα στη Γερμανία και την Ελλάδα. Πήλινο το ένα πόδι του «γίγαντα», η δημοκρατία, πήλινο και το άλλο, η οικονομία.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου