Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Γιατρός του «Γεννηματάς»: «Ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, "δολοφονήθηκαν" από την κυβέρνηση»


Η Αργυρή Ερωτοκρίτου είναι ειδικευόμενη παθολογίας. Υπηρετεί πέντε χρόνια στο ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». Είναι μέλος στο Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Η συνέντευξή της στο 2020mag.gr επιβεβαιώνει ότι η μόνη στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση στους υγειονομικούς ήταν το χειροκρότημα στα μπαλκόνια και μας εξηγεί γιατί η μετατροπή του ΕΣΥ σε υπηρεσία περίθαλψης μίας νόσου είναι το δώρο που έκανε στον ιδιωτικό τομέα.

γράφει η Μαρία Κεφαλά

ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»

«Δεν υπήρχε καμιά προετοιμασία για αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε. Όλα γίνονταν εν μία νυκτί, όλα ανακοινώνονταν μερικές μέρες ή ώρες πριν. Και ακόμα και σήμερα έχουμε ελλείψεις σε υλικά».

Σε τι κατάσταση βρίσκεστε;
«Το μισό νοσοκομείο υπολειτουργεί, αυτό που δεν σχετίζεται με τον covid έχει μείωση ή και αναστολές τμημάτων, όπως για παράδειγμα κάποια τακτικά ιατρεία και ένας αριθμός χειρουργείων, άρα χωροταξικά και λειτουργικά η λειτουργία εκτός covid είναι περιορισμένη. Το άλλο μισό νοσοκομείο είναι covid, με ΜΕΘ και κλινικές covid. Έχουμε 180 κλίνες covid και οι υπόλοιπες 200 περίπου είναι κανονικές. Ως προς την προσέλευση έχει παρατηρηθεί μια μικρή κάμψη. Αξιολογώ ότι αυτό οφείλεται στους εμβολιασμένους και στις καιρικές συνθήκες. Άρα ο κόσμος μένει πολύ λιγότερο σε κλειστούς χώρους σε σχέση με πριν».

Πιστεύετε ότι ο λόγος της μεγάλης διασποράς ήταν οι κλειστοί χώροι;
«Ναι, κυρίως οι χώροι δουλειάς στα ΜΜΕ και ό,τι αυτό σήμαινε σαν μεταφορά του στα σπίτια των ανθρώπων, στις ενδοοικογενειακές διασπορές».

Πώς διαχειρίστηκε το δικό σας νοσοκομείο την πανδημία;
«Νομίζω ότι το δικό μας νοσοκομείο είναι μέρος της συνολικής εικόνας. Δεν υπήρχε καμία προετοιμασία για αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε. Ούτε στο υλικό κομμάτι, τι θα χρειαστούμε από υλικά -παροχές οξυγόνου- και εγκαταστάσεις -ειδικά διαμορφωμένους χώρους-, ούτε και στο κομμάτι του προσωπικού και της εκπαίδευσής του. Όλα γίνονταν εν μία νυκτί, όλα ανακοινώνονταν μερικές μέρες ή ώρες πριν. Και ακόμα και σήμερα έχουμε ελλείψεις σε υλικά και υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να λειτουργούν πολύ καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Εσείς υπηρετείτε σε κλινική covid. Τι εκπαίδευση είχατε;
«Εμάς μας ανακοινώθηκε μια Παρασκευή απόγευμα ότι θα μετατραπούμε σε κλινική covid την επόμενη Δευτέρα με Τετάρτη. Σήμαινε δύο βασικά πράγματα: ότι με κάποιον τρόπο έπρεπε να χειριστούμε 70 ασθενείς covid που είχαμε μέσα και την ίδια στιγμή να εκπαιδευτούμε κιόλας».

Εκπαιδευτήκατε;
«Ήρθαν από την επιτροπή λοιμώξεων και μας έδειξαν πώς ντυνόμαστε και ξεντυνόμαστε».

Αυτό ήταν μια επαρκής εκπαίδευση; Θεωρήσατε μετά ότι ήσασταν έτοιμη και ασφαλής για τη μάχη;
«Όχι φυσικά, και νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι μπήκαν με φόβο ύστερα από αυτή την εκπαίδευση. Είναι άλλο να το βλέπεις, σαν επίδειξη, και άλλο να το κάνεις στην πράξη. Και αυτό φάνηκε αμέσως γιατί είχαμε εργαζόμενους οι οποίοι μολύνθηκαν σε αυτές τις διαδικασίες».

Πρόκειται για μια σοβαρή διαδικασία; Απαραίτητη για την προστασία σας;
«Ναι, και χρειάζεται ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Οι χώροι πρέπει να αερίζονται καλά, να έχουν μεγάλους καθρέφτες για να βλέπει το προσωπικό ποια κομμάτια από τη στολή του αφαιρεί και πρέπει να γίνεται πάντα με την επίβλεψη δεύτερου ατόμου».

Τα έχετε όλα αυτά;
«Η επίβλεψη δεύτερου ατόμου είναι πολυτέλεια. Είναι ελάχιστες οι φορές που συμβαίνει αυτό λόγω φόρτου εργασίας. Τα δωμάτια -ας πούμε- ότι τα περισσότερα τηρούν τις προδιαγραφές, όχι όμως όλα».

Τι υλικά σάς λείπουν;
«Όλων των ειδών τα υλικά ανά διαστήματα λείπουν, από τα σκουφάκια που φοράμε στα μαλλιά μας, μέχρι τα ποδονάρια, τις μάσκες υψηλής προστασίας, ανά περιόδους όλο και κάτι θα τελειώσει και είναι σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να διαλέξεις αν θα μπεις απροστάτευτος ή δεν θα μπεις καθόλου».

Και μπαίνετε, όπως ξέρουμε, καθώς έχετε στηρίξει όλο αυτό το εγχείρημα στην πλάτη σας. Το αισθάνεστε αυτό;  Ότι βασίστηκε αυτό το εγχείρημα στην πλάτη των υγειονομικών;
«Στο 100%».

Οι οποίοι καταφέρατε να το σηκώσετε με αξιοπρέπεια. Πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσεις την αξιοπρέπειά σου με τις παρούσες συνθήκες;
«Ήταν δύσκολο και πριν. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν άνθρωποι δικαίως εξαγριωμένοι για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα υγείας και πολύ εύκολα μπορούν να βγάλουν το θύμο τους στο προσωπικό των νοσοκομείων. Εμείς πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να δείξουμε πως συμφωνούμε. Ότι αυτά που λένε δεν είναι παράλογα, αλλά σωστά».

Τι έλλειμμα υπάρχει σε προσωπικό;
«Χρειάζεται το διπλάσιο προσωπικό από ό,τι υπάρχει».

Η μη επίταξη υπεύθυνη για τους θανάτους

«Το να διασωληνωθεί ένας ασθενής και να παραμείνει σε κοινό θάλαμο, να μη μεταφερθεί σε ΜΕΘ, αυξάνει κατακόρυφα τα ποσοστά του θανάτου. Αν δεν μεταφερθεί ποτέ σε μονάδα εντατικής θεραπείας, πεθαίνει».

Γιατί οι γιατροί λέτε ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι λάθος, ενώ το υπουργείο ισχυρίζεται ότι είναι σωστή;
«Φτάνουμε στο σημείο να αναγκαστούμε να υποστηρίξουμε μηχανικά την αναπνοή ενός ασθενούς όταν δεν μπορούμε να χορηγήσουμε περισσότερο οξυγόνο και ο ασθενής, πάρα το μάξιμουμ του οξυγόνου που του χορηγούμε, δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την οξυγονοθεραπεία. Το να διασωληνωθεί ένας ασθενής και να παραμείνει σε κοινό θάλαμο, να μη μεταφερθεί σε ΜΕΘ, αυξάνει κατακόρυφα τα ποσοστά του θανάτου. Αν δεν μεταφερθεί ποτέ σε μονάδα εντατικής θεραπείας, πεθαίνει».

Μας λέτε ότι οι άνθρωποι που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ δεν τα καταφέρνουν;
«Ναι. Δεν τα καταφέρνουν. Μέχρι πριν από ένα μήνα είχαμε ασθενείς διασωληνωμένους που μπορεί να ήταν και δέκα μέρες εκτός μονάδας, ακόμα και να βρισκόταν κρεβάτι για αυτούς, η πορεία τους μέσα στη ΜΕΘ δυστυχώς είχε προδιαγραφεί. Θα ήταν χειρότερη σε σχέση με κάποιον που ήταν από την πρώτη μέρα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο σημείο που, ευτυχώς, υπάρχουν κρεβάτια για όποιον διασωληνώνεται».

Γιατί; Αυξήθηκαν; Έγινε επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ; Εισακουστήκατε;
«Τίποτα από όλα αυτά, απλά μειώθηκαν οι εισαγωγές. Άρα η εξέλιξη της πανδημίας έδωσε τη λύση σε αυτό το ζήτημα».

Διαμαρτυρηθήκατε; Ζητήσατε κρεβάτια; Ρωτήσατε γιατί, αφού υπάρχει η λύση της επίταξης, δεν χρησιμοποιείται;
«Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ο κλάδος των υγειονομικών είναι αυτός που έχει κατέβει σε περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις από κάθε άλλο κλάδο. Άρα νομίζω ότι διαμαρτυρηθήκαμε με κάθε τρόπο, στο υπουργείο, στις πύλες των νοσοκομείων μας. Η ηγεσία του υπουργείου δεν μας δέχτηκε πότε ως συνομιλητές».

Δεν σας δέχτηκε; Παρ’ όλη την προσφορά σας;
«Ποτέ. Καμία αντιπροσωπεία των εκλεγμένων εκπροσώπων μας. Κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει. Την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα».

Άρα οι θάνατοι που συνέβησαν οφείλονται στη μη επίταξη ιδιωτικών κλινών από την κυβέρνηση; Αυτό λέτε;
«Ακριβώς. Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη των θανάτων. Καμία "θυσία" δεν υφίσταται, όπως έλεγε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Πως θυσιάστηκαν οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους. Η σωστή φράση είναι "δολοφονήθηκαν από την κυβέρνηση". Μπορεί όχι και οι 11.500 χιλιάδες, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων είναι βέβαιο ότι οφείλεται στην εγκληματική συμπεριφορά της κυβέρνησης».

Η διοίκηση του νοσοκομείου στάθηκε στα αιτήματά σας;
«Οι διοικήσεις είναι όλες διορισμένες από το υπουργείο και αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να μεταβιβάζουν τις εντολές του μέσα στα νοσοκομεία μας. Ουσιαστική μεταβολή στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε δεν έχουμε δει, παρά τις υποσχέσεις της διοίκησής μας. Ακόμα αναγκάζονται να κάνουν επιτάξεις άλλων ειδικοτήτων σε ότι αφορά τους γιατρούς, για να καλύψουν κενά στα τμήματα covid».

Η Δημόσια Υγεία στο έλεος του λάθους χειρισμού

«Στο δικό μας νοσοκομείο είχαμε τρεις παθολογικές κλινικές και τώρα έχουμε μόνο μία, όπου οι συνάδελφοι αναγκάζονται να εφημερεύουν κάθε τέσσερις μέρες, να βάζουν έναν τεράστιο όγκο περιστατικών, να έχουν μονίμως ράντζα στην κλινική τους και σε άλλες κλινικές και τα περιστατικά τους να είναι υποχρεωμένοι να τα διακινήσουν εντός τετραημέρου».

Οι άνθρωποι που χρειάζεται να νοσηλευτούν για άλλους λόγους, αυτή την περίοδο, τι τύχη έχουν;
«Ο αριθμός των χειρουργείων έχει μειωθεί αρκετά, έχουν αναβληθεί κάποια που δεν ήταν επείγοντα.  Ωστόσο, η πανδημία μετράει πλέον ένα χρόνο και μπορεί κάποιος απλά να πάθει επιπλοκή από αυτή τη μετάθεση. Και να βρεθεί στα επείγοντα ενός νοσοκομείου γιατί δεν μπόρεσε να χειρουργηθεί όταν έπρεπε. Αλλά και για τα μη χειρουργικά περιστατικά υπάρχει θέμα. Στο δικό μας νοσοκομείο είχαμε τρεις παθολογικές κλινικές και τώρα έχουμε μόνο μία, όπου οι συνάδελφοι αναγκάζονται να εφημερεύουν κάθε τέσσερις μέρες, να βάζουν έναν τεράστιο όγκο περιστατικών, να έχουν μονίμως ράντζα στην κλινική τους και σε άλλες κλινικές και τα περιστατικά τους να είναι υποχρεωμένοι να τα διακινήσουν εντός τετραημέρου. Το οποίο επί της ουσίας είναι ανέφικτο, έτσι αναγκάζονται να διακινήσουν περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής. Πού είναι η λογική; Έχει χαθεί πια η λογική».

Τι πιστεύετε ότι έπρεπε να γίνει;
«Όσον αφορά το δικό μας νοσοκομείο, θεωρώ ότι έπρεπε να συγκροτηθεί μια επιπλέον κλινική που θα αντιμετωπίζει τα covid περιστατικά. Για αυτή την κλινική θα έπρεπε να έρθει προσωπικό με εμπειρία στο αναπνευστικό, πνευμονολόγοι, νοσηλευτές και παθολόγοι, να γίνουν προσλήψεις δηλαδή. Υπάρχει κόσμος που έχει αυτά τα προσόντα και δεν δουλεύει στο Δημόσιο. Σίγουρα θα έπρεπε να επιταχτούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, στα οποία δεν υπάρχει πληρότητα. Να επιταχτούν σε ότι αφορά τα κοινά κρεβάτια και τις ΜΕΘ. Δεν μπορεί να μετατρέπει το ΕΣΥ σε περίθαλψη μόνο μίας νόσου και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, επί της ουσίας, να εξαναγκάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Αν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να χειρουργηθεί για τη χολή του, αλλά έχει κάποια λεφτά στην άκρη, ενδεχομένως θα πάει στον ιδιωτικό τομέα να το κάνει. Είναι τα δώρα που έχει δώσει απλόχερα αυτή η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα. Για το Δημόσιο, αυτό που έκανε είναι να περικόψει τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία κατά 570 εκατομμύρια ευρώ φέτος».

Και μετά την πανδημία τι;

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου έχει καταλάβει πόσο εγκληματικό θα ήταν να περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να γίνει η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Τι πιστεύετε ότι θα αφήσει όλο αυτό; Ας υποθέσουμε ότι όλα πάνε καλά, εμβολιαζόμαστε, γίνεται παγκόσμια μια σωστή διαχείριση της πανδημίας και βγαίνουμε από αυτό. Το σύστημα υγείας μας πως θα είναι;
«Καταρχήν το προσωπικό θα είναι πάρα πολύ κουρασμένο, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Προφανώς εμείς έχουμε χάσει συναδέλφους μας από κορονοϊό και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε ούτε για μια στιγμή. Πιστεύω, όμως, ότι έχει αλλάξει η αντίληψη των ίδιων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ, πολύ περισσότερος κόσμος έχει αποφασίσει να παλέψει για τις αλλαγές που χρειάζονται».

Θεωρείτε ότι ο κόσμος έχει καταλάβει τη σημασία της δημόσιας υγείας;
«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου το έχει καταλάβει. Όπως έχει καταλάβει πόσο εγκληματικό θα ήταν να περνούσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να γίνει η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Που ακόμα και μέσα στην πανδημία, είναι κάτι που επιθυμούν να κάνουν. Αφορά την περίπτωση του Ερυθρού με το “Ερρίκος Ντυνάν”».

Μας εξηγείτε τι προσπαθούν;
«Ο Ερυθρός είναι ένα από τα βασικά νοσοκομεία των εφημεριών της Αττικής, ένα νοσοκομείο -όπως τα λέμε- κορμού, ένα νοσοκομείο το οποίο μπορούσε να αντιμετωπίσει ό,τι περιστατικό προέκυπτε. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση το έχει μετατρέψει σε νοσοκομείο αποκλειστικά για covid, το οποίο μεταφράζεται σε διάλυση των εφημεριών του. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να ενισχύσουν τη διασύνδεσή του με το “Ερρίκος Ντυνάν”. Δηλαδή, από την πίσω πόρτα, να κάνουν τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Ένας μάχιμος κλάδος

«Ποτέ δεν ήμασταν με την άποψη ότι η υγεία πρέπει να έχει και ιδιωτικό σκέλος. Υγεία και κέρδος δεν μπορούν να συμβαδίζουν».

Τι ζητά ο κλάδος σας;
«Το υγειονομικό κίνημα ζητά προσλήψεις, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μονιμοποίηση των συνάδελφων που είναι συμβασιούχοι και επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Και να τελειώσει η πανδημία, το αίτημα για την επίταξη παραμένει. Ποτέ δεν ήμασταν με την άποψη ότι η υγεία πρέπει να έχει και ιδιωτικό σκέλος. Υγεία και κέρδος δεν μπορούν να συμβαδίζουν».

Το νομοσχέδιο για το Εργασιακό, τι επίπτωση θα έχει στο χώρο της Υγείας;
«Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να μη δουλεύουμε οκτάωρο. Η πλειοψηφία των νοσηλευτών κάνει διπλές βάρδιες, πολλές μέρες μέσα στην εβδομάδα. Δουλεύουν 7-3 και 11-7. Γνωρίζουμε ότι αυτό διαλύει τις ζωές των ανθρώπων και είναι ένα τεράστιο δώρο στα χέρια των αφεντικών. Η οικονομική κρίση μπορεί να έχει μείνει λίγο πίσω στη συζήτηση, σε σχέση με την πανδημία, όμως ξέρουμε ότι πάντα την πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει χέρι στα σωματεία μας και τα συνδικάτα μας, προσπαθεί να ρίξει και λάσπη για το ρόλο τους και να τα διαλύσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου