Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κοντή μνήμη και παραποιεί τα γεγονότα: το 2009 και το 2015…


Γιώργος Καρελιάς

Οι επέτειοι έχουν μια χρησιμότητα, όταν δεν χρησιμοποιούνται για παραποίηση της πραγματικότητας, με στόχο να πληγεί ο πολιτικός αντίπαλος. Αυτό, δηλαδή, που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά τη χτεσινή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ) και λέγοντας ότι το 2015 η χώρα έφτασε «ένα βήμα πριν από το γκρεμό», δηλαδή πριν από την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αυτό, πράγματι, συνέβη, αλλά εφτά χρόνια πριν, το 2009.
Ας δούμε τα γεγονότα, για να αντιληφθούν όλοι πώς ο νυν πρωθυπουργός παραποιεί την αλήθεια:
Πρώτον, παραθέτουμε την επίμαχη φράση του: «Γύρω από το ζητούμενο της δυνατής ευρωπαϊκής Ελλάδας οικοδομήθηκαν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εσωτερικής πολιτικής ζωής. Με ένα μόνο σκοτεινό διάλειμμα: την περίοδο κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, το 2015. Τότε που η χώρα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν τον γκρεμό. Και πάλι όμως, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα. Κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα.».
Δεύτερον, η Ελλάδα όντως έφτασε ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ, αλλά αυτό συνέβη το 2009, όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος του ελλείμματος που έκρυβε η κυβέρνηση Καραμανλή και οδήγησε στο κλείσιμο των αγορών και στην επιβολή του πρώτου Μνημονίου. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν τότε νέος βουλευτής και μπορεί να μην τα ξέρει καλά. Αλήθεια, μήπως θυμάται ποιος έχει πει ότι τα στοιχεία της περιόδου 2004-2009 (κυβέρνηση ΝΔ) ήταν παραποιημένα; Όχι, δεν το έχει πει κανένας ΣΥΡΙΖΑίος, ούτε ΠΑΣΟΚος. Ο συντηρητικός (στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανήκει, όπως και η ΝΔ) τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το είχε πει. Δείτε εδώ. Κι αν δεν το θυμάται αυτό ο κ. Μητσοτάκης, μήπως θυμάται τι είχε πει ο Γιούνκερ, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου του παρουσίασε την οικτρή οικονομική κατάσταση που του είχε παραδώσει η κυβέρνηση Καραμανλή; «The game over», είχε πει.
Τρίτον, μήπως θυμάται ο κ. Μητσοτάκης πότε ο Σόιμπλε ζήτησε για πρώτη φορά να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη; Το 2011 το είχε ζητήσει και τότε δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να του το επιβεβαιώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ήταν αποδέκτης της πρότασης, την οποία και απέρριψε.
Τέταρτον, μήπως θυμάται ο κ. Μητσοτάκης ποιος πρωτοστάτησε στον αντιμνημονιακό αγώνα, δηλώνοντας «πρώτος αντιμνημονιακός»; Του το θυμίζουμε εμείς. Ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, τότε (2010-2011) που υπονόμευε την κυβέρνηση Παπανδρέου. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρό κόμμα.
Πέμπτον, το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όντως έκανε σπασμωδικές κινήσεις. Το δημοψήφισμα ήταν μια από αυτές. Αλλά ήταν μια προσπάθεια-μάταιη εξαρχής, λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων- να μην κάνει ό, τι και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Και δεν αποσκοπούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, απόδειξη η περίφημη «κωλοτούμπα» μετά το δημοψήφισμα.
Συμπέρασμα: η Ελλάδα δεν κινδύνεψε να βγει από το ευρώ το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ ούτε τότε επικράτησε ο «διχαστικός λαϊκισμός». Τουλάχιστον όχι για πρώτη φορά. Και τα δύο είχαν προηγηθεί, με πρωταγωνίστρια τη δική του παράταξη: το 2009 (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή), όταν παρέδωσε χρεοκοπημένη οικονομία και αμέσως μετά (ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά), όταν υπονόμευε ανοιχτά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Αυτή είναι η αλήθεια που θέλει να μη θυμάται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γι’ αυτό και παραποιεί τα γεγονότα ή τα παρουσιάζει μονομερώς. Το έχει πει πολύ καλά ο Τζακ Νίκολσον: «Θέλεις την αλήθεια; Δεν γίνεται να χειριστείς εσύ την αλήθεια»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου